klonování disku

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2966
Registrován: červen 12
Bydliště: Stormwind
Pohlaví: Muž

klonování disku

Příspěvekod Akrej » 23 črc 2020 19:06

Zdravím

mám v počitači disk který má přes 14K hodin a pc už se někdy restartuje a naběhne test disku. Jsem si jisty že je to diskem protože chladič mám novy a grafiku taky takže by mělo jít o disk. V crystal disk info se ukazuje jako v dobrém stavu. Ale ja bych pro jistotu udělal vyměnu za novy a rád to naklonoval takže se chci zeptat zda klonování bude v pořadku když to budu dělat ze stejné velikosti na stejnou. A na jakem pc to dělat asi nemužu klonovat z z meho pc nebo ano?


"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9781
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod zeus » 23 črc 2020 20:34

Stejne velke disky je to nejsnazsi reseni, muzes to delat klidne na svem PC, vzdyt jen nabootujes klonovaci SW.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2322
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Donald64 » 23 črc 2020 20:46

Ze stejné velikosti HDD na stejnou je to nejsnazší, ale ani z menšího na větší to není problematické. Obráceně je to horší.

Ono taky dost záleží na tom, přes jaký SW to budeš klonovat, a zda má být zadarmo nebo placený. Zde bohužel nemusí platit, že placený=lepší. Sám jsem jich pár vyzkoušel, tak kdyžtak mohu trochu poreferovat.

Hádám, že se jedná o systémový disk, ale i ten lze klonovat normálně ve Windows bez nutnosti restartu, každý program má trochu jiný postup, z některých nabootuješ a dělá se to mimo OS, ale fungovalo mi to oběma metodami.

Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1343
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Grander » 23 črc 2020 21:22

Na tohle používám buď Macrium Reflect Free, nebo Clonezillu. Obojí přes vytvoření bootovací flešky. Když máš jak zdrojový, tak cílový disk ve stejné velikosti, tak je to ta nejjednodušší varianta. :)

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2322
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Donald64 » 23 črc 2020 21:56

Grander píše:používám buď Macrium Reflect Free, nebo Clonezillu. Obojí přes vytvoření bootovací flešky.

Macrium jsem měl normálně jako program ve Win a s tím jsem při klonování z menšího na větší disk byl dosti zklamaný.

Clonezillu jsem chtěl také vyzkoušet, jenže na noťasu od HP, na kterém jsem klonoval HDD to nechtělo nabootovat a byl zaheslovaný bios, tak jsem to nakonec udělal přes WinToHDD Free. Nevím, ale celkově počítače od HP nemám rád, takových potíží, co to dokáže způsobit, když člověk nemá obnovovací médium, to je až neuvěřitelné. Třeba by ten problém s bootem šel nějak vyřešit, jen jsem neměl ten správný gryf.

Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1343
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Grander » 23 črc 2020 22:18

Tak to bylo třeba předtím vypnout SecureBoot, nebo něco takového. :) Podle toho, co píšeš, mi to připadá jako výhoda: že u (zřejmě) podnikového notebooku bylo dobře nastavené zabezpečení.
Jinak nevím, proč si byl zklamaný s Macriem, ale podle mě na klonování je z logiky věci lepší daný program spouštět při bootu jako samostatný operační systém, nikoliv klonovat za běhu Windows.

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2322
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Donald64 » 24 črc 2020 19:01

Ten SecureBoot je možný, ale říkám, do biosu nešlo vlézt a heslo samozřejmě nikdo neznal, kdo ho tam nastavil je záhadou, třeba bylo z výroby nebo se možná noťas někdy servisoval a v Mironetu jestli něco nenastavili, netuším.

Zklamaný jsem byl proto, že jsem chtěl 500GB jedno-oddílový disk naklonovat na 1TB taktéž s jedním oddílem, což nešlo. Pokud si vzpomínám správně, vznikl tam nevyužitý prostor a systémový oddíl nejde rozšiřovat, takže se musel vytvořit další nechtěný oddíl. Stejný problém měl i AOMEI Backupper, který má zdarma jen klonování nesystémových disků (zajímavé, že i přesto se systém oklonoval správně, nějak mi uniká, v čem je tedy rozdíl, když to fungovalo). WinToHDD Free mi volné místo nenechával, prostě hlavní oddíl roztáhl na celé zbylé místo, což bylo přesně to, co jsem potřeboval.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43167
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod petr22 » 24 črc 2020 19:04

Systemovy oddil samozrejmne rozsirit jde, pokud je za nim volne misto.

Chyba musela byt jinde nez v tom, protoze toto skutecne neni problem - roztahnout to umi
i primo spravce disku ve Windows nebo Easeus partition master Free.

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2322
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Donald64 » 24 črc 2020 19:33

Je to dávno, už se na to úplně nepamatuji, možná jsem to volné místo zformátoval, a až pak chtěl oddíly spojovat, anebo tam byl trochu jiný problém, každopádně dobře vědět, že lze rozšiřovat i systémový oddíl o volné místo.

Když už se bavíme na toto téma, rovnou se zeptám, zda máte nějakou snadnou metodu pro mazání disku s Win. Žejo z windowsů smažete jen viditelný oddíl a zbylé oddíly (Recovery, System, MSR) vám to smazat nedovolí. Ani přes Diskpart jsem nebyl úspěšný. Vzhledem k tomu, že se mi nechtěla stahovat instalačka na bootovací flash Win10 a mazat to v průvodci, tak jsem to nakonec odstranil přes MiniTool Partition Wizard, každopádně mě zajímalo, zda to třeba nejde i nějak jednoduše přímo ve Win?

No a zeptal bych se i na mazání bootovacích flash disků, taktéž někdy příšerný problém ji vůbec vidět, kor když to běží na Linuxu a tváří se to třeba jako 16 oddílů.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43167
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod petr22 » 24 črc 2020 19:51

DISKPART a prikaz CLEAN musi smazat cokoliv co na tom disku je.

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2322
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod Donald64 » 24 črc 2020 20:00

Jenže mi to odmítlo smazat s nějakou chybovou hláškou a ano, příkazový řádek jsem otevíral jako správce a chybu hledal na netu a pokoušel se hledat řešení, která ovšem nefungovala.

Prostupoval jsem normálně: diskpart -> list disk -> select disk 1 -> clean

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2522
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: klonování disku

Příspěvekod atari » 25 črc 2020 10:35

Chybové hlášky to většinou dává, když na tom disku jsou partition. Takže je potřeba nejdřív zlikvidovat partition, a pak mazat disk.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Klonování disků
    od $Iceman$ » 04 lis 2019 16:56 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    18
    1426
    od atari
    05 lis 2019 17:01
  • klonování zvuku do reproduktorů a sluchátek
    od Matejovic_CZE » 31 pro 2019 18:35 » v Problémy s hardwarem
    1
    370
    od Denisovic_CZE
    02 led 2020 20:18
  • CrystalDiskMark M.2 Adata XPG vs Samsung 850 + klonování
    od Sedli02 » 05 úno 2020 09:14 » v Vše ostatní (hw)
    2
    339
    od Sedli02
    05 úno 2020 10:39
  • Klonování SSD notebooku kvůli servisu
    od jikol » 08 úno 2020 08:51 » v Vše ostatní (hw)
    3
    429
    od petr22
    08 úno 2020 09:37
  • klonování zvuku do reproduktorů a sluchátek
    od Denisovic_CZE » 01 led 2020 20:10 » v Problémy s hardwarem
    4
    292
    od Denisovic_CZE
    02 led 2020 20:17

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů