Téma týdne 13/2013:Windows 8 používá téměř pětina uživatelů?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 13/2013:Windows 8 používá téměř pětina uživatelů?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 02 dub 2013 22:10

Téma týdne 13/2013: Windows 8 používá téměř pětina uživatelů?
TemaTydne13.jpg
TemaTydne13.jpg (6.51 KiB) Zobrazeno 5490 x

Známý server AV-Comparatives.org svou očekávanou výroční zprávou vyvolal značný rozruch, když v ní tvrdí, že několik týdnů po uvedení na trh nová Windows 8 používalo jako svůj primární operační systém více uživatelů než Windows XP.

Operační systém Windows 8 používá více než 17 % uživatelů, tvrdí server AV-Comparatives.org ve své očekávané výroční zprávě IT Security Survey 2013 [PDF] zveřejněné v uplynulém týdnu. Uznávaný server, který se zabývá antivirovými řešeními a jejich porovnáváním, připravuje na základě vlastního průzkumu každoroční zprávu, která má odrážet aktuální trendy více či méně související s IT bezpečnostní.

Údaje uvedené v letošní zprávě ovšem vzbudily velké pochybnosti o metodice provádění průzkumu a tedy vůbec smyslu celé této zprávy a věrohodnosti samotného serveru AV-Comparatives.org. U některých údajů je více než zřejmé, že neodráží skutečný trend a logicky vrhají stín nejistoty na využitelnost dalších servírovaných informací v praxi. Zpráva IT Security Survey 2013 totiž například tvrdí, že nová Windows 8 používá 17,1 % uživatelů.

01.png

Tím pádem by Windows 8 s kontroverzními zásahy do zažitého způsobu ovládání byla již rozšířenější než Windows XP, jejichž podíl je podle průzkumu AV-Comparatives.org již jen 12,5 %. Kdo se ovšem jen trochu zamyslí, tak zjistí, že tedy zkrátka něco nehraje. K dosažení takového zastoupení by Windows 8 uvedená na maloobchodní trh teprve koncem loňského října musela trhat rekordy v prodejnosti.

Sám Microsoft přitom přiznává přinejmenším to, že Windows 8 se neprodávají tak dobře jako Windows 7, která popravdě nastavila laťku hodně vysoko. Přitom průzkum se opírá o data nasbíraná na přelomu roku 2012 a 2013, kdy Microsoft hlásil jen nějakých 60 milionů prodaných licencí. I při započtení uživatelů nelegálních kopií 17,1 % zastoupení Windows 8 vypadá silně nepravděpodobně.

I když budeme ignorovat oficiální informace od samotného Microsoftu, který přitom těžko bude poskytovat horší než reálná čísla prodejnosti Windows 8, tak se systém nemohl za tak krátkou dobu natolik rozšířit. Nové systémy od Microsoftu se mezi uživatele dostávají zejména díky OEM kanálu, nicméně v posledním čtvrtletí loňského roku se prodeje počítačů propadly.

Analytici tento propad přičítají na vrub právě Windows 8. Microsoft s výrobci hardwaru vede ostré kuloární debaty, kdo za tu může. Microsoft argumentuje, že výrobci neuvedli na trh dostatek atraktivních a dostupných zařízení ukazujících přednosti Windows 8. Výrobci hardwaru pak lamentují, že jim Microsoft nedodal systém, s nímž by se nové počítače zrovna dobře prodávaly.

Tady bude pravda asi někde uprostřed, ale každopádně propad trhu osobních počítačů potvrzený čísly samotných výrobců a prodejců je dalším důvodem ke skeptickému pohled na více než 17% zastoupení Windows 8 již někdy mezi koncem prosince 2012 a koncem ledna 2013, kdy se konal průzkumu AV-Comparatives.org.

Vypovídající hodnota IT Security Survey 2013 je minimální
Vypovídající hodnota každého průzkumu stojí a padá na jeho metodologii a vzorku respondentů. A zdá se, že zde provozovatel serveru AV-Comparatives.org jaksi šlápl vedle. Pokud shromáždíte deset uživatelů, z nichž dva používají Windows 8, můžete směle tvrdit, že podle vašeho průzkumu mají Windows 8 pětinové zastoupení na trhu.

Průzkum AV-Comparatives.org byl zjevně dosti podobný. Je založený na odpovědích 4715 uživatelů sesbíraných v období od 20. prosince 2012 do 20. ledna 2013. Skupina respondentů není statistickým vzorkem, takže jde spíše o anketu, která vlastně vůbec nemusí odrážet reálný stav, přestože zjištění jsou AV-Comparatives.org vydávána za obecně platná fakta a mnoha médii je tak bezmyšlenkovitě přebírána.

Pokud použijeme StatCounter a vytáhneme si z něj data z doby, kdy průzkum probíhal, tak zjistíme, že podle tohoto zdroje byl tržní podíl Windows 8 pouze 2,3 %, což je uvěřitelnější hodnota krátce po uvedení systému na trh, který notně podpořily velké slevové akce Microsoftu pro levný upgrade nejen z Windows 7, ale i z Windows Vista a Windows XP.

StatCounter svá data čerpá ze skupiny webových stránek, na nichž monitoruje vybavení návštěvníků (použitý operační systém lze detekovat jednoduchým skriptem). Přestože tedy rovněž nejde o relevantní statistický vzorek, tak jde o čísla z reálného provozu, kterým lze přikládat podstatně vyšší vypovídající hodnotu.

Další podivná zjištění AV-Comparatives.org
Zpráva IT Security Survey 2013 přinesla i další diskutabilní údaje. Například webovým prohlížečům má vládnout Mozilla Firefox s podílem 39,1 %. Prohlížeč Google Chrome s podílem 35,2 % má být druhý a Internet Explorer při podílu 14,4 % pak až třetí. I těmto číslům se obtížně věří.

02.png

Dlouhodobě se vedou diskuse o tom, který z webových prohlížečů je tržní jedničkou. StatCounter za ní už téměř rok vydává Google Chrome. Společnost Net Applications pak Internet Explorer. Zásadní neshoda mezi dvěma ostře sledovanými statistikami je dána zjevně různým vzorkem monitorovaných webů a lišící se používanou metodologií.

Ovšem oba zdroje se shodují v tom, že Mozilla Firefox se na tržní jedničku dívá z uctivé vzdálenosti a jeho podíl v posledních letech stagnuje nebo klesá. Je to logické, protože Google protlačuje svůj prohlížeč obrovskou marketingovou silou a vytrvale jej vnucuje uživatelům svých vysoce populárních služeb s příslibem jejich rychlejšího nebo bezpečnějšího používání.

Microsoft pak svůj prohlížeč integruje už od druhé poloviny 90. let minulého století do všech svých operačních systémů, které jsou stále k vidění v průměru téměř na devíti z desíti osobních počítačů. Mozilla si žádné obrovské marketingové kampaně nemůže dovolit. Marketing Firefoxu měl vždy spíše komunitní povahu. Dokonce i na inzerci v tisku se dělaly veřejné sbírky mezi příznivci prohlížeče.

Mozilla také nemá dominantní operační systém na trhu. Přítomnost Firefoxu v několika linuxových distribucích vzhledem k celkově marginálnímu podílu linuxových a obecně unixových systémů na osobních počítačích situaci zachraňovat nemůže. Zdá se tedy, že se v průzkumu jen náhodou sešlo větší množství uživatelů Firefoxu.

Dalším diskutabilním zjištěním je, že iOS je až třetím nejrozšířenějším mobilním systémem s podílem 17 %. Jedničkou je prý Android s podílem 51 % a dvojkou zaživa pohřbený Symbian, který si má podle zprávy IT Security Survey 2013 z tržního koláče ukusovat 21 %. Tato čísla ovšem až tak úplně mimo mísu být nemusí.

03.png

Údaje, že Android je na třech ze čtyř chytrých mobilů a v každém druhém tabletu, vychází z aktuální prodejnosti zařízení, nikoliv z rozložení sil jednotlivých systémů v zařízeních, která uživatelé reálně používají. Tyto dvě statistiky se často, ovšem chybně považují za jednu a tutéž. První však říká, co si právě žádají kupující spotřebitelé a druhá, co převažuje mezi uživateli. Nejde tedy o jedno a to samé.

Symbian byl dlouho jasnou jedničkou mezi systémy chytrých mobilů. Zejména v Evropě, odkud pochází nejvíce respondentů průzkumu (či spíše ankety), byl jeho tržní podíl svého času obrovský. Je tedy možné uvěřit, že mezi uživateli je stále hodně těch věrných starším přístrojům, jenže to už jaksi neladí s vysokou prodejností novodobých chytrých mobilů, neřkuli boomem tabletů.

Sečteno a podtrženo, zpráva IT Security Survey 2013 vyvolala diskuse nejen o své vlastní důvěryhodnosti, ale i důvěryhodnosti samotného serveru AV-Comparatives.org. Zpackat průzkum může každý. Agentury předvídající výsledky politických voleb by o tom mohly povídat své. Nicméně veřejně se hlásit k průzkumu, jehož výsledky jsou zjevně odtržené od reality a vydávat zjištění za faktický odraz reality, to už je silná káva.

Nedůvěryhodnost IT Security Survey 2013 je špatnou zprávou pro výrobce a prodejce bezpečnostního softwaru. Protože primární a pro ně pozitivní zjištění, že většina uživatelů preferuje placený bezpečnostní software, může být stejně mimo mísu jako prezentovaný tržní podíl Windows 8. Pro zpoplatněné antiviry a různé bezpečnostní balíčky tak na trhu může být mnohem menší prostor, než zpráva udává.

Grafy: AV-Comparatives.org
Úvodní obrázek: Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 13/2013:Windows 8 používá téměř pětina uživat

Příspěvekod X » 03 dub 2013 02:56

Ne, myslím si, že pravda je ta co tvrdí MS, totiž že katastrofální Window 8 používá 110% obyvatel Země :lol:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • "Ještě chvilku" po téměř každém zapnutí
    od Asanoth » 24 črc 2023 13:08 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    10
    8918
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    10 srp 2023 12:45
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2704
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1522
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Windows 11 a Bitlocker
    od AnnaLee123 » 05 úno 2024 10:45 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    521
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2024 13:24
  • Update Windows 10
    od liborek » 01 dub 2023 17:43 » v Windows 11, 10, 8...
    47
    4907
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    08 dub 2023 11:33

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti