Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 14:49

Ahoj,
nevím jestli je tu někdo takto zběhlý. Bohužel se stalo to, že se někde po cestě asi zkroutil kabel a odnesl to modrý pár, tedy modrý a modrobílý kabel.
Multimetrem jdou pípnout všechny páry kromě tohoto.

Bylo mi řečeno, že se to dá ještě propojit bez nich a udělat z toho tak 100Mb místo 1Gb.

Dá se? Jak to udělat?
Pořadí nechat stejné a jen vynechat tento pár?


Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41929
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod petr22 » 27 úno 2020 14:55

Oranzovy a zeleny par se pouziva na 10/100 Mbit/s.

Gigabit potrebuje vsechny ctyri pary.

Predpokladam ze je jasne ze vadne kabely se vyhazuji a kupuji se nove, oprava kabelu
co stoji par korun nema smysl.

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 15:00

Nestojí pár korun, jde o CAT6A U-FTP 4x2, drát AWG23.
Který jsem nenašel jinak než 100 nebo 300m (možná jsem jen hledal špatně).

Už jsem jej našel v metráži, stál by sice 250kč ale... jde o cca 20m dlouhý kabel protažený husím krkem mezi dvěma patry, výměna není jednoduchá (zda to vůbec půjde).

Jde o to, že je to jeden konektor ze 4 na jednom místě a u jednoho zařízení by 100Mb nevadilo, takže bych radši toto řešení před výměnou celého kabelu.

Nevíš, jak je to pak s krimpováním? Jak kam ty 2 páry? Dát je prostě jak mají být v normálním pořadí a zbytek tam nedávat?

Dodatečně přidáno po 4 minutách 30 vteřinách:
Přemýšlím ještě nad tím...
Když je jeden pár hluchý, je tam ten hnědý pár, ten tam teda ale vadí? Jde mi o to, že ten kabel nejede vůbec, což mi moc nedává logiku v tom co se chystám udělat, neměl by teď fungovat aspoň jako 100Mb?
Naposledy upravil(a) Karrex dne 27 úno 2020 15:11, celkem upraveno 1 x.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod zeus » 27 úno 2020 15:11

Poradi kabelu pro krimpovani je dane v TIA/EIA 568B (prip. A).
je to jeden konektor ze 4 na jednom místě

Tedy klasicka prasarna dvou zarizeni na jednom kabelu? Pak ho musis vymenit cely.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 15:14

Ne ne, možná jsem to špatně napsal.
Jsou tam vedené 4 kabely = 2 dvojzásuvky. A jeden konektor prostě přestal fungovat, sám to nechápu, stalo se tak po osazení rámečku na zásuvky :lol: .
Před osazením jsem to procházel xkrát měřákem a fungovaly. Vždy po osazení jednoho keystonu a jednoho konektoru na druhou stranu znovu všechny kabely.
Bohužel mám smůlu.

Takže dám
oranžovo bílý
oranžový
zeleno bílý
nic
nic
zelený
nic
nic
?
Nevím jak to udržím ve správném pořadí, když to bude takto volné :-X .
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod zeus » 27 úno 2020 15:17

Prdlajs, zapoj vsech osm - vzdyt jde o kabel ze zasuvky k zarizeni, ne?
Muzes take precvaknout ten vadny keystone, staci modre, kdyz vis, ze v nich je chyba.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 15:31

PC -> Zásuvka -> Switch, do kterého jsou zapojeny všechny ostatní zařízení přes ostatní zásuvky. Jen router je logicky napřímo do switche.

Řeším to už čtvrt roku.
Až dnes jsem se dostal k tomu, abych tím multimetrem propískl vodiče.
Jediný modrý pár nic nedělal. Ale...
Sám jsem si myslel, že by tak fungoval kabel aspoň jako 100Mb (jak jsem psal nahoře), bohužel ale nefunguje vůbec.


V kabelu i keystonu zůstaly už jenom oranžový a zelený pár a stále to nefunguje a switch hlásí toto:
Obrázek

Když byly zapojené všechny, hlásilo to toto:
Pair | Status | Length(meter) | Error(meter)
Pair-A | Short | --- | 1 (+/- 10)
Pair-B | Open | --- | 0 (+/- 10)
Pair-C | Short | --- | 0 (+/- 10)
Pair-D | Open | --- | 12 (+/- 10)

Dodatečně přidáno po 2 hodinách 51 minutách 31 vteřinách:
Nějakej nápad ještě? Multimetr ukázal vadné jen ty 2 dráty, ale proč tedy nefunguje vůbec ani na tyhle 2 páry?
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41929
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod petr22 » 27 úno 2020 18:38

Pokuse se ten kabel vymenit.

Strukturovana kabelaz ma omezenou zivotnost, prece ten barak nebyl planovan tak, ze
az zacnou chcipat kabely tak se zboura a postavi znova ?

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6901
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod faraon » 27 úno 2020 18:48

Tak ještě využij nějaký jiný pár a zjisti který z těch dvou drátů je skutečně přerušený. Potom je potřeba najít místo kde, a použít ostrý nůž a trafopájku. Vyzkoušel jsem, sousedům už to takhle funguje možná deset let.

Nejjistější způsob hledání je metoda půlení intervalu, ale s trochou magie se to dá i rychleji, mě se to na nějakých dvaceti metrech podařilo už na druhý řez 8)
12. století - pravé neštovice
13. století - lepra
14. století - mor
15. století - syfilis
16. století - úplavice
17. století - tuberkulóza
18. století - tyfus
19. století - cholera
20. století - španělská chřipka a HIV
21. století - SARS, MERS, Covid, ...

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 19:13

petr22: Je to tady 2 měsíce, tak proto se mi nechce :-D .
faraon: Bohužel je to ve zdech a zemi.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod zeus » 27 úno 2020 21:21

Řeším to už čtvrt roku.

Je to tady 2 měsíce, tak proto se mi nechce :-D


Takze to nejde od zacatku ;)
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7947
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde "propípnout" modrý pár=zapojení 100Mb?

Příspěvekod Karrex » 27 úno 2020 22:40

Nemám pojem o čase, je to tady tak od srpna :-D . Stěhoval jsem se 2 měsíce zpět.
Ale to je trochu OT.


Jak jsem psal dříve. Několikrát jsem je testoval a když to šlo do poslední fáze a nasazoval jsem rámečky kolem zásuvek, tak hned po nasazení jsem udělal znovu test tam, kde jsem to dával a najednou jeden konektor nejel.

Takže myslíte, že jedině vyměnit kabel?
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tiskárna chce modrý zásobník pro černobílý tisk
    od Scientific » 05 pro 2019 09:54 » v Vše ostatní (hw)
    15
    793
    od X
    06 pro 2019 20:19
  • Zapojení
    od _FalcoN_ » 22 dub 2019 18:11 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    328
    od xbs
    22 dub 2019 19:41
  • Zapojení 3 monitorů
    od MHolfi » 29 bře 2020 21:13 » v Problémy s hardwarem
    8
    268
    od MHolfi
    29 bře 2020 22:40
  • Zapojení grafiky
    od Araatis » 21 pro 2019 19:51 » v Problémy s hardwarem
    1
    373
    od petr22
    21 pro 2019 19:52
  • AMD RX 5500 XT 4G zapojeni pin?
    od cermak5 » 06 úno 2020 19:31 » v Problémy s hardwarem
    4
    301
    od cermak5
    06 úno 2020 20:21

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 12 hostů