Téma týdne 15/2013: přišla mobilní revoluce, ale nejásejme

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 15/2013: přišla mobilní revoluce, ale nejásejme

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 16 dub 2013 23:08

Téma týdne 15/2013: přišla mobilní revoluce, ale nejásejme

TemaTydne15.jpg
TemaTydne15.jpg (20.02 KiB) Zobrazeno 5464 x


Šok! Čeští mobilní operátoři „najednou“ mohou nabídnout volání za ceny, které už se alespoň blíží běžné cenové nabídce v zahraničí. Co provětralo zatuchlý trh? A proč není chvalozpěv vůbec namístě?

Troufám si označit uplynulý týden za nejvýznamnější pro český mobilní telekomunikační trh od jeho vzniku. Všichni tři velcí operátoři nabídli tarify s neomezeným voláním do všech sítí za ceny, které se blíží těm, které svým zákazníkům již nějakou dobu zcela běžně nabízí operátoři za českými hranicemi. Měli jsme možnost v praxi vidět, jak to chodí na fungujícím telekomunikačním trhu.

Telefónica, která na českém trhu vystupuje pod značkou O2, ve čtvrtek 11. dubna 2013 představila trojici svých nových tarifů včetně Free CZ s neomezeným voláním do všech sítí v České republice pro širokou veřejnost za 749 Kč. K tomu zákazníkům na pomyslný talíř naloží porci SMS dle libosti a mobilní internetové připojení s datovým limitem 1 GB.

Na českém mobilním trhu něco nevídaného. Bohužel. Být to o deset dnů dříve, tak si myslím, že jde o aprílový žertík tiskového oddělení a e-mail s tiskovou zprávou bez dalšího povšimnutí smažu. Jenže o vtip nešlo. Z nového tarifu se stala jedna z nejdůležitějších zpráv i v těch médiích, které se běžně mobilním telekomunikacím vůbec nevěnují.

Konkurenci začala obcházet panika nejvyššího stupně. Posuďte sami. Vodafone ještě ve čtvrtek 11. dubna 2013, kdy svůj nový tarif Free CZ představila Telefónica, tvrdil, že podobný tarif dlouhodobě plánuje zavést do nabídky na konci května 2013. Ovšem jen o den později, tedy v pátek 12. dubna 2013, představil svůj tarif s neomezeným voláním.

Nabídl dokonce ještě lepší cenu (691 Kč), ovšem s nižším datovým limitem (600 MB) a závazkem na dva roky. I tak ale oproti starší nabídce je i nedotovaná verze tarifu za 901 Kč velkým skokem kupředu. Třetí na tahu byl T-Mobile. Ten se po taktickém dvoudenním mlčení přidal v sobotu 13. dubna 2013, kdy nabídl totožní tarif jako Telefónica.

Zdůrazňuji, že se tak stalo v sobotu! To se totiž tradičně žádné novinky nepředstavují, protože každý má rád nerušený víkend. Soboty, neděle či státní svátky nejsou z marketingového hlediska vůbec dobré pro představování jakýchkoliv novinek. Skutečnost, že T-Mobile nečekal na pondělí, jen dokladuje, jak velkou paniku Telefónica u konkurence vyvolala.

01.png

Co se to ale vlastně na českém mobilním telekomunikačním trhu stalo, že Telefónica po dlouhé roky nefungující zdravé konkurenční prostředí probudila k životu? K odpovědi stačí dvě slova: virtuální operátoři. Roky se mluví o tom, že jejich příchod by mohl razantně zahýbat s trhem. Velcí operátoři ovšem do svých sítí žádného virtuálního operátora vpustit nechtěli.

Logicky. Kdo by chtěl dravého konkurenta, když si se dvěma dalšími společnostmi ovládají trh, nabízejí služby evidentně s nehorázně vysokým ziskem a příslušné úřady, tedy jmenovitě Český telekomunikační úřad a Český úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jen nečinně přihlíží i přes mohutnou kritiku odborné i širší veřejnosti.

Operátorům hrozí konec zlatých časů, Telefónica raději zlevnila dříve
Na obzoru se začalo blýskat na lepší časy. Velcí operátoři museli začít korektně jednat se zájemci o vstup do jejich sítě v pozici operátora virtuálního. Hrozilo, že Český telekomunikační úřad otevře sítě pro virtuální operátory „násilím“ vzhledem ke společné významné tržní síle tří operátorů, mezi nimiž nepanuje konkurenční prostředí, jak poznamenal Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Nicméně o kartelové dohodě prý nemá důkazy. Dost možná ani žádná neexistuje, ale současná trojka velkých operátorů pouze časem vypozorovala, že na trhu je dost místa pro všechny i bez skutečného konkurenčního boje. Na oko se sice operátoři předháněli, ale skutečný konkurenční boj jsme měli příležitost vidět v minulém týdnu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dokonce určitým způsobem vyčinil zákazníkům, že si za předražené mobilní služby mohou sami, protože jsou příliš laxní. Laxní byl spíše po dlouhé roky Český telekomunikační úřad, kterému šéfuje Pavel Dvořák, jehož éra však dost možná končí, protože ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba není s činností úřadu pod jeho vedením spokojen.

Poslední kapkou byla zpackaná aukce kmitočtů pro mobilní sítě čtvrté generace. Přestože Pavel Dvořák zatím zůstává v čele Českého telekomunikačního úřadu, jeho mandát brzy vyprší a přijde řádná volba nového předsedy. Může jím klidně být odborný novinář Ondřej Malý, který si za ostrou kritiku Českého telekomunikačního úřadu vysloužil od ministra Martina Kuby nabídku křesla radního této instituce, aby měl příležitost ovlivňovat věci zevnitř.

Ministr Kuba se pravděpodobně chová jako správný politik, takže si v nepopulární vládě snaží získat nějaké body alespoň sám pro sebe, když už ne pro mateřskou stranu (ODS). Kdyby byl opak pravdou, šlo by nejen na české politické scéně o historickou událost. Nedějeme si iluze o rytířích na bílém koni. Jenže věci se daly do pohybu a žádný ze současné trojice operátorů si nemůže být jistý, že situace na českém trhu bude nadále tak příznivá.

Do určité míry již nyní mají nůž na krku, aby se s virtuálními operátory resp. zájemci o tuto formu působení na telekomunikačním trhu, domluvili po dobrém. Jinak hrozí, že přijde konečně silový zásah regulátora trhu a jím nadiktované podmínky budou pro stávající operátory horší, leč pro novou konkurenci příznivější. BleskMobil byl jen pokus o zachování současného stavu. Vždyť jej provozuje sama Telefónica, tak jakápak konkurence?!

Éra skutečné konkurence ze strany virtuálních operátorů brzy přijde. Do sítě O2 vstoupí Tesco Mobile orientující se na koncové zákazníky. Ty firemní pak ze sítě T-Mobilu chce oslovovat GTS Novera. Další zájemci stojí ve frontě a tradiční operátoři si již nemohou dovolit se jim vysmívat do obličeje. Byl by to jen další argument pro silový zásah do nefungujícího trhu ze strany jeho regulátora.

Telefónica evidentně nechtěla čekat na to, až cenovou bouři vyvolají virtuální operátoři. Ať už se zásahem Českého telekomunikačního úřadu, nebo bez něj. Raději bouři rozpoutala sama ještě před příchodem virtuálních operátorů. Menší zisky jsou pořád zisky. Je však třeba zdůraznit, že stále je prostor jít s cenou níže a potřeba vstupu nových hráčů na trh nadále existuje!

Můžeme volat levněji, ale mobilní internet je stále katastrofální
Přemrštěná cena hlasových služeb není jedinou bolístkou českého mobilního telekomunikačního trhu. Mobilní internet je v katastrofálním stavu. Máme rok 2013 a podle posledních čísel Českého telekomunikačního úřadu žádný z operátorů svou sítí třetí generace nepokrývá ani polovinu území České republiky (neplést s operátory předhazovaným pokrytím populace).

Rychlosti v nich běžně dosahované zůstávají daleko za očekáváními, ale pořád jsou lepší než u GPRS/EDGE v sítích druhé generace. Nicméně velké budování sítí třetí generace, nutně zpožděné oproti fungujícím evropským trhům, se fakticky zastavilo. Operátoři čekali na výsledky aukce o volné kmitočty, aby se mohli pustit do výstavby sítí čtvrté generace.

03.png

Jenže aukce byla zrušena a nová zatím vypsána nebyla. I když pomineme technologické hledisko a podíváme se na český mobilní internet, resp. mobilní přístup k němu očima spotřebitele, tak datové tarify jsou drahé a jejich datové limity (mimochodem kouzelně schované za zkratku FUP) značně nízké. Nemluvě o umělých rychlostních stropech nastavovaných po překročení právě těch nízkých datových limitů, které jsou vyloženě výsměchem při dnešním rozvoji mobility.

Sečteno a podtrženo, minulý týden padl mýtus o specifickém českém trhu, kde jsou oproti jiným evropským trhům vysoké ceny adekvátní a zákazníci je akceptují. Operátoři si ze strachu z nové konkurence jsou ochotni snížit zisky z „nehorázně vysokých“ na „poněkud vyšší“, ale český mobilní telekomunikační trh zdaleka neuzdravil. Osobně považuji stav nabídky mobilního přístupu k internetu za podstatně větší problém než přemrštěné ceny hovorného.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host