Data science desktop cca 70k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Siderit
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Siderit » 24 srp 2023 12:02

Ahoj všem,

Rád bych se poradil s výběrem počítače pro data science a příležitostný gaming. Budget je flexibilní, přemýšlím někde okolo 70k Kč.

Ještě jsem nic takového nestavěl a přežívám na firemních noteboocích, tak mě omluvte, pokud mám špatné domněnky :D.

Osobně teda předpokládám, že by měl mít:
Hodně RAM
nVidia GPU (kvůli CUDA), měla by mít hodně paměti
Velké SSD na data
Intel procesor (myslím, že je těžší pracovat s více jádry u AMD)
A na závěr důležitá blbost - Thunderbolt vstup, protože žiju na dokovací stanici a přehazoval všechny kablíky je otrava.

děkuju za všechny tipy a připomínky! :)
Naposledy upravil(a) Siderit dne 24 srp 2023 15:53, celkem upraveno 1 x.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53572
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod petr22 » 24 srp 2023 12:14

Moment - chapu spravne ze chces pouzivat Thunderbolt dokovaci stanici se stolnim pocitacem?
To je velice nezvykle reseni ktere se priznam se nikdy nevidel, zakladni desky v desktopu obvykle
TB nemaji protoze sam o sobe vyzaduje dost PCI-E linek pro svoji funkci ktere nasledne chybi jinde.
Zaroven to znamena odpojit vsechno pri prehozeni na notebook.

Predpokladam, ze se jedna o TB 4.0 dokovaci stanici? Tedy je treba deska s podporou TB 4.0.

Siderit
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Siderit » 24 srp 2023 14:48

Děkuju za komentář. Ano, mám více notebooků a díky dokině přehazuju celý setup jedním kablem. Chtěl jsem využít i pro desktop, abych z dokiny nemusel vytahovat, monitor, myš, klávesnici, ethernet atd...

Nemůžu teď najít přesný typ mé dokovací stanice, ale je to dva roky starý Dell, asi by to mohlo mít TB 4.

Kdyby to byl velký problém, tak se na Thunderbolt ve skříni můžeme vykašlat :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53572
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod petr22 » 24 srp 2023 15:19

Nebylo by lepsi poridit KVM prepinac a prehazovat ntb a desktop ? Mohly by byt zaple soucasne.

Periferie by byly zapojene do prepinace.

Siderit
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Siderit » 24 srp 2023 15:29

Jo, to zní dobře. Určitě taky možnost :) já jsem upřímně donedávna ani nevěděl o existenci KVM, ale vypadají jako stvořené pro můj problém.

Dodatečně přidáno po 2 hodinách 20 minutách 30 vteřinách:
Pro začátek, co si myslíte o těchto dvou?

https://www.tsbohemia.cz/hp-omen-45l-gt ... 88765.html

https://www.tsbohemia.cz/barbone-ultima ... 54434.html

Je druhý zmíněný opodstatněně dražší?
Dá se to postavit lépe/levněji?

Dodatečně přidáno po 5 hodinách 9 minutách 6 vteřinách:
Když jsem zkoušel PC konfigurátor na CZC, vyšlo mi něco takového:

https://www.czc.cz/357164,346191,365416 ... 64125/kody

Dává to smysl? Děkuji :)

Uživatelský avatar
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9596
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Karrex » 24 srp 2023 22:01

Bohužel není čas, ale ta case ve které se to bude smažit je určitě paráda :-D
Funguji už jen přes SZ. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Erredar
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1126
Registrován: březen 09
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Erredar » 25 srp 2023 07:32

Chce to lepší skříň. Mnohem výkonnější chladič na tento procesor. Ramky AMD Expo jsou zbytečné
Ryzen 5800x(XPG Levante), B550 mag tomahawk, 2x16GB Fury Renegade 3600Mhz CL16, Asus TUF RX6800, Kingston A2000 500GB+1TB, XPG CORE REACTOR 850w

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53572
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod petr22 » 25 srp 2023 08:09

Ono to hlavne nechce Intel procesor.

Pak nebude treba ani 1300W zdroj.

Ten chladic na i9-13900K z konfiguratoru to je velmi dobry vtip. Je potreba nejlepsi existujici chladic,
aby tu hruzu od Intelu uchladil v plne zatezi. Predpokladam, ze deska ma limit 4000W (tzn odemceno),
tedy procesor bude zrat kolik bude moci podle ucinnosti chladice. Tedy kolem 400W jen procesor!

Siderit
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Siderit » 25 srp 2023 13:21

Aha, děkuji. Je nějaký AMD ekvivalent k k i9-13900k, který se mu vyrovná cenou a výkonem? Když tak projíždím benchmark, tak to na mě působí, že není.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53572
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod petr22 » 25 srp 2023 13:34

Ryzen 9 7950X - pricemz ma v plne zatezi o 100W nizsi spotrebu.

Intel lze softwarove omezit tak, aby mel spotrebu na urovni Ryzenu, ale zaroven je i po vykonu.

cpu.jpg


Ono se to nezda, ale rozdil ve spotrebe u vice pocitacu je takovy ze muze delat i 50.000 Kc
za rok na uctech za elektrinu ciste na jejich spotrebe. Pokud bude 100% zatez cpu stala,
muze to u jednoho PC delat hezkych par tisic Kc. Z tohoto duvodu jsme se zbavili vsech
grafickych stanic s Intel procesory. Zalezi jen na zpusobu pouziti - pri hrani her je zatez
procesoru casto pouze 30-60%, ale pri pocitani videa je 100% nonstop.

U te i-13900K bych dal bud Noctuu D15 nebo silne uvazoval o kvalitnim vodnim chlazeni,
ne ale nejakem lacinem AIO co to nezvladne (zahreje se kapalina a je po chlazeni).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Siderit
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Data science desktop cca 70k

Příspěvekod Siderit » 25 srp 2023 20:02

Díky moc za rady. Stavil jsem se dneska v obchodě a doporučili mi něco v duchu, co jste mi tady vysvětlili. Lepší skříň, chladič a případně AMD procesor.

Zkusil jsem to přeházet do konfiguratoru a vychýzí mi teď tyto dvě možnosti:

Intel - https://pcpartpicker.com/list/W68BPF
AMD - https://pcpartpicker.com/list/jyWRGP

Dává to už větší smysl?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade Desktop PC
    od Downylol » 07 říj 2023 17:52 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    3792
    od Alferi
    12 říj 2023 08:00
  • Nefunkční W10 na Parallels desktop
    od rootuzivatel » 04 zář 2023 09:07 » v Windows 11, 10, 8...
    0
    1026
    od rootuzivatel
    04 zář 2023 09:07
  • Výběr SW pro Remote desktop
    od lubos123 » 26 bře 2024 08:44 » v Vše ostatní (sw)
    3
    788
    od petr22
    27 bře 2024 09:33
  • Remote Desktop konfigurace - i když jsem za providerem
    od Wiston » 08 říj 2023 17:47 » v Internet a internetové prohlížeče
    2
    2517
    od Gerete
    08 říj 2023 18:08
  • USB-C pouze data ?
    od ski1961 » 08 říj 2023 10:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2168
    od ski1961
    08 říj 2023 11:40

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], sasshrek a 1 host