Stalo se v 44.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 44.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 07 lis 2012 10:07

Stalo se v 44. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Fórum PC-HELP.cz a server Blog 2.0 přináší přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 29. října 2012 do neděle 4. listopadu 2012

V posledních týdnech byl Google ve stínu Microsoftu a Applu poněkud neviditelný, ale ve 44. týdnu roku 2012 se razantně připomněl. Představil nová zařízení do rodiny Nexus s novou verzí systému Android. Microsoft se ovšem nenechal zahanbit a uvedl Windows Phone 8. Českou zprávou týdne je pak oficiálně potvrzený vstup prvního virtuálního mobilního operátora na český trh.

Android 4.2 přináší podporu více uživatelských účtů

Google představil novou verzi operačního systému Android nesoucí označení 4.2 a ponechávající si kódové jméno Jelly Bean jako verze 4.1 představená letos v létě na konferenci Google I/O. Hlavní novinkou v nové verzi je podpora více uživatelských účtů a přepínání mezi nimi. Vzhledem k načasování se nelze ubránit dojmu, že je to reakce na tablety s Windows 8 a Windows RT, které tutéž funkcionalitu přenášejí ze světa osobních počítačů.

Další novinkou je podpora bezdrátového přenosu obrazu do televizoru, k jehož HDMI vstupu bude připojen přijímač signálu. Čili Intel Wi-Di v podání chytrých mobilů a klasických tabletů. Nově pak Android 4.2 umí využít obrazovku v době nepoužívání zařízení nebo při jeho pobytu v dokovací stanici. Poslouží jako digitální fotorámeček nebo může zobrazovat různé informace. Obdobnou funkci nabídne i systém Windows Phone 8.

Funkce Android Beam majitelům zařízení s NFC přináší rychlé a snadné sdílení fotek a videí přímo mezi dvěma zařízeními. Nový Android přichází též s novou podobou výsledků vyhledávání přes webový vyhledávač Google. Aplikace pro focení podporuje pořizování 360° fotek, které lze následně sdílet přes Google Plus nebo ukázat celému světu na Google Maps.

Dále byla vylepšena podpora widgetů (nově si umí udělat prostor, když se na danou obrazovku nevejdou), přístupnost a použitelnost (byla doplněna lupa pro zvětšování částí obrazu), vyladěna grafika spolu výkonem a energetickou spotřebou. Android 4.2 vypadá jako povedená dílčí aktualizace promptně reagující na vývoj na trhu.

Škoda, že při dosavadním přístupu výrobců mobilů a tabletů se k většině uživatelů ani těch novějších zařízení jen tak nedostane, tedy pokud se k nim dostane vůbec. Proč chvátat s aktualizací pro již zaplacená zařízení, když nový Android lze použít jako levný prodejní argument pro nová drahá zařízení? Že, páni výrobci?

Google představil nový tablet Nexus 10

Google představil tablet Nexus 10, jenž má být alternativou pro uživatele, kterým je dosavadní Nexus 7 příliš malý. O přípravě jeho většího brášky se spekuluje zhruba stejně dlouho jako o uvedení menší verze iPadu, které jsme se nakonec nedávno dočkali. Také Google vyslyšel volání zákazníků a po menším tabletu Nexus 7 ukázal nový Nexus 10, který pro něj tentokrát vyrábí Samsung.

Nexus 7 vyrábí Asus, ale spolupráce Samsung – Google není nic nového pod sluncem. Samsung pro Google vyrobil referenční smartphone Nexus S a je jediným výrobcem nové generace počítačů s Google Chrome OS. Teď tedy pro Google vyrábí i nový tablet Nexus 10 s 10“ displejem pracujícím ve vysokém rozlišení 2560 x 1600 pixelů, který chrání Corning Gorilla Glass druhé generace.

Tablet pohání procesor dvoujádrový procesor A15 Eagle s grafikou Mali T604. K dispozici má 2 GB operační paměti. V prodeji budou dvě varianty: jedna s interní pamětí 16 GB, druhá pak s pamětí 32 GB. Slot pro paměťové karty opět chybí. Zdá se, že Google definitivně přešel na politiku Applu, který se paměťových karet štítí jako čert kříže.

01.png
Zdroj: Google

Primární fotoaparát nového tabletu přichází s pětimegapixelovým rozlišením a podporou záznamu videa ve FullHD. Sekundární pro videohovory pak disponuje rozlišením 1,2 megapixelu a podporou HD videa (720p). Ve výbavě nechybí GPS navigace, podpora Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth, NFC, HDMI výstup (microHDMI) či 3,5mm výstup na sluchátka.

Nexus 10 měří 263,9 x 177,6 x 8,9 milimetrů, takže je velmi tenký. Váží 603 gramů včetně Li-Pol baterie s kapacitou 9,000 mAh, která má zajistit výdrž až 500 hodin v pohotovostním režimu, až 90 hodin pro přehrávání hudby, až devět hodin pro přehrávání videa nebo sedm hodin surfování po webových stránkách.

Kromě nového tabletu Nexus 10 se systémem Android 4.2 Jelly Bean byla též představena nová verze tabletu Nexus 7. Do prodeje míří varianta s pamětí o kapacitě 32 GB doplněná o mobilní modem, který v sítích třetí generace podporuje datovou technologii HSPA+ s teoretickou maximální rychlostí stahování dat až 21 Mbit/s. Nová verze tabletu Nexus 7 bude časem v prodeji i na českém trhu.

Smartphone Nexus 4 od LG: bezdrátové dobíjení a další laskominy

Google, přesně podle očekávání, představil nový mobilní telefon značky Nexus, který pro něj po společnostech HTC a Samsung vyrobí další asijský výrobce, tentokrát LG. Nový Nexus 4 od LG je vybaven zbrusu novým systémem Android 4.2 Jelly Bean. Má velký jemně zaoblený 4,7“ IPS Plus displej s rozlišením 1280 × 768 pixelů, Zerogap Touch technologií a druhou generaci Corning Gorilla Glass s ještě lepší ochranou před škrábanci.

Mozkem nového referenčního mobilu pro Android je výkonný procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro se čtyřmi jádry a taktovací frekvencí 1,5 GHz, který by měl v kombinaci s 2 GB operační paměti poskytovat na dnešní poměry opravdu luxusní výkon. Zvlášť, když k tomu připočteme výkonnostní optimalizaci, kterou nová verze Jelly Bean přináší.

02.png
Zdroj: LG

V prodeji budou varianty s 8 GB nebo 16 GB interní paměti. Chybí však čtečka paměťových karet. Alespoň specifikace se o ní nezmiňuje, což je při nízké kapacitě interní paměti dosti nemilé. Zřejmě Google žije v přesvědčení, že je to cesta, jak od uživatelů inkasovat poplatky za navyšování kapacity cloudového úložiště Google Drive.

Nový Nexus 4 nabízí dvojici fotoaparátů resp. kamer. Primární pro focení na zadní straně přístroje podporuje rozlišení osm megapixelů, sekundární čelní pro videohovory pak 1,3 megapixelu. Specifikace dále uvádí podporu datové technologie HSPA+ v sítích třetí generace, Wi-Fi (b/g/n), NFC a bezdrátové dobíjení Li-Pol akumulátoru s vysokou kapacitou 2100 mAh.

Nový Nexus 4 od LG měří 133,9 x 68,7 x 9,1 milimetru a váží 139 gramů. Patří tedy k těm tenčím a lehčím výkonným mobilům se systémem Android. Google jej opět bude prodávat prostřednictvím vlastního webu od 13. listopadu ve vybraných zemích. Česká republika mezi nimi není. „Pro Českou republiku a pro Slovensko čekáme na určení data uvedení na trh,“ uvedl Ondřej Oubrecht, technický manažer LG Electronics CZ.

Google Play startuje prodej hudby a filmů konečně i v Evropě

Google se pochlubil, že katalog Google Play nabízí již téměř 700 000 aplikací pro platformu Android. Dohání tak Apple a jeho AppStore s aplikacemi pro iOS. Apple koncem října uvedl, že AppStore nabízí již více než 700 000 aplikací, z nichž zhruba 275 000 je optimalizováno pro různé verze tabletu iPad.

Google Play ovšem není jen portálem s aplikacemi pro Android. Na americkém trhu již delší dobu nabízí pro uživatele zařízení se systémem Android například i filmy, seriály, hudbu, knihy, časopisy, noviny a další obsah. Ten teď postupně bude Google Play poskytovat i na vybraných evropských trzích. Nejásejte předčasně, český mezi nimi není.

Filmy si nyní nově mohou prostřednictvím Google Play zakoupit a stáhnout uživatelé z Velké Británie, Francie a Španělska. Mimo Evropu pak nově i uživatelé z Kanady a Austrálie. Hudbu z Google Play si od 13. listopadu budou moci za poplatek stáhnout uživatelé ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii a Španělsku.

Nový mobilní systém Windows Phone 8 vstupují na trh

Krátce po uvedení Windows 8 do maloobchodního prodeje společnost Microsoft představila také systém Windows Phone 8 pro chytré mobilní telefony. Přesněji řečeno odhalila jeho konečnou verzi. S novým systémem veřejnost seznámila již letos v červnu. Microsoft věří, že Windows Phone 8 bude úspěšnějším systémem než jeho předešlá generace.

Systému Windows Phone 7.x se vůbec nedařilo a nedaří. Microsoftu nepomohlo ani spojenectví s finskou Nokii, někdejší jedničkou mezi výrobci mobilů. Nová Windows Phone 8 jsou od základu předěleným systémem, pročež na něj nemohou přejít uživatelé smartphonů s Windows Phone 7.5. Těm se dostane pouze servisní aktualizace Windows Phone 7.8.

Systém Windows Phone 8 přináší upravené uživatelské rozhraní s menšími dlaždicemi, kterých se nyní na obrazovku vejde více. Některé aplikace, jako třeba aplikace sociální sítě Facebook, mohou informace servírovat přímo na zamykací obrazovku. Pro přísun čerstvých informací od vašich přátel tedy ani nemusíte odemykat mobil.

Novinkou je tzv. dětský koutek, který umožňuje rodičům půjčit dětem chytrý mobil na hraní ve speciálním režimu, kdy děti mají například přístup k vybraným hrám, ale nemohou stahovat a kupovat nové, nemají přístup k e-mailu nebo nemohou telefonovat, prohlížet a mazat fotografie či videa. Pro děti lze nastavit speciální obrazovku Start, z níž mají přístup jen k obsahu, který pro něj rodič v rámci dětského koutku vybral.

03.png
Zdroj: Microsoft

Nová funkce Data Sense pak má šetřit nízký datový limit, který trápí snad všechny uživatele mobilního připojení napříč trhy. Na tom českém se nám ale hodí obzvlášť. Data Sense šetří datový limit při surfování po webu díky stahování obrázků v komprimované podobě. Některé datové operace umí pozdržet až do dostupnosti Wi-Fi připojení. Rovněž umožňuje změnit datové nastavení mobilu na základě zbývající kapacity datového limitu.

Vhod pak přijde monitoring objemu přenášených dat jednotlivými aplikacemi a upozornění na blížící se vyčerpání datového limitu. Nová funkce Data Sense bude pro zákazníky vybraných mobilních operátorů k dispozici již o letošních vánočních svátcích. Pro všechny uživatele Windows Phone 8 ji Microsoft zpřístupní v příštím roce.

To bude zpřístupněna i služba Pandora. Internetová rádia budou moci majitelé Windows Phone 8 přes službu Pandora poslouchat na rok zdarma díky nové aplikaci. Ta zamíří do Windows Phone Store, což je nový název pro Windows Phone Marketplace. Microsoft prozradil, že v nabídce je již přes 120 000 aplikací, což je ale pořád ve srovnání s AppStore pro iOS nebo Google Play pro Android hodně málo.

Microsoft však říká, že denně přibývají stovky nových aplikací a troufá si tvrdit, že Windows Phone Store nabízí kvalitu, nikoliv kvantitu. Brzy se zde objeví třeba Angry Birds: Star Wars. Microsoft též pro Windows Phone 8 připravil novou verzi klienta Skype, který oproti svému předchůdci pro Windows Phone 7.5 umožní plnohodnotné volání přes Skype rovné telefonování přes mobilní síť.

K novinkám patří i podpora služby Xbox Music, která již běží na 22 trzích, ovšem prozatím nikoliv na tom českém. Další novinkou pak je podpora Xbox SmarGlass, kdy chytrý telefon lze použít jako sekundární displej a ovládací zařízení herní konzole Xbox 360. V neposlední řadě pak Windows Phone 8 přinášejí elektronickou peněženku podporující platby prostřednictvím technologie NFC, ale i ukládání informací o platebních, kreditních, věrnostních a zákaznických kartách.

Referenční mobil s Windows Phone 8: Windows Phone 8X by HTC

I přes partnerství s finskou společností Nokia si Microsoft jako výrobce referenčního mobilu se svým novým systémem Windows Phone vybral HTC. Navázal tak na spolupráci z dob největší slávy Windows Mobile. Tchajwanský výrobce od listopadu začíná prodávat nový chytrý mobil Windows Phone 8X by HTC s Windows Phone 8.

Tento referenční mobil přichází s 4,3“ HD displejem a pohání jej dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s taktovací frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB RAM a interní úložiště pro data o kapacitě 16 GB. Ve výbavě figuruje fotoaparát s rozlišením osm megapixelů s LED bleskem a BSI senzorem pro focení i při horších světelných podmínkách. Podporuje záznam videa ve FullHD.

04.png
Zdroj: HTC

Kromě tohoto modelu se v prosinci podívá na trh levnější a méně výkonný Windows Phone 8S by HTC s 4“ SuperLCD displejem, dvoujádrovým procesor Snapdragon S4 tentokrát s taktem 1 GHz a kapacitou operační paměti jen 512 MB. Nabídne fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Oba nové mobily používají sadu technologii Audio Beats pro kvalitní reprodukci hudby.

Windows 8X by HTC v černé, modré a žluté barvě je v prodeji od 1. listopadu 2012 ve značkové prodejně HTC, u mobilních operátorů a maloobchodních prodejců za doporučenou cenu 13 999 Kč. Windows Phone 8S by HTC v černobílém, modrém nebo šedožlutém provedení bude dostupný v průběhu prosince za doporučenou cenu 7 999 Kč.

Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 s Windows Phone 8 míří na trh

I když zatím Nokii sázka na Windows Phone vůbec nevychází, někdejší jednička mezi výrobci mobilů zůstává systému Microsoftu věrná. Důkazem budiž, že očekávané chytré mobily Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820 s novým operačním systémem Windows Phone 8 míří na trh. Kdy je uvidíme oficiálně i na tom českém, zatím nebylo oznámeno.

Nokia Lumia 920 nabízí velký 4,5“ IPS displej s technologií PureMotion HD+ pracující v rozlišení 768 x 1280 pixelů. Před poškozením jej chrání Corning Gorilla Glass. Nový smartphone finské značky pohání procesor Snapdragon S4 s dvojicí fyzických jader a taktovací frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti a celkem 40 GB interní paměti pro data. Slot pro paměťové karty chybí.

Co naopak nechybí, to je fotoaparát s rozlišením 8,7 megapixelu, duálním LED bleskem, automatickým fokusem, automatickým i manuálním vyvážením bílé, čtyřnásobným digitálním zoomem, optickou stabilizací obrazu a podporou záznamu videa ve FullHD. Sekundární fotoaparát resp. kamera pro videohovory pak nabízí rozlišení 1,2 megapixelu.

05.png
Zdroj Nokia

Nokia Nová Nokia Lumia 920 podporuje rychlé datové přenosy v mobilních sítích LTE. V sítích třetí generace podporuje technologii HSPA+ a HSDPA. Samozřejmě podporuje i GPRS a EDGE v sítích druhé generace. Specifikace též zmiňuje podporu pro Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 3.0, NFC, A-GPS turn-by-turn navigaci. Nový smartphone s Windows Phone 8 měří 130,3 x 70,8 x 10,7 milimetru a váží 185 gramů. Dodáván je s baterií o kapacitě 2000 mAh.

Druhou novinkou je menší a lehčí Nokia Lumia 820, jejíž rozměry činí 123,8 x 68,5 x 9,9 milimetru při hmotnosti 160 gramů, která zahrnuje i baterii s kapacitou 1650 mAh. Mozkem tohoto chytrého mobilu je rovněž dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s taktovací frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti, 8 GB interní paměti pro data a slot pro paměťové karty formátu microSD s podporou až 64GB modelů (microSDXC).

06.png
zdroj Nokia

Primární fotoaparát umí pořizovat snímky v rozlišení osm megapixelů. Disponuje duálním LED bleskem, automatickým fokusem, automatickým i manuálním vyvážením bílé, čtyřnásobným digitálním zoomem a podporou záznamu videa ve FullHD. Sekundární čelní fotoaparát resp. kamera pro videohovory nabízí jen nízké VGA rozlišení (640 x 480 pixelů). Ve výbavě je opět A-GPS turn-by-turn navigace.

I tento model kromě rychlých mobilních sítí čtvrté generace LTE podporuje datové technologie HSPA+ a HSDPA v sítích třetí generace a samozřejmě GPRS a EDGE v sítích druhé generace. Specifikace dále zmiňuje Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 3.0, NFC nebo výstup na sluchátka, který má i předchozí model. Datum uvedení na český trh a ceny pro český trh budou oznámeny později.

Huawei Ascend G600: Android 4 a 1,2GHz procesor pod 10 000 Kč

Čínský výrobce Huawei, kterého čeští koncoví zákazníci znají především jako výrobce mobilních modemů, představil svůj nový chytrý Huawei Ascend G600 mobil se systémem Android. Od počátku listopadu 2012 se bude prodávat i na českém trhu za výrobcem doporučenou maloobchodní cenu 7990 Kč včetně DPH. Co nový chytrolín z Číny nabídne?

Začít můžeme velkým dotykovým LCD IPS displejem o uhlopříčce 4,5 palce pracujícím v rozlišení 540 x 960 pixelů, který bude proti poškrábání a jinému poškození chránit Corning Gorilla Glass. Mozkem nového chytrého mobilu je procesor Qualcomm Snapdragon S4 se dvěma fyzickými jádry a taktovací frekvencí 1,2 GHz. Kapacita operační paměti činí 768 MB. Interní paměť pojme 4 GB dat, což není mnoho, takže jistě přijde vhod slot pro microSD karty až o kapacitě 32 GB.

07.png
Zdroj: Huawei

Primární fotoaparát přichází s rozlišením osm megapixelů, automatickým fokusem, duálním LED bleskem a schopností pořizovat video, ovšem pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů. Čelní sekundární fotoaparát resp. kamera pro internetové videohovory disponuje rozlišením pouze 0,3 megapixelu. Ve výbavě je též A-GPS navigace spolu se dvěma integrovanými reproduktory s podporou prostorového ozvučení DTS.

Nechybí podpora připojení k Wi-Fi (b/g/n) i přímého spojení Wi-Fi Direct, technologie DLNA pro sdílení souborů, technologie Bluetooth ve verzi 3.0 a HDMI výstup. V sítích třetí generace mobil podporuje datovou technologii HSPA, v sítích druhé generace pak GPRS a EDGE. Dodávaný Li-Pol akumulátor s kapacitou 1930 mAh má mobil udržet až 15 dnů v pohotovostním režimu.

Výrobce v novém mobilu použil Android 4 Ice Cream Sandwich. O možnosti pozdějšího přechodu na novější verzi Jelly Bean se nezmiňuje. Huawei v novém mobilu použil vlastní 3D uživatelské prostředí HAP ve verzi 5.2. Co dodat závěrem? Snad jedině rozměry 134,3 x 67,8 x 10,5 milimetru, hmotnost 110 gramů a dodávání v bílém nebo černém provedení.

Windows 8: čtyři miliony prodaných upgrade licencí za tři dny

Steve Ballmer, svérázný šéf společnosti Microsoft, na konferenci Build 2012 využil příležitosti pochlubit se prvními prodejními úspěchy nového systému Windows 8. Za první tři dny od spuštění prodeje na maloobchodním trhu byly prodány čtyři miliony upgrade licencí pro přechod z Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7.

Šéf Microsoftu reagoval také na zprávy o negativním postoji firem k novému systému. Steve Ballmer kontroval, že firmy odebraly již desítky milionů korporátních licencí. Zároveň citoval pozitivní ohlasy z řad obchodních partnerů: od maloobchodních prodejců po výrobce zařízení. Vstup Windows 8 na trh se tedy podařil. Otázkou bude, jestli dobrá nálada v centrále Microsoftu vydrží i nadále.

Microsoft čelí nové stížnosti na prostředí Windows 8

Prostředí Metro z Windows 8 se ukazuje býti magnetem na problémy. Kvůli sporům s německou firmou Metro AG jej Microsoft nakonec musel přejmenovat na Windows 8 Modern UI, přestože pro širokou veřejnost Metro zůstává Metrem.

Nový název, který se jen tak nevžije, sice zatím nikdo nenapadl, ale americká společnost SurfCast tvrdí, že živé dlaždice porušují její patent. Ty jsou přitom jedním z pilířů prostředí Metro resp. Modern UI. Dlaždice v novém prostředí suplují například zástupce na ploše. Nemusí však mít jen statickou podobu.

Microsoft namísto miniaplikací na ploše známých z Windows 7 přišel s konceptem živých dlaždic, kdy jednotlivé aplikace mohou své dlaždice používat i k zobrazování všemožných informací. Uživatel tak má přímo na obrazovce Start k dispozici nejrůznější důležité údaje, aniž by dotyčnou aplikaci musel otevírat.

08.png
Zdroj: Blog 2.0

Microsoft těžko bude tuto funkcionalitu z Windows 8 vypouštět. Navíc je přítomná i ve Windows RT a Windows Phone 8. Takže mu zřejmě nezbývá než se pokusit dohodnout na licencování užití patentu, případně risknout soudní spor s nejistým výsledkem. Microsoft může vyhrát bez dalších nákladů, ale také je možné, že bude muset platit tučné odškodné a případné vyjednávání o licenci k užití patentu si tak zkomplikuje.

Uvidíme, jak se spor bude dále vyvíjet. Každopádně je opět ukazuje, jak moudré bylo evropské povstání proti softwarovým patentům. Zastaralé americké patentové právo a částečně i to evropské již primárně neslouží k ochraně investic do výzkumu unikátních technologií, ale funguje jako nástroj pro ždímání úspěšných firem anebo zbraň v ostrém konkurenčním boji (viz Apple vs. Samsung).

HP ENVY x2: hybridní tablet s Windows 8

Dalším výrobcem počítačů, který uvádí atraktivní tablet s Windows 8, je společnost Hewlett-Packard. Její HP ENVY x2 je však spíše konvertibilní přenosný počítač. Primárně jde o tablet s displejem o úhlopříčce 11,6 palců, ovšem s pomocí magnetického systému je tablet možné připojit k dodávané klávesnici, kdy pak funguje jako displej tímto spojením vzniklého přenosného počítače.

IPS displej s LED podsvícením pracuje v rozlišení 1366 x 768 pixelů. Překvapením zřejmě nebude použití procesoru Intel Atom Z2760, který byl vytvořen právě pro tablety s Windows 8. Jeho taktovací frekvence činí 1,8 GHz a disponuje dvěma fyzickými jádry. Nejlevnější model nabídne 2 GB RAM. Hewlett-Packard vsadil na SSD disk o kapacitě 64 GB.

09.png
Zdroj: Hewlett Packard

Součástí samotného tabletu je primární fotoaparát s rozlišením osm megapixelů a podporou záznamu videa ve FullHD (1080p). Pro videohovory je pak dispozici sekundární čelní fotoaparát, resp. kamera s rozlišením dva megapixely taktéž umožňující záznam ve FullHD.

K integrovaným reproduktorům výrobce přidal sadu technologií skrývajících se za dobře známou značkou Beats Audio pro kvalitnější reprodukci zvuku. K dispozici je podpora bezdrátových technologií Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth a NFC. Na klávesnici s touchpadem s podporou multidotykových gest, která funguje jako dokovací stanice, je pak další výbava. Například k rozšíření úložné kapacity je určen slot pro paměťové karty Secure Digital (SD).

K dispozici je též dvojice klasických portů USB 2.0, 3,5mm výstup na sluchátka, 3,5mm vstup pro mikrofon a HDMI výstup pro připojení externího monitoru nebo pro propojení s televizorem. Radost případným zájemcům neudělá cena. HP ENVY x2 bude na českém trhu dostupný od prosince 2012 za cenu od 24 190 Kč.

HP ElitePad 900: tablet s Windows 8 pro firmy a podnikatele

Hewlett-Packard kromě nových výrobků s Windows 8 pro domácnosti a koncové uživatele uvádí také nové produkty pro firemní a podnikatelskou klientelu. Spadá sem i tablet HP ElitePad 900 s novými Windows 8. Tento tenký (9,2 milimetru) a lehký (méně jak 700 gramů) tablet přichází s procesorem Intel Atom Z2760 navrženým právě pro novou generaci x86 tabletů s Windows 8.

Intel Atom Z2760 má dvě fyzická jádra a jeho taktovací frekvence činí 1,8 GHz. O kapacitě operační paměti se výrobce zatím nezmiňuje. Pro data ale bude k dispozici 64GB SSD disk. Úložnou kapacitu půjde rozšířit díky slotu pro paměťové karty formátu microSD. Výrobce navíc všem zákazníkům na rok poskytne zdarma cloudové úložiště s kapacitou 50 GB.

U tabletu je samozřejmě obzvlášť důležitý displej. Tento model počítá s multi-touch 10,1“ displejem pracujícím v rozlišení 1280 x 800 pixelů, který bude chránit Corning Gorilla Glass druhé generace. Pro focení bude k dispozici fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, který též zvládne pořizovat video ve FullHD. Plné vysoké rozlišení bude podporovat i čelní dvoumegapixelová kamerka pro videohovory.

10.png
Zdroj: Hewlett Packard

Výrobce slibuje kvalitní integrovanou dvojici reproduktorů a mikrofony, které mají zajistit vysokou úroveň zvuku při videokonferencích, ale také při poslechu hudby. Více toho prozatím o hardwarových parametrech Hewlett-Packard nesdělil. Tablet přijde na trh až v příštím roce, kdy se vedle přesné hardwarové specifikace dočkáme i vyřčení ceny.

Hewlett-Packard již dnes ovšem avizuje, že k tabletu bude nabízet pestrou paletu příslušenství zahrnující externí optickou mechaniku, bezdrátovou klávesnici, různé stojánky a dokovací stanice nebo stylus pro přesnější ovládání například běžných desktopových aplikací mimo nové dotykové prostředí Windows 8.

MSI AE2712G: dotykový all-in-one počítač s Windows 8

Výrobci počítačů se snaží trh stolních počítačů oživit počítačovými sestavami typu all-in-one, kde case a displej jsou v jednom kusu zařízení mnohdy i s reproduktory a webovou kamerou, takže stačí připojit jen myš a klávesnici. S příchodem Windows 8 přichází i nová generace all-in-one počítačů s dotykovým displejem. Dalším přírůstkem je MSI AE2712G.

Jedná se o all-in-one počítač se 27“ LCD displejem s LED podsvícením pracujícím v rozlišení 1920 x 1080 pixelů (FullHD), který je schopen zpracovat najednou až deset různých dotyků, čímž překonává požadavky dotykového prostředí systému Windows 8, který je k novému stolnímu počítači dodáván.

Společnost MSI svůj nový produkt posílá na trh s procesorem Intel Core třetí generace, konkrétně Intel Core i5-3470S s taktovací frekvencí 2,9 GHz. Sekundovat mu bude operační paměť o kapacitě 4 GB a grafika nVidia GeForce GT630M s 2 GB vlastní paměti. Počítá se s klasickým pevným diskem o kapacitě 1 TB a štěrbinovou optickou mechanikou.

Může jít o klasickou CD/DVD vypalovačku anebo combo mechaniku s podporou vypalování na CD/DVD nosiče a přehrávání Blu-ray médií. To záleží na výběru zákazníka. Každopádně k dispozici bude slot pro paměťové karty SD a MMC a MS. Specifikace též zmiňuje integrovanou webovou kameru s rozlišením dva megapixely a tedy podporou FullHD. Dále pak dvojici 3W reproduktorů s podporou THX TruStudio Pro.

11.png
Zdroj: MSI

K dispozici bude klasická síťová gigabitová karta, možnost připojení přes Wi-Fi (b/g/n), dvojice portů USB 3.0, kvarteto portů USB 2.0 a po jednom HDMI výstupu a vstupu. Díky HDMI výstupu bude možné připojit sekundární monitor anebo propojit počítač s televizorem. Díky HDMI vstupu pak bude možné displej zařízení bez ohledu na funkčnost počítače použít jako zobrazovací jednotku třeba pro satelitní přijímač anebo jiný typ digitálního přijímače nebo přehrávače.

MSI se chlubí užitím komponent Military Class II, které představují kovové zalité cívky, polymerové kondenzátory a kondenzátory s pevným dielektrikem. „Všechny tyto součástky, souhrnně nazývané jako Military Class II, získaly certifikaci U.S. Military Standard a zaručují maximální stabilitu a výkon při současně nižších energetických nárocích,“ uvádí MSI. Nové zařízení na trh míří počátkem listopadu.

Samsung prodal již tři miliony kusů tabletů Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II, tablet s funkcemi telefonu a operačním systémem Android, pokořil metu tří milionů prodaných kusů během pouhých 37 dní. I když to nevypadá jako kdovíjaký úspěch, je třeba zohlednit specifičnost tohoto zařízení na straně jedné a velká očekávání nových tabletů od Googlu, Applu, Microsoftu a dalších výrobců na straně druhé.

12.png
Zdroj: Samsung

V tomto světle Samsung může být s poptávkou po hybridním zařízení Samsung Galaxy Note II nadmíru spokojen. Spokojen může být i Apple, který za pouhých 48 hodin vyprodal počet kusů nového tabletu iPad Mini, s nimiž počítal do předprodeje. A aby těch spokojených nebylo málo, tak vyprodán je momentálně i Surface s Windows RT od Microsoftu. Ten přiznává, že podcenil zájem zákazníků.

Někteří komentátoři ovšem upozorňují, že ve skutečnosti mohou Apple a Microsoft záměrně uvolňovat do předprodeje menší počet kusů, aby byly jejich produkty rychlé vyprodány a budily zdání horkého zboží. Nic to ale nemění na faktu, že další zájemci o iPad Mini nebo Surface s Windows RT si budou muset počkat minimálně několik týdnů.

Service Pack 2 pro Windows 7 nevyjde

Windows 7, historicky komerčně nejúspěšnější a podle některých statistik aktuálně i nejrozšířenější operační systém pro osobní počítače, se nedočká druhého servisního balíčku. Potvrdil to přímo Microsoft. Pro uživatele Windows 7 to ale neznamená nic strašného.

Systém Windows 7 netrpí zásadnějšími neduhy, které by si říkaly o rozsáhlou aktualizaci. Je to dost možná poprvé, kdy se Microsoftu povedlo vytvořit kvalitní systém, který nebylo potřeba výrazněji dolaďovat velkými kumulativními aktualizacbpn20emi či rovnou uváděním do prodeje druhých vydání.

Dílčí problémy ve Windows 7 společnost Microsoft pravidelně opravuje v průběžně uvolňovaných aktualizacích, což samozřejmě bude platit ještě několik let. Jediný problém představuje nová instalace Windows 7, po níž je nutné stáhnout nespočet dílčích aktualizací a opakovaně restartovat počítač.

Druhý servisní balíček by tuto situaci vyřešil, ale stejně poslouží i vytvoření bitové kopie bezprostředně po instalaci systému a nainstalování všech aktualizací. Při potřebě reinstalace systému pak namísto nové čisté instalace stačí obnovit systém z bitové kopie a již bude obsahovat všechny aktualizace dostupné k datu jejího vytvoření.

Otázkou zůstává, proč Microsoft zákazníkům neulehčil život a nevydá druhý servisní balíček. Nabízí se jednoduchá odpověď: Windows 8. Microsoft samozřejmě potřeboval zapojit maximum lidských zdrojů do vývoje nového systému a tytéž zdroje bude potřebovat na jeho průběžné vylepšování, které má v plánu.

Nevydání druhého servisního balíčku má také psychologický efekt, protože se umocňuje dojem tzv. morálního zastarání Windows 7, což může některé uživatele vést k rychlejšímu přechodu na Windows 8. Pravdou ovšem je, že aktuálně nemá uživatel klasického osobního počítače sebemenší důvod měnit Windows 7 za Windows 8.

I proto se Microsoft rozhodl přechod na Windows 8 podpořit masivní reklamní kampaní, jejíž cena se odhaduje až na 1,8 miliardy dolarů. Navíc byl ochoten přijít s dosud bezprecedentně výhodnou nabídkou přechodu ze starších verzí systému. Windows 7 ale ani Microsoft neposílá do starého železa.

Systém chce prodávat firmám, které setrvávají na stařičkých Windows XP a na nový systém Windows 8 se kvůli množství kontroverzních změn netváří zrovna přívětivě. Ani výrobci počítačů zatím nepočítají, že by z nabídky stáhly modely s Windows 7. Microsoft si tak opět konkuruje de facto sám sobě. Tentokrát je to ale pro něj poměrně velký problém.

Firma se totiž přesouvá do nové etapy počínající Windows 8 a potřebuje do této etapy přesunout i klientskou resp. uživatelskou základnu, což při aktuálním tržním podílu Windows XP a Windows 7 nebude lehké. Zejména Windows 7 budou pro Windows 8 tvrdým oříškem. Systém se opravdu povedl a nenutí uživatelům žádné novoty s takovou vehemencí, jako to dělají právě Windows 8.

Valve nabírá testery klienta služby Steam pro Linux

Příchod herní distribuční služby Steam na platformu Linux se posunul do další fáze. Provozující společnost Valve začala přijímat přihlášky zájemců o účast v poloveřejném testování klienta služby Steam pro Linux. Hledá maximálně tisícovku dobrovolníků z řad pokročilých linuxových uživatelů, který používají Ubuntu 12.04.

Steam a Linux je letité téma, ovšem dlouho zůstávalo jen u nepotvrzených zpráv a spekulací. Oficiální oznámení rozšíření podpory i na Linux přišlo teprve letos v dubnu. Valve chce uživatelům Linuxu nabídnout kvalitní hry a netají se tím, že hledá potenciální alternativu za systémy od Microsoftu.

Gabe Newell, šéf firmy Valve, který dříve pracoval i pro Microsoft, vidí ve Windows 8 katastrofu pro trh osobních počítačů. Zřejmě obavy z dalšího směřování platformy Microsoftu nemá sám, protože větší zřetel na Linux prokazují i další herní společnosti i výrobci hardwaru. Gabe Newell přitom říká, že bez kvalitních her se Linux nikdy nedokáže na osobních počítačích skutečně prosadit.

ESET vyrábí nejpoužívanější antiviry v českých firmách

ESET se pochlubil, že české firmy nejvíce využívají právě jeho antivirový software. K tomuto tvrzení dospěl na základě průzkumu, jehož realizaci si objednal u agentury Ipsos. Probíhal telefonickou formou v měsíci září 2012 a odpovídalo 1100 českých IT manažerů, kteří ve své firmě rozhodují o nákupu softwaru.

Podle průzkumu 43 procent oslovených firem používá právě antiviry značky ESET. Kontakt drží víceméně pouze AVG Technologies s podílem 31 procent. Pouze dva další výrobci antivirů dosáhli dvouciferného podílu. S 13 procenty je to Symantec a s 10 procenty Microsoft, jemuž byl ovšem z neznámých důvodů započítáván pouze podíl bezplatného antiviru Microsoft Security Essentials.

První pětku uzavírá Avast! Software, který si z tržního koláče ukousl 9 procent. S podílem 7 procent mu na záda dýchá McAfee. Podíl společnosti Trend Micro činí pouze 2 procenta. Zbylých 8 procent firem používá jiný antivirový program.

Jiná čísla poskytuje žebříček tvůrců antivirů podle počtu počítačů, které v českých firmách oslovených v rámci průzkumu využívají jejich bezpečnostní software. První místo připadlo opět zadavateli průzkumu, tedy společnosti ESET. Tentokrát díky podílu 30 procent.

Druhou příčku obsadila společnosti Symantec, jejíž bezpečnostní produkty se podle průzkumu nacházejí na 19 procentech firemních počítačů. Třetí příčka patří AVG Technologies s podílem 15 procent. V těsném závěsu se s podílem 14 procent drží McAfee. Prý zejména díky oblibě ve velkých podnicích.

BLESKMobil: první mobilní virtuální operátor na českém trhu

Po letech čekání první velký český mobilní operátor vpustil do své sítě virtuálního operátora. Vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, které je známé především díky bulvárnímu deníku Blesk, v síti společnosti Telefónica spouští od 7. listopadu 2012 služby virtuálního mobilního operátora BLESKMobil.

Klíčové inovace uváděla na český trh vždy právě naše společnost a této tradice se i nadále držíme – žádný jiný GSM operátor doposud neměl odvahu učinit takto zásadní krok,nechal se slyšet Felix Geyr, ředitel pro strategii a rozvoj podnikání v české Telefónice. Vpustit do sítě virtuálního operátora je na oligopolním českém trhu věc vskutku nevídaná, ale je třeba doplnit kontext.

Telefónica svou síť zpřístupnila prvnímu virtuálnímu operátorovi jen den před konáním semináře, kde chtěl Český telekomunikační úřad seznámit odbornou veřejnost s analýzou o fungování trhu. Či spíše o nefungujícím tržním prostředí, které by odůvodňovalo tvrdší zásahy Českého telekomunikačního úřadu, po kterých veřejnost stojící mimo zájmy velkých operátorů dlouhodobě volá.

BLESKMobil bude nabízet výhradně předplacené karty, které si bude možné pořídit v šesti tisících prodejnách tiskovin po celé České republice. BLESKMobil nepřichází s žádnou pestrou paletou služeb. Nabídne jediný tarif s cenou hovorného 2,50 Kč (účtování 60 + 1) a 1,50 Kč za odeslanou SMS zprávu. Tyto ceny budou platné celý týden ve špičce i mimo ni při volání a psaní do všech sítí.

Pro připojení k Internetu nabídne BLESKMobil jen tarify stěží vhodné pro přímý přístup k Internetu z mobilního telefonu: za 20 Kč na den s datovým limitem 50 MB nebo za 100 Kč na měsíc s limitem 100 MB. Čili v oblasti mobilního připojení nic převratného a žádný argument proti tvrdší regulaci nefungujícího trhu.

Každý nepotřebuje širokou nabídku doplňkových služeb, dotované mobilní telefony nebo značkové prodejny. BLESKmobil nic takového nenabídne, zato přichází s trvale nízkými cenami. Věřím, že nabídka BLESKmobilu zákazníky osloví a brzy oslavíme prvních sto tisíc klientů,uvedla Libuše Šmuclerová z vydavatelství Ringier Axel Springer CZ.

Jelikož tedy BLESKMobil nebude mít značkové prodejny, tak zákazníci budou odkázáni jen na internetovou samoobsluhu, kde si budou moci aktivovat měsíční datové připojení nebo roamingové volání v zahraničí. Volání na zákaznickou linku vyjde na 20 Kč, aniž by došlo ke spojení s operátorem. Zpoplatněna tedy bude i hlasová samoobsluha. Dojít si někam na prodejnu a nechat si pomoci s nastavením mobilu nebude možné.

Další zajímavostí je povinnost dobíjet si kredit minimálně částkou 200 Kč jednou za tři měsíce. Jinak nelze z čísla po uplynutí tří měsíců od posledního dobití volat. Po devíti měsících od dobití (nikoliv od konce platnosti kreditu), je SIM karta deaktivovaná.

Takto tvrdé podmínky pro předplacené karty žádný z velkých operátorů nemá. BLESKMobil tedy zjevně nechce pasivní zákazníky a hodlá si zajistit alespoň nějaké minimální příjmy, byť dotyční (např. senioři) kredit neprovolají a budou si jej dobíjet jen proto, aby jim vůbec fungoval mobil.

Sečteno a podtrženo, Telefónica mistrně vyrazila Českému telekomunikačnímu úřadu esa z ruky. Zákazník z toho má operátora, který sice v rámci předplacených služeb nabízí nejnižší cenu hovorného, ale to je tak vše. Nabídka mobilního připojení je katastrofální, úroveň připravené zákaznické podpory jakbysmet.

Český telekomunikační úřad potvrdil žalostný stav UMTS sítí

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil čísla o stavu českých UMTS sítí. Kromě procentuálního pokrytí populace, kterým se operátoři velmi rádi chlubí, zveřejnil i procentuální pokrytí území. Tím už se operátoři příliš nechlubí. Někteří jej odmítají médiím sdělovat. Český telekomunikační úřad je ovšem v jiné pozici.

Můžeme si tedy udělat obrázek, jak nemravně vysoké částky platíme mobilním operátorům v kontrastu dostupnosti vysokorychlostního mobilního připojení. Podle dat ČTÚ platných k 30. červnu 2012 největší síť třetí generace (3G) na bázi technologie UMTS provozuje T-Mobile, který k uvedenému datu pokrýval 84,5 % populace a 47,9 % území.

Na druhém místě skončila Telefónica (O2), která svou UMTS sítí ke konci prvního pololetí 2012 pokrývala sice 75,3 % populace, ale jen 28,5 % území. Třetí příčku obsadil Vodafone, který se s 73% pokrytím populace a 26% pokrytím území drží v těsném závěsu za společností Telefónica (O2).

Každopádně žádný operátor svou 3G sítí na bázi UMTS nepokrýval na konci letošního června ani polovinu území České republiky. Vysoké procento pokrytí populace je dáno pokrytím velkých městských aglomerací. Mimo ně je už však situace o poznání horší. Navíc ani rychlost UMTS sítí nemírní vztek při pohledu na cenu datového tarifu na pravidelné měsíční faktuře.

Podle měření uživatelů serveru DLS.cz, která odrážejí reálnou rychlost, má dlouhodobě nejrychlejší 3G síť T-Mobile. Následuje Vodafone a pak Telefónica (O2). V září 2012 průměrná naměřená rychlost zákazníky T-Mobilu činila 4080 kbit/s. V síti Vodadonu pak 3759 kbit/s a v síti O2 pouze 2272 kbit/s. Zohledňuje se přitom jen rychlost měření v UMTS sítích, takže čísla netáhnou dolů uživatelé odkázaní na GPRS nebo EDGE.

SMS se posílá méně, tržby operátorů za textové zprávy klesají

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil zprávu o vývoji na českém trhu elektronických komunikací v roce 2011. Jedním ze zajímavých údajů ze zprávy je počet odeslaných SMS zpráv, který se meziročně snížil o 11,5 % na celkový počet 7,1 miliardy zpráv. Celkový počet odeslaných MMS zpráv se meziročně snížil na 54,2 milionu, což odpovídá úrovni roku 2009.

Tržby za odeslané SMS zprávy klesly oproti roku 2010 o 2,3 % na 8,3 miliardy Kč bez DPH, což zvedlo průměrnou cenu za odeslanou SMS zprávu v porovnání s rokem 2010 na 1,16 Kč bez DPH, tedy o 11 haléřů. Tržby za odeslané MMS zprávy dosáhly 243 milionů Kč bez DPH.

Co stojí nebo by mohlo stát za poklesem, Český telekomunikační úřad neuvádí, ale pravděpodobně zákazníci více preferují internetové komunikační služby, které jsou s rozvojem trhu chytrých mobilů a rychlého mobilního připojení lépe dostupné i pro mobilní telefony. A také více volají.

Provoz v mobilních sítích v roce 2011 meziročně vzrostl o 3,8 % na 15,7 miliardy reálných minut hovoru (tedy skutečně provolaných, ne účtovaných), z čehož 9,9 miliardy minut tvořilo volání do vlastní mobilní sítě, jehož podíl na celkovém provozu v mobilních sítích vzrostl na 63,3 %.

Tržby z hlasových služeb se ale meziročně snížily o 12,2 % na 39,7 miliardy korun. Podle Českého telekomunikačního úřadu se průměrná cena za reálnou minutu volání snížila na 2,45 Kč bez DPH. V loňském roce podle zprávy ČTÚ bylo aktivních celkem 13,5 milionu SIM karet, což představuje meziroční nárůst o 2,9 %. Podíl předplacených karet průběžně klesal až na 40 %.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1692
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti