Představujeme 06:Logitech K810, kláv. pro ovl. až 3 zařízení

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 06:Logitech K810, kláv. pro ovl. až 3 zařízení

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 24 kvě 2013 21:38

Představujeme 06/2013: Logitech K810, klávesnice pro ovládání až tří zařízení

Představujeme06.jpg
Představujeme06.jpg (10.68 KiB) Zobrazeno 1933 x


Jedna klávesnice pro počítač, chytrý mobil i tablet se stylovým designem, snadnou přenositelností i praktických podsvícením. To jsou papírové předpoklady klávesnice Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810. Jak si ovšem vedla během dvoutýdenního testování?

Logitech, tradiční švýcarský výrobce počítačových periférií, se ve stále větší míře zaměřuje na příslušenství k tabletům. Za něj lze považovat i klávesnici Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810, jejíž hlavní předností má být možnost snadného a rychlého přepínání ovládání až mezi třemi zařízeními.

Jedná se o bezdrátovou klávesnici využívající Bluetooth, jehož prostřednictvím lze klávesnici propojit s libovolným zařízením se systémy Windows 7, Windows 8, Windows RT, iOS 4.0 nebo novějším a v neposlední řadě se systémem Android 4.2.1 nebo pozdějším. Podporuje tedy celou plejádu zařízení od osobních počítačů přes chytré mobily a tablety po chytré přehrávače a další mobilní elektroniku.

Klávesnicí lze díky funkci Easy-Switch ovládat až tři různá zařízení. K přepínání mezi nimi slouží trojice kláves v horní řadě. Přepnutí po stisku tlačítka je skutečně otázkou sekundy, jak proklamuje výrobce. Klávesnice je evidentně konstruována jako přenositelní zařízení, čemuž odpovídají i její rozměry (290 x 128 x 14 milimetrů při hmotnosti 338 gramů).

Dobře ji lze jednou rukou držet a druhou psát. Možnost překlepu při tomto způsobu ovládání výrazně omezují mezery kolem jednotlivých kláves. Jejich zdvih je extrémně nízký a kdo do klávesnice neřeže jako do psacího stroje, může si užít celkem pohodlného psaní bez hlasitého klapání kláves. V tomto ohledu Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 překonává i klávesnice luxusních ultrabooků.

Na druhou stranu je tu ovšem oproti tradičním klávesnicím pro stolní počítače řada odchylek. Překvapením není, že chybí numerická klávesnice, ale například i tlačítko Delete si muselo najít místo až v horní řadě vedle funkčních kláves. Kurzorové šipky jsou pak pod pravou klávesou Shift v nerovnoměrné vzdálenosti od sebe. Uživatelé jsou pak ochuzeni o pravé tlačítko Windows. Vedle mezerníku je po pravé straně před kurzorovými šipkami jen duo pravých kláves Alt a Ctrl.

01.png

Klávesa Enter je sice dvouřádková, ovšem dosti úzká. Levý Shift není o moc širší než běžná písmenka. Obojí jsou ovšem dnes nešvary i klasických klávesnic pro stolní počítače. To se však již nedá říci o funkčních klávesách plnících zároveň úlohu tlačítek pro přepínání mezi zařízeními, ovládání multimediálního přehrávače a regulaci hlasitosti. Layoutem tedy Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 připomíná klávesnici z nějakého menšího přenosného počítače.

Lze namítnou, že by se na Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 mělo hledět jako na přenositelnou klávesnici do ruky a alespoň něco z výše uvedeného ji nevyčítat. Dobrá, ovšem pak mi chybí touchpad nebo jiné řešení suplující myš. Ovládat kterýkoliv z podporovaných systémů pouze klávesnicí není zrovna nejpohodlnější věc na světě.

Podsvícení, napájení a jeho správa
Jak je z názvu klávesnice patrné, všechny klávesy jsou podsvícené, konkrétně jasnou bílou barvou. Je na ně velmi dobře vidět opravdu za všech světelných podmínek. I v úplné tmě. Nejde o takové to mírné podsvícení do šera, ale o skutečně jasně zářící světlo. Intenzitu podsvícení lze regulovat manuálně, ale může se též automaticky přizpůsobovat okolnímu prostředí, čímž se má mj. šetřit energie v baterii.

02.png

K úspoře energie pak má sloužit také automatické vypnutí podsvícení po nějaké době nečinnosti. Klávesnice je údajně vybavena pohybovým senzorem, který podsvícení aktivuje opět při přiblížení prstů. Ať jsem dělal, co jsem dělal, tuto funkci jsem prostě v praxi nezaregistroval. Podsvícení se vždy aktivovalo až po fyzickém kontaktu s některou z kláves, což je ale podle mého názoru už pozdě, pokud má podsvícení plnit svůj účel.

Jelikož jde o bezdrátovou klávesnici, tak je samozřejmě vybavena baterií. Její plné nabití trvá zhruba tři hodiny, tedy víceméně přesně jak uvádí specifikace. Výdrž má být desetidenní při dvou hodinách psaní denně a maximálním jasu podsvícení. Z toho mi vychází tedy dvacet hodin psaní v jednom kuse, ovšem v praxi po celonočním dobíjení klávesnice měla dost energie tak akorát na jeden můj obvyklý pracovní den. Tedy konkrétně cca na 12 hodin, po které jsem samozřejmě celou dobu nepsal, byť se tím živím.

03.png

Naštěstí klávesnici lze používat i během dobíjení. Dobíjí se díky microUSB vstupu. Součástí balení je kabel pro napájení z počítače, ovšem již nikoliv adaptér pro napájení resp. dobíjení z elektrické sítě. Rovněž v balení není Bluetooth adaptér pro počítač. Stolní počítače obvykle Bluetooth nepodporují, takže je třeba počítat s nutností si adaptér dokoupit.

Logitech obecně jako bezdrátový dosah uvádí devět metrů, ale dle mých zkušeností záleží na zařízení, s nímž je klávesnice propojena. Během testování jsem se v případě ultrabooku skutečně přiblížil dosahu devíti metrů s určitou přijatelnou tolerancí. Smartphone ovšem s klávesnicí ztratil kontakt po vzdálení na pouhé tři metry. Jiný model po odstoupení o pět metrů. Čili reálný dosah, je dle očekávání, dosti proměnlivý.

Čest tomu, kdo najde uplatnění
Klávesnice má řadu předností, ale jaksi si nedovedu představit reálné pravidelné uplatnění, které bych od klávesnice za cca 2500 Kč očekával (uvádím přibližnou aktuální cenu v českých e-shopech včetně daně). Jako náhrada klasické klávesnice má příliš moc nešvarů stísněných klávesnic malých přenosných počítačů. Pro dálkové ovládání např. tabletu či HTPC připojeného k televizoru postrádám touchpad nebo alespoň funkcionalitu fly-mouse (air-mouse).

Logitech u této klávesnice obzvláště vypichuje přepínání mezi zařízeními. „Umožňuje rychle přepínat mezi psaním e-mailu na počítači PC se systémem Windows, pořizováním poznámek na zařízení Apple iPad, a odpovídáním na textovou zprávu na chytrém telefonu Android,“ píše Logitech na svém webu. Zamysleme se však nad tím. Jako náhrada kvalitní plnoformátové klávesnice prostě neobstojí. Alespoň tedy ne pro lidi, kteří u počítače tráví každý den několik hodin.

04.png

Pokud má ovládat chytrý mobil nebo tablet, kriticky ji chybí opakovaně zmiňovaný touchpad nebo alespoň trackpoint, pokud už výrobce chtěl šetřit místem. Dále je třeba mít mobilní zařízení zafixované zhruba ve výšce očí, aby bylo dobře vidět na displej a člověk se nemusel nezdravě hrbit. Položit tablet na stůl a před něj dát klávesnici sice lze, ale při pohodlném posazení toho z displeje kvůli ostrému úhlu moc nepřečtete (jak u kterého modelu).

Nechci být ke klávesnici příliš krutý, protože vzhledově vypadá dobře a na poměry mobilních klávesnic se na ní pohodlně píše. Nicméně nenapadá mě žádné praktické využití, kterým by si klávesnice obhájila svou cenu. Nějaký finální verdikt tentokrát vynášet nebudu. V odstavcích výše jsem popsal negativa i pozitiva. Pokud si pro klávesnici na rozdíl ode mě dovede najít uplatnění, můžete k nim přihlédnout.

Produktové fotografie a úvodní obrázek: Logitech
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1098
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 06:Logitech K810, kláv. pro ovl. až 3 zaří

Příspěvekod Coxx-cz » 24 kvě 2013 22:28

Vypadá pěkně, jen škoda že nemá numpad.
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2999
Registrován: červen 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 06:Logitech K810, kláv. pro ovl. až 3 zaří

Příspěvekod Akrej » 26 kvě 2013 00:31

spiše kancelařská klavesnice na hrani pro mě by to nemělo vyznam no možna k mobilu ale o tom bych silně uvažoval jesli koupim
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kabel k Logitech G Pro X
    od extrem » 22 úno 2024 20:27 » v Vše ostatní (hw)
    0
    463
    od extrem Zobrazit poslední příspěvek
    22 úno 2024 20:27
  • Myš Logitech G400s/G500/G500s Příloha(y)
    od tLustejmiCin » 30 bře 2024 21:06 » v K: Hardware
    0
    712
    od tLustejmiCin Zobrazit poslední příspěvek
    30 bře 2024 21:06
  • odpojují se USB zařízení Příloha(y)
    od yaa » 22 úno 2024 16:24 » v Problémy s hardwarem
    25
    2455
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 úno 2024 18:34
  • Windows Update - V zařízení chybí.... Příloha(y)
    od liborek » 21 pro 2023 19:03 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    1296
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2023 16:44
  • com.android.documentsui - jak přenést z jiného zařízení
    od MK_Vs » 06 pro 2023 11:49 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    1837
    od MK_Vs Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2023 11:49

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů