Mají cenu IT kurzy ? Máte zkušenost ?

Všeobecná sekce pro témata a příspěvky z oblasti IT či témata z blízkých oborů. Sekce pro uživatele, kteří nenalezli pro svůj IT dotaz tu správnou sekci.

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

TeIkQ
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Mají cenu IT kurzy ? Máte zkušenost ?

Příspěvekod TeIkQ » 03 čer 2025 16:45

Zdravím,

Chtěl bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s takovýma těma kurzama často i za 40-50k (často hradí ÚP).
Mám rád vše okolo IT a rád bych si takový kurz udělal, protože ze střední se zaměřeným na informatiku jsem bohužel odešel a tak mě napadla tato cesta.
Co se IT týče umím jen základy.

Uvažoval jsem o kurzech jako JS, Python, Správá síti, možná weby. Jsou i kurzy "jak zabezpečit síť" což by mě taky bavilo.
Hodně rád se učím takže trochu doufám, že s kurzem, který není zrovna levný (tak předpokládám, že by to tam mohli vzít pěkně podrobně od píky) + samostudium bych mohl školu dohnat, něco praktického se naučit a pak to ideálně i uplatnit a živit se tím. .. to by bylo skvělý :).

Jelikož se rád učím, jsem introvert a k IT mám od mala vztah (zkoušel jsem si nějaké základy, programování, weby, jak fungují sítě atd.), ale fakt jen základy, spíš zvědavost (viz. vztah).
Byla by to ideální práce.

Chápu, že se člověk nedostane asi na vysokou pozici nebo tak bez školy, ale uživit by se mi stačilo, kdyby mě to bavilo :)

Bohužel jak se v tom nevyznám tak nevím přesně co se vyplatí, člověk může víceméně jen jeden kurz (hrazení ÚP) a je těžké si vybrat když člověk netuší jak je co složité, jaké to má v reálu uplatnění/poptávku, a jak je co placené. Abych se neučil něco 2 roky a pak zjistil, že není práce a není se v tom kde posouvat, když při stejném usilí bych měl v obdobném oboru větší úspěch.

Ale to předbíhám.

Chtěl bych vás poprosit o radu a zkušenosti s těmito kurzama a případně i poradit jaký kurz by nebyla špatná volba.
Nejvíc asi uvažuju o JS, a sítích. Hry a programy určitě ne, to je asi moc, ale nějaký jednodusší jazyk snad.

Pokud máte někdo zkušenosti s kurzama nebo i pracujete v oblasti IT a máte do toho vhled tak bych se chtěl zeptat jestli to má cenu, jestli člověka fakt naučí a jestli člověk pak dokáže najít práci i bez střední, ale s certifikátem, případně s nějakým malým portfoliem, co bych zkusil doma.

Doufám, že by kurzy ÚP nehradil téměř všem kdyby se tam lidi nic nenaučili a nedokázali by pak najít nějakou práci v tom a jak jsem psal jsem motivovaný a ochotný se to naučit, třeba i něco jednodusšího nebo konkrétnější oblast, ale nemám vlastně moc představu do čeho bych šel.

Děkuju.
A.E „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“

Reklama
falco_dee
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Mají cenu IT kurzy ? Máte zkušenost ?

Příspěvekod falco_dee » 03 čer 2025 17:34

Já bych se bál investovat do toho čas v dnešní době AI, s tím jak to jde strašně rychle dopředu. Pokud nebudeš opravdu dobrej, kterej s tím bude umět pracovat, tak si myslím, že takový to jednodušší programování bude nahrazeno. Ale to je jen můj pohled, z toho co jsem vypozoroval od lidí na internetu, co se v tom orientují. Možná to tak není, ale to uvidíme v budoucnu.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 03 čer 2025 20:32

Pokud ti to zaplati ostatni obcane ze svych dani, tak to ma smysl. Muzes jenom ziskat.

Co ale nedelej, ze budes nekomu ukazovat certifikat nebo psat do zivotopisu takovy kurz jako vzdelani.
Je to povazovano za ekvivalent rychlo kurzu "ajtakem snadno a rychle" na Youtube.

Kurz je zaklad. Dal se musis vzdelavat sam. Nefunguje to tak, ze jakmile udelas kurz a zacnes mavat certifikatem,
firmy se pretrhnou s nabidkou zamestnani. Firmy zajima co umis, ne pocet certifikatu. Ty dostane kazdy kdo se dostavi.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 04 čer 2025 08:40

Doporučuji nejdříve udělat kurzy zdarma těch je plno na netu:

Například zde z fakulty: https://www.youtube.com/watch?v=doZSkdlqsVY . Najdeš toho více. A také najdeš levnější kurzy v řádu jednotek tisíc.

Takže do toho pár tisícovek investuj a udělej si různé programovací jazyky. Tím získáš základy a představu o architektuře jednotlivých programovacích nástrojů.
Jako IT (abys byl úspěšný) budeš muset tak jako tak do budoucna ovládat základy všech běžně používaných programovacích nástrojů.

A potom se rozhodní co chceš dělat, a dej si ten kurz od úřadu práce - jak píše petr. A nebo pak zjistíš, že to ani nepotřebuješ, a jsi schopný se to naučit sám pomocí AI a netu.

TeIkQ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod TeIkQ » 05 čer 2025 09:27

Děkuju za váš čas a praktické rady, člověk má hned větší představu.
Já prostě teď hledám směr a k IT mám velmi dobrý vztah a byla by idilka pracovat v něčem co mě baví, ale fakt nemám moc představu do čeho bych na pracovní urovni šel, jak moc je to hluboké, složité a těžké, jestli jsou poptávky, jaký jazyk/obor zvolit, jestli je v IT lidí málo nebo naopak většinou nemají práci. Nejsem z oboru no.. :/
Ale ... kde je vůle tam je cesta takže by to mohlo klapnout :D

falco_dee píše:Já bych se bál investovat do toho čas v dnešní době AI, s tím jak to jde strašně rychle dopředu. Pokud nebudeš opravdu dobrej, kterej s tím bude umět pracovat, tak si myslím, že takový to jednodušší programování bude nahrazeno. Ale to je jen můj pohled, z toho co jsem vypozoroval od lidí na internetu, co se v tom orientují. Možná to tak není, ale to uvidíme v budoucnu.

Z toho mám taky strach. Jedná z věcí, která mě nutí o tom uvažovat. Už dneska GPT umí celkem dost v kodech pomoct, minimálně v těch jednodušších jazycích právě. Koukal jsem na to jak vypadají kody a koncovky JS, pythonu, abych si když tak vybral co z toho a při tom jsem dal kod GPT at mi vysvětlí co dělá a jako vysvětlil každý řádek, že to pochopil i laik jako já. umí skvěle bash a scripty do autohockey, a určo umí s pár chybami i ostatní, za pár let to možná bude bez chyb a než aby si někdo pronajal/koupil programatora tak si to udělá sám nebo dá nějakému studentovy almužnu (oproti programatorovy) at mu to udělá přes AI.
Nicméně člověk pořád musí umět pracovat s app JS, OOP, a komplexne vše propojit, takže zatím asi v pohodě ještě, ale za 5 let kdo ví. Třeba se dá AI přístup do APP, webu atd. a ona to udělá sama. Ta AI je něco fakt něco velkého, je tu už přes 50 let (-začatky), ale nikdy se snad do ní neinvestovalo tolik času, peněz a usílí. No.. kdo ví
Ale nejsem z oboru ani trochu takže .. by bylo fajn kdybych se pletl :D

petr22 píše:Pokud ti to zaplati ostatni obcane ze svych dani, tak to ma smysl. Muzes jenom ziskat.

Co ale nedelej, ze budes nekomu ukazovat certifikat nebo psat do zivotopisu takovy kurz jako vzdelani.
Je to povazovano za ekvivalent rychlo kurzu "ajtakem snadno a rychle" na Youtube.

Kurz je zaklad. Dal se musis vzdelavat sam. Nefunguje to tak, ze jakmile udelas kurz a zacnes mavat certifikatem,
firmy se pretrhnou s nabidkou zamestnani. Firmy zajima co umis, ne pocet certifikatu. Ty dostane kazdy kdo se dostavi.

Děkuju.To jsem potřeboval slyšet. Nevěděl jsem jakou má certifikát vaáhu, takže ideálně si udělat nějaké to portfolio, alespon malé at vidí, že něco umím a ukázat jim, že umím. .. a ještě umět no :D.

atari píše:Doporučuji nejdříve udělat kurzy zdarma těch je plno na netu:

Například zde z fakulty: https://www.youtube.com/watch?v=doZSkdlqsVY . Najdeš toho více. A také najdeš levnější kurzy v řádu jednotek tisíc.

Takže do toho pár tisícovek investuj a udělej si různé programovací jazyky. Tím získáš základy a představu o architektuře jednotlivých programovacích nástrojů.
Jako IT (abys byl úspěšný) budeš muset tak jako tak do budoucna ovládat základy všech běžně používaných programovacích nástrojů.

A potom se rozhodní co chceš dělat, a dej si ten kurz od úřadu práce - jak píše petr. A nebo pak zjistíš, že to ani nepotřebuješ, a jsi schopný se to naučit sám pomocí AI a netu.

Úplné základy vím jak fungují, jakože fakt základy, proměnné, počítání, základní příkazy, cykly, podmínky. Jakože už jsem to zapomněl, ale mám představu jak to vypadá a určitě se to bude brát na tom kurzu. Kurz má (alespon 1/40 cca 180 hodin), takže věřím, že tam člověk něco pochytí (ty základy + půdu na pokročilejší věci), ale možná taky ne, nevím jak moc jsou ty jazyky hluboké, takže kurz zdarma není určitě špatný nápad.
Nějaké doporučení co bych měl zkusit první ? je lepší JS nebo Python ? obojí je na web ne ? 1 Webmožná není špatná cesta, naučit se HTML,CSS,JS, SQL, možná snad i ten python, nevím. Každopádně jsou to všechno snadné až snadnější jazyky a dalo by se to naučit a zároven bych splnoval tu podmínku, že umím více jazyků, ale nevím jestli se webami uživím, když jsou dneska ty grafické systémy, kde člověk kodovat nemusí a vlastně už je to asi i zastaralé a udělá si tam web kde kdo. Taky člověk musí furt shánet klienty nebo být pod firmou, nevím jak moc je to žádané no.
Primárně bych se mohl zaměřit na JS a dělat mimo web i JS ostatním.

2 Bavilo by mě dělat i něco s sítěma, ale prý je to málo placené a ještě to jsou jednorázovky (namontuj a čau, asi,)

3 Pak prý ještě frčí bash, python, php nebo co přesně na automatizaci systému, ale do toho už vůbec nevidím.

Obor ještě hledám, ale díky, že už vím, že by to mohlo jít u těch jednodušších jazyků.
Možná by šel i ten C# neco C++ ale to už bych dělal hádám v konglomerátu a to není pro mě :D

Ještě bych se chtěl zeptat.

Dělá někdo JS, Python nebo jiný jazyk co bych mohl zkusit a ví jestli je reálně se to přes kurz z nekřestanské peníze + samostudium reálně naučit přes koncem života ?

Taky nejsem asi nejchytřejší tužka z penálu, ale většina mechanismu byla stejně vymyslena kdybych se někde zasekl asi, a jen se to kopíruje a je to celkem jasná struktura to kodování takže vzorec je jasný de facto a není tam zas tak moc nad čím dumat ne ? Snad nezjistím, že to je až moc složité :D, ..nee to ne, pár knížek a je to :), snad :D
A.E „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 05 čer 2025 11:25

Kolik ti je let a jaké máš vzdělání (případně povolání)?

TeIkQ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod TeIkQ » 06 čer 2025 21:19

Je mi už dost celkem. 27, a vzdělání mám základní + 3 ročníky na podnikatelské škole s zaměřením na IT.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 06 čer 2025 21:54

Bavilo by mě dělat i něco s sítěma, ale prý je to málo placené

Pak prý ještě frčí bash, python, php nebo co přesně na automatizaci systému, ale do toho už vůbec nevidím

Tobě je skutečně těžké radit. A takhle se ptáš po třech letech studia, zaměřeného na IT.

Dělá někdo JS, Python nebo jiný jazyk co bych mohl zkusit a ví jestli je reálně se to přes kurz z nekřestanské peníze + samostudium reálně naučit přes koncem života

Na to přece neexistuje odpověď! Ty bys dovedl někomu, koho vůbec neznáš, odpovědět na otázku "Chci si koupit boty č 41. Určitě mi nebudou malé"?
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 07 čer 2025 06:54

To zaměření na IT znamená co? Grafy v Excelu nebo aspoň základy programování v Pythonu?

Pokud to chceš dělat jenom pro peníze, ne proto že tě to zajímá a baví, vykašli se na to. Artificial Indians to zvládnou lépe a levněji.

Takže, umíš aspoň něco, co by sis mohl v konkrétním kurzu doplnit a rozšířit? Neberu v úvahu akce jako před pár lety, kdy stát dělal z vyhozených horníků webové "programátory".
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

TeIkQ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod TeIkQ » 07 čer 2025 10:35

Škola byla k ničemu. roky jsme se učili jen co je to bite, jak se píše motivační dopis a základy v text. procesorech. 3 rok jsme začali brát weby, ale to já už pracoval a moc jsem tam nechodil (zpětně, škoda, holt jsem myslel, že je trh přeplněnej, práce málo a nebude uplatnění), teď by mě to ale bavilo i kdybych měl makat za průměrnou mzdu. O prachy fakt nejde, ale jelikož neumím ani jeden jazyk pořádně tak nechci dávat 2 roky studia do jazyku, který mi bude vydělávat výrazně méně ba vůbec než jiný za stejné usíly.
Já mám k IT vztah a baví/bavilo by mě to, proto i věřím, že je možné dohnat školu, vynahradím to motivaci a učením o tématu, které mě baví, takže se to stejně učím i ted bez práce ( i když jiné věci než programování ).

Já právě nechci makat jen pro prachy a IT by byla jedna z mála cest jak dělat něco co je mi blízko a co se budu rád pořád učit.

Nechci abyste předpovídali budoucnost, chápu, že mě neznáte. Spíš mi jde o pravděpodobnost. Jaká je šance,že člověk co tomu moc nerozumí (školu neberte moc v potaz, spíš jsem si tam udělal jen vztah než že bych se něco skutečně naučil. víc jsem se naučil doma před školou než v ní pomalu), není z oboru, nemá školu, ani nepracoval v IT (až na skládání PC v Asusu, což nepočítám) má šanci přes kurz a samostudium se naučit nějaký jazyk/jazyky které mají smysl. Jsem průměrně chytrý, možná i podprůměr v IT, netuším jak moc tam člověk musí mít pod čepicí, ale za to jsme ochotný se to učit dokud to do té hlavy nedostanu. otázka je jestli je možné vynahradit to že nejsem genius učením a pak ta otázka, že jelikož nejsem z oboru tak absolutně netuším jestli je práce na weby, js, python, a takové ty jednoduší jazyky nebo jestli budu po půl roce studia někdě v pneuservisu. Myslel jsem,že je tu někdo z oboru a má kolem sebe lidi z oboru a má přehled jak je na tom IT práce, třebas konkrétněji na jazyky a oblasti, třeba ta správí/instalace sítě není tak špatně placená nevím, ale taky nevím kolik je tam materiálu na naučení, jestli se to dá doučit přes kurz (s kterým třebas má taky někdo zkušenost) a samostudium (nějaké normální, přece jen musím mezitím pracovat.
2h denně třeba).
Vážně bych chtěl dělat něco takového ? ale je to reálné ? může člověk za půl rok/rok dohnat tolik učiva abych mohl někdě dělat ? a na co by bylo moudré se zaměřit ? co se mě a vztahu k oblastem týče tak to je mi jedno, jestli sítě nebo programování , jestli js nebo python. Mě by bavily všechny vypsané oblasti.
Jen co se vyplatí z hlediska.. a ted ano.. přežití. Nemůžu se 2 roky učit C# než mě někdě vemou, spíš se naučit něco relativně rychle (což není nutně snadně), něco po čem je poptávka a kde se pak můžu zlepšovat a případně se naučit něco dalšího, ale momentálně hledám cestu jak si vydělávat něčím co mě baví.
Nevím jestli nepůjdu na kurz nedám tomu 3 měsíce a zjistím, e na to potřebuju vysokou matiku třeba kterou fakt neumím nebo něco podobného. Jsem normální průměrný člověk, tak to berte tak, nejsem genius.

Jen jsem myslel, že mi možná dokážete poradit s směrem a jestli je to možný i bez IQ 140 a 25H za kompem / 3 roky. Zkuste si tipnout, jestli jste z oboru(nebo máte přehled) tak to stačí :)

Děkujii

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 08 čer 2025 16:13

Zestručním to - nemá smysl to dále rozebírat. Tyhle otázky jsi měl pokládat když ti bylo 17.

windroid2
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod windroid2 » 08 čer 2025 16:54

Reálně - pokud v IT nejsi hluboko, tak nemá cenu jen tak začínat.
Pravděpodobně to, co by ses naučil, tak za pár let zastoupí AI a ztratil bys další roky.
Jestli tě to baví, samozřejmě je možné se vzdělávat a časem pochopit princip. (výsledek plyne z volného času)

Za mě je fajn třeba dělat elektrikáře se zedničinou - vyděláš si opravdu dost a nemusíš na to bejt žádnej expert + máš svůj klid a můžeš to jet i sám na sebe.
AI ti kabely v baráku neudělá, takže seš nenahraditelnej a takových lidí je dneska málo a nikdo se do toho nehrne.
Zároveň si vytváříš odrazový bod.

Jinak samozřejmě všechno je člověk schopnej dělat robotizovaně bez kreativity (i tvorba na PC) a vydělávat si tím, ale stejně z toho neplyne nějaký potěšení...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (z oblasti IT)”