Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 800D

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 800D

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 17 črc 2013 13:37

Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 800D

Představujeme09.jpg
Představujeme09.jpg (7.12 KiB) Zobrazeno 1910 x


Corsair Obsidian 800D je velmi atraktivní počítačová skříň pro náročné uživatele, kteří přesně vědí, co od svého stolního počítače očekávají. Přesvědčit se o tom můžete v následujících odstavcích.

Corsair je v oblasti počítačů jedna z nejrenomovanějších značek, kterou nenesou jen operační paměti či paměťová média, ale třeba také počítačové skříně jako je Corsair Obsidian 800D typu full tower. Rozměry činí cca 60 x 60 x 23 cm. Výrobce zvolil ocelovou konstrukci s hliníkovým pláštěm. Tovární zpracování je na podtrženou jedničku s hvězdičkou.

Pravá bočnice má velké čiré okno z plastu, takže pro casemodding se fantazii meze nekladou. Obě bočnice se obejdou bez šroubů. Pro uvolnění stačí stisknout tlačítko. Čelní strana skříně nemá klasická dvířka, takže ke všem 5,25“ pozicím a potažmo k zařízením do nich umístěných je zcela volný přístup.

01.png

Skříň je dodávána bez zdroje. Podporuje libovolný ATX zdroj včetně gigantů s pasivním chlazením, pro které je ve skříní obrovské množství prostoru. Ze základních deset jsou pak podporovány všechny modely spadající do kategorií standardní ATX, Micro ATX a Extended ATX. V zadní části skříně je připraveno sedm pozic pro rozšiřující karty.

Ideální pro disková pole a SSD disky
Skříň má celkem šest interních 3,5“ pozic pro pevné disky. Čtyři pozice jsou fakticky šuplíčky schované za dvířky v jednom velkém boxu. Čtyři disky lze tedy vyjmout přes přední část skříně bez sundávání bočnice a manuálního odpojování kabelů. Zvyšuje se tak komfort diskových polí, kdy při selhání disku je výrazně zjednodušena jeho výměna.

02.png

Šuplíčky vedle 3,5“ disků umožňují instalovat také 2,5“ disky včetně SSD disků nebo vysokootáčkových disků Velociraptor bez nutnosti používat jakoukoliv redukci. Všechny čtyři šuplíčky podporují SATA III (6 Gbit/s), takže naplno využijí výkonných úložných řešení. Vedle šuplíčků má skříň ještě dvě klasické interní 3,5“ pozice pro pevné disky.

Externí 3,5“ pozice bohužel chybí. V balení není příslušenství ani pro vytvoření 3,5“ pozice z 5,25“ pozice, což je zřejmě jediné větší negativum skříně. 5,25“ pozic Corsair Obsidian 800D poskytuje celkem pět, což je při ústupu optických mechanik a již přítomným šuplíčkům na disky v současnosti dostatečně velký počet.

03.png

Navíc není potřeba samostatný panel pro doplnění čelních portů, protože skříň má již vlastní panel s dvojicí portů USB 2.0 a stejným počtem portů USB 3.0, jedním portem FireWire, výstupem na sluchátka a vstupem pro mikrofon. K dokonalosti chybí eSATA. Porty jsou schované za panelem, takže se do nich zbytečně nepráší, když se nepoužívají.

Chlazení vzduchem nebo kapalinou
Skříň je z hlediska chlazení uspořádána do tří částí. První tvoří prostor pro základní desku a další interní komponenty. Druhou box se šuplíčky. Pod jejich úrovní je třetí mřížkou oddělená část pro instalaci napájecího zdroje, popřípadě také dalších dvou 3,5“ disků. Zdroj je tedy instalován do spodní části skříně, což dnes není tak nezvyklé.

Corsair ke skříni dodává tři tiché 140mm ventilátory vlastní výroby. První je klasicky v zadní části pro odvod teplého vzduchu z útrob skříně. Druhý ochlazuje disky umístěné v šuplíčcích. Třetí ventilátor je pak na mřížce oddělující prostor se zdrojem od zbytku skříně. Právě tento ventilátor nasává chladný vzduch z místnosti přes rovněž síťové dno skříně.

Nasávat vzduch spodem se nemusí jevit jako dobrý nápad kvůli prachu poletujícím při podlaze. Skříň má však vlastní prachový filtr, který stačí jednou za čas vysunout, propláchnout pod sprchou a nechat usušit. To je základní řešení chlazení, které si lze ovšem přizpůsobit dle vlastních představ. Výrobcem dodávané ventilátory jsou samozřejmě vyměnitelné.

Samostatně lze zakoupit chladič procesoru značky Corsair. Prakticky jde jen o odsávačku teplého vzduchu využívající zadní ventilátor. Skříň je dost prostorná pro bezproblémovou instalaci masivních chladičů procesoru, jako je třeba Noctua NH-D14. Myšleno je i na vodní chlazení resp. chlazení kapalinou, takže na zadní straně skříně je vstup a výstup pro hadice externího chladicího systému.

04.png

Kdo se chce držet chlazení vzduchem, může využít ještě čtyři další pozice pro 120mm ventilátory. Jedna je ve spodní části skříně u klasických 3,5“ interních pozic pro chlazení disků. Další tři jsou ve stropu skříně pro odvod tepla horem. Bohužel nejsou dost daleko od sebe, aby bylo možné nasadit libovolné prachové filtry bránící zapadávání prachu do skříně, když je počítač vypnutý.

Cablemanagement a minimální hlučnost
Skříň má vynikající cablemanagement. V útrobách skříně viditelných přes průhledné okno bočnice je i při plném využití možností skříně vidět opravdu zlomek kabelů. Všechny totiž mizí z dohledu přes gumové průchodky za zdvojenou stěnou za základní deskou. Skutečná změť kabelů je až za touto stěnou, ovšem není třeba ztrácet čas jejich vyvazováním.

Nemají vliv na vzhled viditelný útrob skříně ani neomezují proudění vzduchu uvnitř skříně. Zakryjí se pravou bočnicí. Prostor pro kabely mohl být hlubší. Stačil by centimetr k dobru. Při instalaci většího množství hardwaru i vyvázané kabely způsobí mírné vyklenutí pružící hliníkové bočnice. Jejímu nasazení to ale nebrání. Na první pohled si drobného estetického nedostatku těžko někdo všimne.

05.png

Pochvalu si zaslouží šest masivních gumových nožiček, díky nimž v kombinaci se svou hmotností skříň drží jako přibitá. Hlavní přednost je ovšem v tlumení vibrací a vyrovnání případných nerovností podlahy. Provozní hluk klasických disků pak dobře tlumí box, ve kterém jsou situovány čtyři šuplíčky. Uchycení samotných šuplíčků v boxu pak tlumí vibrace disků.

Ta pravá pro hodně náročné
Skříň Corsair Obsidian 800D rozhodně není z nejlevnějších. Stále v nabídce maloobchodů vyjde minimálně na 6000 Kč. Cena však odpovídá kvalitě. Vše je v praxi skutečně takové, jak výrobce slibuje. Bytelná a vysoce variabilní skříň otevírá spoustu prostoru pro tuning a modding. Stavět počítač s touto skříní je radost. Najdou se víceméně jen tři nedostatky.

Prvním je absence externí 3,5“ pozice. Při ceně skříně by asi leckdo uvítal, kdyby v balení byla alespoň jedna redukce pro 5,25“ šachtu. Na čelním panelu chybí port eSATA, jenž má dnes širší uplatnění než rozhraní FireWire, které řada moderních základních deset již ani nepodporuje. A nakonec je tu mírné vyklenutí pravé bočnice při velkém množství kabeláže. Klady ale jednoznačně převyšují nad zápory.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Corsair
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
tomasosi
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2567
Registrován: únor 12
Bydliště: Nymburk
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 80

Příspěvekod tomasosi » 17 črc 2013 13:41

Vypadá hodně luxusně :) ale minimální cena 6000,-? To radši přidám na komponentech :)
CPU: Intel core 2 Quad Q9550 2,83ghz @ 3,61ghz chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU: Nvidia GeForce GTX 650ti OC 1gb Gigabyte
RAM: 6gb DDR2 1066mhz
HDD: Seagate Barracuda 500gb Sata 6gb/s
Zdroj: Eurocase PFC 400w ( chystá se upgrade )

Uživatelský avatar
pulsik
člen BSOD týmu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1654
Registrován: červen 13
Bydliště: Most
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 80

Příspěvekod pulsik » 17 črc 2013 14:34

Moc se mi nelíbí, a 6K bych za to určitě nedal.

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Představujeme 09/2013: luxusní skříň Corsair Obsidian 80

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 17 črc 2013 22:52

Tato skříň není o designu, ale funkčnosti a účelnosti. Cena je subjektivní. Někdo vydá 10 000 Kč za grafiku, ale má klávesnici za dvě stovky z hypermarketu. Se skříněmi je to myslím podobné :-)
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host