Upgrade GPU/monitoru
Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team
-
Vstrom650
- Level 4

Re: Upgrade GPU/monitoru
Ještě to zvážím
Zase to bude monitor doufám na X let
-
Vstrom650
- Level 4

-
Alferi
- Level 4

Ten Dell je lepší (2. generace OLED). Docela koukám, jak ho zlevnili, loni stál přes dvacku.
-
Vstrom650
- Level 4

Objednal jsem ho a hotovo:)
-
Vstrom650
- Level 4

Monitor je doma a je to krasavec a je to větší než jsem myslel. Nicméně mám takový pocit, že mi je z toho nějak těžko. Museli jste si na ten rozměr zvykat? Možná to je nějaká dnešní únava. Vzdálenost od očí 85 cm
-
GamerXXX
- Level 1.5

Vyzkoušej trochu stáhnout jas. Pokud jedeš pořád v HDR režimu, tak zkus přepnout na režim DisplayHDR True Black. Má nižší peak jas než HDR Peak 1000 tak že je to pro oči příjemnější a je taky přesnější. Navíc tím panel zbytečně tolik nezatěžuješ což je fajn pro jeho životnost. Případně bych zkusil vypnout VRR, tedy G-Sync/FreeSync a pár hodin ho používat bez toho jestli ucítíš rozdíl. Z vysokého jasu mohou bolet oči a z VRR se dokonce některým lidem může dělat zle.
-
Vstrom650
- Level 4

Jas mám na 35%, režim ve Win11 nastaven na 240hz. Spíše si říkám, jestli ta frekvence a nebo mnohem větší zorné pole. AI docela píše, že první týden bývá komplikovaný u dost lidí.
-
Alferi
- Level 4

VRR je potřeba vypnout na úrovni Windows (systém - obrazovka - pokročilá obrazovka - dynamická obnovovací frekvence), OLED displeje s tím mají problém. Případně zafixovat fps na hodnotě, kterou bude systém schopen v dané aplikaci stabilně držet. Je zapnutá 10bit hloubka barev (Adrenalin - nastavení - zobrazovací zařízení)?
Já problém se zvykáním neměl. Jas moc nepřeháním, HDR používám málokdy (trochu mi to žere oči, SDR je navíc dobré samo o sobě).
Já problém se zvykáním neměl. Jas moc nepřeháním, HDR používám málokdy (trochu mi to žere oči, SDR je navíc dobré samo o sobě).
-
Vstrom650
- Level 4

FPS jdou zafixovat ve Win. Dal jsem plných 240Hz. Nebo je lepší dát třeba 144Hz? Já nepotřebuji ve hrách žádná obří čísla, do teď jsem měl 60Hz
-
Alferi
- Level 4

Těch 240 v základním nastavení může zůstat, fps bych v případě zapnutého freesync/VRR nastavil v adrenalin na úrovni jednotlivých her, podle výkonu. Je potřeba to otestovat, jak se obraz bude subjektivně chovat, jestli to řešit takto nebo tu funkci vypnout.
-
Vstrom650
- Level 4

Tak VRR bylo ve WIN zakázáno. Problém je, že člověk na to deset let prděl na nějaké nastavení GPU a případně jsem měnil nastavení jen v jednotlivých hrách. Teď je nová GPU, navíc AMD a je už tolik systémů, že člověk neví, co vlastně je dobré mít zapnuté a co vypnuté. Při použití AI to často radí zase opak než třeba píšete a pak je člověk z toho jitrnice:) Přikládám foto z Adrenaline. S tím FreeSync jako nevím, co nastavit nebo jak se rozdíl projeví:( Jako já si klidně ve hrách nastavím nějaký limit fps a když mi bude stačit 120, tak klidně ať je všude. Našel jsem, že je v nastavení Radeon Chill to FPS, tak jsem se dočetl, že je lepší trochu nižší než plný výkon monitoru (např. 234 u 240hz). Jinak koukám, že je tam i AMD FSR a vypnuto. Pokud budu chtít ve hrách aktivovat FSR, tak to musí být tedy i zde asi, že?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
GamerXXX
- Level 1.5

Alferi „HDR trochu žere oči“ je běžná reakce, ale ono to není tak úplně pravda pokud se ten trvalý HDR režim správně nastaví a pokud máš sestavu primárně na hry a filmy má to i výhody. Princip je, že monitor jednou nastavíš a pak už na něj nemusíš vůbec sahat. Přepneš ho na HDR, ideálně do režimu True Black, který je vhodnější pro přesnější HDR zobrazení a zároveň nemá tak brutální peak jas. Pak uděláš HDR kalibraci ve Windows a zároveň si ve Windows nastavíš SDR content brightness podle toho jak ti to bude nejvíc vyhovovat. Výsledkem je příjemný a tobě vyhovující jas SDR bez přepálených, nebo nesmyslně světlých barev, správně podaný HDR obraz a žádné neustálé štelování monitoru od jasu po přepínání režimů. Má to pak i výhodu, že při přechodu z HDR hry, nebo filmu zpět na SDR plochu a naopak už nebude docházet k tomu několika sekundovému black screenu a na OLEDu tím navíc využiješ jeho jednu pěknou vlastnost, že můžeš mít třeba webovou stránku v SDR a uvnitř ní HDR video které si samo využije HDR rozsah a jas OLEDu. K tomu se pak dá přidat i režim pro hry které nepodporují nativní HDR. Tuto funkci má přímo win11 a jde nastavit na všechny, nebo konkrétní hru případně u Nvidia grafik je funkce RTX HDR která funguje jetě lépe a dá se navíc ladit.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 7022 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Alferi
-
- 13 Odpovědi