Už dlouhou dobu jsem si chtěl vyměnit cpu, protože ten můj začíná být pomalý. Původně jsem nechtěl vůbec měnit cpu dokud neumře úplně, protože mi pc žere moc soukromého času

Jenže jsem zjistil že musím dokoupit i mb a ram, což se nemile prodraží, obvzlášť když jsem student. Tak mě napadlo, že bych prodal cpu, mb a ramky a pak si něco pořídil. Mám Phneom II x4 965 BE 3,4 ghz stock cooler, Gigabyte Ga-Ma770T-UD3 a starší ramky od kingstonu 2x4gb KHX1600C9D3B1K2. Mám ale i upečenou Twin Frozr 2 gtx 560Ti, kterou bych k tomu mohl přihodit.

Z brigády budu mít tak 6k (určitě i víc, ale čím mín tím líp) + to co bych si vydělal prodáním výše zmíněných věcí. Teď ale vyřešit co si koupit za Cpu, mb a ramky? Díval jsem se na ryzen, ten ale není moc dobrý na hry. Jakože je, ale zatím není v porovnání s intelem. Intel se mi vždy zdál předražený, ale amd taky není zrovna levné, alespon co se ryzenu 5 týče (na to co umí ano ale stále..

Dále která MB? Vždycky jsem chtěl ATX, protože jsem si naivně myslel že má více možností oproti mATX a že je celkově nějaká osekaná. To sice je, ale někde na netu jsem četl, že ATX není potřeba dokud si nedokupuji nějake zvukovky atp. Já bych na MB chtěl 5 výstupů na audio, 1 vstup, počet usb je mi celkem fuk, ethernet, samozrejme pci-e na grafiku a treba do budoucna SDD, cd rom nevyuzivam, aby tam šlo přidělat chlazení (na kterou mb nejde?...

Jak je to s RAM? má cenu kupovat vyšší frekvence?
Sestavil bych si ho sám, ale radši se poradím než abych prohloupil

Díky moc všem co poradí :)