Nový levný router/modem?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 898
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod vojak3 » 12 úno 2021 17:35

Rodiče mají přesně tenhle ZyXEL od Tmobilu a mají stabilních 50Mbps.
Já si na internet pořídil (internet mám taky od Tmobile 50Mbps) https://www.czc.cz/asus-dsl-ac55u/198503/produkt
zezačátku byl problém že jel max 30Mbps takže jsem je furt otravoval i přesto že říkali že unich problém neni, následně po 2týdnech zkusili restartovat nějaké porty a ejhle 50Mbps tam lítá.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Reklama
Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2175
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod cervcek » 12 úno 2021 17:36

Zrovna lowend Zyxely nejsou moc spolehlivá zařízení, navíc to nemá gigabit, jak píšeš, o absenci 5GHz nemluvě. Technická podpora poskytovatele se taky na nepodporované zařízení vykašle, je otázkou, zda to tazatel dokáže sám nakonfigurovat, případně po čase diagnostikovat závadu. Dle mého osobního názoru nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat nejlevnější věci, ale to je každého věc.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4794
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod dvorakj » 12 úno 2021 17:37

ne necetl. neni to VUBEC dulezite. Radis jinym drahy odpad.
On nekupuje branu pro 1 PC, ale router do site!

MoA285
Level 1
Level 1
Příspěvky: 52
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod MoA285 » 12 úno 2021 18:08

Teď jsem ještě o něco zmatenější. :huh: .. Nejdříve byla potřeba investice a pak tu mluvíte o zařízených, která by těch 50Mbps zvládat měli. To opravdu neexistuje kompromis v podobě spolehlivé značky, která je schopná zajistit tři .. řekl bych .. základní funkce? (TV/Wi-Fi/Pevný internet)

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 898
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod vojak3 » 12 úno 2021 18:19

Nevím jak je to u O2 ale T-mobile doporučil pro jejich internet ten ZyXEL (s tím že všichni víme že je to křáp) ale už jim běží 2roky cca a bez problému a to tam byli připojeni 2x Gaming PC, 1xPC na běžné používání, 2x TV přes wifi, 1x PS4 skrze wifi a 6telefonu přes wifi. Ale jak říkam modem prodává T-mobile a O2 ho v nabídce nemá takže když budeš mít nějakej problém tak ti nepomůžou protože nemáš jejich zařízení.

Samozřejmě kluci ti radí lepší modemy protože se můžou za ně zaručit což ten ZyXEL je loterie.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

MoA285
Level 1
Level 1
Příspěvky: 52
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod MoA285 » 16 úno 2021 08:18

Mám pár známých, kteří museli ZyXEL od T-Mobilu nejednou reklamovat, takže tam těch vadných kusů bude asi víc. .. Tak když dám cenovku do 3 tis. Dostanu prosím nějaké tipy? Díky

Dodatečně přidáno po 3 minutách 11 vteřinách:
Ještě bych chtěl poprosit o upřesnění. Chtěl bych vyměnit i kabel, který vede k té „pevné" krabičce. Dohledal jsem, že by to měla být koncovka R11, je to tak správně?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 09:06

Takže si to shrneme... Napsal jsem ti tohle:
ITCrowd píše:Takže bych ještě jednou poprosil o to, aby ses domluvil s providerem, co ti bude ochoten na linku zavěsit a nechal proměřit linku, abys věděl, jaký tarif si můžeš dovolit.
Mimo to je taky třeba sdělit, jaký profil (https://en.wikipedia.org/wiki/VDSL) má podporovat nové zařízení. Dnešní rychlý internet vyžaduje 35b a routery, které tohle umí, začínají na 3.000,-.
Řešení jsou v podstatě tři, a ani jedno není levné:
1. Pořídit to, co provider doporučuje. Je to nejjednodušší cesta, navíc je zajištěna podpora ze strany providera - O2 zásadně neřeší cokoli, kde není připojeno jejich zařízení.
2. Pořídit jejich levnější zařízení (např. ZTE), to přepnout do režimu bridge (pouze modem) a za něj dokoupit vlastní router. A už jen to, že musí umět IPTV se na ceně odrazí.
3. Zjistit si, co vlastně potřebuji a koupit vlastní zařízení. Smířit se s tím, že ho nenasatavím, takže ho do 14-ti dnů vrátím. Nebo ho nastavím, ale nebudu mít podporu providera. A cena? Možná těsně pod 2000,-.


Ani ses neobtěžoval zjistit od providera, jaké máš možnosti, natož dodat profil, který má modemrouter umět. Možná očekáváš, že tu vlastníme křišťálové koule a prostě nahlédneme a hned víme. Tak tomu ale není. Se svým přístupem se dočkáš maximálně toho, že ti sem neznalí "prdnou" první věc, která je napadne - jak se také stalo.

Rozumíš psanému textu?

Ke kabelu RJ11 - není kabel jako kabel - pročti si tohle: viewtopic.php?f=41&t=205043 ať víš, do čeho jdeš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

MoA285
Level 1
Level 1
Příspěvky: 52
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod MoA285 » 16 úno 2021 11:45

„Provider" mi řekl, že by to mohli navýšit na 100Mbps, ale to nepožaduju a asi jsi úplně nepochopil s kým se tady bavíš.
Dodal jsem všechny informace, které jsem schopný dodat byl, dle tvých sedmi bodů. Od té doby tady máváš profilem VDSL připojení, IPTV .. apod. Jak to mám jako laik vědět, když na mě mluvíš svým jazykem a neposkytl jsi vůbec nic, kde bych to jako ten laik zjistit mohl a pak mohl dát sem?

Ano, přečetl jsem si vše, co jsi poslal a ani po několikátém přečtení jsem nebyl o nic moudřejší a i když jsem si ty pojmy hledal sám, tak mi to nic moc neřeklo.

Jsem schopný pochopit, že to může být důležité pro výběr toho routeru/modemu, ale pokud dám informace jako je poskytovatel, rychlost připojení, druhy služby, původní modem/router + problém a požaduju něco, co umí úplně to samé a bez problému, tak nějak nechápu, proč je problém sem hodit pár spolehlivých modelů pro takové použití. To jsem snad napsal řečí, kterou ovládáme oba dva.

Jestli jsi bral ohled na to, abych to byl schopný nakonfigurovat, tak děkuju a beru to na vědomí, ale s tím už bych se zkusil poprat sám a případně bych to vrátil do 14-ti dnů, jak jsi sám napsal a pak běžel s brekem k „providerovi" pro Smart Box.

35b by mělo být pro routery, které chtějí dosahovat vyšší rychlosti než je 100Mbps. Jak už jsem napsal mám 50Mbps. Tím by snad mělo i odpadnout nějaké myšlení to vážně s „investičním" routerem/modemem.

Pod modelem routeru jsem dohledal tu koncovku RJ-11 pro ADSL2+/VDSL2.
Odhaduju, že to víc poví lidem tady a proto jsem se ptal.

Nezlob se na mě, ale už jsi údajně skončil, tak tě poprosím, pokud nemáš zájem nějak normálně pokračovat, aby ses už tedy neobtěžoval, protože mně tímhle způsobem opravdu nepomůžeš.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21259
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod ITCrowd » 16 úno 2021 12:20

Ono je fakt strašně složité zavolat na technickou podporu, že? Popřípadě se podívat do nastavení modemu, na jakém profilu běží - pokud to ovšem ukazuje.
Tvému přání vyhovím velice rád. A taky jsem pochopil, s kým se bavím.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

MoA285
Level 1
Level 1
Příspěvky: 52
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nový levný router/modem?

Příspěvekod MoA285 » 16 úno 2021 12:43

Pro člověka, který tohle nikdy nedělal to těžké je. Představ si to. Technická podpora na O2 mi nikdy s ničím dobře neporadila, tak mě nenapadlo, že by něco takového mohli vědět tentokrát a hledat to v nastavení modemu mě to taky nenapadlo, protože jsem do toho taky nikdy nelezl.

Kouknul jsem se na internet, jak se otevírá nastavení, proklikal všechny kolonky i jejich „podkolonky" v Snadném nastavení, Informacích o zařízení i pokročilém nastavení a VDSL kolonku jsem nenašel. V Informace o zařízení - - Statistics - xDSL jsem našel MODE a to je VDSL2-17a a potom už jenom pár možností v nastavení, kdy jsem mohl VDSL, ADSL, .. vypnout.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • optimální nastavení modem + modem/router + router
    od duchar » 03 zář 2020 16:31 » v Sítě - hardware
    6
    1302
    od duchar
    04 zář 2020 07:43
  • Nový DSL modem - o fous nižší rychlost
    od davidk7 » 16 pro 2020 19:26 » v Administrace sítě
    4
    981
    od davidk7
    17 pro 2020 18:03
  • Nový router
    od nejm » 03 bře 2021 17:01 » v Sítě - hardware
    7
    568
    od ITCrowd
    04 bře 2021 10:27
  • Novy router
    od cmuch » 10 bře 2021 10:34 » v Sítě - hardware
    17
    907
    od cmuch
    11 bře 2021 16:41
  • Nový Router
    od mtc » 26 říj 2020 10:40 » v Sítě - hardware
    3
    478
    od mtc
    26 říj 2020 14:17

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti