Ntb - má smysl?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 09 lis 2020 21:50

Zdravím, používám téměř 5 let starý notebook značky HP řady ProBook, který disponuje 4 GB RAM, který se mi bohužel už hrozně seká, paměť je obsazená téměř pořád na 70-90%. Má smysl investovat do něj na větší RAM, aby byl neustále rychlý a svižný na dalších alespoň 5 let, konkrétně by jste mi doporučili nějakou DDRV3? Nebo se spíše vyplatí koupě nového? Také má problém s diskem, kdy běží chvíli akorát, ale někdy pořád na 100%, mohl by mi někdo poradit? Zkoušel jsem už nějakým způsobem se toho zbavit, ale dosud se mi to nepovedlo.
Používám ho výhradně pro studentské účely - např. SolidWorks, Visual Studio Code, prohlížeč.



Reklama
Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1462
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Grander » 09 lis 2020 21:52

Jestli tam máš klasický HDD, tak bys ten noťas značně urychlil výměnou HDD za SSD. RAM je sice taky málo, dnes by to chtělo 8 jako základ, ale v tomto případě je prioritou hlavně to SSD.

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 09 lis 2020 22:02

Předpokládám, že by výměnou HDD za SSD nevyřešil hlavní problém. Doporučil by jsi mi nějaké konkrétní typy pro tento ntb?
Jedná se o HP ProBook 430.

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1643
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Zivan » 09 lis 2020 22:06

Jaké verze je ten ProBook? G2, G1 nebo první (G0)?

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 09 lis 2020 22:10

Omlouvám se, je to HP ProBook 450 G3.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19165
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod xbs » 10 lis 2020 05:36

konfigurace noťasu?

kubasCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 55
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod kubasCZ » 10 lis 2020 09:18

Pokud dobře koukám, nejslabší tam byla i5-6100U... Já bych vzhledem k aktuální situaci na trhu koupil RAM a disk (zároveň) a ještě chvíli používal... Cokoliv lepšího je (mimo repasů) za 20+ tisíc, pod touto cenou jsou (až na štěstí při hledání) v nabídkách jen plečky.

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 10 lis 2020 09:26

Tento má konkrétně i3-6100U.
Co je myšleno, chvíli používal, jeden rok, dva? :D

Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1462
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Grander » 10 lis 2020 09:54

No úpřimně, jestli jsi doteď používal na SolidWorks stroj s HDD a 4 GB RAM (což já bych nechtěl ani na surfování po internetu), tak nějaký 2-3 roky po upgradu by ještě mohl vydržet :-)

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 10 lis 2020 09:58

Tak samozřejmě to nebylo plně použitelný, ale základní úlohy jsem s tím rozjel, i když nebyl dostatek výkony, co jsem potřeboval, to se mi vždy povedlo, ještě mi to nespadlo.

Doporučili by jste mi konkrétní podle vás nejvhodnější SSD a RAM, nejlépe, nechci investovat mnoho zbytečně, aby vůbec splnil ntb účel za příznivé ceny. Děkuji.

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1643
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Zivan » 10 lis 2020 10:37

SSD - zalezi jakou potrebujes velikost, kolik tam mas dat. Ja bych koupil 500GB WD Blue nebo Crucial MX500, oba okolo 1600Kc.

Zvlastni je, ze specifikace HP zminuji DDR3L i DDR4. A podle vyhledavani v historii produktu na CZC to taky vypada, ze mohou byt ruzne konfigurace:
https://support.hp.com/ee-en/document/c04792126
https://www.czc.cz/hp-probook-450-g3-ce ... 38/produkt - s DDR3
https://www.czc.cz/hp-probook-450-g3-ce ... 01/produkt - s DDR4

Takze over presne, co tam mas ted za pamet. Co ukazuje treba CPU-Z v zalozce SPD?

Opet za me, ja bych se pokusil bud hodne levne (bazar) sehnat druhy 4GB modul nebo bych rovnou koupil 8GB a mel celkem 12GB.

Vutbrok
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Ntb - má smysl?

Příspěvekod Vutbrok » 15 lis 2020 22:30

S tím SSD není žádný problém? Mohl bys mi popsat nějaké zásadní rozdíli mezi nimi, co jsi doporučil nebo je to defakto jedno?

Tady posílám přílohu SPD, nějaký konkretní typ 4 GB i rovnou 8 GB? Možná uvažuji přece jen po 8 GB, abych měl už pro budoucnost bez starostí, nikdy člověk neví, co ještě bude muset táhnout za další softwary.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výměna routeru - má smysl?
    od Alferi » 02 říj 2020 12:46 » v Sítě - hardware
    5
    362
    od Alferi
    02 říj 2020 13:52
  • komp do 20k + jestli má smysl voda
    od Newedy » 08 úno 2020 22:24 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    694
    od Newendy
    09 úno 2020 10:04
  • Ma jeste smysl upgrade graficke karty
    od Ladik21 » 26 zář 2020 14:36 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    357
    od Skeleton
    26 zář 2020 16:40
  • Hraní na 3440x1440 jak rychlé ram mají smysl
    od name66 » 15 lis 2020 14:11 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    195
    od Mr. Incognito
    15 lis 2020 14:53
  • ROG Strix Go - mají smysl už dneska bezdráty?
    od FlanK3r » 30 čer 2020 15:40 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    599
    od Ltb
    02 črc 2020 12:31

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 10 hostů