Sestava herního PC 30-35k Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

HeatherStar
nováček
Pohlaví: Žena

Sestava herního PC 30-35k  Vyřešeno

Příspěvekod HeatherStar » 13 pro 2024 21:32

Ahoj, chtěla bych požádat o pomoc se sestavením PC primárně určeného na hraní her.

Co bych nejraději měla v PC je 2TB SSD a 16-32GB RAM (pokud je momentálně 32GB overkill tak stačí 16, většina her 16 momentálně doporučuje, takže nevím). Grafiku takovou, abych mohla nové hry hrát alespoň na střední detaily a nebyly problémy s fps (30-60) nebo načítáním (hodně mi momentálně padají hry na grafiku - hra spadne, celá obrazovka se rozháže a potom vyskočí error a PC chce restart, protože běží nouzově). Rozlišení 1920x1080. Taky máme v létě docela teplo, takže nejspíš pro lepší grafiku nějaké slušné chlazení. Bedna stačí obyčejná.

Momentálně mám: --AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor 3.20 GHz, 16GB RAM, Radeon RX 470 Series-- a chci nějaký upgrade, ať si mohu užít novější hry bez starostí (posledních třeba 5 let :D)

Předem děkuji mnohokrát, vůbec si na to sama netroufám, nikdy jsem PC nestavěla. :) :bigups:

PS: cenu klidně zvednu o pár tisíc, je orientační

Reklama
Kminek
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž

Re: Sestava herního PC 30-35k

Příspěvekod Kminek » 14 pro 2024 11:53

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... A70647F5F3

Dodatečně přidáno po 7 minutách 41 vteřinách:
Snažil jsem se vejít do těch 35.000 Kč. Pokudsi netroufáš na sestavení nebo na to někoho nemáš, tak Alza počítač za poplatek sestaví.

HeatherStar
nováček

Příspěvekod HeatherStar » 14 pro 2024 13:08

Ahoj, díky za odpověď! Bavili jsme se o té grafice a není náhodou OC spíš špatné - rychleji se ničí? + RTX grafiky by měly být obecně lepší, ale nevím, o kolik dražší by to muselo být. Nedokážu moc posoudit, co by se tam když tak hodilo jako další možnost na grafiku, tak jestli bys neměl ještě nějaké návrhy GPU, prosím? :)

Kminek
Level 2.5
Level 2.5

Příspěvekod Kminek » 14 pro 2024 14:08

Pokud má grafická karta kvalitní chlazení a OC není nastavený nějak extra vysoko, tak to v podstatě vliv na životnost nemá.
RX 7800XT je dost výkonná karta, hry ve FHD zvládne s prstem v nose i na vyšší FPS, než je těch 30-60, který požaduješ.
A pokud mermomocí chceš NGreedii, tak něco vymyslíme. Na tvoje požadavky bude v pohodě stačit RTX 4060Ti, ta RX 7800Xt by byla asi trochu moc na to, co požaduješ.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 7 vteřinách:
Koukám, že na Smarty maj o fous lepší výběr

Dodatečně přidáno po 6 minutách 49 vteřinách:
Aby to bylo komplet z Alzy a mohli ti tam PC i zkompletovat, tak bych bral asi tohle
https://www.alza.cz/gigabyte-geforce-rt ... 559034.htm

HeatherStar
nováček

Příspěvekod HeatherStar » 14 pro 2024 17:07

Super, díky :D Asi jsem se trochu spletla a myslela jsem, že stačí 60fps, 30 je opravdu málo :D Ale to je irelevantní :)
Nechtěla jsem nějak pochybovat nad radou, děkuji za vysvětlení, že je to tedy OK a GPU nemusím dále řešit.
Sestava vypadá dobře, zkompletovat zkusíme sami, jednou se to člověk naučit musí, takže nemusí být jen z Alzy. :D Koukala jsem, že tu na fóru je návod na sestavení, najdu i nějaká dobrá videa, nebo by to nemělo být zase tak složité?

+ Bude to chlazení větráky stačit? V létě se PC často dost zahřeje - ale co jsem tu četla, tak to vodní chlazení atd. tu lidé nějak nedoporučují, že to není nutné

Kminek
Level 2.5
Level 2.5

Příspěvekod Kminek » 14 pro 2024 17:36

Ten procesor celkem moc netopí, navrženej chladič cpu bude stačit.
Co se týče vodního chlazení, tak u procesoru, kterej vyzáří max 88W ani není třeba. Navíc s vodním chlazením se pojí několik úskalí v podobě toho, že tam jsou pohyblivý části (pumpa kapaliny) a spoje, který se můžou pokazit. M"že se porouchat pumpa samotná, v systému se můžou dělat úsady snižující účinnost chlazení, pak může dojít k netěsnosti a kapalina buď vyteče naráz, což poznáš hned, nebo se může strácet postupně dlouhodobě po kapkách a to můžeš zjistit až po delší době.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 25 vteřinách:
Jo a co se týče sestavení pc, je to v podstatě lego, jen se nesmí použít moc síly, aby se něco nepolámalo, pokud to vyloženě nejde zasadit do slotu popř. zapojit kabel do konektoru. Dneska je to už celkem blbuvzorný, to bys musela být buď idiot nebo mít fakt velkou sílu, abys něco zapojila špatně.
Před 30 rokama se to stávalo častěji, protože značení a orientace konektoeů nebylo na takový úrovni.

HeatherStar
nováček

Příspěvekod HeatherStar » 14 pro 2024 18:13

Tak jo, to bude asi vše, děkuji mnohokrát :)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Složení herního PC +-40.000,-
    od Roys » 28 srp 2024 12:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    3488
    od Roys
    02 zář 2024 10:51
  • Upgrade herního pc
    od doudinin » 22 dub 2025 04:17 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC