Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Azmir
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1318
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Azmir » 08 zář 2019 19:14

Nejnižší na kterou to pojede stabilně třeba?


Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, 2x8 GB 3600 MHz@1.35V - CL16/1T Crucial Ballistix, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Trust GXT Cada mechanical

Reklama
Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2705
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Turion » 08 zář 2019 19:29

Azmir píše:To nejde na ryzenu nastavit vcore nebo co? Nevidím důvod proč by měl potřebovat 1,5V. Podle toho jak to je "super úsporný" procesor by měl jet tak na 1,10V...

Ty ten důvod neuvidíš do konce života. Kdo má pocit, že to něčemu vadí a má větší znalosti, než vývojáři v AMD, tak si může nastavit offset napětí v biosu. Úsporný je k poměru k výkonu. Tzn. kolik Watt spotřebuje na odvedenou práci. Např. převod videa udělá pomyslně stejně výkonný ryzen za 88Wh a to samé intel za 135Wh. V tom je ta úspornost a ne, jestli má 1.5V nebo 1.1V. Samozřejmě si každý svůj křemík může vyladit, pokud tomu rozumí nebo si to myslí.

Azmir
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1318
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Azmir » 08 zář 2019 20:48

Turion píše:
Azmir píše:To nejde na ryzenu nastavit vcore nebo co? Nevidím důvod proč by měl potřebovat 1,5V. Podle toho jak to je "super úsporný" procesor by měl jet tak na 1,10V...

Ty ten důvod neuvidíš do konce života. Kdo má pocit, že to něčemu vadí a má větší znalosti, než vývojáři v AMD, tak si může nastavit offset napětí v biosu. Úsporný je k poměru k výkonu. Tzn. kolik Watt spotřebuje na odvedenou práci. Např. převod videa udělá pomyslně stejně výkonný ryzen za 88Wh a to samé intel za 135Wh. V tom je ta úspornost a ne, jestli má 1.5V nebo 1.1V. Samozřejmě si každý svůj křemík může vyladit, pokud tomu rozumí nebo si to myslí.


Čekal jsem přesně jestli se toho nějaký zarytý fanda chytne a vida vyšlo to, jak malá provokace stačí :D Pro procesor je rozhodně lepší, pokud pojede pořád třeba na 1,3V, než aby někdy jel na 0,9 a někdy na 1,6 či více...
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, 2x8 GB 3600 MHz@1.35V - CL16/1T Crucial Ballistix, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Trust GXT Cada mechanical

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14479
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod xbs » 08 zář 2019 21:03

nechápu proč by měl jet na ňáký fixní napětí/frekvenci, dyš to ani nebude potřeba, případně pak bude zapotřebí vyšší výkon a zas nebude... bude to problém BIOSu kerej se pravděpodobně v brzkejch dnech vyřeší jak ostatně jinde psal FlanK3r...

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2705
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Turion » 08 zář 2019 21:14

Žádný "či více". Hodnoty napětí jsou přesně daný. 1.6V pojede pokud to AMD uzná za vhodný, že to tak má jet. Pokud to bude při 30°C, tak to může bejt klidně bezpečná hodnota. Povolené napětí je závislé na teplotě. Pochybuju, že máš datasheet křemíku, abys věděl co plácáš. Jsem fanda něčeho co funguje a hlídání teploty, napětí a boostu u AMD funguje. Nemusíš to hlídat a nemusí to nikdo ladit.

Azmir
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1318
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Azmir » 08 zář 2019 22:05

Tak ty už nejsi fanda ale fanatik :D Ty ten data sheet máš nebo co, že si dovolíš tvrdit přesný opak nebo na základě čeho máš podložené svoje tvrzení? Na základě toho že si fanda?

Platné pro zen 2: "According to FIT, the safe voltage levels for the silicon are around 1.325V in high-current loads and up to 1.47V in low-current loads (i.e ST), depending on the silicon characteristics."
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, 2x8 GB 3600 MHz@1.35V - CL16/1T Crucial Ballistix, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Trust GXT Cada mechanical

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2705
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Turion » 08 zář 2019 22:18

Jsi zkopíroval jednoho trola z cizího fóra a to považuješ za nějakej důkaz tvého nesmyslného plácání? Kde máš teplotu u napětí? Radši vygůgli nějakej relevantní dokument o kterým se dá říct, že obsahuje reálná data. AMD to nastaví i bez tebe správně a ty do toho nevidíš víc než oni ani kdyby ses rozkrájel.

Azmir
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1318
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Azmir » 08 zář 2019 22:48

Trola? To si tu tak možná ty. Máš pod tím i relevantní diskuzi. Ale s radosti si přečtu něco přímo od amd nebo z tvého data sheetu. Napětí nastavuje deska, ne procesor a tu amd nedělá. A kdyby všechny desky dávaly napětí jak mají, nikdo by nikdy napětí procesoru neřešil. Ty mi vygoogli důkaz že jakékoliv napětí je ok, pokud si ho deska nastaví sama, to je největší blbost co jsem kdy slyšel...
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, 2x8 GB 3600 MHz@1.35V - CL16/1T Crucial Ballistix, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Trust GXT Cada mechanical

Uživatelský avatar
Honzis
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 901
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Honzis » 08 zář 2019 23:43

Zkoušel tady už někdo na Crosshair VI Hero vypnout ten fast boot a to druhy, co se tady řešilo kvůli tomu delšímu postu a opakovanýmu zapínání větráků při startu? Jak jsem zkoušel včera taktovat paměti a provedl clear cmos, tak mám bios v továrním nastavení, tak už nemám problém s těmi větráky a post trvá necelých 10s od zapnutí zásuvky. Moc se mi to ale nelíbí, chci, aby to takhle fungovalo i u ramek na 3600mhz. Myslíte, že je to chyba nejnovějšího biosu?

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14479
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod xbs » 09 zář 2019 03:25

fast boot sem vypnul a nepomohlo, paměti ale nechci dávat níž, to rači zkousnu těch 20s navíc :-D osobně se domnívám, že by to měla řešit nová verze BIOSu, taxe nechme přeqapit ;)

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1870
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod FlanK3r » 09 zář 2019 12:21

1) ty audio ovladače nejsou chyba BIOSu, ale chyba WIndows buildu 1903.
https://www.techpowerup.com/258611/wind ... ged-to-fix
-něco málo o tom je zde

2)o té chybě dlouhého postu se ví. Problém je snad takový, že CPU postuje na 1.2V DRAM a pokud je nastaveno XMP, tak vyšší frekvence RAM se nemsuí na 1.2V DRAm chytit (i když v BIOSu je třeba nastaveno ručně 1.35V u DRAM voltage - ta se inicializuje až po postu)
Možná by to mohl vyřešit ruční fix v BIOSu v nastavení initial či eventual DRAM voltage. To bdue schované pravděpodobně v Tweakers Paradise nebo nějaké podsložce taktování...
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2705
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AM4 desky support a infa, zkušenosti, dotazy

Příspěvekod Turion » 09 zář 2019 15:47

Azmir píše:Trola? To si tu tak možná ty. Máš pod tím i relevantní diskuzi. Ale s radosti si přečtu něco přímo od amd nebo z tvého data sheetu. Napětí nastavuje deska, ne procesor a tu amd nedělá. A kdyby všechny desky dávaly napětí jak mají, nikdo by nikdy napětí procesoru neřešil. Ty mi vygoogli důkaz že jakékoliv napětí je ok, pokud si ho deska nastaví sama, to je největší blbost co jsem kdy slyšel...

Blbost ti okopíruju z PCT. Odtud to nejlíp pochopíš.
"Funkce FIT, má dvě roviny. První parametr je dán z výroby, kdy výrobce zaklíčuje kvalitu křemíku do primárního nastavení registru FIT. Druhá je pak monitoring v reálném čase, kdy procesor hlídá „opotřebení křemíku“. Ona to není složitá práce, výrobce ví, co jeho křemík zvládne (z testů i simulací) a tyto kombinace napětí pak zanese do registru FIT. Ten pak hlídá, zdali napětí není moc vysoké, a upravuje ho. Jde mu hlavně o tom, aby čip vydržel a nedošlo k jeho poruše předčasně. Funkce FIT hlídá tedy napětí procesoru, které hlídá na úrovni regulátoru napětí a zvyšuje nebo snižuje ho pomocí vlastních násobitelů (0,1 – 0,01×). Na tuto funkci nemá vliv zapnutí PBO, je stále zapnutá. Dokonce i při taktování, je stále aktivní. Proto jdou procesory AMD tak špatně taktovat a neškálují vůbec s vyšším napětím, funkce FIT to nedovolí."
Doporučuju věnovat pozornost slovům "hlídá" a "nastavuje". Plyne z tohoto, že každý kus může mít mírně jiné napětí a automaticky si vyžádá změnu pokud neodpovídá zadané hodnotě v registru FIT.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • R5 3600 - zkušenosti, postřehy, rady, dotazy...
    od xbs » 22 črc 2019 20:20 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    368
    11965
    od flowem
    06 srp 2019 14:38
  • R5 3600, R7 3700X, RX5700/XT - zkušenosti, postřehy, rady, dotazy...
    od xbs » 09 srp 2019 21:17 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    624
    25410
    od pepezdepa
    17 zář 2019 14:12
  • SLI u desky ASUS ROG STRIX B360
    od GreenWish » 28 čer 2019 11:49 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    10
    504
    od GreenWish
    29 čer 2019 11:12
  • Nejde mi připojit GTX 1080 ti do ASUS PRIME A320M-K - AMD A320 základní desky.
    od Bohumil Stastny » včera, 14:30 » v Problémy s hardwarem
    26
    475
    od Turion
    včera, 18:24
  • HP Support Assistant - záruka
    od p3v4x » 20 zář 2019 23:27 » v Vše ostatní (sw)
    20
    1355
    od Zivan
    23 zář 2019 09:22

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 24 hostů