Stavba levného a přenosného NASu

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2056
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod cervcek » 17 bře 2019 13:26

To ITCrowd: Podle toho posledního videa si na tom Banana PI nestojí moc dobře. Podle té tabulky na konci (17:05) bych se bál, aby nebyla rychlost totožná s tím TP-linkem a USB 2.0. Navíc na různé verze různých PI desek jsou názory, že je ten SATA port nějak emulován a vnitřně stejně připojen přes sběrnici USB. Jinde to zase vyvrací, už mi z toho jde hlava kolem.

Teď jsem ještě procházel různé bazary a narazil na tento jednodiskový NAS https://www.czc.cz/synology-ds110j/92154/produkt s USB 2.0 za 900 Kč. Tak si říkám, jestli by nebylo lepší sáhnout po bazarovém NASu, navíc by tam byla možnost připojit přes to USB i HDD a mít tak přístup do archivu k souborům z minulých let (tam se už nepočítá s žádným zápisem, čtení by bylo minimální).

Nebylo by tedy nakonec lepší ten NAS koupit z bazaru, než se ho snažit vyrobit?


Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17257
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod ITCrowd » 17 bře 2019 13:43

Zkus i najít nějaké testy o tom synology.
Vzhledem k tomu procesoru a jen 128MB RAM, tipuju rychlost tak 30-40MB/s.
A ten USB 2.0 port je i na tom adroidu.
Co se týče toho připojení sata, pak je v diskuzích zmínka, že ten sata port je připojen přes USB 3, proto má odroid vyveden jen USB2. Tato technologie se využívá v každém diskovém rámečku, nebo USB/SATA redukci, je zmapovaná a dost levná.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2056
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod cervcek » 18 bře 2019 10:48

Možná jsem s tím už dost otravný, takže se omlouvám za svou nekončící nerozhodnost. Co jsem prohledal bazary s levnými NASy, tak jsem nic moc nenašel, ale narazil jsem na https://www.mironet.cz/asus-j1800iccsm- ... +dp351351/ za 700. Odpovídající RAM bych si k tomu nějakou doplnil (kolik?), SATA to má 2x, PC zdroj by to taky nemuselo mít žádný silný. Co na to říkáte, bude to pro můj účel dobré?
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17257
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod ITCrowd » 18 bře 2019 12:52

A tím se dostáváme zpět na:
ITCrowd píše:Asi by šlo do stolního PC s linuchem narvat další síťovku a přes tu hnát nasdílené SSD.

RAM bych bral jako minimum 2GB, spíše 4GB. OS linux a mohlo by to běhar slušně.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2056
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod cervcek » 18 bře 2019 13:17

Samozřejmě, že stolní PC by bylo řešením, ale určitě ne klasická velká case. Tohle by bylo normálně s cenou přes limit, ale za cenu 700 Kč plus nějaký slabší zdroj (4GB RAM modul mám), je to paráda.

Až budu mít HW na stole, budu se ještě možná trochu ptát ohledně OS, jestli budu mít nějaký nejasnosti. Prozatím děkuji všem zúčastněným a speciálně ITCrowdovi za trpělivost.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 676
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod Blitzkrieg » 18 bře 2019 14:04

Taková technická: Kde si vzal těch 700 Kč? Já tam vidím cenu přes 17 stovek... ...což je ostatně běžná cena, za kterou levné základní desky s integrovaným CPU koupíš.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39890
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod petr22 » 18 bře 2019 14:50

Pise, ze nasel to same v bazaru za 700 Kc.

Jen se obavam, ze to bude jesre horsi nez pripojene a nasdilene z vlastniho pocitace,
je to lemra lina pomala s historickym procesorem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17257
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod ITCrowd » 18 bře 2019 14:54

Pokud na tom nepoběží wokna, ale nějaký linuch určený pro NASy, mohlo by to fungovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39890
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod petr22 » 18 bře 2019 14:56

Budeme tu mit obratem druhou cast - jak na Linuxu nasdilet disky pro vice uzivatelu.

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2056
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod cervcek » 18 bře 2019 23:35

Ano, není to z toho linku, co jsem poslal, inzerát jsem našel na Bazoši. Už mám objednáno, tak doufám, že to nebude zas taková tragédie. Linux už jsem jednou viděl z rychlíku, (jeden semestr jsem používal Ubuntu kvůli scriptování v bashi) takže myslím, že se s tím nějak poperu.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2056
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod cervcek » 22 bře 2019 08:13

Včera jsem sestavil HW a nainstaloval ubuntu server 18.04.2 LTS. Nastavil jsem uživatele "petr", SSH, FTP, uživatele "ftpuser" pro FTP. Problém nastal při pokusu připojit se na FTP pod účtem ftpuser z průzkumníka Windows. Po zadání IP a username se nezeptá na heslo. Místo otevření jeho domovského adresáře (který jsem změnil na /media, kam připojuji sdílené disky) se v novém okně otevře /home/petr.

Při pokusu připojit se z firefoxu se mě prohlížeč klasicky zeptá na heslo a připojí se do /media.

/etc/vsftpd.conf

Kód: Vybrat vše

listen=NO
listen_ipv6=YES
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=022
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
xferlog_enable=YES
connect_from_port_20=YES
chroot_local_user=YES
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd/empty
pam_service_name=vsftpd
rsa_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
ssl_enable=NO
pasv_enable=Yes
pasv_min_port=10000
pasv_max_port=10100
allow_writeable_chroot=YES
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17257
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Stavba levného a přenosného NASu

Příspěvekod ITCrowd » 22 bře 2019 11:39

Průzkumník windows? Jako klient FTP? To jako vážně?
1. Pro FTP se používají klienti, kteří s FTP umí pracovat. Takže třeba FileZilla.
2. FTP máš zjevně nezabezpečeno, takže aplikuj buď SSL (ftps), nebo SSH (sftp). Tím wokenního průzkumníka vyřadíš.
A osobně si myslím to, že se průzkumník nepřipojuje na ftpuser, ale nejprve zkusí přístup, který umí. Což ověříš jednoduše - zakaž účet petr.
Pokud mám pravdu, pak se daemon FTP chová správně - uživatel v systému existuje a tudíž dostane spojení do svého home adresáře.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o doporučení NASu a disků
    od cervcek » 30 črc 2019 22:14 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    19
    649
    od petr22
    30 črc 2019 23:53
  • Koupě levného noťasu
    od Fanous18 » 03 úno 2019 12:45 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    475
    od jokabuki
    03 úno 2019 17:09
  • Prosím o doporučení levného harddisku na občasné offline zálohy
    od Guarana » 30 črc 2019 12:52 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    278
    od atari
    30 črc 2019 15:51
  • Stavba pc
    od MarekKleban » 03 lis 2019 22:58 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    16
    703
    od MarekKleban
    04 lis 2019 15:07
  • Stavba herního PC
    od gregor3351 » 14 úno 2019 21:07 » v Hry
    0
    356
    od gregor3351
    14 úno 2019 21:07

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Scientific a 7 hostů