PC zostava na simulator a ine hry

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

AirCrew
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno

PC zostava na simulator a ine hry

Příspěvekod AirCrew » 15 úno 2025 00:21

Dobrý večer,

našiel som toto fórum ako jednu z možností poradenstva pre počítač, ktorý potrebujem. Neviem ako fungujete, či sa za poradenstvo účtuje nejaký poplatok, ktorý sa uhradí vopred, ale pokojne zaplatím za takúto službu.

Budem pilotom vo výcviku od začiatku apríla tohto roku. Momentálne som uhradil celkový výcvik na pilotnú licensiu PPL(A) a plánujem ďalej pokračovať na ATPL. Preto súrne hľadám hernú zostavu, ktorá by mi zabezpečila stabilných 60FPS pri hraní Microsoft Flight Simulator 2024 a naozaj tých stabilných 60FPS je podstatných pri domácom nácviku rôzných situácií, ako aj tréning už v danej oblasti nadrámec čo sa budem učiť v realnom živote, v cockpite.

Moja momentálna investícia do počítaču už presiahla hodnotu 400 EURO ( Thrustmaster Captain Airbus Edition ) a pedále pod stoličkou, ktorými sa ovláda tzv. RUDDER lietadla, preto by som rád zakomponoval túto informáciu, že nehľadám počítač za desať tisíc eur, pretože to dokopy spraví veľmi vysokú sumu, ale očakávam, že si ten simulátor aj užijem a je dôležité mať čo najviac prvkov najbližšie k možnej realite v hre t.j. viditeľnosť objektov na ultra, svetlá na ultra apod.

Pár info o zostave, ktorú potrebujem poskladať: hrať by som chcel aj iné hry, vrátane RDR2, GTA V a GTA VI, Last of Us plánujem hrať tento mesiac a rovnako o chvíľu výjde aj Last of Us 2 Remastered na počítač a očakávam, že to bude spĺňať možnosť nastaviť maximálne požiadavky v hre. Vyhliadol som už pár prvkov ako sú napríklad: 64GB RAM DDR5… pozeral som už aj po procesore Ryzen 7 9700X / Ryzen 7 7700 / Ryzen 7 9800X3D ale aj po Ryzen 5 9600X. Počul som, že hlavne pri simulátore je dôležité mať skvelý procesor, kedže čím lepší procesor, tým viac FPS pri rovnakom GPU….

Rozmýšľal som nad možnosťou hrania vo FHD na 4K monitore. Niektoré hry by som hral len na FHD ( tie náročnejšie ) a tie, ktoré nie sú tak náročné na 4K, nakoľko nemám doma momentálne žiadnú 4K TV, tak si myslím, že by mi 32” 4K stačilo na pozeranie filmu / seriálu a môžem to mať zároveň aj na hry a FHD rozlíšenie si prepnem na simulátor.

Rozmýšľal som aj nad možnosťou len FHD monitoru a všetky hry hrať na FHD rozlíšení, avšak viem že existujú aj alternatívy ako je 2560x1440 a 3440x1440. Úprimne, preferoval by som 3440x1440, pretože je to zaoblené a viac sa to podobá realite, avšak niektoré hry mi lacná zostava na takomto rozlíšení neutiahne a skončím s medium nastaveniami, aby to vôbec utiahlo na 60 FPS.

GPU som nejaké hľadal, pozdáva sa mi RX 7900XT alebo GRE, no tieto GPU vyzerajú byť skôr na 2560X1440 a 3440x1440, na FHD si myslím, že by stačila aj obyčajná RX 7800XT za 500 euro.

Neviem čo sa oplatí, či má zmysel vôbec skladať počítač na FHD, ktoré tu už je pomaly dvadsať rokov alebo sa posunúť vyššie napríklad na 3440x1440, poprípade nájsť nejaký 2560x1440 zaoblený monitor….som v tom stratený a hľadám niečo, čo by fungovalo a malo to zmysel. Doma čo používam na hranie je Xbox 360 a PC nemám žiaden.

Moja preferencia ja širokouhlý monitor kvôli simulátoru, aby som videl panely apod. viac na obrazovke a nemusel kvôli tomu hýbať dodatočne myšou.

Reklama
Alferi
Level 3.5
Level 3.5

Re: PC zostava na simulator a ine hry

Příspěvekod Alferi » 15 úno 2025 13:37

Na MSFS bych zvolil optimálně QHD (2560x1440), případně širší a o třetinu náročnější UWQHD - v kokpitu bývají jemné avionické displeje a ve FullHD by čitelnost nebyla tak ostrá. Grafiku by to zde chtělo zhruba v cenovém pásmu 600-800€ - momentálně přicházejí na trh nové grafiky, ale dostupnost a reálné ceny jsou nejasné. Nadcházející Radeony se sice zaklínají výhodností a nárůstem výkonu, ale dokud to neuvidím ... Procesor minimálně osmijádro, výhodný by byl zmíněný Ryzen 7700(X). U verze 2024 je také důležité rychlé připojení, alespoň 100 Mbit.

Dobrý kanál k MSFS: https://www.youtube.com/@homeairlines/videos

AirCrew
nováček

Příspěvekod AirCrew » 15 úno 2025 16:08

Ďakujem, rozmýšľal som že grafická karta by bola ideálne niečo ako 7900XT, avšak čo sa týka monitoru, tak našiel som jeden 2560X1440 prehnutý za 204 euro na alze, vyzerá to fajn, 3440x1440 už by bolo asi veľmi náročné na GPU v rozmedzí 600-800 euro, tam by trebalo asi aj pridať.

Prečo 7700X a nie 7700/non-x/?

Oplatilo by sa radšej kúpiť Ryzen 7 9800X3D a grafiku RX 7800XT? Alebo je lepšie kúpiť Ryzen 7 7700 a tie peniaze navyše dať do. RX 7900XT?

Alferi
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod Alferi » 15 úno 2025 18:51

Ty procesory můžou být oba, ten bez "X" má v základu nižší napájení (což v hrách obvykle nevadí), což ale lze případně poladit pomocí funkce PBO. 9800X3D bych vynechal, vyplatí se až s highendovými grafikami (pro budoucí upgrade?). Pokud to nespěchá, tak bych s grafikou počkal měsíc nebo dva, kupovat dražší model by teď nebylo moc výhodné.

AirCrew
nováček

Příspěvekod AirCrew » 16 úno 2025 15:59

9800X3D zrejme bude procesor na 4-5 rokov, pricom 7700 asi mozno na 2-3 max, kto vie.

Ale ak som si spocital sumu, ze kolko ma bude stat 4K monitor a cpu / gpu na 4K monitor, tak je to dost drahe. Nerobilo by mi to problem kupit, ale vraj je hlupost hrat FHD na 32" 4K monitore, ze to by som musel kupit max 27" 4K Monitor, aby to FHD nevyzeralo katastrofalne.

+

reproduktory mi tiez treba zakupit, tie stoja 100-150 euro, to je dalsia polozka, ktoru som nepocital. Napada mi jedine ist do rozlisenia 2560x1440 prehnuty monitor, to by bolo akurat....na viac asi uz nemam peniaze

Airen
nováček
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Airen » 16 úno 2025 16:49

2560x1440 je za mě ideální kompromis (já osobně bych zahnutý nechtěl, ale to je asi o preferenci)

Alferi
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod Alferi » 16 úno 2025 18:14

Místo reproduktorů bych zvážil sluchátka, moc se sice neušetří, ale kvalita zvuku bývá za tu cenu lepší.

AirCrew
nováček

Příspěvekod AirCrew » 16 úno 2025 21:56

Nehrajem hry, kde mi treba komunikovat s hracmi a ked hrajem nejake specificke hry, sme na discorde a riesim to cez telefon. Skor si chcem uzit reproduktory aj kvoli filmom, simulatoru apod, tu by som zvolil reproduktory:

Zatial to vidim takto:

Základná doska MSI PRO B850-P WIFI - je aj nejaka lepsia? musi mat bluetooth a wifi tiez by bolo ideal mat
SSD disk ADATA LEGEND 860 2 TB - mozem zobrat len 1TB a usetrit 40-50 euro
PC zdroj GIGABYTE UD750 GM
Operačná pamäť Patriot Viper Venom 64 GB KIT DDR5 6000 MHz CL30 - vyzeraju najlepsie v tejto cenovej kategorii
Chladič na procesor ARCTIC Freezer 34 eSports DUO White - uchladilo by to procesory, ktore som vypisal?

Skrinu zoberiem uz nejaku bazarovu za lacnejsie

CPU: 7 7700 / 7 7700X / 5 9600X / ine alternativy?

Dodatečně přidáno po 5 minutách 44 vteřinách:
https://www.alza.sk/31-5-msi-mag-321cup-levne-d12479610.htm

Co prosim mozem ocakavat od tohto monitoru? Je to dobry monitor? Co ak zapnem na tomto monitore 1920x1080, bude to velmi zle?

Alferi
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod Alferi » 17 úno 2025 08:52

Deska je v podstatě OK, ale nemá ve srovnání s B650 moc novinek (PCIe 5.0 na grafickém slotu nemá zatím moc význam), cena taky příliš neodpovídá výbavě, integrovaná zvukovka je podprůměr. K zamyšlení:
https://www.alza.sk/asus-rog-strix-b650 ... 456366.htm
https://www.alza.sk/msi-mag-b650-tomaha ... 505165.htm
Disk stačí, určitě 2TB.
Zdroj bych vzal kvalitnější, tady se moc nevyplácí šetřit - lepší efektivita, nižší hlučnost, dlouhá záruka a spolehlivost. Koukal bych se na recenze. Za ideál bych pokládal třeba tento: https://www.alza.sk/seasonic-core-gx-75 ... 744104.htm
Paměti by měly být v pořádku, pokud mají AMD EXPO certifikaci. Patriot vyzkoušené nemám, za celkem bezproblémové jsou pokládány Kingston Fury.
Ten chladič není moc výhodný, za nejlepší poměr cena/výkon platí Endorfy Fortis.
CPU určitě osmijádro, klidně Zen4 (5. generace není v herním výkonu o moc lepší).
S tím monitorem neporadím, muselo by se to vyzkoušet (ale na tak velké obrazovce už by ten rastr FullHD nejspíš vadil). Já bych ale do 4K nešel, nároky na výkon grafiky jsou extrémní. QHD se dá ještě rozumně "nakrmit", navíc MSFS moc vysoké fps nepotřebuje, není to akční hra. Dobré recenze monitorů jsou na webu rtings.com (EN).

AirCrew
nováček

Příspěvekod AirCrew » 17 úno 2025 18:30

Súhlasím s tým, že ak bude FHD na 32" 4K monitore šmejd, tak sa to neoplatí, pretože aj GTA VI plánujem rozbehnúť a nemyslím si, že mi utiahne hru, ktorá nevyšla zostava mierená na možno QHD maximálne. Staršie hry ako sú napríklad moje srdcovky Just Cause 2, Mafia 2, to by sa da 4K rozbehnúť dalo, avšak to 4K je veľmi náročné na komponenty, viac-menej všetko ostáva rovnaké, len CPU a GPU sú drahšie.

MSFS je nehratelné na 30FPS, aspoň podľa mňa. Pre mňa je dôležité dosiahnuť 55-60 FPS bezpodmienečne, nemôže mi to sekať, musí to ísť plynulo.

Dosku neviem ktorú, s MSI mám skvelé a ročné skúsenosti, ASUS som ešte dosku nikdy nemal.

Zdroj je už dosť drahý, to by som musel niekde ubrať...možno zobrať len 1TB SSD, môj starší počítač mal 1TB SSD a nikdy som ho nezaplnil hrami úplne.

V tom prípade zoberiem 8jádro napríklad 7700 alebo 7700X poprípade niečo silnejšie na ten simulátor.

Monitor mi najviac asi logicky dáva význam 1920x1080 / 2560x1440 = na väčšie rozlíšenie nie sú prostriedky, predsa len reproduktory + airbus cockpit zariadenie stálo 400 EURO.

GPU jedine RX 7800XT alebo 7900XT, neviem či simulátor profituje nvidia / amd.

Alferi
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod Alferi » 18 úno 2025 08:06

Ani s jednou deskou nejsou spojené nějaké problémy, s řadou Asus Strix jsem dlouhodobě spokojený.
Zdroj určitě může být levnější, řídil bych se dlouhou zárukou (ideálně 10 let) a nízkou hlučností (viz recenze, bohužel často jen cizojazyčné).
Jestli 1TB stačí, tak OK, obří instalaci měl jen MSFS 2020. A další disk jde vždy dokoupit.
Grafika výkonu 7900XT by to na QHD zvládla, ale počkal bych do března na novou generaci - měla by se zlepšit spotřeba i výkon, snad i cena.

AirCrew
nováček

Příspěvekod AirCrew » 18 úno 2025 12:05

Ďakujem, mne ta hlučnosť vôbec nevadí, ale že absolútne...či budem mať zapnutý film alebo hru, je to dosť nahlas a zdroj nebude počuť. Ak sa dá ušetriť 50 euro na zdroji, 50 euro na disku, už to je 100 euro dokopy. K tomu disku, ktory SSD 1TB by som si mal kúpiť? Hlavne so špecializáciou na ten simulátor.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nová PC zostava okolo 18 000kč
    od Ronja » 29 črc 2024 19:42 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2330
    od Gerete
    30 črc 2024 23:32

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”