V zasadě podle podpisu pozbývá důvod nakupit tiché a drahé ventilátory jejichž přednosti nedokážeš využít.
Rada zní takto: Deska disponuje alespoň jedním, nebo dvěma 4pin sys_fan, které zládají PWM. Jdi do prvního obchodu, vyber si 6ks levných Arctic F12 PWM a můžeš je díky PST zapojit na jeden konektor, nebo dva konektory např.: 3 + 3 a použít vestavěný SW namísto stále nekompatibilního Speedfanu. V idle budou udržovat 300 otáček/minuta, přesto nepřehluší pevný disk, zdroj nebo grafickou kartu. Až nyní jsem si všiml sestavy v podpisu a zmínění boxovaného chladiče, který bych okamžitě vyměnil. Kdybys to chtěl opravdu odhlučnit, musel bys vyměnit chladič procesoru a poté třeba vyměnit Sanyo ventilátor v Seasonic, přikoupit odhlučnění disku, pax výlep do skříně a třeba i to Accelero.
P.S.: Důvody jsou dva. Speedfan není/nebyl kompatibilní s Windows 8.1 a musel bys použít DMI konektor (zde lze řídit jen CPU_FAN) Speedfan se musí vždy nastavit manuálně.
Chlazení skříně
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Chlazení skříně
Nechci do toho nějak extra cpát peníze. Takže stačí koupit větráky PWM a píchnout do desky a hotovo. Nějaká propojka v balení je? Mám pocit, že na desce mám 3x system fan. Na předek bych dal 2x větráky IN, zespodu 1x IN, dozadu 1x OUT a 1x nahoru OUT? Kde se nastaví ta rychlost? V Biosu? Jinak co se týče toho CPU, co doporučuješ? Nic taktovat nehodlám. Díky
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Co jsem koukal, tak nějaké propojky tam jsou, tak buď to můžu zapojit 2x3 větráky a nebo 3x2 větráky. Deska má sys fan 3x. Jen mi není jasný, když si v biosu nastavím nějak ty otáčky a teplota se pak prostě nějak zvedne nahoru, jestli se to rozeběhne víc a nebo to musím udělat manuálně?
A pokud bych chtěl dát lepší chlazení procesoru za rozumný peníz, tak co zvolit?
A pokud bych chtěl dát lepší chlazení procesoru za rozumný peníz, tak co zvolit?
Taky se priklanim k arctic cooling pwm, kdyz nechces moc investovat. Tyto pwm maji konektor na pripojeni delany uz tak, ze 4pin pripojis na desku a rovnou z tohoto pripojeneho ti jde dalsi 4pin pro pripojeni dalsiho ventilatoru, takze je zapojis jako vlak do sebe. Navic 120mm vyjdou tusim kolem 140kc, coz je zadarmo
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Od té doby, co jsou Nexusy D12SL pryč, bych nevolil nic jiného, než některý z těchto dvou: http://chlazeni.heureka.cz/acutake-acu-fan120-pro-pwm/ http://chlazeni.heureka.cz/acutake-acu-fan120-pro/
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Ok, je to tedy jasný. Nákup Arcticů F12 PWM. A co chlazení toho procesoru? Mám ponechat klasický boxovaný chladič či použít něco lepšího?
Třeba SilentiumPC Fera 2 HE1224, který stojí 600,-.
Třeba SilentiumPC Fera 2 HE1224, který stojí 600,-.
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Dnes jsem sundal boční panel bedny a největší hluk dělá chlazení procesoru. Jeden na cca 1600 ot/min a teplotu udržuje na 45 stupní. Druhá hrůza je přední sací větrák, ten nikde otáčky monitorovaný nemá a pak zadní větrák asi PWM má, protože v biosu i Hw monitoru mi ukazuje otáčky (cca 700 ot/min).
Takže ještě musím koupit nějaké lepší chlazení procesoru. Něco levného a funkčního?
Takže ještě musím koupit nějaké lepší chlazení procesoru. Něco levného a funkčního?
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Tak u chladiče CPU záleží na ceně, Fera 2 je dobrá.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
takže Fera 2 by nebyla teda špatná? Cena je rozumná. Jen mi moc není jasný to nastavení v biosu u těch PWM. Třeba je nastavím na těch 300ot/min a pokud třeba stoupne teplota, tak se to samo rozjede víc nebo si to musím hlídat sám?
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
V ovládacím SW by se mělo dát nadefinovat, za jakých podmínek se mají otáčky zvedat atd.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Ok, zkusím si najít kdyžtak nějaký cz manuál. Díky
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav: