Mikrotik router

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 19:52

Dobrý den,

pro někoho zřejmě jednoduchá otázka, pro mě záhada.
Chci připojit bezdrátově (wireless) Mikrotik router (hAP AC2), jenž jsem dostal dárkem, jako rozšíření Wifi signálu z mého hlavního routeru, od poskytovatele, konkrétně se jedná o TP-link Archer C6. Jednalo by se čistě o router na druhou stranu domu, aby tak byla pokryta zahrada. Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem. Hraji si s tím již několikátý den, zkouším různé manuály a rady na internetu, ale stále nic, co by fungovalo a přemostilo internet z hlavního routeru.

Mohl by mi zde někdo pomoci a vysvětlit, jak přesně postupovat?

Děkuji.

PS: Omlouvám se, omylem jsem klikl na vyřešené téma a uzamkl ho :thumbup: :clap:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 19:59

Bezdrátově jako repeater ho připojit nechceš. Snížil by sis rychlost WiFi na polovinu.
"Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem." - to je lež. Ethernet je definován na 100m (ale chodí i na větší vzdálenost). Na tuto vzdálenost ti ten archer nedosáhne ani omylem.
Mikrotik lze nastavit jako AP např.: - https://telekomunikace.cz/d/26505-Jak-n ... ik-jako-AP
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:07

ITCrowd píše:Bezdrátově jako repeater ho připojit nechceš. Snížil by sis rychlost WiFi na polovinu.
"Vzdáleností tedy odpadá propojení kabelem." - to je lež. Ethernet je definován na 100m (ale chodí i na větší vzdálenost). Na tuto vzdálenost ti ten archer nedosáhne ani omylem.
Mikrotik lze nastavit jako AP např.: - https://telekomunikace.cz/d/26505-Jak-n ... ik-jako-AP


Rychlost internetu tam není rozhodující, vzhledem k tomu, že se tam nebude dělat nic závratného, čistě jen pracovní věci a rád bych jednoduše pracoval z venku.
Nemyslel jsem to, že to odpadá, protože by to nešlo, spíše se mi upřímně nechce vést kabel skrze celý dům až na druhou stranu. Možná jednou při rekonstrukci to udělám, ale do teď bych to měl rád jako provizorní řešení.
Ten odkaz, ano to jsem četl, ale to je jen za předpokladu, že to máš propojené kabelem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:08

Osobně bych to řešil tak, že bych dal mikrotik jako hlavní router, je rozhodně lepší než to chrastítko od tplinku, natáhl kabel, kam potřebuju a tam připojil toho tplinka jako AP.
Pokud se ti nechce tahat kabel, použij powerline. Co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:14

ITCrowd píše:Osobně bych to řešil tak, že bych dal mikrotik jako hlavní router, je rozhodně lepší než to chrastítko od tplinku, natáhl kabel, kam potřebuju a tam připojil toho tplinka jako AP.
Pokud se ti nechce tahat kabel, použij powerline. Co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570


Takže varianta skrze rozhraní routeru, WinBox, neexistuje a tudíž jedná možnost je buď kabel, powerline a nebo koupit další tplink, jenž mají WDS bridge možnost přímo v rozhraní, že?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:23

Pokud opravdu trváš na WiFi, pak si dej jako hlavní router mikrotik a toho tplinka jako repeater (pokud to umí).
A necituj poslední příspěvek, tady nejsi na warezu (pravidla).

Dodatečně přidáno po 9 minutách 12 vteřinách:
A pokud trváš na svém nesmyslném (dle mě) řešení, pak zadej do gůgla mikrotik jako repeater. Jsou i videonávody na jůtrubce.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Honzous
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod Honzous » 30 čer 2022 20:39

TP link by to umět měl, respektive WDS tam je. Ovšem pamatuji si, že v připojení toho byl nějaký problém, před cca rokem jsme řešili u známého tento problém, respektive měl Mtik router a chtěl k němu připojit jako repeater TP link, vím že skrze auto zjištění všech potřebných údajů z wifi to prošlo, ale nepřemostilo se to. Tudíž nějaké extra nastavení v Mtiku, jakože to povolit TPlinku? Nevíš o něčem takovém?

Jinak za ty citace pardon. Zapomněl jsem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2022 20:43

Nejsem žádný superznalec mikrotiku, ale pokud se něco dává do bridge, tak to do konfigurace mikrotiku musíš zadat. Tedy by v bridge wifi mikrotiku měla být zadána adresa tplinku.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10561
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Mikrotik router

Příspěvekod zeus » 30 čer 2022 23:48

Degradovat Mikrotik na repeater?! Vrat ho a kup nejakou Tendu nebo TP-Linka, na tech to to naklikas za 2 minuty.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přeportování Mikrotik
    od Keyser Söze » 29 črc 2022 20:29 » v Sítě - hardware
    3
    426
    od zeus
    30 črc 2022 13:23
  • Mikrotik firewall
    od BigSandy » 13 led 2022 08:06 » v Sítě - hardware
    1
    353
    od zeus
    13 led 2022 09:32
  • MikroTik Wireguard VPN
    od BigSandy » 20 úno 2022 16:32 » v Sítě - hardware
    8
    1099
    od zeus
    06 bře 2022 10:58
  • Mikrotik DHCP PXE
    od JurajVeliky » 23 pro 2021 14:10 » v Sítě - hardware
    3
    526
    od ITCrowd
    25 pro 2021 13:58
  • Mikrotik - zabezpečení přístupu
    od Vaclav_N » 25 zář 2022 20:46 » v Sítě - hardware
    2
    122
    od zeus
    včera, 09:54

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 8 hostů