Jak si chránit PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4136
Registrován: září 05
Bydliště: Zlín
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Jak si chránit PC

Příspěvekod mijaja » 20 bře 2006 12:23

Jak si chránit PC

Nejen počítač připojený k internetu, ale i ten domácí, buď bez připojení, nebo jen s občasným nakouknutím na nějaké stránky, zato s větším využitím disket a CD je nutno chránit před dotírající havětí zvenku. Zatímco ti bez připojení na internet mohou co se týče malwaru a spywaru zůstat klidní a spánek jim ruší jen možná přítomnost virů, brouzdálkové se naopak musí cítit dosti ohrožení různými šmejdy, kteří mají tu nepříjemnou vlastnost, že napadají komp vždy ve chvíli, kdy jej nejvíce potřebujeme. Díky internetu se nyní každý dostane téměř kamkoliv, bohužel kromě poznání si může ssebou přinést do kompu i něco navíc. Proto je nutné obětovat určité procento zátěže počítače, malé místo na disku a někdy i menší obnos peněz na ochranu našeho kompu. Určitě nebude šťastný ten, jemuž se podaří ztratit třeba celoroční práci nebo pracně nashromážděná data jen díky pár ušetřeným megabajtům na disku, či 2 - 3% zátěže procesoru.

Základem ochrany PC je především dobrý a aktualizovaný antivir, firewall, antispyware, updatovaný systém a bezpečný prohlížeč. Většina z nich je placená, ale tyhle peníze jsou to minimum, které svědomitý uživatel do svého počítače vráží. Budu-li mít zpomalený komp, nevolá to ihned po koupi nového procesoru nebo grafiky. Stačí kupříkladu odvirovat systém, vyčistit registry a defragmentovat disk a rychlost se opět znatelně zvýší. Proto bych kladl tuto otázku do popředí: Co si vlastně do kompu dát?

Z množství nabízeného softwaru na různých (i seriózních) serverech bývá podstatná část zaneřáděna různou havětí, popřípadě software nabízený jako solidní prostředek proti šmejdům je sám škodlivinou. Ke zlepšení informovanosti o jednotlivých produktech z této kategorie, je vydáván občasník Rogue/Suspect Anti-Spyware Products, kde si každý může zkontrolovat, zdali jeho ochranný soft pracuje proti spywaru, adwaru a jiným neřádům, nebo je sám neřád. Tato tabulka je aktualizována, a je dost možná, že některý exotický soft, který se tam nyní nenachází, může příště zaujímat přední místo. Tímto bych chtěl varovat před instalací jakéhokoliv nabízeného, nevyzkoušeného softwaru (hlavně pokud je zadarmo), jehož účinky pak pak vyvolávají běsnění a záchvaty uživatele.

Na mnoha fórech i PC poradnách se dočteme o zkušenostech s tím, či oním softwarem a s časem vyplulo na povrch dost informací o vzájemném chování a snášenlivosti, či naopak nesnášenlivosti různých kombinací ochranného softu. Každému se osvědčuje jiná kombinace, ať už podle svého ovládání, uživatelského prostředí, nebo třeba jen proto, že je česky či zdarma. Pro mne se osvědčila tato kombinace AV,FW a antispy:

Antivir - Avast Homenebo H+Bedv Avira Antivir+ občasná (týdenní) kontrola on-line NODem32 přes Lištičku na Internet Exploreru a Dr.Webbem na Firefoxu (občas i Pandou On-line, nebo TrendMicro Om-line)
Antispyware - Ad-aware Free+ Spybot SD+ SpywareBlaster + Microsoft Antispyware

Firewall - Kerio PF Home(nyní Sunbelt...) + Win Patrol+ Task Catcher.
Vše denně updatované, aktualizované

Browser - Firefox - mně vyhovuje, někdo třeba Operu.

Pravidelná údržba registrů CCleanerem, RegCleanerem a RegScrubem.
Na pravidelné čištění disku postačí BeClean.

Co možná bude někoho zajímat - tahle kombinace nestojí ani korunu!

S touhle kombinací mohu říci, že za půl roku neexistovala jediná hláška o viru, komp jede stále stejně rychle, při zatížení cca 2% procesoru a nedělá mi potíže zároveň vypalovat DVD, stahovat cdčka z netu a přitom se dívat na film. A to i přes občasné návštěvy stránek ať už s cracky, nebo s obsahem při kterém se červenám i na patě.

Samozřejmě neopomenu dodat, že:

1. Nejslabší článek ochrany PC vždy hledejte mezi klávesnicí a židlí.
2. Stáhnu-li něco, co se mému antiviru nelíbí, nesmažu antivir, ale ten vadný soft!
3. Pokud něco stahuji, mám pro to vyhrazený adresář, ve kterém soft řádně zkontroluji (třeba i jednotlivé soubory na Jottiscanu), než jej začnu instalovat.
4. Neotvírám jakoukoliv poštu, ale jen tu, kterou očekávám. Před otevřením příloh si je uložím a zkontroluji dle bodu 3.
5. Pravidelné updaty a aktualizace ochranného softu.
6. Pravidelné kontroly stavu PC s výpisem(logem) Hijackthisu tady na fóru.
7. Pro ty, kteří používají vytáčené připojení je samozřejmě nutností instalace antidialerů.

Možná se to někomu bude zdát jako ztráta času, nebo něco zcela zbytečného, ale z mnoha zdejších příspěvků je znát, že to není zcela zanedbatelná nutnost.

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku

Reklama

Zpět na “Bezpečnost (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů