Výměna VDSL modemu za router

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

pc_user
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod pc_user » 25 úno 2020 19:44

Ahoj, rád bych si nechal poradit s výběrem routeru, jako náhradu za stávající VDSL modem, který bude v blízké době nahrazen Terminatorem od CETINu.

1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď?
TP-Link TD-W9980B

2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)?
O2 VDSL

3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz?
Ano, 2,4 i 5 GHz

4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno?
7x LAN (4x PC, NTB, O2 TV, TV) 8x wifi (4x mobil, 2x tablet, NTB, kamera)

5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy)
GBit porty, QoS

6. Požaduješ DLNA, USB port atd?
Není třeba

7. Rychlost internetu dle smlouvy?
50/5 Mbit (v následujících měsících by mělo být navýšeno na 100/10 Mbit)

Cenová představa 2500-3000 Kč.

Díky
Naposledy upravil(a) pc_user dne 25 úno 2020 21:43, celkem upraveno 1 x.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Náhrada za VDSL modem

Příspěvekod ITCrowd » 25 úno 2020 19:51

K dsl dodej ještě dle specifikací ITU a VDSL profil.
Jinak bychom mohli vybrat něco, co by nemuselo fungovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pc_user
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Náhrada za VDSL modem

Příspěvekod pc_user » 25 úno 2020 21:15

Nejsem teď u našich, abych parametry ověřil, nicméně mám za to, že veškeré DSL "věci" si bude řešit ten Terminator.

Podle informace na stránkách CETINu by měl router podporovat
nastavení VLAN ID na WAN rozhraní (VLAN ID pro Internet je 848, IPTV VLAN ID je 835) vytočení PPPoE nad VLAN.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod ITCrowd » 25 úno 2020 21:51

VLAN = virtual LAN.
Pro IPTV, které v zadávacích podmínkách nemáš, se to řeší tak, že se jeden LAN port směruje rovnou na VLAN. Tím multimediální pakety "obchází" router, což zrychluje provoz.
Řeknu ti to asi tak - vzhledem k tomu, že se absolutně nemohu spolehnout na to, že bys cokoli požadovaného dodal správně, nedoporučím ti nic. Vezmi to, co ti nabídnou.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pc_user
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod pc_user » 25 úno 2020 22:19

Právě že nový poskytovatel mi asi žádné zařízení nenabídne. Připojka bude zakončena DSL Terminatorem s jedním ethernetovým portem, a za ten si zapojím router, který si koupím sám. Proto sháním radu, který vybrat.

Ohledně O2 TV. Aktuálně nemám na tom TP-Linku přenastavené porty na IPTV (jako to mají modemy od O2) a TV jede bez problému. O2 STB jsem testoval i na UPC modemu bez nějakého dalšího nastavování a taky v pohodě. O2 TV dnes funguje jak IPTV, tak i jako OTT. Proto jsem to v požadavcích neřešil.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod ITCrowd » 25 úno 2020 23:06

Router, který není plečka, IPTV zvládá i při normálním routování. A to ten tplink není.
Ten DSL Terminator znamená, že bude fungovat jako DSL modem? A výstup z modemu bude tedy ethernet RJ45?
Pokud ano, pak je to jiná situace.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pc_user
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod pc_user » 26 úno 2020 10:01

Ano, přesně tak.

Terminator je DSL modem v režimu bridge. Je to zařízení přímo od CETINu, s podporou všech aktuálně využívaných technologií (https://www.root.cz/clanky/terminator-o ... t-s/#toc_5). Od ledna je toto zařízení i v nabídkách poskytovatelů.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod ITCrowd » 26 úno 2020 11:57

Pak tedy nehledáš náhradu za stávající VDSL modem, ale normální router :-)
https://www.czc.cz/asus-rt-ac66u-b1-ac1 ... 51/produkt (testován zde: viewtopic.php?f=41&t=185577)
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-ac ... 46/produkt (nemá USB 3.0 port)
https://www.czc.cz/netgear-nighthawk-pr ... 86/produkt
A pokud už některá tvá wifi zařízení podporují 802.11ax, pak se vyplatí připlatit za: https://www.czc.cz/asus-rt-ax58u/272061/produkt (testován zde: viewtopic.php?f=41&t=211272)
Routery mají pouze 4 LAN porty, je třeba tedy doplnit switch. Protože máš IPTV, tak volím switche s možností VLAN a QoS:
https://www.czc.cz/netgear-gs308e/256987/produkt
https://www.czc.cz/d-link-dgs-1100-08/153228/produkt
https://www.czc.cz/zyxel-gs1200-8/230092/produkt
https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg108e-me ... 36/produkt
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pc_user
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Výměna VDSL modemu za router

Příspěvekod pc_user » 26 úno 2020 14:05

Díky :) Pravda, že vlákno jsem nepojmenoval nejlépe, dodatečně jsem ten nadpis aspoň upravil.

Z těch doporučených routerů se mi nejvíc líbí ASUS AC66. AX standard zatím žádné ze zařízení nepodporuje, navíc všechny podstatné prvky jsou připojeny kabelem.

Ze switchů pak nejspíš ten TP-Link.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výměna modemu za nový (O2)
    od martyy » 10 zář 2019 16:30 » v Internet a internetové prohlížeče
    10
    2711
    od karolko
    26 zář 2019 12:36
  • T-Mobile LTE vzduchem: Vyplatí se výměna modemu za novější model?
    od jkmaxfli » 16 lis 2019 16:38 » v Sítě - hardware
    6
    830
    od amirinda
    17 lis 2019 17:59
  • Nastavení modemu jako Bridge - Poté router
    od jarryner » 24 úno 2020 20:50 » v Administrace sítě
    3
    826
    od ITCrowd
    24 úno 2020 22:23
  • VDSL a ADSL
    od ondrojd » 03 lis 2019 11:08 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    582
    od Grander
    03 lis 2019 11:26
  • router mikrotik, potřebuji aby router fungoval jako repeater
    od Jana Malá » 02 říj 2019 07:55 » v Sítě - hardware
    3
    1185
    od dvorakj
    02 říj 2019 18:44

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů