Procesor Intel/AMD

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod petr22 » 25 úno 2019 19:58

To neni pomalu naopak, to JE naopak.

Intel hlavne podvadi se spotrebou - udava TDP 95W, jenze
procesor ve skutecnosti zere podstatne vic, proto i vic topi.
Ryzen zere presne tolik, kolik by podle TDP mel.

Pokud se aktivuje omezeni na 95W, tak Ryzen prevalcuje i ty
nejvykonnejsi procesory od Intelu do socketu 1151. Intel vitezi
jen a pouze za cenu podstatne vetsi spotreby nez ma AMD.

Takze Ryzen si zere svych 100W a Intel si bere 120-150, prestoze
deklaruje TDP 95W. Tedy ano, Intel topi vic jak AMD a potrebuje
i odpovidajici chladic.



Reklama
Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3118
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 25 úno 2019 20:16

75°C ničemu nevadí, i 85°C se dá dlouhodobě provozovat. Ale spíš bych se bál o uši, protože boxový chladič od Intelu rozhodně není tichý :D
Úplný základ je SPC Spartan - za ten dáš nějaké 4 stovky.
Za 6 stovek máš SPC Feru 3 https://www.czc.cz/silentiumpc-fera-3-h ... 59/produkt , která je o lvl výše. Jediná nevýhoda je ventilátor s klapajícími ložisky. Alternativa s kvalitním ventilátorem je https://www.czc.cz/arctic-freezer-33/209495/produkt

Samozřejmě jsou i dražší chladiče, ale pro i5 6500 je Fera 3/Freezer 33 ideál. Spartan se dá použít taky, ale jeho poměr cena/výkon je nic moc - o trochu dražší Fera 3 je poměrně o dost lepší.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 85
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 25 úno 2019 23:11

tak super vemu asi rovnou Arctic Freezer 33 650kc je pěkná cena :) pořád lepší takt a tenhle chladič než kupovat desku a procesor :D

Dodatečně přidáno po 1 minutě 6 vteřinách:
ale fakt je to teď super tam kde byly menší dropy FPS tak je to teď ustálený a ani ke škubům ve hře nedochází je to zajímavý že nakonec stačilo takhle málo :-)

Deltaplanik
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod Deltaplanik » 25 úno 2019 23:49

Když ti jede cpu na 100%, zajímalo by mne, na kolik jede gpu. ;)

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 85
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 26 úno 2019 07:12

tak jsem testoval anthem a procesor stále na 100% akorát stím FPS je to lepší po taktu drop tam je ale není to tak děsný :)
ale není to zrovna hra která by byla dobře optimalizovaná
DeltaPlaniku měřil jsem to GPU ve městě kde to není tak náročné jede okolo 70-75% v přírodě kde byla vegetace, voda, odlesky světla a kouře tak 85-90 ale na 100 to nevyskočilo nikdy.. teploty okolo 60-65 takže ty jsou v pohodě
Dome324 - takt je v pohodě nedělá to ani žádné blbosti ve hře ani hry nepadají a večer jsme hrály dlouho, ale jeden malej háček tu je
Dnes ráno když jsem zapnul PC tak se chtěl zapnout a roztočit ventilátory a hned na to se vypnul, než jsem stihl cokoli zmáčknout zase se zapnul a hned vypnul udělal to asi 3-4x a pak teprve se spustil a normálně naběhnul... před taktem mi tohle nikdy neudělal nevím jestli to je v pořádku ale asi ne co? :-) po zapnutí jede ale v pohodě...

Dodatečně přidáno po 1 minutě 44 vteřinách:
odepíšu až odpoledne teď musím do práce :/ :-)

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11598
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod Marfy » 26 úno 2019 07:30

Zkontroluj zpětně položky v BIOSu, které si měnil.Pokud totiž bios nemůže z nějakého důvodu korektně spustit počítač,tak se restartuje a nastaví defaultní hodnoty.
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Gigabyte GTX 1060 WindForce 6GB,SSD Kingston,DDR IV 16GB,Seasonic G-450W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Transcend,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3118
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 26 úno 2019 07:57

Deska někdy nerozchodí paměti hned na poprvé a musí takhle vyvádět a zkoušet to na víckrát.
Udělej to co psal Marfy - zkontroluj, jestli to deska na ten 3 pokus dala a běžíš na 3000MHz, nebo jestli to vzdala a běžíš na default hodnotách.

Každopádně to takhle není úplně ideální, zkontroluj napětí Vccio a Vccsa - obě by měly být pod 1,2V nebo jemně nad, ale 1,3V by už podle mě bylo moc.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 85
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 26 úno 2019 11:10

Jeste na PC nejsem ale rano kdyz jsem se podival na CPU-Z tak frekvence na pametich jela normalne na 1500 takze v biosu je to nastavene porad v tom taktu.. moje domenka je takova ze ten pc nema tolik stavy na to aby se hned nahodil ale jak rikam to je spis moje domenka.. takova nejvic logicka.. kazdopadne bios jede s toho taktu a nepredelal si zakladni nastaveni :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod petr22 » 26 úno 2019 11:13

1500 MHz sbernice = pamet na 3000 MHz.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 85
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 26 úno 2019 11:17

To je zatim vse co vim.. a kde presne najdu to Vccio a Vccsa a popripade mam tam neco menit nebo nejprve pak dat vedet?

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3118
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod dom324 » 26 úno 2019 15:38

Záložka OC, mělo by to být někde úplně dole.
Nejprve dej vědět, kolik tam toho deska pere.

Když už tam budeš podívej se i na DRAM/DIMM Voltage, popravdě teď z hlavy přesně nevím, jak ho MSI má pojmenované. Nejspíš bude nastavené na 1,35V.

koblihas89
Level 1
Level 1
Příspěvky: 85
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Muž

Re: Procesor Intel/AMD

Příspěvekod koblihas89 » 26 úno 2019 16:01

tak jsem zapnul PC a naběhl na poprvé. Hned na to jsem vletěl do biosu kde jsem ty Vccio a Vccsa bohužel nenašel jediný co jsem si sepsal co tam bylo je tohle
XMP profile
DDR4 3000mhz 15-17-17-35 1.350V
DDR voltage 1.360V
po ukončení biosu se PC resetoval mno a 2x za sebou se resetoval opět sám a až na po třetí naběhl do windows.. :-/

Dodatečně přidáno po 4 minutách 19 vteřinách:
co se týká samotné frekvence pořád zůstává na 3000mhz do defaultu to nepřepíná


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • integrovana grafika intel gma 950 vs Intel HD Graphics 630
    od p3v4x » 22 čer 2019 11:39 » v Problémy s hardwarem
    3
    498
    od p3v4x
    22 čer 2019 14:50
  • Základní deska s podporou 8. generace procesorů Intel - > podpora procesorů Intel 9. generace?
    od stdadast » 28 čer 2019 20:55 » v Problémy s hardwarem
    5
    642
    od Michael850
    29 čer 2019 07:06
  • Intel i5-6400 + MSI B250M PRO-VD
    od Dragon » 06 lis 2019 09:31 » v P: Hardware
    3
    198
    od flowem
    06 lis 2019 10:13
  • Intel Core i5-8600K
    od SirKooky » 15 lis 2019 12:24 » v Problémy s hardwarem
    10
    357
    od petr22
    15 lis 2019 18:24
  • Sestavení PC AMD/INTEL
    od Sp3D3X » 06 led 2019 22:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    856
    od Gocoo
    15 črc 2019 23:23

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: adam22cz, Azmir, CommonCrawl [Bot] a 62 hostů