Bude fungovat?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Qinter
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Bude fungovat?

Příspěvekod Qinter » 20 čer 2021 12:25

Zdravím místní experty,

potřeboval bych poradit, jestli bude hardware kompatibilní.

Nejsem žádný elektrikář, softwarový inženýr, ale strojař co teď maturoval. Nicméně se o tyto témata poslední půl rok zajímám.

K věci - stavím CNC frézku a potřebuji poradit, jestli mi bude fungovat přidání paralelního portu do desky na starý PC. Vůbec nevím co v tom počítači je za procesor, nechtělo se mi ani sundávat chladič abych se na to podíval, protože si myslím, že to je jedno, protože účel je naučit se základy Linuxu + Linux nabízí software LinuxCNC - který jede právě přes paralelní port a na to, ikdyž se jedná o PC starý asi 10 - 15 let, by výkon měl teda stačit.

Otázka je taková - jestli by se mi povedlo rozjet linux na tom počítači, můžu k němu přidat tuto kartu na rozšíření pro paralelní port? https://www.alza.cz/axago-pcea-p1-d2772 ... sQQAvD_BwE

- Nejspíše se jedná o tuto základní desku : https://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-S/index.asp, není tam grafická karta, takže ta bude integrovaná a bude to teda AMD. Myslel jsem teda že by ten paralelní port šel dát do toho prvního vrchního PCIE slotu - nevím, ale jestli bude fungovat, na alze píšou pcie 2.0 a 3.0 a ještě jen PCIE.
Když jsem to nějak porovnal tak si myslím, že by to možná mohlo fungovat ale nevím, vy snad určitě budete vědět.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 20 čer 2021 12:30

Staci pouzit paralelni port na zakladni desce.

Tedy sehnat zaslepku s kabelem, ktera byla soucasti baleni zakladni desky.

https://www.mironet.cz/asrock-lptport-p ... +dp185795/

Zapojuje se do fialoveho konektoru oznaceneho LPT1.

Mela by fungovat jakakoliv zaslepka s LPT portem - ty kabely jsoy vsechny stejne.

Uživatelský avatar
Qinter
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod Qinter » 20 čer 2021 12:59

No fakt že jo, toho jsem si vůbec nevšiml, díky. Záslepku zkusím pohledat, PC je od dědy, ale pochybuju že najdu, takže by mělo stačit https://www.tsbohemia.cz/asrock-lpt-por ... 89653.html.

Každopádně, když se podíváš na fotku, tak je vidět, že spodní levý pin chybí. Zajímavé.
Mám tam zkusit narvat nějaký ocelový drátek, co tu mám z nějakých jiných konektorů, nebo dá se s tím něco jiného dělat?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 20 čer 2021 13:26

Nic nechybi, takhle je to v poradku.

Ta strana kabelu oznacena pruhem je PIN1, na desce je take vyznacene kde je PIN1, tak
na tu stranu je treba zapojit stranu kabelu s pruhem.

Uživatelský avatar
Qinter
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod Qinter » 14 kvě 2022 10:50

Zdravím,

mám tu nový pc, taky na něj potřebuji zprovoznit LPT. Na PC jsem s jistotou kupoval záslepku jako na předešlý PC, jakmile jsem to otevřel abych to zapojil tak jsem se nestačil divit. Ono těch konektorů je více? Prvně jsem si myslel že to je snad špatně připájené, ale pak jsem se díval na net a takhle jsem to tam taky našel. Našel jsem toto https://www.tsbohemia.cz/asrock-lpt-por ... 89653.html, bude fakčit?
1652517671600-min.jpg
1652517671592-min.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 14 kvě 2022 16:37

Bude.

Pozor na orientaci konektoru, pin cislo 1 musi byt tam co je vyznaceno na desce.

Obracene by to nemelo jit nasadit, jeden pin tam schvalne chybi aby to neslo.

Uživatelský avatar
Qinter
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod Qinter » 15 kvě 2022 10:03

Péťo jsi si si jistý? Viděl jsi ty obrázky? LPT na desce chybí 24 Pin a je tam jako 26. To přeci ani nemůže jít nasadit špatně ten konektor co vede ze záslepky. - Pokud by se jednalo o konektor který na který jsem posílal link. Ten co jsem tam původně chtěl narvat, tak ten má 26. Pin zadělaný, takže toto špatně nasunout nejde. Posledních 9 pinů by mělo být GND, asi pro vstupy/výstupy.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 15 kvě 2022 16:54

Nikdy jsem nevidel jiny konektor na LPT nez s 26 piny (z toho pouzitych 25).

Konektor na desce ma 26 pinu, konektor na te zaslepce ma take 26 pinu.

Pin c 1 je na obou stranach oznacen 1 na motherboardu vpravo nahore, silna bila linka
a cislo 1, na kabelu je 1 oznacena cervenou linkou..

Uživatelský avatar
Mafian2771989
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod Mafian2771989 » 15 kvě 2022 17:51

Protože prasák (nedodržující standardy) Gigabyte...

wiki citace
Gigabyte motherboards seem to be using a slightly modified pin-out for the LPT header (pin 24 swapped with key/pin 26) which, if used with a generic-wired (and unkeyed) bracket cable, would leave the pin 25 unconnected. Unfortunately, it seems even Gigabyte themselves are selling brackets with the generic wiring only that are not compatible with their own modified pin-out

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 16 kvě 2022 09:19


Uživatelský avatar
Qinter
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod Qinter » 16 kvě 2022 15:25

Ten akorát nejde koupit, tak jsem si našel náhradu (aspoň na fotkách vypadá že to je 26pin). https://www.aliexpress.com/item/3292339 ... 1802XyB6WA

Dodatečně přidáno po 4 minutách 38 vteřinách:
Akorát mi není jasná jedna věc. Jestli DB25 má 25 pinů a já tam picnu tenhle konektor s 26 piny, tak ten 26 pin asi stejně nebude fyzicky připojený k ničemu snad ne?
Takže z toho budu mít 24 pinů?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49313
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Bude fungovat?

Příspěvekod petr22 » 16 kvě 2022 15:36

26 minus 1 preci neni 24.

26 pinu, z toho je 25 zapojenych, viz ten chybejici pin na zakladni desce.

Konektor s lichym poctem pinu ve dvou radach by byl o neco slozitejsi na vyrobu,
proto 26 pinu a jeden vynechany.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Klávesnice - přestalo fungovat c
    od radek178 » 29 bře 2022 08:19 » v Problémy s hardwarem
    6
    333
    od radek178
    29 bře 2022 09:51
  • Disk přestal fungovat
    od Montes » 08 čer 2021 16:51 » v Problémy s hardwarem
    7
    859
    od petr22
    14 čer 2021 07:04
  • Win 11 - bude fungovat na mé sestavě?
    od spartane » 02 črc 2021 20:44 » v Windows 10, 8, 7..
    82
    5795
    od petr22
    07 říj 2021 21:12
  • Wifi přestalo fungovat
    od radek178 » 01 úno 2022 22:21 » v Administrace sítě
    6
    410
    od radek178
    02 úno 2022 08:46
  • Jeden RAM modul přestal fungovat.
    od radekkrusman » 02 úno 2022 19:55 » v Problémy s hardwarem
    5
    357
    od kecalek
    03 úno 2022 19:16

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 19 hostů