Minirecenze ASUS Cerberus Keyboard MKII

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Minirecenze ASUS Cerberus Keyboard MKII

Příspěvekod winycz » 22 říj 2017 22:21

Minirecenze ASUS Cerberus Keyboard MKII
V této recenzi se podíváme na novější verzi herní klávesnice ASUS Cerberus s dodatečným označením MKII.

Obrázek

POPIS:
ASUS Cerberus MKII je stejně jako původní verze klasická gumová membránová klávesnice s podsvícením, které je nyní tvořeno více barvami a profily podsvícení. Podsvícení je nyní uživatelsky měnitelné RGB, kdy v předvolbách se stisklou klávesou FN na klávesách: + ě š č ř ž ý si můžeme navolit přednastavenou barvu podsvícení, klávesou á se aktivuje dýchací režim, který mění i barvu podsvícení a pod zkratkou FN í aktivujeme manuální režim, ve kterém si dále kombinací FN s klávesami RGB můžeme nastavit jaká barva se nám nejvíce líbí lze navolit až 343 různých barevných kombinací.

Obrázek

Rozložení kláves je klasické písmena, šipky a číslice avšak dále na klávesnici nalezneme 6 multimediálních kláves pro přehravač: zastavení, pozastavení/přehrání, předchozí a následující skladba, ztiššit a zesílit. Místo pravých dvou kláves start a menu však nalezneme klávesu FN a klávesu pro ovládání podsvícení. Ovšem oproti předchozí Cerberusce jsou zde mírné změny, například enter je místo horizontální polohy ve vertikální a chybí klávesa, která byla umístěna mezi Entrem a Backspacem, tato klávesa je přesunuta mezi levý shift a Y, shift je kvůli tomu zkrácený a dle mého názoru to není příliš praktické, ve hrách se mi jakož to levákovi stáva, že se palcem překlepnu a shift nestisknu. Díky zmenšení shiftu a změny tvaru enteru je na klávesnici o jednu klávesu navíc oproti předchozí verzi Cerberus.
Stejně jako předchozí cerberuska klávesnice disponuje funkcí 12 makrokláves (F1 – F12) do kterých si můžeme nahrát, co chceme, aby se stalo po jejich stisknutí, dále pak klávesová zkratka pro zablokování systémových kláves (windows), nechybí zde klávesová zkratka pro volbu dvou profilů, první profil nabízí klasickou klávesnici, v druhém můžeme mít pak nahraná makra. Poslední funkce, které měla i přechozí cerberuska jsou rapid fire mode a funkce výměny šipek za klávesy WASD (pro hry, které neumožňují změnu rozložení klávesnice).
Klávesnice má 19 anti-ghost kláves, což jsou vybrané klávesy podle nejčastějšího využití hráčů, tyto klávesy pak můžeme zmáčknout všechny zaráz a klávesnice dokáže zaznamenat stisknutí jednotlivých kláves, ač je jich stisknuto v jeden moment hned několik a bohužel i teď mezi nimi chybí klávesa R, kterou hráči her typu LoL, Dota 2 atd. využívají.
Klávesy jsou vyrobeny z materiálu ABS a mají mít výdrž až 8 milionů úhozů dle manuálu, ovšem na krabici je psáno 20 milionů, což je lehce matoucí. Spodek klávesnice je tvořen kovovou deskou SECC zakrytou plastem, pro vyšší pevnost klávesnice, váha klávesnice je pak vyšší a to 1100g, celá tato váha pak leží na gumových nožičkách, které zabraňují nechtěnému pohybu klávesnice po stole a při silnějších pohybech. Ve spod klávesnice jsou kanálky pro odvod tekutin jako ochrana proti polití klávesnice. Konstrukce, rozměry a váha klávesnice je pak naprosto shodná s předchozí ASUS Cerberus keyboard.

Obrázek

Připojení klávesnice je tvořeno jedním USB konektorem, který je na konci 2 metry dlouhého opleteného kabelu, USB konektor je však obyčejný nepozlacený.

BALENÍ:
Součástí balení je klávesnice, výměnné červené klávesy WASD, příručky a manuály v několika jazycích a VIP member knížečka.

Obrázek

POSTŘEHY A POZNATKY:
Jak jsem již výše zmínil, že klávesnice má 19 Antighost kláves, tak jsou to následující:
Obrázek

Klávesové zkratky FN + F1-12 mají předem definované funkce pro vyvolání přehrávače a jeho ovládání, vyvolání emailu, Internetového prohlížeče, kalkulačky, či FN + F11 pro zablokování klávesnice, která je pak neaktivní do opětovného stisknutí této klávesové zkratky.
Klávesovou zkratkou FN + Q aktivujete tzv. Rapid fire mód, pokud stisknete klávesu, stiskne se hned třikrát po sobě s nízkou prodlevou. Tedy při stisknutí klávesy „W“ se napíše „www“ .
Klávesová zkratka FN + Tab, slouží pro přehození šipek na klávesy „WASD“.
Klávesovou zkratkou FN + Win (start) pak zablokujeme systémové klávesy.
Deklarace makrokláves je poměrně jednoduchá a je doprovázena červenou diodou „Win Lock“, která je na pozici místo „Scroll Lock“ diody.

V poslední řadě bych chtěl říct něco málo o profilu kláves, který je poměrně velký, zdvih je tedy vysoký a připomíná mi mechanickou klávesnici ASUS Strix Tactic Pro.
Po dobu používání a zároveň testování klávesnice jsem na žádné problémy s klávesnicí nenarazil, u předchozí generace vyšly snad dva upgrady firmware, pro tuto verzi není doposud žádný a není ani třeba. Klávesové zkratky uložené v makroklávesách F1 – F12 zůstávají i po odpojení klávesnice, u původní cerberusky jsem musel upgradovat firmware, aby tyto zkratky zůstaly uložené.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

HODNOCENÍ A ZÁVĚR:
Zkušenosti s klávesnicí mám přijatelně dobré, ovšem menší levý shift mě omezuje a častokrát se přehmátnu, což je názor mně leváka, který shift mačká větším palcem, každopádně klávesnice se mi opět líbí jak provedením, tak i jejími funkcemi, klávesy nejsou z jen tak obyčejného plastu a prsty na nich krásně sedí a neklouží. Do záporů uvedu chybějící anti-ghost klávesu „R“, avšak je to diskutabilní, nikdy jsem s tím nenarazil na problém. Ovšem takový detail, hráči hry Metin 2, kteří jsou zvyklí například držet zároveň klávesy space, W a mačkat klávesu č, nebude klávesa č fungovat. (Útok na koni s healováním).

Klávesnici naleznete v obchodech za cenu kolem 1200kč, dle prodejce. Za tyto peníze pro mě klávesnice rozhodně stojí, ať už konstrukcí, designem, tak hlavně jejími vlastnostmi.

Obrázek

Na závěr bych chtěl poděkovat českému zastoupení ASUS za poskytnutí této klávesnice na recenzi!

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Minirecenze ASUS Cerberus Keyboard MKII

Příspěvekod Ltb » 22 říj 2017 22:24

Publikováno
Velké díky za další fajn recenzi :bigups: :bigups:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1874
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    683
    od Jocerin Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 11:54
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49
  • Asus RT-AX58U PPPoE O2 Příloha(y)
    od Miikeshek » 21 črc 2023 11:01 » v Administrace sítě
    2
    1997
    od Miikeshek Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 09:29
  • ASUS HD7870-DC2-2GD5-V2 Příloha(y)
    od Daniel_Jackson » 21 říj 2023 20:40 » v Problémy s hardwarem
    12
    2252
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    22 říj 2023 20:50

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů