Krásný pondělní den, který pro někoho znamená po zaslouženém víkendu návrat do tak "nenáviděné" školy nebo práce. Pro nás, co máme prázdniny, to znamená plný týden odpočinku a nabírání sil. Ovšem pro mě tento týden znamená učení se na NSZ protože patřím mezi letošní maturanty. Tento článek samozřejmě nebude o mě a mých pocitech, ale pokusím se Vám tu nastínit funkce, kvalitu a další přednosti těchto sluchátek které jsem si rozhodl pořídit.
Proč zrovna Razer Kraken 7.1?
Jelikož mě jde o kvalitu a hledal jsem něco, co naplní moje požadavky tak jsem po zhlédnutí spousty webových stránek a videí na youtube zvolil právě tohoto výrobce a model. Razer, jakožto Americká firma kterou zná asi každý vášnivý hráč, produkuje celkem kvalitní výrobky. Moje předešlé sluchátka SteelSeries Siberia v2, které mimochodem po dlouhou dobu patří mezi TOP herní sluchátka s mikrofonem v této cenové relaci, už mi moc neseděla tak jsem si řekl: "Chce to změnu!" Otevřel jsem si stránky CZC, zadal maximální a minimální hodnotu a začal zkoumat, co by se mi asi tak líbilo a bylo kvalitní. V první řadě moje "laťka" šla hodně vysoko a to až do cenové relace kolem 4.500 Kč, v které se mi zamlouval model SteelSeries Siberia Elite. Jakožto hrdý majitel předchozí verze jsem byl skoro 100% rozhodnutý, že do nich půjdu. Nedalo mi to ale a začal jsem hledat testy mikrofonů, na kterém mi opravdu záleží, a co se nestalo... Hnedka v prvním videu už na nové "siberky" a jejich mikrofon padala kritika. Podle testerů a recenzentů je mic strašně nekvalitní a šumící. Poté se mi ozval kamarád, kterému tímto děkuji, a totálně mi můj názor na Elite znegoval. Prý je má, a jsou totálně blbé a dle jeho slov: "Je to blikačka za 4,5K." Po této zkušenosti se mi otevřeli oči a začal jsem hledat jinde, až jsem došel k firmě Razer. Zde mě zaujala sluchátka Tiamat která ovšem taky neobdržela moc pozitivních ohlasů od mých přátel, takže šla taky mimo seznam. Už jsem byl zoufalý a přemýšlel jsem, že si radši pořídím myš a ještě to s těmi Siberkami v2 vydržím. Druhý den večer jsem neměl co dělat, (jako klasický maturant

Rozbalování
Po tom, co mi sluchátka dovezli, jsem se celý natěšený "zakousl" do CZC balení a začal takzvaný "unboxing". Jako klasicky v obrovské krabici od CZC jsem našel spoustu novin, roztrhaných papírů a bůhví čeho. Jednou se mi stalo, že mi tam zabalili i nějakou prošlou polévku v pytlíku

Instalace sluchátek a program Razer Synapse 2.0
Celý natěšený jsem zabodl kabel do portu a čekal, co se bude dít. Znaky na bokách sluchátek společně s mikrofonem se rozsvítily, což bylo dobré znamení. Vzal jsem si přiložený návod a začal do prohlížeče opisovat odkaz na stažení driveru a konfiguračního programu. Po instalaci a aktualizaci si program vyžádal restart počítače, který jsem tedy provedl, a poté začalo nastavování. Jako první na mě vybaflo nastavení KALIBRACE, kde jsem vlastně poslouchal zvuk helikoptéry, která letí vedle mě. Trochu jsem si s tím pohrál a 7.1 zvuk byl nastaven! Po nastavení 7.1 surround zvuku si můžete měnit hlasitost, boost basů, čistost hlasu a další věci v záložce AUDIO. To bylo asi tak všechno co je třeba instalovat, software Razer Synapse najdete ZDE. Pojďme skočit k tomu nejzajímavějšímu a to je zvuk a mikrofón.

Zvuk
Na začátek by se slušelo podotknout, že rozhodně nejsem nějaký zvukový kritik a zvuk beru jako laik, takže nepoznám nějaké extrémní detaily. Proto se omlouvám za nějaké nepřesnosti atd kvůli kterým mě budou zdejší zvukový experti nesnášet

Mikrofon
Pro mě nejdůležitější část sluchátek. Na mikrofon si potrpím a potřebuji kvalitní jak už pro pocit, tak i pro moje streamování a natáčení videí. Dlouho jsem hledal něco kvalitního a dobře udělaného až jsem se dostal k tomuto. Právě mikrofon mě dokopal ke koupi tohoto headsetu. Jeho frekvenční rozsah je od 100 Hz do 12 kHz. Citlivost při jednom kHz je -40 dB až 4dB. Jedná se o digitální mikrofon, takže veliká změna v kvalitě a potlačení šumu oproti jeho analogové verzi. Kvalita vysílaného zvuku je podle mě opravdu úžasná a ani nemám, co bych mu zkritizoval. Mikrofon při nahrávání svítí a dá se "mutnout" malým tlačítkem které je na něm připevněné. Jedná se o opravdu povedený kousek a podle mého názoru dokáže uspokojit i náročnější zákazníky. V programu Synapse si u něj můžeme NASTAVIT hlasitost, citlivost, potlačení hlasitosti okolních jevů, nebo potlačení šumu. Nevím, co dál k mikrofonu napsat snad jen Vám sem přiložím video test, porovnání s kvalitou mikrofonu u staršího modelu Razer Kraken Pro.
Na závěr bych rád shrnul všechny pozitiva a negativa těchto sluchátek. Obecně si myslím, že jde o velice kvalitní model a mě 100% vyhovuje a dostačuje. Jak jsem zmínil už víckrát, sluchátka jsou HERNÍ a nejsou primárně určená k poslechu hudby, i když to mají na CZC napsané

+ zvuk
+ kvalitní mikrofon
+ 7.1 surround
+ podsvícení sluchátek i mikrofonu, které se dá samozřejmě vypnout
+ pěkně sedí na hlavě
- tření látkového kabelu se promítá do sluchátka
- absence externího ovladače zvuku
Na úplný závěr bych chtěl připomenout, že autorem textu jsem výhradně já a fotky jsou pořízeny mnou. Nejedná se o žádný okopírovaný obsah. Link na stažení obrázků najdete klasicky na konci vlákna.
OBRÁZKY KE STAŽENÍ ZDE