sestavuji svůj první PC a chtěl bych poprosit někoho, kdo má s touto oblastí větší zkušenosti, aby zkontroloval, jestli jsem se nedopustil nějaké zásadní chyby v návrhu, případně jestli sestava neobsahuje nějaký zásadní ,,bottleneck". (Případně, vzhledem k tomu, že jsem vybral mikroATX desku, jestli to do sebe bude velikostně zapadat (podle toho, co jsem zjišťoval by mělo, ale kdybych náhodou něco přehlédl...))
Hlavní účel byl sestavit PC, na kterém poběží bez problému rozumnou rychlostí nejnovější programy Adobe (zvlášť Photoshop, InDesign, Illustrator) na OS Windows 7 Professional (x64). Dělám to pro známého, který je v práci běžně zvyklý na Mac a jeho současný PC už výkonově nestačí. Takže jsem se v podstatě snažil o návrh systému s podobnými (resp. lepšími (např. procesor), protože je mi jasné, že Windows sám o sobě to trochu zpomalí) vlastnostmi, jako zmíněný Mac.
Shrnu tedy hlavní body, které sestava má splňovat.
Hlavní požadavky:
1) PC pro grafickou práci v Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign, případně další...
2) Podobné, nebo lepší vlastnosti než Mac (co do rychlosti běhu grafických programů), o kterém vím:
a) CPU - Intel Core 5, 2,5 GHz, 4 jádra, L2: 4x 256KB, L3: 6MB;
b) GPU - AMD Radeon HD 6750M-512MB;
c) RAM - 4x 4GB - 1333 MHz DDR3.
3) Možnost budoucího upgradu na CPU i7 + 32GB RAM
4) Do budoucna schopnost využít naplno potenciálu SSD disku (dočasně bude mít starší klasický, SSD si pořídí časem)
5) Podpora 64bitového systému (licence Windows již zakoupena)
6) ROZPOČET: cca do 15 000 Kč
7) Co nejtišší chod!
Můj návrh:
1) CPU - Intel Core i5-4570,3,2 GHz, o 0,7 Ghz víc než u Macu - myslím, že to nezaškodí

2) Základní deska - Asus Q87M-E/CSM, mikroATX
3) (GPU - GeForce GT 730 N730K-1GD5LP/OC, rozhraní GDDR5 stejně jako u Macu)
4) RAM - Mushkin DDR3 997002 4x 4GB (měla by spadat do QVL od Asusu)
5) Zdroj - Corsair CS 750M/650M
6) Case - Cooler Master Elite 343
Kromě toho bych se ještě rád zeptal na pár věcí:
1) Myslím, že pro současnou konfiguraci by 650W zdroj stačil, ale nejsem si jistý, jestli by do budoucna nebyl problém, tak jestli nebude lepší rovnou koupit 750W?
2) Vzhledem k tomu, že deska má integrovanou grafiku a procesor taky, tak nevím, jestli je vlastně potřeba kupovat samostatnou. Nestačila by pro grafické potřeby ta integrovaná? (Podle všeho, co jsem našel, tak u práce s grafického designu závisí spíš na RAMce a na procesoru a kromě toho i u toho Macu má GPU jen 512 MB...)
3) Váže se k předchozí - ve chvíli, kdy je grafika integ. jak na desce, tak v procesoru, co rozhoduje o tom, která se ve výsledku bude používat?
(jsem z toho ale trochu zmatený...k čemu by vlastně byla integrovaná grafika v procesoru, kdyby nebylo rozhraní, kam připojit monitor/nebyla by grafika na MOBO? O.o)
Co se týče disku a mechaniky, disk se bude zatím používat dočasný pomalejší, postupně se přejde na SSD, mechanika se taky dokoupí novější později.
Snad jsem uvedl vše potřebné pro kontrolu - předem moc děkuji za pomoc!
*Úprava: Budou používány dva monitory, EIZO 240 (1920x1200, 60HZ) a nějaký levný malý jako ,,odkládací plocha".