Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 04 úno 2020 23:06

Zdravím,
chtěl bych poprosit o pomoc s následujícím problémem.
Už nějakou dobu si marně lámu hlavu se zprovozněním/vyladěním domácí sítě. Mám nový stolní počítač ("Ryzen"), zánovní noťas (z podzimu) (“HP”), starý stolní počítač (“PC”) (vše Win 10), NAS a satelitní/kabelový přijímač (s interním HDD, “STC”) a chování toho všeho jako celku je poněkud divné:

1) Ryzen – má přístup do NAS, nemá přístup do HP (kromě složky “Users”, jinak hlásí absenci přístupových práv), má přístup do PC
2) HP - má přístup do NAS, má přístup do Ryzenu, má přístup do PC
3) PC - má přístup do NAS, má nepřístup do HP, nemá přístup do Ryzenu
4) STC - má přístup do NAS, má přístup do HP, ale nic nevidí, nemá přístup do Ryzenu, má přístup do PC
- tím “(ne)má přístup do”, mám na mysli přístup do disků/složek, u nichž jsem povolil sdílení
- i když přístup není možný, zařízení a sdílené disky vidím - i když to někdy trvá, než se zobrazí (s výjimkou STC, kde u HP a Ryzenu vidím pouze jejich názvy na seznamu zařízení)
- u HP je chování totožné na kabelu i na wifi

Jsem už docela zoufalý, vyzkoušel jsem kde co, ale nic. Jediný výsledek bylo citelné zpomalení HP, ale to nejspíš zapřičinilo poslední sestavení WIN. Vše a priori potřebné je aktivní / povolené.

Přitom síť v konfiguraci PC + předchozí noťas (Win7) jela bez problémů. (Mám ještě síťový disk Seagate GoFlex, také bez problémů).

Předem díky za případnou pomoc.



Reklama
Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1519
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Microsheep » 05 úno 2020 06:57

Kromě oprávnění pro sdílení, jestě musí být korektní NTFS oprávnění pro daného uživatele a správně nastavený firewall. Předpokládám, že "přístupem" myslíš dostat se na počítač UNC cestou pomocí SMB. HP po síti všechny zářízení vidí, tak problém bude v tomto. Popřípadě, může být ještě špatná síťová cesta, vzhledem k tomu, že vše je Windows 10 v protokolu by problém být neměl.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18015
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod ITCrowd » 05 úno 2020 07:14

Jen upřesním.
Sdílení používá práva stejně jako ntfs. Pouze povolit sdílení nestačí.
Buď je třeba na dotčených strojích založit účty s přihlašovacími údaji stejnými jako přihlašovací údaje k jednotlivým strojům, nebo lze sdílení namapovat jako síťový disk, kde je třeba zadat přihlašovací údaje místního účtu na pc, který složky sdílí.
WiFi a LAN nemá vliv. Používá stejné protokoly, jen přenosové medium je jiné.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 06 úno 2020 23:32

Díky za reakce.
Teď nevím, jestli tomu úplně rozumím.
Například Ryzen a HP (resp. jejich sdílené složky/disky) jsou na první pohled nastaveny zcela stejně, přesto ale to spojení funguje jen jednosměrně. Namapovat ten disk z HP jsem zkoušel už dřív, ale projevuje se stejný problém ("Systém Windows nemůže získat přístup … Nemáte oprávnění …"). Vůbec se mě to na přihlašovací údaje neptá.
Oprávnění mám u obou nastavené pro Everyone, tuším Číst a Zapisovat.

Dodatečně přidáno po 4 minutách 48 vteřinách:
Firewallem to jinak asi taky nebude, pokud ho vypnu (v HP), tak se nic nezmění.
Vrtá mi jen hlavou, jaktože do těch Users v HP se dostanu.

Dodatečně přidáno po 30 minutách 2 vteřinách:
Zkoušel jsem ještě v HP srovnat nastavení sdílení těch Users a D disku. Nějaké odchylky tam byly, chtěl jsem to sjednotit, zda by to nepomohlo, nicméně při nastavování Everyone na D mi to píše "Došlo k chybě při pokusu použít zabezpečnovací informace. Nepodařilo se zobrazit výčet objektů v kontejneru. Přístup byl odepřen."

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18015
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod ITCrowd » 07 úno 2020 00:12

Což ukazuje na problém v právech.
!Everyone NENÍ Everyone! Neboli kdokoli, jak si můžeš myslet.
Znovu opakuji
ITCrowd píše:Buď je třeba na dotčených strojích založit účty s přihlašovacími údaji stejnými jako přihlašovací údaje k jednotlivým strojům, nebo lze sdílení namapovat jako síťový disk, kde je třeba zadat přihlašovací údaje místního účtu na pc, který složky sdílí.

Vytvoř uživatele na HP třeba "Pepa" s heslem "kopyto". A nastav mu práva do potřebných složek
Vytvoř uživatele na Ryzenu "Pepa" s heslem "kopyto" (Ano, přčesně tak, ten samý účet) a nastav mu práva do potřebných složek.
Přihlas se k HP jako Pepa a dostaneš se do Ryzenu všude tam, kam má Pepa přístupová práva.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 11 úno 2020 23:53

Díky za nakopnutí. Snad to už jede.
Vypadá to, že problém byl v tom, že se do nových počítačů hlásím přes účty Microsoftu (kdežto do starých jsem se hlásíval lokálníma účtama).
Akorát z NASu to pořád v HP ani Ryzenu nic nevidí (krom těch složek Dokumenty apod. na C: přes UPnP).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18015
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod ITCrowd » 12 úno 2020 10:13

Opět - na NASu účet Pepa/kopyto. S nastavenými právy.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 12 úno 2020 10:47

Pardon, omlouvám se, měl jsem na mysli přístup z STC. Vůbec se mě to tam na zadání přístupových údajů neptá (i když to míval ve zvyku).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18015
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod ITCrowd » 12 úno 2020 10:48

Co si představuješ pod přístup z stc? Aha, to je ta tvoje zkratka.
Pokud se přihlašuješ po účtem, který souhlasí, pak se to samozřejmě neptá.
Jinými slovy, když budu přihlášen k zařízení (PC, TEL atd) pod účtem Pepa/kopyto, a tento účet na NASu existuje, pak se mě to neptá a rovnou spojí.
Když se budu hlásit pod účtem Charles/mameluk, pak se mě to při ppokusu o spojení ptá, pod jakým účtem se chci připojit. Popřípadě spojení odmítne, to záleží na protokolu a nastavení.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 12 úno 2020 10:58

No normálně si v STC (satelitní/kabelový přijímač s interním HDD) můžu navolit jako zdroj k přehrávání (nebo případně i cíl nahrávání) jakékoliv zařízení (sdílené disky) v síti. Ale Ryzen i HP sice vidím v přehledu, ale když se chci do nich dostat, tak z jednoho se opakovaně samovolně vracím zpět na ten přehled zařízení a v druhým mi tam napíše něco v tom smyslu, že je prázdný. Bez toho Ryzenu (přístupu) se případně i obejdu, přístup do noťasu (HP) se ale hodívá.
Ve staré konfiguraci s tím nebyl problém.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18015
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod ITCrowd » 12 úno 2020 11:01

ITCrowd píše:Opět - na STC účet Pepa/kopyto.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Panoramix
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: květen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť - nekonzistentnost přístupu k zařízením, blokace "bez příčiny"

Příspěvekod Panoramix » 12 úno 2020 11:18

No to tam právě nevytvořím. ;-)
Žádný účty to nemá.
Ještě ale zkusím jednou prolézt možnosti nastavení...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Systém nemůže komunikovat se zařízením nebo prostředkem DNS
    od LosMajos » 04 led 2020 13:56 » v Administrace sítě
    4
    597
    od ITCrowd
    26 led 2020 07:45
  • Blokace stránkek
    od Mira2506 » 12 črc 2019 20:47 » v Vše ostatní (sw)
    5
    809
    od flowem
    13 črc 2019 19:05
  • Blokace vypnutí aplikace ve WIN 10
    od Michal_CZ » 15 říj 2019 10:27 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    14
    1356
    od ITCrowd
    18 říj 2019 14:07
  • Dvě připojení - blokace aplikace
    od nations112 » 07 črc 2019 13:44 » v Sítě - hardware
    3
    615
    od Microsheep
    08 črc 2019 08:04
  • Facebook a instagram (blokace/deaktivace účtu)
    od GawneR » 25 lis 2019 02:09 » v Komunikace na internetu
    12
    971
    od Pic
    25 lis 2019 23:59

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů