[Linux] Odlišnosti od Windows

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1966
Registrován: červen 09
Bydliště: Královehradecký kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

[Linux] Odlišnosti od Windows

Příspěvekod domitea » 24 úno 2012 20:24

Pokud jste Windowsák, tak se tu dozvíte, co je v linuxu jinak.

Linux není Windows

Zní to divně ale opravdu to tak je. Existuje i něco jiného. Na začátek začneme třeba s cenou, ta je v případě Windows dost vysoká (2500,- OEM? až 4500,- Ultimate FFP). Linux je v tomhle případě o něco dostupnější. Pokud se totiž nebavíme o distribuci pro korporátní sféry (Red Hat, SLED) tak je zdarma. Další věc je třeba jádro systému.

Windows mají vlastní řešení zvané hybridní jádro, což je kombinace jádra monolitického a mikrojádra. Linux má jádro monolitické, přesněji modulové. Co to znamená? Všechny programy se spouštějí jako moduly a ty se mohou připojovat a odpojovat. --- Pokud jste tomuto odstavci nerozuměli, tak se poraďte s Wikipedií

Příkazový řádek

Příkazový řádek se v Linuxu jmenuje Terminál. Pokud vládnete terminálu, vládnete Linuxu. Terminál má základní příkazy shodné s Windows. Pokud se tedy umíte pohybovat v adresářích v CMD, tak to zvládnete i v Terminálu, dále to už je zvládnutí programů v terminálu.

Administrátor

Když instalujete Windows, tak si vytváříte uživatele s právy admina, což je potenciální bezpečnostní hrozba, protože škodlivý kód spuštěný pod uživatelem s administrátorskými právy má vlastně kontrolu nad celými Windowsy! V Linuxu je uživatel jménem ROOT (Superuživatel) a ten jako jediný má administrátorská práva, pokud práva necháte na systému. A vy máte pouhý "uživatelský" účet. Škodlivý kód tak nenapáchá tolik škody, kdyby ovšem nějaký škodlivý kód byl :lol: .

Viry

Linux stejně jako Windows, nebo MAC, UNIX není imunní vůči virům. Pár virů na Linux taky je, ale už byly potlačeny. V Linuxu moc škody ale nenapáchali, protože jádro systému je dobře navržené. Pokud tedy Linux chcete na prac. stanici, tak věc jako antivir nepotřebujete. Pokud to je do serveru, tak už moc dobře víte, co potřebujete :wink: .

Aktualizace

Linux stejně jako každý jiný systém potřebují aktualizace. Tady se ovšem aktualizační rituál trochu změní. Dáte pokyn k instalaci aktualizací a už jenom pracujete, nic jiného. OS nebude ve většině případech potřebovat restartovat PC (drtivé většině :D )

Aplikace

Aplikace ve Windows všichni dobře znáte, IE, Firefox, Nero....... . Co ale mají společného? Stahují se, pokud si je nekoupíte. Stahujete je z různých serverů a nikdo nehlídá, pokud jsou v nich obsaženy viry. To se v Linuxu nestane. Aplikace v Linuxu jsou v tzv. repositářích. Co si pod tím představit? Pokud máte chytrý telefon (Android, iOS..), tak jejich obchody (Market, AppStore....) jsou také repositáře, jen v jiné podobě. V normálních repositářích jsou balíčky a v nich jsou programy (hoodně jednoduše řečeno). No a stahujete pouze z repositářů, z ověřených repositářů, takže žádné tahání virů. Dále existuje Wine, což je program, který vytváří Windowsácké API v Linuxu. Co to znamená? Můžete spustit Windowsácké programy na Linuxu. Ovšem většinou existuje Linuxová alternativa. Třeba u her je to ale neocenitelné :wink:

Cena

Pokud se nejedná o linux určený velkým podnikům, tak je zdarma :P

To je zatím vše, pokud mě ještě něco napadne, tak to sem dopíši. Takže:

NEPSAT --> SZ (v případě potřeby použijte soukromou zprávu)
UNIX je systém jednoduchý, jen musíte být geniální, aby jste tu jednoduchost pochopili. Jedině OSS, vše co napíšu je pod GNU/GPL
Linux je mé koření života. Nikdy nevím, co pokazím! Registered user #550849

Dnešní počítače mi nestačí, pracuji na vlastním

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaký Linux
    od nakatomi » 26 úno 2024 17:24 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    11
    1765
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    28 úno 2024 09:18
  • Přístup k flask app (spuštěné na VM - linux) z internetu (prohlížeče) Příloha(y)
    od d-pozz » 08 říj 2023 20:31 » v Internet a internetové prohlížeče
    34
    7604
    od d-pozz Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2023 16:41
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2706
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1524
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Windows 11 a Bitlocker
    od AnnaLee123 » 05 úno 2024 10:45 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    523
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2024 13:24

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti