Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 09 bře 2018 14:31

Já to potřebuju plně stabilní. Jde mi pouze o co největší výkon s co největší stabilitou. Maximální a naprostá stabilita je samozřejmostí jinak to vyhodím z okna. :)



Reklama
Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2352
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 09 bře 2018 14:47

Stabilitu přidává ProcODT, zkus 60 Ohmů.
tWRWRDD zvyš na 7
tRDRDDD zvyš na 5
tCKE zvyš na 8
tRFC zvyš na 312
tWRWR_SCL a tRDRD_SCL můžeš snížit na 3, 6 je dost vysoké
Problém by mohl dělat tFAW, ale zatím bych ho nechal na pokoji.
Jinak k Satikově radě - zvýšit všechno, když nevíš co děláš, nepomůže, ale naopak. Jsou časování, která jsou spolu spojená. Tj. musíš mezi nimi udržovat určitý vztah, jinak vznikne fakt velká nestabilita. Když se rozhodneš zvyšovat vše, dej si pozor aby:
Součet tRP a tRAS nebyl vyšší než hodnota tRC
Nehýbej s WTR_S a WTR_L, stejně tak nehýbej ani s RRD_S a RRD_L - ty páry jsou spolu spojené, když jeden moc snížíš/zvýšíš vznikne velká nestabilita. Nech je tak jak jsou, jsou OK.
Moc se nepiplej v terciálních časováních - tím myslím hlavně tWRWR(SD, SC, DD) a tRDRD(SD, SC, DD). Nech je tak jak je máš + udělej ty úpravy co jsem Ti vypsal výše, tak budou OK.

Dodatečně přidáno po 7 minutách 37 vteřinách:
Ještě zvyš tRRD_L na 9, 8 je poměrně agresivní.

Uživatelský avatar
satik
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3054
Registrován: leden 15
Bydliště: Praha / Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod satik » 09 bře 2018 15:17

dom324 píše:Jinak k Satikově radě - zvýšit všechno, když nevíš co děláš, nepomůže, ale naopak. Jsou časování, která jsou spolu spojená.

Diky za upozorneni, vetsinou se hrabu jen v primarnim casovani, takze to bylo mysleno hlavne tam.
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: Intel Core i7 8700K@5GHz+EK KIT L360, ASUS Maximus X HERO, 32GB RAM@3466, MSI RTX 2080Ti Trio, Fractal Define S, Seasonic P860, SSD 2TB celkem
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS), Razer Deathadder+Blackadder Chroma, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, DXRACER OH/KF06/NB

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2352
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 09 bře 2018 15:20

Jojo jasně, já jen aby to nevzal doslova a nezvýšil každé časování co tam najde :)

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 12 bře 2018 18:50

Počítač byl profesionálně otestován součástku po součástce - všechny testy ukázaly, že hardware je v pořádku. Zaplatil jsem 2000 Kč, aby to IT firma přes víkend zkontrolovala, protože já na takové sraní se s počítačem nejsem vůbec zvědavaj. Ten šmejd má fungovat a né abych se hrabal v biosu a ztrácel svůj čas, který mám trávit tvorbou a ne řešením kravin toho typu. Takže náhodné pády do modré obrazovky smrti na čisté instalaci Windows nebyly velmi pravděpodobně způsobeny vadou hardwaru. Procesor byl vyndán a znovu umístěn.
Jediné co bylo zjištěno je vysoká hodnota teploty procesoru při volnoběhu udávaná v biosu (70 stupňů). Teplotní senzor přímo v procesoru (zobrazován programem („Ryzen master“) však už ukazuje teploty nižší, takže se nejedná o přehřívání procesoru, ale pouze špatně interpretovaná data v čidle základové desky. Myslím, že zde je článek, který toto popisuje. Problém sem zatím neřešil.
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp ... emperature

Jak upravovat hodnoty RAM pro procesory Ryzen by mohlo asi pomoci tato kalkulačka, která automaticky doplňuje hodnoty nastavení.
Ryzen DRAM Calculator
http://www.overclock.net/forum/13-amd-g ... m-am4.html

V tomto vláknu jestli jsem to dobře pochopil lidé tvrdí, že pro stabilitu systému museli v podobných případech snižovat frekvence RAM a popisují příšerné případy fatální nekompatibility. Takže sakra doufám, že to není můj případ.

http://forum.asrock.com/forum_posts.asp ... n-my-build

http://forum.asrock.com/forum_posts.asp ... ndom-crash

Nechci se hrabat v nastavení RAM – Potřebuji, aby stoj fungoval – není můj cíl testovat různá nastavení. Chci pracovat na svých mediálních projektech a neřešit žádné bezdůvodné modré obrazovky smrti. BSOD na čistém aktualizovaném Windows pouze s oficiálními drivery je naprostá nechutnost.
Stroj vydrží zátěžové testy – ale pád nastává po několika hodinách náhodně třeba i při nečinnosti. Takže teď jen jako dement čumím na zapnutej počítač, kde se nic neděje a čekám jestli to zase za hodinu nebo za deset hodin nespadne. Uvidíme. Zatím mi nikdo neumí říct čím to teda ve skutečnosti je. Jestli máte nějakou radu, která mi může zlepšit den tak sem s ní :)
Naposledy upravil(a) KeittoRoche dne 12 bře 2018 19:15, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2352
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 12 bře 2018 18:58

Vypsal jsem Ti jaké časování máš nastavit. Zkusil jsi je aspoň? Otestoval jsi nějaký zátěžovým programem na RAM (Memtest86, Memtest HCI, Prime95)? Ne. My se Ti tu snažíme radit, ale připadá mi to, že ty nechceš naše rady.
Ryzen DRAM Calculator Ti vyhodí podobná časování jaká jsem Ti nadiktoval já. Dost možná i agresivnější (nemusí běžet tak stabilně).

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 12 bře 2018 19:28

Toto vlákno není jen pro mě a tvoje návrhy časování jistě ocení i víc lidí. To je super. Velice si vážím všech kteří se snaží pomoci ostatním v takových to případech i celého tohoto fóra. Ale já už nejsem puberťák, aby pro mě nastavování počítače byla zábava a zároveň to není moje práce abych v tom byl profesionálem takže mě to vůbec nezajímá ani z profesního hlediska. Já potřebuju funkční počítač a ten teď nemám. Strávil jsem hodinu konverzací s chlápkem z IT firmy kterej mě přesvědčoval, že jsem asi něco špatně nainstaloval nebo nastavil ve Windows. Ovšem nedokázal říct co mám udělat, aby to fungovalo správně. Takže se nediv mojí podrážděnosti.

Testy mě ani nenapadne provádět protože mého času si opravdu vážím - dělali to za mě v té IT firmě a ANO opravdu to otestovali pořádně. Memtest jsem si udělal jako první ještě před tím než jsem to tam odnes přes noc a do teď mám pupínky z toho že sem se s takovou sračkou musel vůbec otravovat.

Takže kde je chyba? U výrobce ? V driverech ? Mám to reklamovat jako rozbité ? Špatně jsem kliknul na ikonku při instalaci driveru ? Já to totiž nevím. Každopádně ať s tvým nebo jiným nastavení RAM musím sedět a čekat jestli to zase nepadne a moje práce stojí.

Tobě připadá normální nutnost upravovat ručně časování RAM aby počítač vůbec fungoval ? Mě teda ne.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2352
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 12 bře 2018 19:41

...
Dělal jsi Memtest. A výsledek nám řekneš? Jak dlouho a kolik chyb?
Pokud jen tak skočíš do BIOSu a nastavíš XMP, tak ano, připadá mi upravování časování normální. XMP profil totiž nemusí být stabilní.
Přetaktoval jsi RAM, ale nevíš jestli byla RAM stabilní před přetaktováním a ani jestli je stabilní po přetaktování - takhle se netaktuje. Taktování může způsobit nestabilitu, proto se pc před a po přetaktování stress testuje - tuhle část jsi vynechal. Pokud nejsi ochotný změnit časování, což je otázka 2 minut, vypni prostě XMP profil a frekvenci RAM dej na 2666MHz.

Já chápu tvou podrážděnost, ale pokud nejsi ochotný zkusit věci co Ti poradíme, tak pouze mrháš naším (a i tvým) časem. Vypni XMP profil, nebo ještě lépe resetuj BIOS (v případě že jsi tam nastavil ještě něco jiného).

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 12 bře 2018 20:31

To mi říkáš jen tak s klidem teprve teď - TO SI DĚLÁŠ PRDEL ? že si mi doporučil něco co může být nestabilní ? XMP v této kombinaci může být nestabilní ? Tak to slyším poprvé. Já myslel že je to naprosto v pohodě. Teď si mě trochu vyděsil hele. Kdybych věděl, že nějaké XMP může dělat problémy tak bych to jasně označil za debilitu a nekoupil bych to.


Hele - chlapíci to za dva litry projeli těma testama horem dolem - dali mi je na plochu a můžu si je udělat znova - všechny výsledky jsou v pořádku - říkám to už po třetí - žádné chyby nebyly nalezeny. Kolikrát to mám ještě opakovat - Testy běžely dva a půl dne. Procesor byl vyndán zkontrolován a opět zandán. Disk vykazoval normální hodnoty.

Já nejsem žádnej pokusnej králík a nemám čas se patlat s nastavením takovejch debilit, ale opravdu si vážím těch rad a rád je předám dalším lidem, kteří se s tím budou srát za mě.

Takže ve skutečnosti jakékoli vaše rady na kontrolu HW realizuje někdo jinej a nebudu to já protože já bych ten počítač rozkopal.

Celejch deset let jsem se s podobnejma demencema patlal abych mohl dělat videoklipy v dřevních dobách dávného dávnověku. Ale tyhle časy skočily - můj čas je příliš drahej. Takže radu ohledně testu přijmu a zadám ji jako úkol nebo dotaz dalším odborníkům. Klidně pošli návrhy na firmy co se tím zabejvaj.


Doufám, že si děláš srandu a XMP prostě stačí zapnout a je to Ok a člověk se s ničím nemusí stresovat, protože to byl smysl celého tohodle vlákna. Zjistit funkční a stabilní neproblematické RAM pro tenhle procescor a desku.
Konkrétně jsem napsal: "Nebo budou nějak nestabilní a bude lepší použít spíš RAM s frekvencí 2400 MHz a časování CL12 ?"

Takže tě jen upozorňuju, že opravdu není normální se srát s nastavením RAM, když někdo založí s vlákno s takovým dotazem.


Takže OK - ještě to s tvým nastavením nepadlo takže nevíme výsledek. A třeba to může být i něčím jiným.

Proč bych to jako kupoval, když bych to pak musel nastavovat na nižší hodnoty ?
Možná to nepadá kvůli těm ramkám. Ale jsetli jo - tak je fakt demence si koupit RAMky který pak musím upravit a snížit jim frekvenci. To bych mohl rovnou koupit nějaké z QVL listu a necpat do toho dražší ramky.

Napíšu kdyby se něco změnilo.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2352
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 12 bře 2018 20:41

XMP profil vytváří výrobce, aby nezkušeným uživatelům usnadnil přetaktování RAM - jenže výrobce nemůže otestovat každé CPU a každou desku. XMP profil není zaručeně stabilní, proto se dělají testy stability.
Problém je, že ty jsi neotestoval, jestli je systém stabilní na základní frekvenci RAM. Bez toho se nikam nepohneme.

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 12 bře 2018 22:13

Bylo to otestováno a systém je stabilní - žádné chyby nebyly nalezeny. Aida, Zátěž procesoru. ... všechny testy proběhly i s vypnutým XMP profilem. I se zapnutým profilem. Prostě systém všechno ustál a vždy byl naprosto stabilní. Kolikrát to mám říkat. :) A pak počítač půl hodiny stojí nic nedělá - já hejbnu myší a modrá obrazovka smrti. Zatím se nic nezměnilo.

Bohužel tyhlety náhodné pády asi vyžadují čekat jestli to přijde ... takže čekám - Nic konkrétního to zatím neshodilo.

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 15 bře 2018 13:17

Zatím TOTÁLNÍ PEKLO !

Počítač stále padá a je nestabilní
Počítač padl po šesti hodinách volnoběhu (občasného usnutí a probuzení) jen při hýbání myší nebo otevírání adresářů.
Při přímé zátěži v rozličných testech nikdy neměl problém a všechny testy ustál bez problému.

Nastavil jsem hodnoty RAM v biosu podle návodu, který je v tomto vláknu popsán a bohužel to nepomohlo.

Za poslední pád v naprostém klidu může : ntkrnlmp.exe (nt!setjmpex+0x9599)
Bugcheck code: 0x139 (0x1D, 0xFFFFD70AEE0297B0, 0xFFFFD70AEE029708, 0x0)
Error: KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE

V počítači není nainstalovaného nic jiného než update Windows - originální přenositelná instalace Win 10 Pro (FQC-10129) x64 z usb,
poslední nejnovější drivery

ze stránek AMD:

AMD Chipset Drivers 18.10 - 12.02.2018 (Při jiné minulé instalaci Windows jsem použil starší verzi ze stránek ASRock, ale padlo to i sní)

ze stránek ASRock:

Aquantia 10GbE Lan driver ver:1.40.042
LAN driver 22.4
Intel Bluetooth driver ver:19.60.0.3
Realtek high definition audio driver ver:8125_FF10

ze stránek Nvidia:

391.01 WHQL – 26.02.2018

ze stránek Samsung:
Driver pro SSD disk - Samsung NVM Express Driver 2.3 (několikrát to spadlo i bez něj při použití zákadního driveru Windows)


a dále je nainstalován Total Commander 9.12



Od počítače jsem odpojil všechny komponenty jako Harddisky a zbytečné periferie
Jediné co je v počítači ještě navíc zapojeno je řadič Firewire: Kouwell PE-107 - TI chipset - 3x 1394a/b
To je vše a stále je to nestabilní


V různých dalších čistých instalacích Windows jsem ještě zkoušel instalovat:
AMD RAID driver ver:9.00.00.088 a utilitu „AMD Ryzen Master“ (Padlo to i s tím)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Návrh pracovní sestavy 15-17k + monitory
    od Mrazivec » 26 pro 2017 22:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    38
    1432
    od xbs
    29 led 2018 15:23
  • Recenze AMD Ryzen Threadripper 1950X - revoluce v HEDT procesorech
    od Adys301 » 09 dub 2018 08:47 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    5119
    od Peteb
    15 dub 2018 23:07
  • Pracovní mainstream sestava za 15 tis. Kč
    od jirda27 » 14 pro 2017 10:17 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    0
    195
    od jirda27
    14 pro 2017 10:17
  • Sestava Amd Ryzen
    od TomasP. » 14 bře 2018 12:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    17
    1109
    od xbs
    21 bře 2018 19:29
  • Sestava pc low budget AMD R3
    od Legendary » 26 srp 2018 16:21 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    13
    406
    od Legendary
    26 srp 2018 19:41

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], NenapadaMeNic, Petrfoo a 24 hostů