Seznámení s routerem Asus RT-N18U Vyřešeno

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Seznámení s routerem Asus RT-N18U

Příspěvekod Uziv00 » 01 črc 2014 18:29

routerobr.jpg

Před nedávnem se mi dostal do rukou další router od Asusu a zaujal mě tak, že by bylo škoda vás s ním neseznámit. Navíc jde o novinku, která se na našem trhu ještě neprodává.
V krabici najdeme router, tři antény, rychlého průvodce, adaptér a síťový kabel. Design routeru je klasický „Asus“, takže vypadá velmi dobře a rozhodně jej nemusíte schovávat za kus nábytku. Provozovat jej lze „naležato“ – nožičky jsou bytelné a z gumy, takže router neuklouzne. Nicméně pro zastrčení flashky do USB portu je nutno router přidržet. Lze jej také přichytit svisle na stěnu. LED kontrolky nelze vypnout, ale svítí přirozeně a ani ve tmě neruší.
Jeho tři antény slibují rychlost až 600 Mbit/s pomocí technologie „Turbo QAM“, což je dvojnásobek rychlosti (300 Mbit/s), kterou poskytují běžné routery 802.11n. Dále disponuje čtyřmi gigabitovými LAN porty a jedním gigabitovým WAN portem. Lze jej vypnout tlačítkem, mezi další ovládací prvky patří samozřejmé WPS a reset. Obsahuje i dva USB porty z toho jeden USB 3.0. Rychlejší USB port je umístěn vpředu, což je opravdu praktické. USB port můžete využít nejen pro disk, ale samozřejmě pro připojení tiskárny jako printserver. A je tu i možnost do USB připojit "klíčenku" s 3G/4G SIM.

Funkce_USB.jpg

Zprovoznění routeru je naprosto jednoduché i pro naprosté začátečníky. Jediná nutnost je mít povoleno v PC automatickou konfiguraci (DHCP). Po připojení se nejprve zobrazí uvítací stránka routeru, která vás krok po kroku provede konfigurací. U Asusu nezapomínají ani na bezpečnost, takže budete požádáni o změnu hesla pro administraci routeru. Menu je samozřejmě v češtině.
WiFi můžeme mít bez zabezpečení, nebo zabezpečení pomocí WEP, WPA a WPA2. Kromě toho může router vytvořit až tři hostující sítě. Všechny WiFi jsou časově programovatelné.
Router podporuje všechny režimy provozu – tedy router, repeater, access point, bridge.

zapojeni.jpg

Při zkoušení jsem zalitoval, že nemám vícero zařízení, protože router si o pořádné zatížení přímo říkal. Propustnost WAN/LAN jsem neměřil, protože moje gigabitová síť bohužel funguje pomaleji, než router a tudíž by výsledky byly zkreslené. Nicméně jsem zkusil potrápit WiFi.
Abych byl objektivní musím říci, že mám ntb, který umí 802.11n, nicméně „Turbo QAM“ nepodporuje. Spojení s routerem běžně na 217 Mbit/s, ve vedlejší místnosti 195 Mbit/s. Pokud na 10m přes 3 stěny 87 Mbit/s. Pokusy provedeny v klasickém paneláku, v okolí nalezeno 11 WiFi sítí. Max. rychlost přenosu dat je na 802.11n 13,5 MB/s, na 802.11b/g 3 MB/s. Router tak bez problémů umožnil přehrávání videa HQ na několika ntb + vyzkoušeno přehrávání stejného souboru na TV pomocí DLNA. Vše bez jediného zaváhání.

rychlostwifi.jpg

A protože se zde často objevují dotazy k pokrytí venkovních prostor, rozhodl jsem se, že zkusím i to. Výkon routeru a tři antény si o to přímo řekly. Router jsem umístil na balkon a vyrazil s mobilem (Nokia Lumia 710) až k plotu. Ten je od balkónu vzdálen zhruba 100m. Internet na mobilu fungoval bez problémů. Vezmeme-li v úvahu, že síla signálu slábne se čtvercem vzdálenosti, pak si můžeme dovolit klidně i 200m.
S mobilem jsem to zkoušel z toho důvodu, že mobily mají nejhorší antény. Pokud bych použil notebook, myslím, že 400m by neměl být problém.

Balkon.jpg

NokiaRych.jpg

Co se mi líbí?
~ Připojený externí (flash) disk lze pomocí FTP protokolu „nabízet“ i ven do internetu. Zde mi pořád chybí možnost zabezpečení pomocí např. SSL. FTP není bezpečný protokol, lze jej snadno odposlechnout a tudíž tuhle funkci nedoporučuji. Ve vnitřní síti je použití FTP naprosto v pořádku, kromě toho je samozřejmá podpora SMB (tedy sdílení windows). Informace o přístupových právech si router ukládá na připojený disk do kořenového adresáře.
~ VPN – router podporuje openvpn a PTPP klienta windows.
~ Nastavení vysílacího výkonu routeru
~ WoL – router umí odeslat WoL paket na libovolné PC v síti
~ DLNA a iTunes server
~ AiCloud – po stažení potřebné aplikace z Apple Store či Google Play Store se dostanete k datům na připojeném disku.
~ Výborný systémový log a monitor provozu

monprovozua.jpg

A samozřejmě nechybí ani přehledná mapa sítě a připojených zařízení:

mapasite.jpg

Co říci závěrem?
Jedná se o novinku, která (zatím) u nás není na trhu, na amazonu si ji cení na 169,99 $. Myslím, že cena odpovídá kvalitě a schopnostem produktu, na druhou stranu bych za tuto cenu uvítal i profesionálnější možnosti nastavení – zde například požadované omezení rychlosti. Taktéž zabezpečení protokolu FTP chybí.
Na druhou stranu dostanete pravděpodobně to nejlepší, co v pásmu 2,4 GHz můžete mít. Gigabitový switch, nová technologie WiFi, USB porty, z toho jeden 3.0, přidané funkce, které z routeru udělají vlastní NAS i multimediální server. Podle zatím nepotvrzených zpráv by cena tohoto routeru v ČR měla být pod dva tisíce. To by z něj (podle mě) udělalo jednoznačného favorita pro domácí použití.

No a malá perlička na závěr - možná i vy máte radost, když chytnete výrobce "na švestkách". Zde je překlep ve slově "video" na "vedio". Nejdříve jsem myslel, že je to českou lokalizací, ale stejná chyba se objeví i v případě přepnutí na angličtinu :smile:

Vedio.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 02 črc 2014 11:25, celkem upraveno 3 x.

Reklama
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Pohlaví: Muž

Re: Seznámení s routerem Asus RT-N18U

Příspěvekod Oxxid » 01 črc 2014 23:04

Moc povedená recenze :thumbup:

To webový rozhraní vypadá dost slušně oproti mému bývalému Linksysu. Test venku je super, slusnej dosah.

FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5

Příspěvekod FlanK3r » 02 črc 2014 10:33

to vedio je fajn :-D

Chválím znovu za pěkný tst síťového produktu, jakožto v tomto stále nováček se dozvím zajímavé věci a líbí se mi i volba testu venku na mobilu.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2014 10:52

to oxxid: Ono tohle rozhraní je teď u všech síťových prvků od Asusu. Údajně to má být podobné nějaké hře, ale já hráč nejsem, tak to nepotvrdím. Nicméně, dobře se v něm orientuje a je to uděláno opravdu pro laiky. Ale každému může vyhovovat něco jiného.
to Flank3r: Ten venkovní test mě napadl právě z příspěvků na fóru :smile: A docela mě to překvapilo, myslel jsem, že na tom mobil bude daleko hůř..

T9@E
Level 1
Level 1

Příspěvekod T9@E » 10 črc 2014 03:40

Ty screenshoty s "teoretickou rychlostí" jsou na nic, protože praktická rychlost je úplně jiná:
Dám příklad : (2 notebooky mezi sebou s 802.11N , 2 streamy)
300Mb/s.. reálně 150 Mb/s (40MHz)
130 Mb/s reálně 88 Mb/s (20MHz)

Jo to by mě teda zajímalo jak té rychlosti má být dosaženo... Protože má li 3 antény, pak by rychlost byla 3x150Mbps (při 40MHz), podle mě je to nějaký marketingový termín

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 10 črc 2014 08:31

Pravděpodobně ti ušlo, že reálná rychlost je tam taky, stačí jen číst. Screenshoty jsou tam aby bylo vidět na jaké (teoretické) rychlosti bylo spojení navázáno.
Počet antén má s tím nemá co dělat. To souvisí s technologií MIMO, o které se zde nic nepíše. Je zmíněna technologie "Turbo QAM". Pokud se podíváš na princip QAM modulace, bude ti jasné, jak by toho mohlo být dosaženo.

T9@E
Level 1
Level 1

Příspěvekod T9@E » 10 črc 2014 10:17

Já vím, ale obrázek je první věc, na co se člověk podívá. Podle této tabulky http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n#Data_rates
jepoužito MCS31 4stream 64-QAM 5/6 20MHz:260.00 288.80 30MHz:540.00 600.00

Luky
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvekod Luky » 10 črc 2014 17:15

viewtopic.php?f=41&t=135729
Postačil by k mému užití? A ještě sem to nějak nenašel, pokud připojím USB DISK, chová se jako fileserver nebo funguje i DLNA, jak to televize vyhledá??

Martin63
Level 5.5
Level 5.5

Příspěvekod Martin63 » 11 črc 2014 18:19

Krásná recenze. (y)
U toho dosahu si myslím, že jsi ho drobátko přechválil... Mám doma router TP-Link TL-WR842ND (má 2 anténky, umí draft 802.11n) a mobil SONY Xperia P. Když jsem zkoušel dosah, tak jsem byl mile překvapen!

1.) Router byl v bytě za jednou zdí a já šel pěšky k pekárně... Dosah byl kolem 180-ti metrů.
2.) Zkoušel jsem ve volném prostranství... Zajel jsem si autem do prostředka louky. Na auto jsem položil elektrocentrálu a na ní router. S mobilem jsem šel a šel a dosah byl slušných 300 - 370 metrů. (Hodně to kolísalo). Stejně si však myslím, že je na mobil sakra slušné! S notebookem bych dal o dost více... :-)

A teď z5 k recenci ASUSu RT-N18U - Také si myslím, že by neuškodil test 5 GHz pásma u kterého je dosah daleko nižší. Je to prostě vlastnost tohoto pásma. :-) Avšak, jak se ví, je o dost rychlejší, než 2,4 GHz a mnohem méně v domácnostích zarušené. Hodně lidí (včetně mě) by zajímal dosah 5 GHz pásma tohoto nového routeru od ASUSu...
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 11 črc 2014 18:22

No, on 5 GHz nemá... Proto píšu
dostanete pravděpodobně to nejlepší, co v pásmu 2,4 GHz můžete mít

Martin63
Level 5.5
Level 5.5

Příspěvekod Martin63 » 11 črc 2014 18:24

Aha, já to pochopil tak, že nemáš na 5 GHz notebook tím pádem to nemůžeš zkusit. Tak se omlouvám... :-)
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Aja12
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvekod Aja12 » 15 črc 2014 12:23

ITCrowd: Můžu se zeptat, kde (pokud tedy) jsi ten router kupoval? Dostupnost v ČR (případně v Evropě) se mi zdá prozatím nulová :(

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Plex se za routerem Asus seká, před routerem nikoli
    od Fanda_ » 25 led 2024 20:47 » v Administrace sítě
    4
    3374
    od atari
    29 led 2024 16:39
  • Rychlost portu za routerem RT-AX58U
    od Miikeshek » 04 úno 2024 11:29 » v Administrace sítě