Zapojení routeru

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

malinkej
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Zapojení routeru

Příspěvekod malinkej » 07 led 2019 19:31

Zdravím Vás, prosím o radu jak zapojit router nebo switch. Mám optiku natáhlo do bytu, momentálně mám router ASUS RT-66U a z něj LAN do set top boxu k IPTV. Jde mi o to zda je lepší pro stabilitu sítě a hlavně rychlost před routerem síť rozdělit switchem odkud půjde jeden drát přímo do IPTV a druhý pak do router skrz Wifi. Pomůže to? Nebo jaké je nejlepší zapojení IPTV? Díky za rady a tipy.



Reklama
petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 36015
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zapojení routeru

Příspěvekod petr22 » 07 led 2019 19:38

Router je koncove zarizeni, tedy by melo byt zapojene primo do site poskytovatele.

Pres switch primo do netu bys mel vice koncovych zarizeni coz muze byt poruseni smlouvy.

Pokud nemas dalsi zarzeni pripojena kabelem, nema pouziti switche zadny smysl,
switch slouzi pouze na zapojeni vice zarizeni do jedne site.

malinkej
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Zapojení routeru

Příspěvekod malinkej » 07 led 2019 19:48

Já jen, že mi u poskytovatele nabízeli do pronájmu switch, že je třeba zapojit první ten a poté jedním drátem do set top boxu a druhým do routeru, že jinak to nepůjde, jedině, že by se nějak složitě přenastavovali porty nebo co. Tak jsem mu řekl, že doma switch mám, že od nich nepotřebuji. Ale zapojil jsem STB na zkoušku z routeru a jde. Tak jestli jen kecal, aby pronajmul switch nebo zda by to nepomohlo třebo s rychlostí netu.

Ještě se zeptám nemá někdo praxi s nastavením ASUS routeru v nastavení LAN záložka IPTV viz foto. Zda to nepomůže nějak rychlosti nebo stabilitě?

Obrázek

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 15938
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zapojení routeru

Příspěvekod ITCrowd » 07 led 2019 21:32

No, třeba netbox to má zrovna tak, zapojuje switch pro STP a IPtel ještě před router.
Switch bych si nepronajímal, ale koupil.
Vyzkoušet to můžeš jedině tak, že změříš rychlost s a bez switche. Osobně, pokud to funguje, nechal bych to tak.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

malinkej
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Zapojení routeru

Příspěvekod malinkej » 07 led 2019 22:59

Práve máme KukI TV od Netboxu, tedy od jiného poskytovatele, který ji nabízí, ale KukI. A bylo mi to tak řečeno, switch před router a do STB a routerů zapojit. Ale jak píší jde to i přímo z routeru. Tak zítra zkusím rychlostí. Ale tak pokud není nějaké jasné dané pravidlo pro rychlejší net s IPTV tak to extra řešit nebudu.

To ITCrowd: nevis u toho Asusu to nastavení speciální na IPTV k cemu je a jak nastavit? Ptam se, že jsi tento Asus recenzoval a asi o tom něco víš. Děkuji.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 15938
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zapojení routeru

Příspěvekod ITCrowd » 07 led 2019 23:46

Je to jen předpoklad, ale myslím si, že u netboxu začali dávat switch před STB kvůli routerům, které TV nezvládaly. Dnešní routery (ne plečky) už s tím problém nemají.
Kdybych věděl, jaké nastavení tohoto routeru je pro KUKI TV, tak bych ti to rovnou napsal. Jenže já mám TV normálně přes anténu, takže opravdu nemůžu sloužit. Ale nic ti nebrání to vyzkoušet, buď bude fungovat nějaké nastavení, které tam je, nebo to můžeš zkusit ručně. Zde je ale třeba znát Vlan ID (ID virtuální LAN), na které TV běží, tedy pokud má TV vlastní Vlan. Pokud ne, je to fuk. Pokud ano, pak bych asi položku Internet nechal být, položku LAN port4: do VID vyplnit Vlan ID, prio pravděpodobně 4. Jaké by to měly být přesně údaje by ti měl říct provider. Toto nastavení udělá v podstatě to, že veškerý síťový provoz na Vlan, kde je IPTV, bude směrovat rovnou na port4 bez toho, že by se musel o něco starat procesor routeru.
Pokud TV nemá vlastní Vlan, pak je to fuk a nebude to mít ani žádný vliv na rychlost.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Vybírání routeru do kavárny/baru + zapojení
    od adnod » 12 říj 2018 08:50 » v Administrace sítě
    1
    923
    od ITCrowd
    12 říj 2018 21:37
  • Reproduktory 5.1 zapojení
    od lamer22 » 28 říj 2018 00:29 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    4
    2129
    od lamer22
    28 říj 2018 01:00
  • Zapojení SPDIF
    od vlado33333 » 15 zář 2018 15:09 » v Problémy s hardwarem
    5
    494
    od vlado33333
    19 zář 2018 10:09
  • Zapojení soundbaru do monitoru??!!!
    od vincentvega1 » 27 zář 2018 01:25 » v Problémy s hardwarem
    4
    533
    od vincentvega1
    04 říj 2018 13:03
  • Grafická karta, zapojení
    od adnod » 14 črc 2018 22:32 » v Vše ostatní (hw)
    3
    383
    od xbs
    15 črc 2018 00:05

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti