Moje eskapády s PC aneb zase nefunguje

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dolero
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: červenec 20
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Moje eskapády s PC aneb zase nefunguje

Příspěvekod Dolero » 19 črc 2020 19:01

Zdravím zdejší IT experty. Předem říkám, že se v PC moc nevyznám, samozřejmě dokážu základní věci jako nainstalovat Win, pohybovat se omezeně v UEFI či u HW zase vyměnit ramky či něco odpojit. Ale u většiny věcí jsem amatér a do PC raději moc ani nešahám, abych něco sám nerozbil (jako se mi povedlo u mého úplně první zdroje, co jsem kdysi měl, když mi spadl na zem).
Předem říkám, že umím být grafoman, takže to bude dlouhé. Pro ty, co by snad nechtěli číst, tak hlavní popis problému bude začínat tučným "Počtvrté", ale myslím, že pro celkové pochopení problému se to bude muset přečíst celé... :/

Mou osobu již nějakou dobu sužuje problémové PC. Investoval jsem do něj dost peněz (teda pro moji osobu hodně, abych předešel posměškům o levném stroji) a ten krám se už po 4. od začátku roku rozbil. V roce 2013 mi to snad bylo předurčeno, jelikož ještě na základní škole jsem dostal své první PC, ve kterém byla od začátku vadná grafická karta, kterou bylo nutno vyměnit. Z toho původního PC mi v tom aktuálním zůstal jen pevný disk a nějaké kabely, jako třeba k zapojení zdroje monitoru či zdroje. Vše ostatní je poměrně nové, do dvou let stáří...

Zde je má aktuální PC sestava. Hvězdičkou * jsem označil komponenty zakoupené kvůli nefunkčnosti předešlého:
* Základní deska - ASRock B450M PRO4 - AMD B450; obchod CZC, zakoupena 4.5.2020
Grafická karta - MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G, 6GB GDDR5; CZC, 19.12.2018
Procesor - AMD Ryzen 5 2600; CZC, 26.7.2019
RAM - HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 2666; CZC, 26.7.2019
Vodní chlazení procesoru a vzduchem grafiku - SilentiumPC Navis Pro 240; CZC, 19.12.2018
* Disk SSD - Kingston Now A400, 2,5" - 480GB; CZC, 11.3.2020
* Zdroj - Be quiet! Pure Power 11 - 500W; CZC, 3.7.2020

PC běží na Windows 10 Pro, před několika dny, asi 14., aktualizovaném, a předem říkám, že není pirátský, ale mám jej aktivován legálně přes klíč.
Další komponenty jako jsou monitor, myš, sluchátka atd. snad vypisovat nemusím. Značku HDD si nepamatuji, ale je to ten starý a zatím je tedy funkční, a navíc si nemyslím, že by dokázal obyčejný pevný disk rozbít PC...

A můžu začít vypisovat své problémy...

Poprvé se mi PC zkazilo někdy v únoru. Předtím jelo dobře, několik let předtím se PC nepokazilo, stále bylo zapojeno na tom samém místě atd. Tehdy mi kamarád, který se v PC vyzná, tedy mi ho zatím pokaždé opravil či poradil s ním, když jsem ho požádal, na symptomy - PC špatně startuje, pak se třeba vypíná a zapínán dokola několikrát za sebou, a druhý den je zase funkční jakoby nic a za tři dny se to děje zas atd., řekl, že mohou být vadným SSD diskem. Přeci jen měl za sebou už skoro 7 let, a po testu v podobně zapisování dat se disk neustále vypínal. Tak jsem si teda koupil nový, ten aktuální, což bylo spojeno i s reinstalací Win 10 Pro atd. PC teda s novým SSD běžel jak drak a PC fungoval asi 14 dní. Najednou, po vypnutí večer a zapnutí následujícího dne, nefungoval opět.

Podruhé už to bylo zapeklitější. Nejenže kamarád v tu dobu neměl moc času a tak trvalo skoro měsíc, než se na to pořádně podíval, ale taky s tím měl problémy. PC zdánlivě dělalo to samé, co předtím. Zapnulo se, teda vnitřek, svítila grafiky, točily se větráky, chlazením proudila voda k procesoru atd. Ale nenabíhal vůbec obraz. Po nějaké době, kdy se mu PC podařilo i na pár minut rozjet, než spadlo, i s konzultací jeho dalšího kamaráda, se shodli na tom, že se mi pokazila asi rok stará deska, zakoupená spolu s CPU a RAM - MSI B450M BAZOOKA V2 - AMD B450. Místo ní jsem s teda objednal novou, ten ASUS, a po namontování opět PC běžel jako předtím. Ovšem asi po půl hodině chodu, kdy jsem si PC zapojil doma, mi blikla obrazovka a rozbil se zase monitor, a tak jsem dostal na chvilku starší od bratrance (eh, s hnusným obrazem). V tu dobu, po konečně měsíci a něco, opět s PC, jsem byl spokojen a doufal, že je to zamnou. Nebylo. Rozbil se zase, potřetí.

Potřetí se mi PC rozbilo měsíc po zakoupení nové MB. Jednou večer, jsem náhodou, ani nevím proč, byl ve správci úloh, a všiml jsem si, že se mi u pouhého procesu prohlížení fotek zvyšuje vytížení paměti. Dosáhlo 100 % a PC samozřejmě zamrzl. Musel jsem jej vypnout přes zdroj, a pak znovu zapnout, a PC jel v pořádku. Ovšem druhý den, mi samozřejmě nefungoval opět. Symptomy se podobaly druhému případu, obrazovka nenaskočí, PC bedna jede. Pak se za nějakou dobu stávalo to, že se PC neustále restartoval, někdy to zvládl i do stavu načtení Windows a stihl jsem tak třeba zapnout internet apod., jindy se už při načítací obrazovce vypnul a tak dokola. Tehdy jsem si všiml, že mi při zapnutí PC svítí teda GPU, jedou větráky, ale například se nerozsvítí klávesnice, a na bedně u tlačítek, kde mám dvě diody, mi svítí jen ta s žárovkou, zatímco ta s asi baterií(?!) mi nejede, to samé netový kabel. Tehdy byl už kamarád "nedostupný", respektive dlouhou dobu mimo naši ves, tak jsem po optání pár lidí našel chlápka ve městě, co opravuje televize atd. a jeho bratranec i PC. Tak jsem ho k nim dovezl. I s mým monitorem viz. druhý případ. To trvalo nějakou dobu, pár týdnů. Pak mi teda ten pán napsal, že si mám pro PC přijet, že jede na dovolenou na 3 týdny a že mi ho vrací. Řekl mi, že prý mám špatně namontovanou MB a prý mi tam chybí šrouby, které tu desku uzemňují a proto je náchylná na poškození (v tomto ohledu se sami rozhodněte, jak moc měl pravdu), pak že mi selhává jedna paměť a že za to vše může zřejmě vadný zdroj PC. Ten měl asi tak 4 roky a byl to nějaký Corsair VS 550. Mimochodem mi i přeinstaloval systém, naštěstí těch 150 gb dat na SSD zálohoval. S touto informací jsem zašel za kamarádem a ten, už opět zpátky, si ho teda opět vzal. Otestoval RAM a desku a vše běželo v pohodě, ale zjistil také, že zdroj je opravdu vadný. To ho taky vede k domněnce, že má předchozí MSI deska možná není vadná, ale už předtím špatně fungoval zdroj. Tak jsem objednal nový, ten aktuální. Namontoval ho a PC mi dovezl v pondělí 13., předtím ho celý den v kuse nechal běžet, testoval vytížení přes testy atd. Já si ho zapojil a 5 dní, do včerejšího večera, fungoval opět jak po drátkách... A pak se, nečekaně, ke vší mé radosti, rozbil. Počtvrté...

Počtvrté to bylo opět někdy k večeru, kolem šesté hodiny, včera, sobotu 18. Brouzdám po netu a PC se vypne obraz a samo se restartuje. A už nenaskočí. Musím jej vypnout ze zdroje, protože tlačítko vypnout nic nedělá. Po opětovném zapnutí PC připomíná dřívější symptomy. Rozjede se po stisknutí tlačítka, ale vypnout ho jím nejde, na bedně svítí dioda žárovky, ale ne na té diodě s obrázkem baterie či co to je. Uvnitř PC svítí grafika, točí se její větráky, chlazení pumpuje. Klávesnice nebliká, obraz nenajede vůbec, ani neřekne nic o signálu, prostě jako když je PC vypnuté. Vzadu nesvítí internetový kabel. Zkoušel jsem přehodit paměti, nechat jen jednu, ale nic to neřeší. Grafiku jsem vypojil také, ale nic. Díval jsem se, jestli není něco nedocvaknuté či nepřidělané, nebo tak, ale vše je tak, jak by snad mělo být, jak bylo těch 5 dní bezproblémového chodu. Prostě zase PC dělá to, co předtím. Akorát předtím přestalo fungovat při novém zapnutí, teď se zase pokazilo přímo při chodu. Absolutně se mi už z toho točí hlava kolem a z téhle absurdnosti se mi chce pomalu brečet, protože si říkám, že už to není možné.

Ale dnes mě napadla jedna věc. Ten chlápek, co mi opravoval monitor, mi řekl, že v něm byl vypálený zdroj napájení a musel do něj dát nový. Naposledy jsem také měnil zdroj u PC, a teď, když PC opět nejede, to dle stejných symptomů vypadá tak, jak předtím.
Něco mi ten PC zabíjí soustavně a mě napadlo, že by mi mohla nějak špatně fungovat elektrika, do které je PC zapojen. Prostě špatně fungující zásuvka, nebo tak? Nebo může být poškozený ten kabel, do kterého je zdroj či monitor zapojený. Já si totiž nepamatuji, který je který a zapojil jsem je náhodně, takže je i možné, že některý z nich je vadný? A pak mám ještě novou prodlužku, starou pár týdnů, ale PC podobné problémy dělalo i předtím, takže si myslím, že by vadná být neměla

Samozřejmě neříkám, že nemusí být špatné i něco jiné. Nějaký kabel v PC, nebo třeba snad GPU, či procesor, já prostě nevím. Jsem amatér a ještě k tomu naráz smutnej a naštvanej. Všechny rady možné i nemožné se mi hodí, cokoliv, co třeba mohl já či kamarád přehlédnout či opomenout, a co by mohlo pomoci. Předem díky.

Nakonec zde nahodím pár screenů:

Jak je PC uvnitř zapojeno. Kontroloval jsem ho a všechno sedí tam, kde má. Nic nevypadá spálené atd. Zdroj je dole pod chlazením v samostatné části oddělené plechem, dole vpravo jsou namontovány SSD a HDD.
Obrázek

Zapojený ho mám do této prodlužky. Bývá v ní zapojen monitor, pak zdroj PC a ještě mám v něm svoji lampu. Na těch kabelech jsem nenašel žádné viditelné poškození apod.
Obrázek

Prodlužka je zapojena do klasické zásuvky... NA tu se přijde v brzké době podívat můj další kamarád, elektrikář, zda je s elektrikou v mém pokoji něco špatného nebo ne.
Obrázek

PS: Kdybyste cokoliv dalšího chtěli vědět, samozřejmě dopíšu. Zatím zdar.
Naposledy upravil(a) Dolero dne 19 črc 2020 21:03, celkem upraveno 1 x.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53594
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Moje eskapády PC aneb zase nefunguje

Příspěvekod petr22 » 19 črc 2020 19:23

"Prodlužka je zapojena do klasické zásuvky... NA tu se přijde v brzké době podívat můj další kamarád, elektrikář,
zda je s elektrikou v mém pokoji něco špatného nebo ne. "

Toto je podle me nejlepsi postup reseni problemu, vadna elektroinstalace v byte muze zpusobit vse popisovane.

Osobne bych zacal tim, ze vyhodim tu nekvalitni prodluzovacku za par korun a poridim nejakou lepsi s prepetovou
ochranou.

Kdyz se zapoji PC primo do zasuvky, funguje ?

Dolero
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: červenec 20
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Moje eskapády PC aneb zase nefunguje

Příspěvekod Dolero » 19 črc 2020 19:40

To jsem zkoušel, PC se bohužel furt chová stejně, nejede.

Přepěťovou ochranu si tedy koupím...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    15
    1848
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12
  • Moje sestava + RTX 4070 Super Příloha(y)
    od COYG14 » 07 úno 2024 22:42 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    14
    1666
    od nl635 Zobrazit poslední příspěvek
    09 úno 2024 19:21
  • Nefunguje bezdrátová myš
    od Pidek » 01 kvě 2023 14:07 » v Problémy s hardwarem
    1
    648
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    01 kvě 2023 17:12
  • Nefunguje klavesnica
    od Ivikivi » 25 pro 2023 07:54 » v Problémy s hardwarem
    2
    563
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    25 pro 2023 10:15
  • Outlook app nefunguje
    od WangJason97 » 31 srp 2023 11:19 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    1643
    od WangJason97 Zobrazit poslední příspěvek
    31 srp 2023 11:19

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů