Před nedávnem se mi dostal do rukou další router od Asusu a zaujal mě tak, že by bylo škoda vás s ním neseznámit. Navíc jde o novinku, která se na našem trhu ještě neprodává.
V krabici najdeme router, tři antény, rychlého průvodce, adaptér a síťový kabel. Design routeru je klasický „Asus“, takže vypadá velmi dobře a rozhodně jej nemusíte schovávat za kus nábytku. Provozovat jej lze „naležato“ – nožičky jsou bytelné a z gumy, takže router neuklouzne. Nicméně pro zastrčení flashky do USB portu je nutno router přidržet. Lze jej také přichytit svisle na stěnu. LED kontrolky nelze vypnout, ale svítí přirozeně a ani ve tmě neruší.
Jeho tři antény slibují rychlost až 600 Mbit/s pomocí technologie „Turbo QAM“, což je dvojnásobek rychlosti (300 Mbit/s), kterou poskytují běžné routery 802.11n. Dále disponuje čtyřmi gigabitovými LAN porty a jedním gigabitovým WAN portem. Lze jej vypnout tlačítkem, mezi další ovládací prvky patří samozřejmé WPS a reset. Obsahuje i dva USB porty z toho jeden USB 3.0. Rychlejší USB port je umístěn vpředu, což je opravdu praktické. USB port můžete využít nejen pro disk, ale samozřejmě pro připojení tiskárny jako printserver. A je tu i možnost do USB připojit "klíčenku" s 3G/4G SIM.
Zprovoznění routeru je naprosto jednoduché i pro naprosté začátečníky. Jediná nutnost je mít povoleno v PC automatickou konfiguraci (DHCP). Po připojení se nejprve zobrazí uvítací stránka routeru, která vás krok po kroku provede konfigurací. U Asusu nezapomínají ani na bezpečnost, takže budete požádáni o změnu hesla pro administraci routeru. Menu je samozřejmě v češtině.
WiFi můžeme mít bez zabezpečení, nebo zabezpečení pomocí WEP, WPA a WPA2. Kromě toho může router vytvořit až tři hostující sítě. Všechny WiFi jsou časově programovatelné.
Router podporuje všechny režimy provozu – tedy router, repeater, access point, bridge.
Při zkoušení jsem zalitoval, že nemám vícero zařízení, protože router si o pořádné zatížení přímo říkal. Propustnost WAN/LAN jsem neměřil, protože moje gigabitová síť bohužel funguje pomaleji, než router a tudíž by výsledky byly zkreslené. Nicméně jsem zkusil potrápit WiFi.
Abych byl objektivní musím říci, že mám ntb, který umí 802.11n, nicméně „Turbo QAM“ nepodporuje. Spojení s routerem běžně na 217 Mbit/s, ve vedlejší místnosti 195 Mbit/s. Pokud na 10m přes 3 stěny 87 Mbit/s. Pokusy provedeny v klasickém paneláku, v okolí nalezeno 11 WiFi sítí. Max. rychlost přenosu dat je na 802.11n 13,5 MB/s, na 802.11b/g 3 MB/s. Router tak bez problémů umožnil přehrávání videa HQ na několika ntb + vyzkoušeno přehrávání stejného souboru na TV pomocí DLNA. Vše bez jediného zaváhání.
A protože se zde často objevují dotazy k pokrytí venkovních prostor, rozhodl jsem se, že zkusím i to. Výkon routeru a tři antény si o to přímo řekly. Router jsem umístil na balkon a vyrazil s mobilem (Nokia Lumia 710) až k plotu. Ten je od balkónu vzdálen zhruba 100m. Internet na mobilu fungoval bez problémů. Vezmeme-li v úvahu, že síla signálu slábne se čtvercem vzdálenosti, pak si můžeme dovolit klidně i 200m.
S mobilem jsem to zkoušel z toho důvodu, že mobily mají nejhorší antény. Pokud bych použil notebook, myslím, že 400m by neměl být problém.
Co se mi líbí?
~ Připojený externí (flash) disk lze pomocí FTP protokolu „nabízet“ i ven do internetu. Zde mi pořád chybí možnost zabezpečení pomocí např. SSL. FTP není bezpečný protokol, lze jej snadno odposlechnout a tudíž tuhle funkci nedoporučuji. Ve vnitřní síti je použití FTP naprosto v pořádku, kromě toho je samozřejmá podpora SMB (tedy sdílení windows). Informace o přístupových právech si router ukládá na připojený disk do kořenového adresáře.
~ VPN – router podporuje openvpn a PTPP klienta windows.
~ Nastavení vysílacího výkonu routeru
~ WoL – router umí odeslat WoL paket na libovolné PC v síti
~ DLNA a iTunes server
~ AiCloud – po stažení potřebné aplikace z Apple Store či Google Play Store se dostanete k datům na připojeném disku.
~ Výborný systémový log a monitor provozu
A samozřejmě nechybí ani přehledná mapa sítě a připojených zařízení:
Co říci závěrem?
Jedná se o novinku, která (zatím) u nás není na trhu, na amazonu si ji cení na 169,99 $. Myslím, že cena odpovídá kvalitě a schopnostem produktu, na druhou stranu bych za tuto cenu uvítal i profesionálnější možnosti nastavení – zde například požadované omezení rychlosti. Taktéž zabezpečení protokolu FTP chybí.
Na druhou stranu dostanete pravděpodobně to nejlepší, co v pásmu 2,4 GHz můžete mít. Gigabitový switch, nová technologie WiFi, USB porty, z toho jeden 3.0, přidané funkce, které z routeru udělají vlastní NAS i multimediální server. Podle zatím nepotvrzených zpráv by cena tohoto routeru v ČR měla být pod dva tisíce. To by z něj (podle mě) udělalo jednoznačného favorita pro domácí použití.
No a malá perlička na závěr - možná i vy máte radost, když chytnete výrobce "na švestkách". Zde je překlep ve slově "video" na "vedio". Nejdříve jsem myslel, že je to českou lokalizací, ale stejná chyba se objeví i v případě přepnutí na angličtinu