Představujeme 14/2013: Logitech TK820

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 14/2013: Logitech TK820

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 22 říj 2013 13:43

Představujeme 14/2013: Logitech TK820

Předstv14.jpg
Předstv14.jpg (13.47 KiB) Zobrazeno 6000 x
Recommended.jpg
Recommended.jpg (8.22 KiB) Zobrazeno 6000 x


Hned úvodem recenze je třeba říci, že Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 určitě stojí za pozornost. Zaujme multidotykovým touchpadem, perfektními mechanickými klávesami a úzkou spoluprací s Windows 8 a vyššími.

Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 je nová víceúčelová klávesnice od renomovaného švýcarského výrobce počítačových periférií. Na první pohled zaujme multidotykový touchpad, kterému musela ustoupit tradiční numerická část klávesnice. Pokud řešíte nedostatek místa na stole, tak určitě popřemýšlejte o Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820. Celá klávesnice včetně touchpadu zabere plochu o velikosti 409,5 x 145,3 milimetru.

Integrovaný touchpad plně nahradí tradiční myš. Podporuje i dotyková gesta ve Windows 8 a vyšších, pro která nabízí dostatek prostoru (106 x 106 milimetru). Škoda jen, že touchpad je napevno zabudován na pravé straně klávesnice, takže opět nic pro leváky. Na stole vám nebude překážet ani žádný kabel. Jak prozrazuje název, jde o bezdrátovou klávesnici, která využívá spolehlivou 2,4GHz technologii.

01.png

V balení je miniaturní reciever pro USB 2.0 typu Logitech Unifying, takže jeho prostřednictvím můžete bezdrátově připojit i další kompatibilní hardware, aniž byste museli obsazovat další port dalším recieverem. Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 napájí kvarteto AA baterií. S klávesnicí výrobce dodává alkalické nedobíjecí baterie značky Duracell. Pokud byste si pořídili dobíjecí baterie, tak samotná klávesnice vám je nedobije.

Když dojde energie, tak je zkrátka nutné baterie vyměnit, protože podporováno není ani alespoň volitelné přímé napájení z USB. Náhradní sada baterií by tak měla být neustále po ruce. V tom spatřuji největší problém jinak velmi precizně vytvořené klávesnice. Ne, že by bylo zvykem, aby bezdrátové klávesnice automaticky podporovaly i dobíjení baterií, ale Logitech je značka, od které vždy čekám něco navíc.

Naopak pochválit musím elegantní minimalistický design, který zdůrazňují ladné křivky. Klávesnice je opravdu hodně tenká. Při pohledu z boku v nejvyšším místě, kterým je zadní část s bateriemi, měří 27,7 milimetru. Právě zadní část s bateriemi klávesnici na stole mírně naklápí směrem od uživatele nahoru, takže supluje tradiční nožičky, které Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 nemá. Zároveň zde lze klávesnici snadno uchopit pro přenášení.

02.png

S integrovaným touchpadem, spolehlivou bezdrátovou technologií, kompaktními rozměry a nízkou hmotností (konkrétně 783 gramů) je Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 dobrou klávesnicí i k HTPC. Obstojí ale i v kanceláři. Mechanické klávesy přinášejí příjemně nízký zdvih se zanedbatelnou provozní hlučností. Klávesy jsou zároveň více od sebe oproti běžným membránovým klávesnicím, takže i při únavném psaní dlouhého textu ubývá překlepů.

Rozložení kláves není nepodobné klávesnici přenosného počítače. Jak již bylo uvedeno, numerická část klávesnice musela na pravé straně uvolnit místo touchpadu. Trochu zamrzí krátký levý Shift. Kurzorové klávesy pro posun nahoru a dolu jsou příliš blízko nad sebou a obecně jsou kurzorové klávesy poměrně malé, což může být problém pro hráče počítačových her, kde jsou kurzorové klávesy důležité (např. sportovní simulátory).

03.png

Horní řada kláves je na výšku poloviční včetně Esc. Logitech do této řady umístil nadstandardní programovatelná tlačítka. V základu slouží pro ovládání multimediálního přehrávače, regulaci hlasitosti či úplné ztlumení zvuku. Ve Windows 8 a vyšších další tlačítka kopírující funkcionalitu šémů Search (Vyhledání), Share (Sdílení), Devices (Zařízení) a Settings (Nastavení). Nechybí ani posuvné tlačítko pro vypnutí počítače, jehož přínos docení právě uživatelé Windows 8 a novějších.

Při podržení tlačítka FN známého z přenosných počítačů se horní řada kláves promění v klasické funkční klávesy od F1 až F12. Logitech správně usoudil že dnes už tato tlačítka nemají takový význam jako kdysi. Speciálně ve Windows 8 a vyšších se více hodí tlačítka duplikující funkci šémů, popřípadě multimediální tlačítka, která přijdou vhod i ve Windows 7. Jiné systémy mimochodem klávesnice nepodporuje (ovladač a konfigurační software se stahují rovnou z Windows Update).

04.png

Když pominu, že jednou za čas (podle výrobce cca šest měsíců) se prostě uživatel bez náhradních baterií neobejde, tak Logitech Wireless All-in-one Keyboard TK820 víceméně nemá chybu. Pro Windows 8 a vyšší je opravdu ideální. Výrobce na ni poskytuje tříletou záruku. V e-shopech se aktuálně prodává za cenu v rozmezí cca 2500 a 3000 Kč. Není to málo, ale cena je úměrná kvalitě. Bohužel však dosud není v prodeji CZ provedení (jen US).

Produktové fotografie a úvodní obrázek: Logitech
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
picusek
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 105
Registrován: květen 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 14/2013: Logitech TK820

Příspěvekod picusek » 07 lis 2013 16:32

No já nevím, já bych třeba čekal u tak drahé klávesnice regulovatelné podsvícení, akorát by to asi stáhlo výtrž baterií na desetinu..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů