Procesor Intel/AMD

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 18:07

a jak je to stím taktováním neboli turbo boost u intelu to se dělá v biosu? například můj má 3.2 GHz (3.6 GHz v Turbo režimu) že bych ho zkusil malinko hodit.. ale upřímně v tom nemám zkušenost..



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14433
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod xbs » 25 úno 2019 18:16

tak to určo zkus, pohrab se návodem níže, by mě nenapadlo žes to už dávno neudělal dyš nato máš hárdwér...

viewtopic.php?t=197882

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3108
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 18:19

V úvodu jsi psal, máš i5 6500 - pokud se nejednalo o překlep, tak ta přetaktování nepodporuje. Musel by jsi mít model s K na konci.
Co můžeš zkusit je zapnout MCE (donutí všechna jádra procesoru, aby jela na frekvenci turba pro jedno jádro) - ale je to spíš výsada novějších desek, těžko říct jestli budeš mít MCE v BIOSu.

Můžeš popohnat paměti. Jestli jsi nezapnul XMP, udělej tak. A klidně zvyš jejich frekvenci i z těch 3000MHz na 3200/3333MHz, to by snad mohlo fungovat.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 18:20

já se toho upřímně bojím :D nechci ten pc totálně zdevastovat pro někoho je to procházka růžovou zahradou pro mě španělská vesnice.. :D mrknu na to :-)

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14433
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod xbs » 25 úno 2019 18:33

aha, tak tosem se přehlíd, nevim proč sem si furt myslel že máš i5-6600K :-D

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3108
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 18:38

xbs: On tu je tuším v nějakém vedlejším tématu někdo, kdo má právě i5 6600K :D

Takže ses v BIOSu od koupi nijak nevrtal?

Skočíš do BIOSu (mačkej pravděpodobně tlačítko DEL při startu pc), zmáčkneš tlačítko F7 aby ses přepnul do Advanced módu. Najedeš na panel OC, jako je na obrázku:
Obrázek

Páté nastavení od spoda "Extreme Memory Profile (XMP)". Zmáčkneš Enter, měla by na tebe vyskočit nabídka s dvěmi/třemi možnostmi - Default, 3000MHz a pravděpodobně něco jako 2800MHz. Zvolíš 3000MHz.
Pak opustíš BIOS. V OS pomocí CPU-Z v záložce Memory zkontroluješ, že DRAM Frequency je 1500MHz (zobrazena je poloviční hodnota oproti té, co jsi nastavil v BIOSu). Spustíš hru, když po delší době hraní nespadne, úspěšně jsi přetaktoval paměti :)

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 18:58

aha tak já to vyzkouším :) moc díky za fotku i návod.. jen maličkost v čem tohle hlavně pomůže? :-) a co se týká nastavování atd. tak maximálně dělám update na bios a nastavuji Boot na disk flashdisk atd.. víc jsem se v tom nevrtal :-)

Dodatečně přidáno po 3 minutách 22 vteřinách:
kde v OS najdu prosím tě ten CPU-Z abych se podíval na tu frekvenci pamětí..

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3108
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 19:07

Rychlejší RAM mají procesory rády. Výkon poposkočí třeba o 5% nahoru, záleží na dané hře a na tom, jak moc paměti přetaktuješ.

CPU-Z stáhni z internetu.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 19:10

aha jasný tak já se do toho pustím a uvidím co a jak.. moc díky :-)

Dodatečně přidáno po 3 minutách 2 vteřinách:
tak si měl pravdu v základu jedou míň, kouknul jsem na ten DRAM Frequency a jedou na 1066 cca

Dodatečně přidáno po 13 minutách 3 vteřinách:
tak a je to tak jsem zvědavý až budu hrát jak to poběží a jestli nebude problém :-)
Už nemají frekvenci 1066 ale 1500 (tedy 3000) ale zajímavý že od základu to prostě tak nejde.. ve finále jen nějakých 2132

Dodatečně přidáno po 14 minutách 2 vteřinách:
díky Dome324

Dodatečně přidáno po 25 minutách 45 vteřinách:
tak to funguje parádně a musím říct že dokonce Anthem nemá teď takovej pokles FPS až se mi tomu nechce věřit... procházel jsem schválně místa kde to nejvíc padalo.. ano spadne to ale ne tolik a líp se to teď drží.. :-)
jediný mínus s tímhle procesorem je ten že byl na 60 stupních a teď se dostal nad 70 což mi příjde na intel docela dost..

Dodatečně přidáno po 26 minutách 59 vteřinách:
možná akorát chlazení lepší a ani zatím nebude potřeba procesák měnit :)

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3108
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 19:39

Těch 2133MHz je specifikace od Intelu. Když si otevřeš https://ark.intel.com/content/www/us/en ... 0-ghz.html (je to teda pro i5 6600, ale i5 6500 je to samé) tak tam máš "Memory specification" a pod tím "Memory Types" - DDR4 1866/2133MHz. Cokoliv nad tyhle hodnoty je bráno jako přetaktování, takže i když si koupíš RAM co má 3000MHz, tak těch 3000MHz musíš nastavit manuálně.

Ve hrách by jsi nějaký rozdíl pocítit rozhodně měl.
Ty paměti by skoro určitě zvládly i víc (některé Hynixy jdou až na 3600MHz), jen pak už by se muselo šahat na napětí - nic nebezpečného, kdyby jsi se rozhodl že se z nich zkusíš vytřískat více, mile rádi Ti tu s tím pomůžeme :)

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3108
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 19:42

Ty teploty jsou výsledek toho, že procesor dělá více práce. Před tím pořád čekal až mu příjdou data z RAM.
Intel co se teplot týče není co býval - AMD ho teď kolikrát válcuje :D

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 81
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 19:54

jj to jsem sám čuměl vždycky největší topidlo bylo AMD a teď je to pomalu naopak :D hele těch 70-75 stupňů je pořád v normě zvládne to ten můj intel? :D jako upřímně teď dostanu asi vynadáno ale mám tam od základu boxovej chladič a do teď stačil ale jak to tak vidím asi sáhnu po lepším chladiči a jestli mi i nějaký doporučíš k mojí desce a procesáku budu rád :-)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • integrovana grafika intel gma 950 vs Intel HD Graphics 630
    od p3v4x » 22 čer 2019 11:39 » v Problémy s hardwarem
    3
    452
    od p3v4x
    22 čer 2019 14:50
  • Základní deska s podporou 8. generace procesorů Intel - > podpora procesorů Intel 9. generace?
    od stdadast » 28 čer 2019 20:55 » v Problémy s hardwarem
    5
    577
    od Michael850
    29 čer 2019 07:06
  • Intel i5-6400 + MSI B250M PRO-VD
    od Dragon » 06 lis 2019 09:31 » v P: Hardware
    3
    164
    od flowem
    06 lis 2019 10:13
  • Sapphire PULSE RX570 / Intel
    od poc.petr » 12 úno 2019 11:03 » v Problémy s hardwarem
    17
    795
    od Martab
    12 úno 2019 22:15
  • Sestavení PC AMD/INTEL
    od Sp3D3X » 06 led 2019 22:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    851
    od Gocoo
    15 črc 2019 23:23

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 27 hostů