CPU: Intel Core I5 - 4440 3,1 GHz
RAM: ADATA XPG Gaming Series V2 8GB (kit 2x 4GB) 1600 MHz shozené na 1333 MHz
GPU: MSI R9 270X HAWK 2GB
PSU: Seasonic S12II-620 620W Bronze
MB: MSI B85-G43
SSD: Samsung 850 EVO 250 GB Basic
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 2TB + 2. HDD 500GB
Zaměření sestavy:
- (Hlavně) hry, filmy, běžné věci
Cenové rozpětí:
12 500 - 15 000 Kč
Zdravím.
velmi vážně uvažuji o upgrade PC, resp. grafické karty, CPU a RAM pamětí.
Nynější sestava není dostačující pro mé potřeby (hlavně pro hraní Forzy Horizon 3

U GPU se rozhoduji mezi RX 470/480 a GTX 1060. Podle všeho, co jsem četl, je GTX výkonnostně lepší, ale třeba zase v DX 12 to až tak prý není. Mezi 480 x 1060 je asi vítěz 1060 (nynější cena/výkon), co se dívám. Avšak otázka je, jestli by nestačila i ta 470, třeba něco takového https://www.czc.cz/sapphire-radeon-nitro-rx-470-8gb-gddr5/195862/produkt
Co se procesoru týče, to si nejsem jistý, co vybrat. Chci předejít výměně MB, avšak to je poté omezující ve výběru. Netroufnu si říct, co vybrat...
RAM paměti nejsou nijaký závratný problém, ale nějaké radě se nebráním. Nynější mám napsané nahoře a nevím, jestli je možné dodat do zbývajících slotů další, nebo koupit nové 2x8 (ani nevím, jak by to přesně bylo s kompatibilitou při přidání do volných slotů). Zde se ale opět dostáváme k pravděpodobné výměně MB, jelikož jsou nové paměti typu DDR4 :/.
Z toho plyne jeden velký otazník a to, zda už opravdu není lepší vyměnit tu MB, čímž by se dal jednodušeji vybrat procesor a RAM paměti by byly jasné.. Ale to už se asi nevlezu do 15 000 Kč, aby to splnilo mé požadavky. Nejsem si jistý, hlavně zde váznu a žádám o radu.
Každopádně rád bych se vlezl MAXIMÁLNĚ do 15 000 Kč. Čím míň, tím lépe, avšak pokud jsou moje požadavky nesplnitelné, klidně mě upozorněte. Limit raději moc navyšovat nechci (možná by něco mohlo kápnout z prodeje starých komponent), raději se vzdám celého upgradu.
BTW. lehce se bojím o zdroj.. Je starý ± 5 let a netuším, jak dlouho to ještě zvládne tahat. Jede téměř každý den, min. 5 hodin. Myslíte, že je to důvod k obavám, nebo jsem pořád v klidu?
Předem díky za rady :)