Zdravím všechny, chystám se koupit pracovní pc. Bude se jednat převážně o programy Adobe Premiere Pro a Adobe After Effects a Cinema 4D, dále jen klasické kancelářské práce, v budoucnu možná i hry.
Hodně se rozhoduji mezi procesorem Intel a AMD. Co jsem tak všude možně četl, tak by ta nová generace od Intelu nemusela být úplně špatná, konkrétně s programem Premiere Pro. https://www.alza.cz/intel-core-ultra-7- ... ze-a-testy
Co se týče grafické karty, tak tu se zatím kupovat nechystám, to až v budoucnu. Nyní budu mít tuhle: https://graficke-karty.heureka.cz/sapphire-radeon-rx-6700-xt-pulse-12gb-gddr6-11306-02-20g/#prehled/
Dále si nejsem jistý chladičem, a zdrojem, aby jsem zbytečně nekupoval něco, co se plně nevyužije.
Jde mi hlavně o to, aby počítač nebyl hlučný a neměl zbytečně velkou spotřebu, RGB osvětlení jednotlivých komponentů nevyužiji.
Rozpočet mám 45k
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... E6C677A664
Moc děkuji za případné rady
Pracovní PC, 45k
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Pracovní PC, 45k
Je to Intel. To ze v zatezi ma spotrebu pres 220W to vime, ale nevime, kolik ma vyrobnich vad zpusobujicich
selhani procesoru jako dve predchozi generace, to zatim nevime.
Chladic - to nejlepsi co existuje pri takto vysoke spotrebe.
selhani procesoru jako dve predchozi generace, to zatim nevime.
Chladic - to nejlepsi co existuje pri takto vysoke spotrebe.
-
- Level 3
- Pohlaví:
Nechceš zbytečně velkou spotřebu a narveš tam Intel
Na práci je obecně lepší Ryzen. A zase naopak na tyto programy je zase lepší Nvidia.

CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B
-
- nováček
- Pohlaví:
falco_dee píše:Nechceš zbytečně velkou spotřebu a narveš tam IntelNa práci je obecně lepší Ryzen. A zase naopak na tyto programy je zase lepší Nvidia.
Nechystám se taktovat, chtěl bych procesor Intel Core Ultra 7 265, takže co se týče té spotřeby, tak např. oproti AMD Ryzen 9 9900X ta spotřeba není o moc větší, je třeba brát v potaz to, že ty hodnoty co jsou vypsané ve specifikacích jsou maximální možné, ne trvalé. To znamená, že mi rozhodně ten procesor nebude brát konstantně 182 W
Možná, že v určitých programech je lepší Ryzen, avšak konkrétně Premiere pro, a After Effects vede právě Intel. S grafikou souhlasím, tam je Nvidia napřed.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Samozrejmne ze maximalni hodnota mozna je hodnota trvala - kdyz renderujes video, mas neustale 100% zatez procesoru.
Deska ma limit 4000 Wattu, pokud se procesor nebude prehrivat, tak bude mit maximalni moznou spotrebu.
Schvalne se podivej do tech testu v Premiere, jakou ma pocitac spotrebu. U nas jsme vsechny Intely vyhazeli, kdo ma platit
ucty za elektrinu kterou pocitace 24/7 v plne zatezi generovaly.
Navic se podivej na 13 a 14 generaci - procesor po roce pouzivani umre, dostanes novy, ten umre uz po 3 mesicich. Nikdo nevi
jake vyrobni vady ma dalsi generace.
Deska ma limit 4000 Wattu, pokud se procesor nebude prehrivat, tak bude mit maximalni moznou spotrebu.
Schvalne se podivej do tech testu v Premiere, jakou ma pocitac spotrebu. U nas jsme vsechny Intely vyhazeli, kdo ma platit
ucty za elektrinu kterou pocitace 24/7 v plne zatezi generovaly.
Navic se podivej na 13 a 14 generaci - procesor po roce pouzivani umre, dostanes novy, ten umre uz po 3 mesicich. Nikdo nevi
jake vyrobni vady ma dalsi generace.
-
- nováček
- Pohlaví:
To chápu, že při renderu je nejvyšší spotřeba, avšak ten render trvá chvilku. Jsem si jistý, že nebudu denně renderovat více než 20 minut. https://www.techpowerup.com/review/inte ... 5k/24.html
Něco to bere, ale nebude to brát konstantně 182 W při ovládání premiere, pouze při renderu. Co mě hodně překvapuje tak je spotřeba při nečinnosti.
Ano, 13 a 14 generace byla problémová, když bych měl na tom PC hrát jen hry, tak bych o Intelu ani nepřemýšlel.
Hodně ještě přemýšlím o procesoru Ryzen 9 9900X, co myslíte, byla by to dobrá volba pro pracovní využití? (premiere, after effects, cinema 4d?)
Něco to bere, ale nebude to brát konstantně 182 W při ovládání premiere, pouze při renderu. Co mě hodně překvapuje tak je spotřeba při nečinnosti.
Ano, 13 a 14 generace byla problémová, když bych měl na tom PC hrát jen hry, tak bych o Intelu ani nepřemýšlel.
Hodně ještě přemýšlím o procesoru Ryzen 9 9900X, co myslíte, byla by to dobrá volba pro pracovní využití? (premiere, after effects, cinema 4d?)
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Render trva chvilku, pokud pocitac video co ma maximalne par desitek sekund. Obvykle jsou to hodiny az desitky hodin renderingu.
Pokud budes pouizivat treba Topaz Video AI, jsou to dny renderingu na jedno video.
Video co ma 1 hodinu se bezne prepocitava tak, ze to vecer das pocitat a druhy den pred pulnoci to je. A to je pouze full HD, 4K je
nasobne delsi.
Pokud budes pouizivat treba Topaz Video AI, jsou to dny renderingu na jedno video.
Video co ma 1 hodinu se bezne prepocitava tak, ze to vecer das pocitat a druhy den pred pulnoci to je. A to je pouze full HD, 4K je
nasobne delsi.
-
- nováček
- Pohlaví:
Topaz Video AI nevyužívám. Videa zpracovávám krátké, obvykle ta délka nepřesáhne ani 10 minut. Já tedy ten render moc neřeším, nejdelší dobu trávím upravováním videa, ne renderem. Upravování videa ve 4k je otázka budoucnosti, nyní se věnuji pouze full HD.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 3040
-
od Alferi
22 led 2025 19:49
-