Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Harold
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod Harold » 30 lis 2019 11:49

Zdravím,
chci si doma vytvořit síť ze dvou routerů podporující WiFi MESH. Hlavní router bych nechtěl dávat na půdu doprostřed domu, ale rád bych měl každý router na obytném podlaží. V přílohách jsem znázornil 3 uvažované varianty. Druhý, vedlejší router by byl přepnut do funkce AP.

Varianta 1 je standardní propojení, které bude fungovat bez problému, ale router nechci dávat na půdu.
Variantu 2 preferuji, ale nejsem si jistým jestli bude fungovat, zde prosím o radu/komentář.
Varianta 3 je alternativou, ale zde bych musel táhnout 2 kabely ke zdroji internetu na půdu.

V případě, že by variantu 2 šlo takto zapojit, stačil by obyčený SWITCH, nebo například s funcí VLAN? Bude takto propojená síť se chovat jako jedna domácí síť?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19255
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod ITCrowd » 30 lis 2019 13:43

První za přípojkou musí být vždy router. Takže varinta 2 odpadá.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1558
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod Microsheep » 30 lis 2019 13:44

Z jakého důvod potřebuje VEDLEJŠÍ router na sobě WANku? Spodní patro půjde přes jinou veřejku? Budeš ho samozřejmě zapojovat do LANu, zbytečně k němu budeš dostávat WAN a dělat další DHCP apod.
\\koukám, že si změnil obrázky, takže polovina nebude vědět o čem se bavím že, takže text nad tímto prosím ignorovat :evil: :evil: :evil:

Teoreticky varianta 2 pomocí VLAN ano,
- potřeboval by si managovaný switch s VLAN na půdě
- ale málokterý router tě nechá dělat VLANy na WAN a nenapsal si jaký hlavní router máš, ale předpokládám nějaký ASUS.
Koukal jsem např. na Zyxel USG a tváří se, že by to uměl.

Pokud pro tebe nedělá problém natáhnout další kabel, tak varianta 3 na to ti stačí hloupý switch na půdě a samozřejmě dole VEDLEJŠÍ router zapojení do LANky a vyplé DHCP.
Nebo si koupit router např. https://www.alza.cz/ubiquiti-edgerouter-x-d4016441.htm (1 390kč) dát na půdu a zbytek schovat za LAN.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19255
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod ITCrowd » 30 lis 2019 14:39

Nechci rýpat, ale tazatel chce mesh. Takže varianta s routerem ubiquiti pravděpodobně nebude fungovat. Aspoň podle meshích pravidel by měl být jeden z prvků router. Ale jak píšeš - měl by napsat, co vlastně má za routery.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1558
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod Microsheep » 30 lis 2019 15:14

Mě přijde, že mesh je nějaké zajímavé slovíčko (stejně jako slovíčko TRUNK u switchů), kde si každý výrobce implementuje to, co si pod tím představuje on sám. (díval jsem se např. TP-Link, Unifi) Když člověk napíše WiFi Mesh vlastně to může znamenat cokoliv. Ale většina výrobců se shodne na tom, že se jedná o 1 síť a jednotlivé APčka mezi sebou komunikují bezdrátově (nejen), např. tam kde není možnost drátovat a je potřeba větší pokrytí tak tam nasekají plno APček a mezi sebou si uzdravují signál. Většinou jsou to teda jen APčka.

Harold
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod Harold » 30 lis 2019 15:34

Díky za rady a připomínky, už jsem se v tom zorientoval a vídím, že varianta 2 takto nelze. Zvážím reogranizaci kabeláže po domě a rozhodnu se pro variantu 1 nebo 3. Mám obavy, aby z půdy byl dostatečný signál pro 2. NP.

Routery mám k dispozici 2x ASUS RT-AC66U B1, AC1750, Wi-Fi Dual-Band USB3.0 Gigabit Aimesh Router, u zdroje jej nechám nastaven jako router a v 1.NP se bude chovat jako switch a AP. Mám větší vícegenerační dům a chci jej vykrýt 1 WiFi.
Naposledy upravil(a) Harold dne 30 lis 2019 15:37, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19255
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod ITCrowd » 30 lis 2019 15:36

Ano i ne. Pro příklad: viewtopic.php?f=41&t=200418
Rozdíl je:
- navazuje se vždy nejrychlejší spojení (nezávisle na frekvenci)
- existuje pouze jedno SSID
- mesh prvky (aspoň ty asusové) umí spolu komunikovat i přes BT => užitečné pásmo není zatíženo vlastní "domluvou" prvků
- mohou být propojeny přes switch (pak je to podobné jako AP), ale taky nemusí
Souhlasím s tím, že každý výrobce to má jinak a taky pochybuji o tom, že by spolupracovaly prvky rozdílných výrobců. Nicméně síť AP funguje jinak.
A k tomu prvému řádku (neviděl jsem ten původní obrázek), ale asusy lze přepnout do AiMesh (případně do AP) i s tím, že mají připojen vstup na WAN port. Ten se pak chová jako LAN port.

Dodatečně přidáno po 9 minutách 12 vteřinách:
Harold: A co ti brání protáhnout WAN kabel z půdy do 2.NP, tam umístit hlavní router a dál pokračovat jako ve varintě 1)?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Harold
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Propojení WiFi routerů s funkcí MESH pomocí SWITCH

Příspěvekod Harold » 30 lis 2019 16:16

ITCrowd: Já mám z půdy roztahané kabely k PC, tak jsem to chtěl zachovat s tím, že bych tam dal SWITCH. Routery s WiFi bych dal na jednotlivá patra a do nich bych případně připojil tiskárnu, TV a další zařízení.

Ale nyní jsem došel k rozhodnutí, že současnou kabeláž přeorganizuji, zkusím jaký bude WiFi signál z půdy a případně natáhnu WAN do 2.NP, jak doporučuješ.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • propojeni 2 pc pomocí routeru
    od shockwave » 20 dub 2020 10:39 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    285
    od shockwave
    22 dub 2020 10:19
  • Propojení PC s TV pomocí HDMI kabelu
    od Tholus » 29 pro 2019 15:58 » v Problémy s hardwarem
    6
    646
    od Tholus
    29 pro 2019 23:11
  • Propojení dvou routerů - omezení downloadu
    od geekercz » 06 bře 2020 11:48 » v Administrace sítě
    7
    1304
    od geekercz
    09 bře 2020 18:28
  • Smart Box O2 a funkce mesh
    od Jsimi » 14 úno 2020 17:05 » v Sítě - hardware
    1
    745
    od ITCrowd
    14 úno 2020 17:17
  • Výběr WiFi routeru (opět)
    od Karkal » 18 pro 2019 22:07 » v Sítě - hardware
    10
    814
    od ITCrowd
    19 pro 2019 12:25

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů