Recenze ASUS ROG Strix SCAR III

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze ASUS ROG Strix SCAR III

Příspěvekod winycz » 16 led 2020 18:06

Notebook ASUS ROG Strix SCAR III je třetí generací řady cenově dostupné herní řady SCAR. Designovka, na které spolupracoval ASUS se skupinou BMW Designworks Group přináší sebou několik inovací, výkonný hardware a také spoustu RGB podsvícení.

Obrázek

Specifikace testovaného modelu G531GW-ES081T:
Obrázek

Tělo notebooku
Notebook je tvořen kombinací tvrdého plastu a hliníku. Víko displeje je vyrobeno z broušeného hliníku ve tmavě šedé barvě a velkým podsvíceným logem ROG.

Obrázek
Obrázek

Tělo notebooku je již "pouze" z plastu, avšak se jedná o opravdu velmi tvrdý plast. Tělo se nijak nekroutí, nevrže a je opravdu pevné. Dokonce ani při držení notebooku ve vzduchu za jeden roh, zůstává tvar těla stále stejný a neprohýbá se. Takto pevná konstrukce notebooku mě opravdu příjemně překvapila.

Obrázek

Plastový výčnělek notebooku ze zadní strany pod otevřeným displejem v sobě nese otvory, které slouží jako nádechy pro chlazení. ASUS toto řešení nazval 3D Flow Zone a napomáhá chlazení notebooku zejména v případech, kdy notebook leží na měkkém povrchu, který ucpává nádechy zespodu notebooku.

Obrázek
Obrázek

Plocha kolem klávesnice je upravena do hezké imitace karbonu, která notebooku sluší. Vespod po obvodu notebooku si všimneme RGB podsvíceného pásu, který lze společně s ostatními podsvícenými prvky nakonfigurovat.

Obrázek


Díky velmi tenkým rámečkům kolem displeje jsou celkové rozměry notebooku opravdu přívětivé, šířka notebooku činí 360 mm, hloubka 275 mm a i výška je vzhledem k obsaženému hardware slušných 24,9 mm. Notebook pak i s baterií váží 2,57 Kg, což není moc. Pro srovnání uvedu příklad rozměrů cenově dostupného 15,6" notebooku ASUS Vivobook, které činí 381,4 x 251,5 x 27,6 mm a hmotnost 2 kg s ovšem nesrovnatelně chudší výbavou.

Displej
Osazený 15,6" displej je typu IPS s vysokými pozorovacími úhly až 178°, rozlišením 1920 x 1080 a vzhledem k tomu, že se jedná o herní panel jeho obnovovací frekvence dosahuje 144 Hz. I na odezvě panelu se zapracovalo, která činí 3 ms. Matný povrch LCD panelu usnadní práci s notebookem zejména naproti přímému světlu, které se od něj neodráží a text je čitelný. Tím však nekončí výborné vlastnosti, použitého LCD panelu, nechybí mu totiž ani vysoká světelnost, která je výrobcem deklarovaná až 350 cd/m² a musím uznat, že jsem se ještě v notebooku nesetkal s takto světelným displejem.

Obrázek

Panel je umístěn v rámečku s velmi tenkými okraji a hliníkovým krytem. Panty jsou dostatečně tuhé, aby displej držel pevně svoji pozici, ale zároveň mají dostatečně plynulý a jemný chod na to, aby bylo možné jej pohodlně otevřít pomocí jedné ruky. Maximálně lze displej vyklopit až do úhlu 130°.

Co bychom však na displeji marně hledali je webkamera. Tu se ASUS rozhodl nezakomponovat do notebooku a v balení nenajdeme ani externí webkameru.

Klávesnice a touchpad
Klávesnice má příjemné klávesy, rozmístěné s dostatečnými rozestupy, díky kterým se na ni pohodlně hraje i píše. Mezerník je v levé polovině vyšší, snáze se používá a je přesný i při stisku v krajích. Funkční klávesy F jsou umístěny v blocích s rozestupy, což usnadňuje hledání konkrétní klávesy. Stejně tak je odsazený blok s klávesami DELETE, HOME, atd. od zbylých kláves na pravé straně klávesnice.

Nad klávesnicí najdeme 5 tlačítek pro ovládání hlasitosti reproduktorů, deaktivaci mikrofonu, přepínání mezi profily napájení (chlazení) a uživatelsky nastavitelnou ROG klávesu, naříklad pro spuštění aplikace Armoury Crate.

Obrázek

Co mě však méně potěšilo, je velikost směrových kláves, neboli šipek, které jsou malé. Jsem zvyklý hrát závodní hry na šipkách a s takto malými klávesami to bývá problém. Ve většině her, či při běžném používání by však jejich velikost neměla vadit.

Klávesnice má jednotlivé klávesy podsvícené adresovatelnými RGB LED diodami, lze teoreticky každou klávesu podsvítit jinak. Podsvícení klávesnice je možné nakonfigurovat v aplikaci Armoury Crate a nebo přepínat přednastavené profily a regulaci jasu podsvícení kombinací kláves FN + [šipky].

Numerický blok kláves zde chybí, nachází se pouze u 17" verze notebooku. ASUS vyřešil numerický blok implementací dotykové numerické klávesnice do touhpadu. V pravém horním rohu touchpadu lze dotekem numerickou klávesnici aktivovat. Na touchpadu se rozsvítí tlačítka numerické klávesnice, bohužel nelze využívat zároveň myši touchpadu a numerické klávesnice.

Plocha touchpadu je menší, převážně z důvodu oddělených tlačítek myši, které zde nejsou jeho součástí. Tlačítka myši umístěna pod touchpadem, lze s lehkostí stisknout a jsou tichá. Touchpad i přes menší rozměry lze pohodlně používat i s gesty. Díky odděleným tlačítkům je touchpad pevně uchycen a zbytečně se nehýbe.

Obrázek

Konektivita
Vedle doposud zmíněných skvělých vlastností notebooku přichází i s poměrně slušnou konektivitou v herním notebooku. Konektory jsou strategicky umístěny na levé straně a ze zadní strany notebooku. Směrování konektorů na levou stranu notebooku usnadní práci s externí myší, kdy na pravé straně notebooku nepřekáží kabely. Jako levák s myší vlevo mám bohužel smůlu.

Obrázek

Na levé straně notebooku nalezneme kombinovaný 4 pólový jack pro připojení sluchátek s mikrofonem a tři USB 3.0 Gen1 Type-A konektory.

Obrázek

Na zadní straně pak nalezneme Gigabytový LAN konektor, HDMI konektor, jeden konektor USB 3.1 Gen2 Type-C a napájecí konektor .

Obrázek

Na pravé straně se nachází pouze slot pro keystone - security čip.

Obrázek

Marně bychom na těle hledali čtečku karet, jejíž absence mě nepotěšila. HDMI konektor podporuje standart HDMI 2.0b s přenosem 4K obrazu při 60 FPS. Konektor USB 3.1 Gen2 Type-C je vhodný zejména pro připojení dokovacích stanic, USB hubů, headsetů, ale také umožňuje výstup DisplayPort. Je však bez podpory rozhraní Thunderbolt 3.

Komunikace a zvuk
Notebook je vybaven bezdrátovým adaptérem Intel Wireless-AC 9560, který podporuje Wi-Fi standart IEEE 802.11 ac a Bluetooth verze 5.0. Bezdrátové připojení Wi-Fi podporuje pásma 2.4 i 5 GHz.

Zvukovou část tvoří adaptér od Realteku se dvěma reproduktory umístěnými v přední části notebooku po jeho bocích. Zvukový projev s výrazem kladeným zejména na hluboké tóny mě příjemně překvapil. Kvalita zvuku je dostatečná i pro nenáročný poslech hudby, či sledování filmů. Dle zahraničních recenzí dosáhly reproduktory nejvyšší hlasitosti 84 db(A).

Bezpečnostní čip
Notebook přichází s novinkou v podobě bezpečnostního čipu. Jedná se o NFC čip, který drží v notebooku pouze magnetem. Čip slouží pro aktivaci předem nastavených profilů v Armoury Crate, pro zašifrování boot sekce, windows, či určité části disku. Keystone s čipem je snadno vyjmutelný a v balení notebooku se na něj nachází gumový obal s karabinou pro přenos.

Obrázek

Výkon
Notebook je vybaven procesorem Intel Core i7-9750H, který disponuje šesti jádry s HyperThreadingem. Jádra procesoru jsou v základu taktována na frekvenci 2,6 GHz a s boost frekvencí může jedno jádro dosáhnout frekvence až 4,5 GHz. Procesor je postaven na 14 nm architektuře Coffe Lake s 12 MB L3 cache pamětí a jeho TDP je stanoveno na 45 W.

Grafický adaptér NVIDIA GeForce RTX 2070 je plnohodnotná "RTX 2070ka", nejedná se tedy o pomalejší Max-Q verzi. Obsahuje 2304 jader 12 nm architektury Turing se základní frekvencí 1215 MHz a boost frekvencí 1440 MHz (1470 MHz Turbo profil). Grafické jádro je doplněno o 8 GB GDDR6 pamětí s frekvencí 1750 MHz (14 000 MHz efektivně), se kterými komunikuje pomocí 256 bitové sběrnice. Mezi podporované technologie patří DirectX 12_1, DLSS, RayTraycing, G-SYNC či VR Ready.

Základní deska s čipovou sadou Intel HM370 je dále osazena 16 GB operační paměti ve dvou 8 GB paměťových modulech SO-DIMM DDR4 s frekvencí 2666 MHz. Oba moduly pracují v Dual-Channel režimu.

Obrázek

Benchmarky a herní testy
Výkon hardware testuji pod aktualizovaným prostředím OS Windows 10 Home v sestavení 18362. Dále je používám integrovaný profil napájení (chlazení) Turbo a v sekci windows napájení je zvolena preference maximálního výkonu. Grafický adaptér řídí ovladač GeForce Driver WHQL 441.66.

Procesorové testy provádím alespoň 3x po sobě a po té je průměruji.

Obrázek

Naměřené výsledky se v průběhu opakovaného spuštění testů nijak výrazně neměnily a nelze jednoznačně říci, že by měly klesající trend v průběhu zahřívání notebooku.

Pro měření herního výkonu ve většině hrách používám aplikaci FRAPS pro záznam FPS v průběhu hraní. Ve hrách Borderlands 3 a Metro Exodus využívám vestavěného benchmarku, který ukládá snímkové průběhy.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Herní výkon je opravdu slušný, v klasických hrách jako je Counter Strike Global Offensive, DOTA 2 lze i při plných detailech využít výhod 144 Hz monitoru, neboť v případě těchto „méně náročných“ hrách se rychlost zobrazování snímků pohybuje kolem či nad hranicí 144 FPS.

V případě náročnějších herních titulů si hardware notebooku poradí i s extrémním nastavením detailů, a to při hodnotách pohybujících se kolem 60 FPS. Na Ray Tracing však v případě náročnějších herních titulů můžeme spíše zapomenout.

Osobně považuji tuto kombinaci hardware za velmi podařenou a výkonnější hardware bych v notebooku neočekával. Přijde mi pak rozumné, že ASUS nenabízí v žádné variantě notebooku SCAR III displej s vyšším rozlišením, neboť právě použitá RTX 2070 je vhodná pro hraní ve FullHD rozlišení.

Chování boost CPU a GPU v praxi
Chování boost frekvencí jak procesoru, tak i grafického adaptéru sleduji při aktivovaném režimu Turbo za stejných podmínek jako v případě benchmarků a herních testů. Hodnoty jsou vyčteny a logovány aplikací HWInfo.

Procesor Intel Core i7-9750H disponuje základní frekvencí 2,6 GHz s turbo boostem až 4,5 GHz. Jednotlivá jádra procesoru ve skutečnosti boostují maximálně ke 4,2 GHz. Vyšší hodnotu se mi u tohoto notebooku nepodařilo z procesoru dostat. Jedná se tedy spíše o omezení na úrovni BIOSu.

Při zatížení jednoho či dvou jader procesoru se jejich frekvence drží právě na svém maximu 4200 MHz i po delší zátěži.

Obrázek

Při zatížení 3-4 jader po té frekvence postupně na jádrech klesá od 4200 MHz do 4000 MHz.

Při zatížení 5 a více jader / vláken procesoru se již frekvence všech jader nastaví na 4000 MHz.

Obrázek

Tuto frekvenci si procesor udrží bez výkyvů i po delší době zátěže. Zátěž všech (6/12) jader/vláken po dobu 13 minut byla generována pomocí stability testu v programu AIDA64.

Obrázek

Dále se podíváme na chování boostu grafického adaptéru a zároveň procesoru ve hrách DOTA 2 a Metro Exodus. Testování ve hře DOTA 2 bylo prováděno po dobu minimálně 17 minut a v případě hry Metro Exodus pak minimálně 15 minut.

Obrázek

Z grafu je zřejmé, že procesor si udrží stálou frekvenci 4000 MHz i po delší době hraní her. Výkyvy frekvence pravděpodobně představují reakce na změny využití/zatížení procesoru a není tedy na ně třeba brát zřetel.

Obrázek

Frekvence grafického jádra v případě hry DOTA 2 dosahuje svého maxima 1980 MHz s propady až ke 1440 MHz, tedy k základní frekvenci stanovené BIOSem. Průměrná frekvence za měřený úsek činí 1893 MHz. U grafického adaptéru však propady signalizují tzv. thermal throttling, tedy snižování frekvence z důvodu udržení maximálních teplotních limitů, či limitu spotřeby neboli TDP. Teplotní limit GPU je stanoven na 74 °C. V průměru teplota grafického čipu dosahuje právě této hodnoty s maximální dosaženou teplotou 75 °C. Frekvence grafického jádra velmi osciluje z důvodu výrazných změn jeho zatížení, které nikdy nedosáhlo 100 %.

Obrázek

V případě hry Metro Exodus, která je náročnější zejména pro grafický adaptér se křivka frekvence procesoru téměř nemění. Lze opět konstatovat, že procesor si udrží frekvenci 4000 MHz po celou dobu hraní.

Obrázek

U grafického adaptéru si lze všimnou výrazných rozdílů. Hra Metro Exodus je již schopna využít grafické jádro na 100 % téměř po celou dobu hraní. Vyskytují se pouze drobné výkyvy. Jeho frekvence pak dosahovala při plném zatížení kolem 1500 MHz v několika prvních minutách a postupně se zahříváním celého notebooku klesla až na základních 1470 MHz. Situace s teplotou grafického čipu se opakuje. Jeho průměrná teplota se drží kolem 74 °C, na které cílí. Maximální hodnoty grafického čipu bylo dosaženo 76 °C.

Frekvence pamětí grafického adaptéru ve všech testech se po celou dobu testování držela na hodnotě 14 000 MHz efektivně, a to bez výkyvů.

Grafické jádro z důvodu chlazení a vcelku nízkého teplotního limitu není schopno využít svůj maximální potenciál a je výrazně brzděno těmito důvody. Frekvence grafického jádra 1470 MHz je již vysoká a hlavně stabilní, což je pro hraní her důležité. Je však možné že s lepší teplo vodivou pastou, lepším chlazením či podporou chlazení pomocí chladící podložky pod notebook lze dosáhnout lepších výsledků, a tedy i vyššího výkonu.

Rychlost pevného disku
ASUS vybavil tento model notebooku rychlým 512 GB SSD diskem Intel 660p. Jedná se o disk do slotu M.2 komunikující pomocí 4 PCIe linek s protokolem NVMe verze 3.0.
Rychlost disku byla změřena pomocí aplikace Crystal DiskMark v7. Dosažené rychlosti jsou slušné, nelze jim nic vytknout, mohu pouze konstatovat, že volba NVMe disku byla rozumná. V porovnání s konkurenčními disky se jedná spíše o průměrný NVMe SSD disk.

Obrázek

Teploty
Chlazení notebooku tvoří celkem 5 měděných plochých heatpipe trubic propojených se třemi tepelnými rozvaděči – heatsink, které jsou dále ochlazovány dvěma vysokorychlostními ventilátory rychlostí až 4000 otáček za minutu. Ventilátory pak nasávají vzduch ze spod a z výklenku ve vrchní části notebooku.

Obrázek

Pomocí aplikace HWInfo jsem měřil teploty grafického čipu a procesoru, a to za stejných podmínek jako v kapitole s chováním boost frekvencí.

Obrázek

Při zatížení všech jader procesoru testem stability v aplikaci AIDA64 dosáhla teplota procesoru maxima 91 °C. V průměru se však držela spíše kolem 84 °C. Z grafu je zřejmé, že teploty procesoru se ustálily již po první minutě zátěže a dále nerostly, pouze oscilovaly v řádech jednotek stupňů. Rychlost ventilátoru procesorového chladiče pak byla po celou dobu testu na 100 % - 4000 RPM.

Obrázek

Hra DOTA 2 si sebere z procesoru průměrně zhruba 40 % výkonu, a grafické jádro pak vytěžuje průměrně na 60 %. Teplota procesoru se během sedmnácti minutového gameplaye vyšplhala maximálně k 88 °C, ale průměrně se držela kolem 83 °C. V případě grafického čipu teplota cílila na hranici 74 °C s maximem o jeden stupeň vyšším.

Obrázek

Ve hře Metro Exodus je zátěž směřována spíše na grafický adaptér, kdy grafické jádro bylo téměř po celý čas testu vytíženo na 100 %. V průběhu patnácti minutového gameplaye se teplota grafického čipu držela kolem 74 °C, na které i cílí, ovšem po zhruba deseti minutách se posunula k 75 °C na kterých asi pět minut setrvávala s občasnými výskoky na 76 °C. V případě procesoru teplota vyskakovala až k 89 °C, ale v průměru se držela kolem 85 °C.

Hlučnost notebooku je v režimu Turbo vcelku vysoká, což je však daň za výkonný grafický adaptér a procesor v šasi s velmi kompaktními rozměry. Ventilátory s maximální rychlostí 4000 otáček za minutu zkrátka tiché nebudou. Pokud je uživatel zvyklý k notebooku používat sluchátka, neměla by mu vyšší hladina hluku vadit.

Výdrž baterie
ASUS osadil notebook 66 Wh baterií, která je umístěna uvnitř šasi bez možnosti rychlého vyjmutí. Výdrž baterie je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, například profilu napájení, jasu obrazovky a hlavně vytížení hardware.

Při tichém (silent) režimu s polovičním jasem displeje vydržela baterie pohánět notebook po dobu zhruba čtyř a půl hodin, když jsem na notebooku surfoval na internetu a sledoval videa.

V případě performance režimu s plným jasem při hraní hry Metro Exodus udržela baterie notebook v chodu po dobu jedné hodiny a pár minut, což není špatný výsledek.

Nabití baterie z téměř nulové kapacity trvá kolem dvou hodin.

Balení
V krabici s notebookem se nachází poměrně velký napájecí adaptér, který je schopen notebook napájet 230 W, tedy 11,8 A při 19,5 V.

Obrázek
Obrázek

Dále se zde nachází držák s karabinou na security čip, manuály a šroubky s konektorem pro umístění a připojení 2,5“ SATA disku.

Obrázek


Závěr
Notebook ASUS ROG Strix SCAR III v provedení G531GW-ES081T je opravdu povedeným herním notebookem. Hráči ocení zejména výkonný grafický adaptér s výkonným procesorem a atraktivním designem.

I přes výkonný hardware je notebook kompaktních rozměrů, čemuž napomáhají i tenké rámečky kolem displeje. S váhou kolem 2,5 kg také nijak nevykukuje.

Pozitivně na mě zapůsobilo šasi notebooku, které je sice plastové, ale jedná se o opravdu velmi tvrdý plast. Displej je pak chráněn hliníkovým krytem. Zacházení a manipulace s notebookem je příjemná, nikde nic nevrže a šasi se nijak nekroutí.

Co mi však na notebooku vadilo je umístění, či způsob uchycení keystone, které není zcela vhodné, neboť se často stávalo, že jsem zavadil o čip rukou, což je během používání nepříjemná situace, neboť se čip odpojí a znovu připojí, přičemž se mění profily, případně spouští aplikace, které jsou na vložení čipu nastaveny.

Jako drobné negativum považuji i striktní omezení teploty grafického jádra na 74 °C, kvůli kterému se jeho frekvence při vyšší zátěži drží spíše na základních 1440 - 1470 MHz, což razantně snižuje jeho potenciál a tedy i herní výkon.

Suma sumárum mě notebook příjemně oslovil a i přes vyšší cenovku kolem 50 000 Kč, která vzhledem ke specifikacím a vybavenosti není nijak zvlášť vyšší oproti konkurenci s podobnou specifikací, bych při výběru notebooku v této cenové hladině jej rozhodně doporučil.

Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze ASUS ROG Strix SCAR III

Příspěvekod Ltb » 16 led 2020 18:08

Publikováno 8)

VELKÉ díky za další skvělou recenzi!! Mnoho našich uživatelů jistě potěší :bigups:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13612
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1439
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • Asus Strix B450-F (w/ 5800x) 2NVME+2SATA?
    od holatir427 » 05 lis 2023 08:31 » v Problémy s hardwarem
    3
    1234
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    06 lis 2023 17:14
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4420
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1879
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotNetDotCom.org [Bot] a 36 hostů