TT(02):Steam Box má ambice udělat z herních konzol dinosaury

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

TT(02):Steam Box má ambice udělat z herních konzol dinosaury

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 15 led 2013 18:21

Téma týdne (02/2013): Steam Box má ambice udělat z herních konzol dinosaury

Téma2-2013.jpg
Téma2-2013.jpg (15.94 KiB) Zobrazeno 5379 x


V uplynulém týdnu se v Las Vegas konala akce CES 2013, na niž se veřejnost konečně dozvěděla několik potvrzených zpráv o novém herním zařízení, které chystá společnost Valve, provozovatel herní distribuční služby Steam.

Hlavní událostí druhého týdne roku 2013 byla bezpochyby veletrh spotřební elektroniky CES 2013, kde bylo k vidění mnoho novinek i přes dlouho dopředu avizovanou absenci Microsoftu. Na akcích jako je CES se ovšem jen nevystavuje, ale také hodně mluví a jedním ze zajímavých témat k diskusi byl Steam Box.

Steam Box je novinářské neoficiální označení pro údajně chystanou herní konzoli od společnosti Valve provozující distribuční platformu Steam, která se zapsala do dějin také kultovní hrou Half-Life. Valve však dříve opakovaně dementovalo, že by chystalo vlastní herní konzoli, ovšem na CES 2013 přípravu vlastního herního zařízení potvrdilo.

Přitom ovšem nepopřelo dřívější zprávy, že herní konzoli nechystá. Jak je to možné? Zařízení, které Valve plánuje v blíže nespecifikovaném budoucnu uvést na trh, byste si až dosud pod pojmem „herní konzole“ těžko představili. Valve spřádá plány na herní zařízení nové éry, které jsou ambiciózní. Možná až moc, takže velká očekávání by si zasloužila i trouchu zdravého odstupu.

Společnost Valve potvrdila, že pracuje na vlastním herním zařízení, které bude úzce spjato s její herní distribuční službou Steam. Jestli se skutečně bude jmenovat Steam Box, jak zařízení nazvali dříve novináři, není zatím jasné. Bylo by ale překvapením kdyby ne, protože formálně neexistující značka má mezi herní komunitou již slušnou sílu, což by byla škoda marketingově nevyužít.

01.png

Valve chce nabídnout zařízení orientované na vysoký výkon a umožňující nasazení nových herních technologií. V minulosti si opakovaně stěžovalo, že z herního průmyslu už mnoho let nic opravdu inovativního nevzešlo. S tím můžeme polemizovat (viz například Kinnect), ale každopádně Valve chce hledat nové možnosti jak uchvátit hráče, pročež se pouští do výroby zařízení.

Každopádně je jasné, že nepůjde o herní konzoli v tradičním smyslu tohoto označení. Slibuje takové zařízení, které bude velmi výkonné, ovšem energeticky méně náročné a snadněji přenositelné než současné herní konzole (Xbox 360, PlayStation 3). Vejít se má do dlaně, takže přenášení na LAN party prý bude hračkou. Zároveň má být také tiché. Skloubit naplnění všech těchto slibů do jednoho zařízení vypadá jako dosti obtížný úkol.

Valve si již našlo hardwarového partnera, který je naladěn na stejnou vlnu, takže nebude muset nutně začínat na příslovečné zelené louce. Investovalo do Xi3 Corporation, firmy, která stojí za patentovanou Xi3 platformou počítající s ARM i x86/x64 procesory v těle miniaturních zařízení s minimální energetickou spotřebou a nízkou hlučností.

Společnosti Valve a Xi3 na CES 2013 představily prototyp zařízení jménem Piston. To má být optimalizované pro Steam a uživatelské prostředí Big Picture navržené pro velkou (televizní) obrazovku a ovládání gamepadem, které se již objevilo v klientské aplikaci služby Steam pro PC, kde ovšem využití najde jen u malého procenta hráčů.

02.png

Piston je miniaturní osobní počítač, který má k herní konzoli opravdu hodně daleko. Počítá totiž s možností uživatelského upgradu centrálního procesoru i operační paměti. Za pozornost pak stojí kvarteto portů USB 3.0 a stejný počet portů USB 2.0 a eSATA. Dvakrát je zastoupen také Display Port ve zmenšené verzi a jednou Display Port klasické velikosti kombinovaný s HDMI rozhraním. Nechybí optický S/PDIF výstup pro prostorové audio.

Piston by tedy splňoval to, co si Valve od nové éry herních zařízení také slibuje, tedy konkrétně snadnou rozšiřitelnost o nové příslušenství a volnost v tom, jestli bude zařízení připojeno k televizoru a domácímu kinu čistě pro zábavní účely nebo poslouží jako plnohodnotný osobní počítač. Jde však o jeden z vícera prototypů, s nimiž Valve chce operovat při jednání s partnery.

Jisté je, že herní zařízení Valve bude využívat Linux, ovšem šéf firmy Gabe Newell se nechal slyšet, že uživatelům nebude vůbec nic bránit v instalaci MS Windows. To je chytré řešení, protože šíření s Linuxem umožní snížit prodejní cenu a v tovární variantě si software zařízení uzpůsobit dle libosti. Kdo však bude chtít, tak tomu Valve nebude nijak bránit v instalaci MS Windows, pro která má Steam v nabídce tisíce her.

Lze vznést otázku, jestli naslibované klady přesvědčí hráče, že herní zařízení potřebují, když enormní nárůst herního potenciálu vykazují tablety a v modulárnosti a univerzálnosti klasická PC sotva něco předčí. Vtip je v tom, že zařízení od Valve právě PC bude a pokud si přenese s prototypu Piston možnost snadného uživatelského upgradu procesoru, tak půjde dokonce dál než současné přenosné počítače.

03.png

Na druhou stranu je otázka, jak Valve chce zajistit výhody konzol, kde díky ustálenému hardwaru i softwaru lze hry optimalizovat do poslední nuly a jedničky, z čehož hráči mají užitek přinejmenším v kompatibilitě. Lze si představit, že toto nabídne „Steam Box“ v tovární verzi založené na Linuxu. Ti, kteří se jej rozhodnou softwarově či hardwarově modifikovat, se zkrátka jedné z výhod budou muset alespoň částečně vzdát. I to je svoboda volby.

Screenshoty: autor
Titulní obr: stickskills.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti