Stolní PC na úpravu fotek a kancelářskou práci Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Stepa
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Stolní PC na úpravu fotek a kancelářskou práci

Příspěvekod Stepa » 26 dub 2012 16:17

Ahoj.

Poraďte mi prosím s návrhem sestavy stolního PC pro mou paní, které by mělo sloužit na úpravu fotek a nějakou tu kancelářskou práci (malé účetnictví, MS Office) a brouzdání po netu. Paní zatím upravuje fotky v Calistu, ale možná jí koupím Photoshop.

Jde o to, že paní má docela kvalitní digitální zrcadlovku a mě přijde líto upravovat fotky z takového stroje na něčem, co nedokáže ty fotky dobře zobrazit. No a současný počítač se včera odporoučel do věčných lovišť...

Určitě nepotřebuji nijak velký harddisk, stačí malý něco kolem 160 - 320 GB, určitě nepotřebuji myš, klávesnici, repráky.
Stačí úplně obyčejná DVD vypalovačka a nejobyčejnější integrovaná zvukovka a síťová karta (stejně máme doma pomalé připojení přes wi-fi).
Nepotřebuji operační systém.

Na druhou stranu by to chtělo nějaký lepší monitor (ale ne zas úplně profi).

Pokud jde o cenu, tak co nejlevnější, rád bych se vlezl do 10 000,-, pokud to nepůjde, tak co nejméně nad 10.

Děkuji moc.

Reklama
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Re: Stolní PC na úpravu fotek a kancelářskou práci

Příspěvekod Marfy » 26 dub 2012 17:53

Šlo by to takhle http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 9M011KQ701
S tím,že čtyřjádrový CPU s dobrou integrovanou grafikou a 4GB paměti bohatě stačí i na Photoshop (zbytečně drahý program,který není nutný).Disk 500GB se může zdát velký,ale od té doby co fotím taky zrcadlovkou,tak místa na disku hodně rychle ubývá.Přece jen 7,4 MB JPEG nebo 15 MB RAW na jednu fotku se při častém focení nastřádá.Osobně bych raději volil SSD disk a k tomu jeden větší HDD nebo externí.Monitor v sestavě za deset nemůže být jiný než TN technologie.Ovšem dá se použít i na fotky,ale IPS by byla lepší volba.Třeba tenhle http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B0001AJU
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 26 dub 2012 21:14

Děkuji za rady.

Otevřel jsem současný počítač, který je hotový, a díval jsem se, co by se z něj dalo použít. Je starý cca 8 - 9 let, ale občas byl v servisu a možná se v něm něco obnovovalo, jen nevím, co.

Je v něm 80 GB HDD Seagate Barracuda 7200.7 ST380013AS. Podle toho, co jsem našel na netu, by měl být SATA, takže dá se ještě použít? (dobrých 80 GB místa "zadarmo").
Dále by se měla dát použít DVD vypalovačka, je sice starší a pomalejší, ale nic s ní není.
No a možná i case - ale nevím, jestli odpovídá dnešním rozměrům a tak. Je v ní motherboard intel D865perl, ale nic bližšího o case nevím, nemůžu najít žádné sériové číslo nebo tak něco. V navržené sestavě case chybí...

Ostatní věci ze starého počítače nechci používat, nevím vlastně, která z nich je vadná, ale některá určitě, bo počítač se po půl hodině fungování kousne a nejde ani restartovat. Stejně ho chci vyměnit za nový.

Můžu použít starou case a starý HDD? Pokud ne, nebo by to byl risk, dala by se sestava prosím navrhnout i s case? A případně s SSD diskem, i kdyby se šlo trochu pes limit?

Děkuji moc.

PS. Úplně jsem zapomněl, jako úložiště fotek uvažujeme pořídit nějaký externí disk, prosím také poraďte, který - cca do 1500.

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 26 dub 2012 21:42

Může se použít case i starší SATA disk.Nebude to herní dělo s topící grafikou,takže ani hůře větraná case nemusí vadit.Stejně tak mechanika (pokud je SATA)se dá použít.
SSD disk bych klidně volil tenhle Kingston 60GB SSD Now .Ten sem tento týden dával do sestavy a běží bez problémů.
Externí disk tenhle Verbatim 500GB .Menší disk jak 500GB bych snad ani nekupoval.
Na skříň jsem skutečně zapoměl,takže pokud novou,tak alspoň něco takového http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 90UR000Q0Z
Levnější case mají tenké plechy a moc bych je nebral.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 26 dub 2012 22:35

Tak jsem vymontoval i mechaniku. Je to ND-2510A od NEC. Hledal jsem na netu, ale zda je ATA nebo SATA, jsem nezjistil... Nevíte někdo, co je zač?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 dub 2012 23:51

ATA = IDE
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 27 dub 2012 10:37

Ok, rozumím, vypalovačku nelze použít...

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 30 dub 2012 19:14

Ahoj.

Podařilo se mi sehnat nějaké další peníze, tak bych vás chtěl poprosit, zda by se sestava dala navrhnout o něco lepší, tedy i za více peněz, cca 15000, nebo o něco málo víc. Stále platí, že jde o sestavu pro úpravu fotek a práci v Office a účetním programu.

Díky předchozím radám už jsem vybral monitor - http://www.alza.cz/23-lg-ips235p-bn-d310719.htm - tenhle je výškově nastavitelný a dá se otočit o 90 stupňů

jinak by sestava měla obsahovat menší interní SSD disk (aby se na něj vlezly windows 7 ultimate, Office 2010, Zoner Proto Studio) a nějaké ty další běžné programy), 500 GB externí disk, procesor, integrovanou zvukovou kartu, grafickou kartu klidně taky integrovanou, ramky, desku, case (šel by nějaký menší, než klasická "bedna"?), vypalovačku, zdroj (snad jsem na nic nezapomněl), prostě kompletní počítač bez periferií jako myš, klávesnice, reprobedny.

taktéž nepotřebuji nový OS.

cenový limit je s monitorem včetně, případně 11 - 12 k bez monitoru

díky za pomoc

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 02 kvě 2012 23:53

Ahoj.

Nikdo se neozval, tak jsem zkusil tu sestavu složit sám, na základě výše navržených komponent: http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=136140

Ale prosím poraďte mi ještě:

- do sestavy jsem dal jinou desku, než byla původně navržena. Ta původní nemá USB 3.0 a to mi chybělo, když chci externí disk s USB 3.0. Tak jsem si tam dal jinou, ale nevím zda jsem zvolil správně (nedal jsem tam třeba zbytečně dražší?)?

- tam, kde to asi budu kupovat, nemají zdroje Seasonic, tak jsem si tam dal Fortron se stejnou specifikací. Ale nejsem si jist, jestli je tak kvalitní jako Seasonic. Na webu jsem k tomu našel pouze toto: http://forum.zive.sk/viewtopic.php?f=938&t=1114753

- mám tam SSD disk. Ale ten disk se prodává také jako upgrade kit - http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2AN35T1ITA Na co je takový upgrade kit dobrý, má smysl za to připlácet?

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 03 kvě 2012 06:54

Ten odkaz ti nefunguje (musíš dát odkaz na košík a potom zkopírovat to v tom okýnku)

Pokud chceš USB 3.3 tak třeba http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... QI011GJ501
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 03 kvě 2012 18:58

Odkaz nefunguje.A na upgrade kit se vyplatí připlácet jen pokud nemáš k disku kabely a redukci do 3,5" HDD pozice.CD se softwarem nepotřebuješ a tu redukci si koupíš zvlášť za cca.100,-kč.Já si je vyrábím sám :D .Vyjde na polovinu.

Stepa
nováček
Stav:

Příspěvekod Stepa » 03 kvě 2012 20:21

Jsem ten odkaz nezkontroloval, sory... tento by měl fungovat:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 5J010W3W01

jo, funguje. Tak co vy na to?

jinak kabely k disku (ani k ničemu jinému) nemám, takže je budu muset přikoupit. Leda by byly součástí balení třeba desky nebo zdroje?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o úpravu kódu. Děkuji *
    od junis » 09 črc 2024 18:05 » v Kancelářské balíky
    4
    4494
    od junis Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2024 17:54
  • 1000 Mb/s internet + stolní PC s Wi-Fi Příloha(y)
    od WolfGunCZ » 09 srp 2024 18:54 » v Vše ostatní (inet)
    6
    4821
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    14 srp 2024 12:30
  • Vypínající stolní počítač
    od ellomius » 07 pro 2024 21:24 » v Problémy s hardwarem
    2
    1665
    od kerubin Zobrazit poslední příspěvek
    07 pro 2024 23:14
  • Mazání fotek na google fotky
    od Kincl6 » 05 srp 2024 19:45 » v Vše ostatní (sw)
    0
    4173
    od Kincl6 Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2024 19:45
  • PC na hraní + práci
    od showpayne » 05 čer 2025 16:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2155
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    06 čer 2025 09:05

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”