Operační paměti

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Operační paměti

Příspěvekod Makki » 26 pro 2018 23:10

Dobrý den.
Ve škole mám zadaný referát na téma Operační paměť a její druhy a RAM a ROM a jejich dělení. Po přečtení nespočetně mnoho článků si připadám stále na bodu mrazu a vše mám neskutečně spletené dohromady. A proto, prosím, zdali by mi to tu někdo hodný nevysvětlil. Stačí úplně jednoduše a laicky, abych alespoň chápala, o čem to vlastně píšu, a nepopletla to celé dohromady. (Teď vůbec nechápu, jestli se OP dělí na RAM a ROM nebo RAM je synonymum k OP a dělení je úplně jiné, nebo jak to je. A dělení RAM a ROM je mi úplně neznámé.)
Mockrát děkuji a přeji hezké prožití svátků.

Reklama
flowem
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2826
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod flowem » 27 pro 2018 00:05

Ahoj a vítej na PC-Help!

Pokud vím, tak Operační paměť je RAM (random access memory), která je pouze dočasná a po vypnutí napájení se informace smaže (což může být třeba počítač, telefon...).
Na druhou stranu ROM (read only memory), její informace (data) je dána při výrobě (=nelze uživatelsky měnit) a je v ní uložen BIOS (což je nějaká základní architektura PC nebo nějakého zařízení, firmware...).

Víc zjednodušeně to snad ani nejde.
AMD Ryzen 5 5600X | MSI MAG B550 TOMAHAWK | G.Skill Aegis 32GB 3200MHz | Kingston A2000 1TB | PowerColor Red Devil RX 6700 XT 12GB | XPG Core Reactor 750W | Be quiet! PURE BASE 500 | Asus VG27AQ1A

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod Makki » 27 pro 2018 00:15

Dobře a moc děkuji. Všechny ty články jsou pro mne očividně až moc odborné, což pro mě pochopitelné není. Na mou obranu, podle vašich informací to tedy měla naše profesorka špatně v zadání, co nám posílala. :)
A omlouvám se, že ruším v době vánočního klidu a ještě k tomu o půlnoci.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod faraon » 28 pro 2018 01:01

No nazdar. Ono to možná chtělo začít rušit už před svátky a v nějakou denní hodinu ;-)
Ale předpokládal bych že škola poskytne nebo aspoň doporučí vhodné studijní materiály, osobně bych radil učebnice a literaturu z osmdesátých až devadesátých let minulého století, kde se tyhle věci popisovaly dost jednoduše a srozumitelně, přitom podrobně a pochopitelně.

Operační paměť - hlavní paměť počítače, připojená sběrnicí* přímo k procesoru. V ní se nacházejí spuštěné programy a jejich data. Pokud potřebuješ cokoliv dalšího, musí se to nejdřív do operační paměti přesunout z vnějších zařízení, jako je harddisk, jinak se k tomu procesor nemůže dostat.

RAM - Paměť do které lze data zapisovat a zase je číst. Správný název by byl spíš RWM (Read-Write Memory)**, ale z historických důvodů se uchytila zkratka, mající původně jiný význam. Paměti RAM se dělí na statické a dynamické, a po vypnutí napájení se jejich obsah ztratí.
SRAM - statická RAM, udržuje svůj obsah stále dokud je pod napětím, je rychlá, drahá, má větší spotřebu energie a menší kapacitu.
DRAM - dynamická RAM, potřebuje v pravidelných intervalech obsah obnovovat speciálním signálem (refresh), je pomalá, levná, má menší spotřebu a velkou kapacitu.

ROM - Paměť ze které lze pouze číst, jak napovídá zkratka (Read Only Memory), zato udrží svůj obsah i po vypnutí napájení. Obsahuje proto software nutný pro spuštění počítače***.
U prvních ROM se jejich obsah vytvářel už při výrobě, což je poněkud nepraktické, takže vznikly programovatelné PROM, kam se dal obsah "nahrát" pomocí speciálního zařízení. Pouze jednou. Další vývojový stupeň jsou EPROM, které mají okénko a lze je smazat ultrafialovým zářením, takže se dá nahrát jiný obsah vícekrát. I to je ale pořád trochu nešikovné, tak vývoj šel přes EEPROM až ke dnešním FLASH pamětem, se kterými se už pracuje skoro stejně jako s normálními RAM, akorát že na rozdíl od nich při vypnutí udrží svůj obsah až několik roků, jenom snesou menší počet zápisů a jsou podstatně dražší.

Celá operační paměť se tak může skládat z RAM i z ROM****, umístěných v různých adresových oblastech. Spuštění osobního počítače - bootování - probíhá tak, že se po zapnutí automaticky provede kód uložený v ROM, který nahraje z disku do RAM zavaděč operačního systému, a ten potom nahrává a spouští samotný OS, ten potom běží už jenom v RAM, stejně jako další programy.

Obrázek

* Sběrnici si představ jako dráty, přenášející signály a data (jedničky a nuly) mezi procesorem, pamětí, a periferními zařízeními, umožňujícími procesoru komunikovat s okolím, tedy i s tebou.

** Existují totiž také paměti se sekvenčním přístupem SAM (Sequential Access Memory), například magnetické pásky, kde se data procházejí postupně, takže si na ně můžeš počkat docela dlouhou dobu, než se celá páska přetočí. Naproti tomu při náhodném přístupu do RAM máš všechna data v dosahu za stejně krátký čas, jenomže za podstatně vyšší cenu.

*** Malé mikropočítače před několika desítkami let měly v ROM uložené celé svoje programové vybavení včetně operačního systému, drahé disky se u nich nepoužívaly. Uživatelské programy se nahrávaly z levných magnetofonových kazet. A ještě o pár desítek let dříve neexistovaly ROM, programy se natahovaly z děrných pásek a štítků, a pro jejich spuštění se musela zadat sekvence strojových instrukcí pro procesor, ručně pomocí přepínačů na čelním panelu počítače, ve dvojkové soustavě po jednotlivých bitech!

**** Aby to bylo ještě zajímavější, tak do operační paměti mohou být namapované také porty periférií, takže její součástí jsou například i svítící diody na tvojí klávesnici, signalizující její stav :lol:
Ale to už je hodně mimo rozsah úkolu.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod Makki » 29 pro 2018 11:56

Mnohokrát děkuji. Ani bych nevěřila, že mi někdo napíše tak podrobnou odpověď, kterou i přes to úplně chápu... Ale i když jsou svátky, tak vidím, že se někdo ochotný naštěstí našel.
A profesorka jen těsně před svátky zadala témata referátů, nicméně to je tak vše. Normálně bereme úplně něco jiného. (Upřímně, stále zastávám názor, že informatiku by měli vyučovat profesoři mužského pohlaví. - Nevím jak jinde, ale u nás si profesorky stejně chodí neustále pro rady k profesorovi.)
Ještě jednou děkuji a teď už vlastně skoro hezký nový rok :)

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod faraon » 29 pro 2018 12:36

No, vysvětluji to tak, abych to pochopil i já :lol:

Ono je učitelů obecně dost málo, ale párkrát jsem se přesvědčil, že zrovna počítačové učebnice píší srozumitelněji ženy. Snad umí lépe vysvětlit a rozepsat věci, které muži považují za samozřejmost a předpokládají že čtenář je zná stejně jako oni ;-)

(Pokud tomu tedy samy rozumějí. A navíc v dřívějších dobách býval počítačový svět mnohem větší babinec než dnes!)
Namátkou:
https://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-na-pocatku-byla-ada/
https://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-nejkrasnejsi-geek/
https://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-grace-hopperova/
https://technet.idnes.cz/margaret-hamilton-programatorka-nasa-apollo-error-free-software-ph3-/tec_vesmir.aspx?c=A160721_114104_tec_vesmir_pka
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod Makki » 29 pro 2018 15:19

Učebnice asi ano. Je možné, že zrovna ty, co jsou u nás na škole, jsou výjimky. Poté si i starší studenti udělali srandu, když profesorce vypojili napájení PC. A ona celou hodinu zkoumala, proč se to PC ne a ne zapnout. Nebylo to od nich sice dvakrát slušné, ale na druhou stranu, pokud by více rozuměla počítačům, nejspíše by na to přišla trochu dříve :huh:

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod faraon » 29 pro 2018 16:10

Kdysi jsem četl vyprávění, kde někdo vzpomínal jak před lety přijímal do zaměstnání opraváře radií a televizorů. Zájemce posadil před nefungující radiopřijímač, tehdy ještě elektronkový, ať se předvede. Mládenec rádio rozebral skoro na prvočinitele, ale na závadu nepřišel. Ono totiž žádnou závadu nemělo, za celou dobu si vůbec nevšiml, že není zapojené v zásuvce. Přitom vystudoval elektrotechnickou školu!

Tady je problém spíš to, že "počítače" učí ten, kdo zbude. Pak si z něj dělají srandu puberťáci, kteří sice ví o počítačích také úplné houby, ale pořád je to víc než se stihla naučit ta učitelka. Kdo z tvých spolužáků by si poradil s fórem, který jsem kolegovi udělal já? Vyrobil jsem screenshot pracovní plochy, ten dal jako pozadí, potom jsem z ní odsunul ikony mimo viditelnou oblast, a spodní panel snížil na jeden pixel. On přišel, zapnul to, a klikal a klikal...
Co jsem se tak v průběhu let dozvěděl v různých ajťáckých diskuzích, nebyl jsem jediný koho napadla podobná sviňárna :lol:

Možná že v budoucnu se výuka IVT zlepší, jestli na to budou učitelé včas připravení: https://www.respekt.cz/spolecnost/zacina-revoluce-ve-vyuce-informatiky-jak-byste-obstali-v-testu Nenech se zmýlit tím že se tam píše o programování, to je blbost. Ve skutečnosti jde o logické myšlení, kterého se spoustě lidí těžce nedostává.

Jestli se zvládneš prokousat angličtinou, přečti si tohle: https://neil.fraser.name/news/2013/03/16/ Pak se zamysli nad tím, kdo bude mít v blízké budoucnosti větší šanci na trhu práce. A zkus si sama jak na tom jsi ty: https://blockly-games.appspot.com/

Něco pro zasmání a zamyšlení:
https://www.youtube.com/watch?v=-g4_iShG5tA

P.S. Výuka informatiky a úroveň českého školství - další zajímavé téma na sraz, co povíte?
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod Makki » 29 pro 2018 20:24

Ono u nás je pobavení z profesorky zřejmě způsobeno tím, že jsme dříve měli profesora, který učil "s láskou" a všem ochotně poradil. A hlavně, tomu, co učil, plně rozuměl. (A nebo nám jen nedal důvod myslet si opak.) Takový správný učitel, ke kterému informatika prostě patřila. Jenže profesoři se změnili, no a my si najednou uvědomili, o co jsme přišli a jaký je mezi nimi velký rozdíl. Možná kdybychom nikoho takového nezažili, náš postoj by byl jinačí a říkali si, že přeci jenom ta učitelka není tak špatná.
Ale tak je to u všech a co my s tím naděláme. Učitelů, kteří se pro svůj předmět téměř narodili a umí ho předat pochopitelně a tak, aniž by nám ho zprotivili, je málo holt málo a nemohou být všichni na jedné škole. :?
Děkuji za odkazy, jsou zajímavé a já bych na takové články asi jen tak nenarazila, takže se alespoň něco nového dozvím :-)

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod faraon » 29 pro 2018 22:05

Toho je škoda, s ním by to určitě bylo jednodušší. Ale vezmi to z druhé strany, takhle budeš muset věnovat víc času a úsilí samostudiu, což se ti do budoucna vyplatí. Hlavní je, aby vám ta učitelka necpala nějaké blbosti, jako jedna americká, která před pár lety zabavila žákovi CD s instalačkou Linuxu, se zdůvodněním, že tak složitá věc jako operační sytém přece nemůže být zdarma. Obávám se, že ta blbka učí ještě dnes :mad:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Makki
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod Makki » 30 pro 2018 20:21

Je toho škoda. Už se nám to stalo u více profesorů. Ale my jako studenti s tím bohužel nic nezmůžeme. A jak vidím, nejsme na tom ještě nejhůře. Takovou učitelku bych nepřála nikomu...

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Operační paměti

Příspěvekod faraon » 30 pro 2018 23:27

Hm: https://www.novinky.cz/veda-skoly/491913-kantori-i-zaci-jsou-zahlceni-burcuje-inspekce.html
Nedávno mi jeden kamarád - šesťák - povídal, že u nich propadá půlka třídy, někdo dokonce z osmi předmětů. To by mě zajímalo čím se budou všichni živit, tolik hovnometařů nebude potřeba!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Test pamětí Příloha(y)
    od Zakk » 14 čer 2023 20:12 » v Problémy s hardwarem
    6
    2240
    od Zakk Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2023 21:35

Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů