Volba nového routeru Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

pajas92
Level 1
Level 1
Příspěvky: 53
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Volba nového routeru

Příspěvekod pajas92 » 02 pro 2019 22:02

Ahoj,

potřeboval bych poradit s výběrem nového routeru nebo více routerů.

Abych trochu nastínil o co mi jde. Chci v domě vytvořit jednu wifi síť, abych se mohl pohybovat po domě a garáži bez nutnosti se přepojovat ručně na jinou wifi. V tuto chvíli je tam umístěn router, který pokryje cca půl domu. Jde asi o 20 metrů dlouhý, dvoupatrový dům. Druhé patro slouží, jako půda a je tedy zcela průchozí. Chtěl bych tam umístit dva routery, tak aby pokryly celý dům a část venkovního prostoru (terasu apod.). Původně jsem chtěl tento problém vyřešit koupí dvou opakovačů, ale nechám si poradit i zde.

1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď?
Co se týče výrobce mám zkušenost pouze s TP-link.

2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)?
Jde o běžné použití (Stolní PC, notebook, mobilní telefony) tudíž LAN a WiFi je dostačující.

3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz?
2,4GHz bude stačit.

4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.)
1x Stolní PC, 2x Notebook, 1x Tablet a cca 3 mobilní telefony.

5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy)
Pokud by to nebylo nic extra, tak možnost "Logování" a "Rodičovské kontroly" bych uvítal.

6. Požaduješ DLNA, USB port atd?
Žádný extra požadavek, než výše popsané nemám.

7. Rychlost internetu dle smlouvy?
Zde se rozhoduji, mezi těmito možnostmi Basic nebo Optimal.

► Zobrazit spoiler



Budu rád za každou radu a doporučení. Děkuji :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod ITCrowd » 02 pro 2019 22:37

Odpověď na otázku 1? Přesný typ a výrobce routeru není "mám zkušenost s tplink".
Otázka 2 - co ti vede od providera do domu?
Kolik do toho chceš investovat?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 792
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod Coxx-cz » 02 pro 2019 22:44

Jen tak mimo, oba ty tarify jsou za ten peníz docela bídný, kór s agregací 1:5. To u vás nejde nic lepšího? Třeba i vzduchem?
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

pajas92
Level 1
Level 1
Příspěvky: 53
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod pajas92 » 02 pro 2019 23:43

Omlouvám se, blbě jsem to přečetl. :) Má chyba.

Nicméně aktuálně tam je NETGEAR WGR614 v9.

Představoval jsem si dva routery, každý cca 1.000 Kč a umístit je na dvou místech půdy. Pokud jsem s cenou mimo, nechám si velmi rád poradit.

Bohužel je to vesnice, kde není moc providerů není. Je to pro rodiče, takže je to spíše na prohlížení internetu, než nějaké divoké hraní her a stahování.

Druhý provider nabízí toto:
Podle informací od ostatních obyvatel obce, mají dost časté výpadky.

► Zobrazit spoiler
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod ITCrowd » 03 pro 2019 05:53

ITCrowd píše:Odpověď na otázku 1? Přesný typ a výrobce routeru není "mám zkušenost s tplink".
Otázka 2 - co ti vede od providera do domu?
Kolik do toho chceš investovat?

Jinými slovy - jak se internet dostane k tobě?
WiFi - na baráku anténa, někde na půdě krabička, pak router
DSL - po telefonní lince
kabel - síťový UTP kabel, případně optika
G3, LTE - mobilní operátor
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pajas92
Level 1
Level 1
Příspěvky: 53
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod pajas92 » 03 pro 2019 12:21

Obě možnosti jsou právě bezdrátové. Anténa, krabička na půdě a poté router.

dvorakj
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3243
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod dvorakj » 03 pro 2019 19:23

bezdratove jake

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod ITCrowd » 03 pro 2019 19:42

Tak jako tak, podle informací, úplně postačí 100mbitové routery (AP).
Osobně bych doporučil cokoli, co umí wifi 300Mbps odněkud z bazaru s možností nahrazení antén za antény s vyšším ziskem.
Jinak klidně tohle: https://www.czc.cz/tp-link-tl-wr841n_2/75522/produkt
Můžeš jich koupit víc a zapojit je jako switch (můj podpis napoví).
Stolní pc připojit kabelem.
Pokud chceš pokrýt celý dům, pak je nemůžeš umístit nas střechu, ale do prvního patra, tím pokryjí přízemí i první patro. U terasy v případě potřeby můžeš instalovat další. Ten starý netgear můžeš klidně použít jako další AP.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pajas92
Level 1
Level 1
Příspěvky: 53
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod pajas92 » 03 pro 2019 21:59

Jaký bezdrátový asi nejsem schopen přesně definovat.
Jde o tyto dvě společnosti, mezi kterými jsem se rozhodoval. Vzhledem k referencím jsem se rozhodl pro první možnost.

1) http://www.podorlicko.net/cenik-internetoveho-pripojeni.html#header1

2) https://www.nsys.cz/internet/nabizene-tarify/



Děkuji za radu. Vyzkouším přímo TP-LINK TL-WR841N.

Ten NETGEAR je velmi slabý. Umístil jsem ho do patra a pokud jsem v přízemí přímo pod ním (silný strop), tak mám slabé dvě čárky a pokud jdu do vedlejší místnosti tak signál ztratím zcela. Nechám ho asi jen na léto někde pod střechu terasy.

PS: Návod v podpisu "Router jako Switch" je skvělý.

Děkuji :)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod ITCrowd » 03 pro 2019 22:06

Pokud máš silný strop, tak ti to z 2. patra rozhodně dolů neprojde.
Možná by bylo nejlepší koupit starší routery s n300 a vyměnitelnými anténami a dát tam 9dBi antény. To by mohlo trochu pomoci.
Jinak pospojovat LANkama jednotlivá AP a umístit je tak, aby byl všude signál.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pajas92
Level 1
Level 1
Příspěvky: 53
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod pajas92 » 03 pro 2019 22:21

Zkusím objednat jeden a umístit ho nad danou místnost. Snad jeden strop signál projde. Kdyby ne tak to vrátím a pokusím se sehnat nějaké starší s vyměnitelnými anténami.

Původně mi chtěli dát jeden hlavní router a pak 2 opakovače signálu, ale s těmi nemám žádnou zkušenost. A navíc propojit routery, jako switche se mi zdá daleko lepší.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Volba nového routeru

Příspěvekod ITCrowd » 03 pro 2019 22:29

To se ti zdá správně. Každý opakovač sníží rychlost na polovinu. Takže bys sice měl plný signál, ale bylo by to zoufale pomalé. Proto opakovače nikdy nedoporučuji.
Pokud není možnost natáhnout kabel, lze z toho vybruslit powerline - viewtopic.php?f=117&t=165570
Existují i powerliny, které umí šířit wifi - např.: https://www.czc.cz/strong-powerline-wf- ... 57/produkt
Cenově je to ovšem trochu jinde. Ale výhoda je, že když chceš wifi třeba v altánu na zahradě, zapíchneš powerlinu v baráku, druhou v altánu a jedeš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nastavení nového Routeru
    od Lanther » 16 črc 2019 20:34 » v Sítě - hardware
    5
    796
    od ITCrowd
    17 črc 2019 12:42
  • Výběr nového routeru?
    od efelen » 25 bře 2019 15:28 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    548
    od zeus
    25 bře 2019 20:06
  • Žádost o pomoc s výběrem nového routeru
    od Lnk » 03 pro 2019 13:13 » v Sítě - hardware
    2
    293
    od Lnk
    03 pro 2019 22:23
  • Volba antivirusu
    od Masaker » 07 úno 2019 08:30 » v Vše ostatní (sw)
    9
    649
    od richchie
    07 úno 2019 14:14
  • Volba wifirouteru
    od JagWick » 29 led 2019 19:26 » v Sítě - hardware
    28
    2071
    od lupo450
    06 úno 2019 21:13

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot] a 1 host