Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

nicitel
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod nicitel » 21 bře 2020 18:33

Ahoj vespolek, jak říká předmět, nedaří se mi nastavit router Comtrend VR-3026e s internetem od O2 a PC na wifi tak, aby byl nějaký port otevřený. Respektive daří se mi ho (asi) nastavit, ale nedaří se mi to proměnit v realitu, aby se ke mně někdo na daném portu mohl připojit, když hostuju server v jednom softwaru.

V administraci modemu si podle manuálu nastavím port forwarding takhle. Samozřejmě v ipconfigu mrknu, jestli PC, na kterém jsem, je ta .34 (gateway je .138).

01.jpg


Po troše googlení a prolejzání administrace jsem taky povolil incoming připojení na daném portu.

02.jpg


Spustím aplikaci (ve windows firewallu je povolená, stejně tak java, kterou využívá), rozjedu server na portu třeba 2346, nadhodí hlášku "listening on port 2346". Moje laická domněnka – kdybych si teď zkusil nějaký open port scan, měl by hlásit, že ten port je otevřený. Ale ne.

03.jpg


Zkoušel jsem jiný porty, výsledek stejnej. Zkoušel jsem, aby se zvenku připojovali na IPv6, nic. Připojit se k někomu jinýmu jde bez problému.

A aby toho nebylo málo, tak věci, co umí UPnP, se v administraci routeru normálně samy nastaví a třeba Zerotier (pro vytvoření virtuální sítě nebo jak se tomu nadává) se tam objeví s nastavenýma portama je připojitelný, funguje atd.

Zkusil jsem O2 support, kterýmu jsem předem řekl, že jsem jejich návod k modemu četl a port forwarding podle něj zkusil nastavit, tak mě odkázali... na stránku s návodem a na sekci infolinky, která neexistuje.

Ta kombinace toho, že port forwarding/incoming filtr mám nastavený (snad správně?) + toho, že UPnP věci se přes router procpou, mi prostě nejde do hlavy. Jakože se to tváří, že by to mělo jít/jde, ale reálně se ke mně nede připojit. Možná je tam nějaká chyba mezi klávesnicí a židlí, možná je to jen nějaký globální O2 nastavení, se kterým nic neudělám.

Co s tím, netušíte?




Pár dalších detailů – můžu spustit druhou instanci aplikace a připojit se na spuštěnej server na localhostu, to normálně funguje. Když se pokusím připojit na svou venkovni IPv4 adresu, nepřipojím se.

04.jpg
06.jpg


Trochu divný je ale to, že když se pokusím připojit na IPv6, tak to jde! Software to dokonce pozná a rozezná připojení z localhostu nebo jakoby "zvenku" (ale reálně ze stejnýho PC, jen použitím externí IPv6 a ne 127.0.0.1), viz screeny logu. Ale netuším, jestli to není prostě jen nějaká spešl featura IPv6.

05.jpg
07.jpg



Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) nicitel dne 26 bře 2020 11:22, celkem upraveno 1 x.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18478
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod ITCrowd » 21 bře 2020 21:22

Protože port forward není virtual servers.
V tom comtrendu ani možnost port forwardu není.
Nejjednodušší bude, když dáš svému počítači pevnou IP adresu a tu zapíšeš do DMZ.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1539
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod Microsheep » 22 bře 2020 09:38

Port Foward není Virtual Server, niceméně pro tento účel dělá správně a tento způsob by měl být funkční. Pro tvoje požadavky, je to prakticky stejné. Nicméně mám takové tušení, že firewall na Comtrendu ani není povolený, vzhledem k tomu, že po IPv6 to funguje a pravidlo pro Ipv6 není.

- Dále samozřejmě 10.0.0.34 musí být tvůj počítač.
- Port 2346 musí poslouchat (což posiláš nějaké logy, že by mělo). Jistota by byla netstat -ano | findstr "2346", ale vzhledem k tomu, že se z localhostu připojíš, tak tohle by mělo být ok.
- Lokální firewall si pouze napsal, že jsi povolil. Což pro jistotu ještě ověř, že je vše v pořádku (např. pokud to není jen pro lokální subnet, pravidlo je uplatněné apod.) Pokud máš např. jiný firewall než Windows Defender, tak nastavovat v něm.
- Obrázek, kde zkoušíš NAT loopback / Hairpin NAT by nemusel být úplně funkční, ale vzhledem k tomu,testuješ i z externího webu, tam by to mělo být ok. (ale pozor skenujou jen tcp)
- Počítač, kde to poslouchá předpokládám, že má vyplňenou správně bránu (10.0.0.138), aby se to mohlo vrátit?
- Ještě bych si ověřil, že ten Comtrend 2346 k nečemu nepoužívá, ale nenapadá mě k čemu, takže pravděpodobně taky ok.

Přidej dočasně (pouze na test) http/https (podle toho na čem firewall poslouchá) a přidej pravidlo do fw.
Normálně nastav jen ipv4, tcp a dst port 80 nebo 443 na všech interfaces. Potom se zkus na router připojit z venku (mobilu na datech např.) nebo oskenovat port z venku. Je to jen test, jestli ti ipv4 správně routuje a popř. hledat jinde. Napiš pak jak to dopadlo. Jo, ještě doufám, že nemáš na firewallu defaultní jméno a heslo, protože to na chvíli pustíš do světa..

Pokud nemáš firewall na Comtrendu zapnutý už teď (viz můj začátek) z WANu by ses měl teoreticky připojit i bez toho pravidla..

nicitel
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod nicitel » 23 bře 2020 17:34

Microsheep píše:- Dále samozřejmě 10.0.0.34 musí být tvůj počítač.
- Port 2346 musí poslouchat (což posiláš nějaké logy, že by mělo). Jistota by byla netstat -ano | findstr "2346", ale vzhledem k tomu, že se z localhostu připojíš, tak tohle by mělo být ok.
- Lokální firewall si pouze napsal, že jsi povolil. Což pro jistotu ještě ověř, že je vše v pořádku (např. pokud to není jen pro lokální subnet, pravidlo je uplatněné apod.) Pokud máš např. jiný firewall než Windows Defender, tak nastavovat v něm.
- Obrázek, kde zkoušíš NAT loopback / Hairpin NAT by nemusel být úplně funkční, ale vzhledem k tomu,testuješ i z externího webu, tam by to mělo být ok. (ale pozor skenujou jen tcp)
- Počítač, kde to poslouchá předpokládám, že má vyplňenou správně bránu (10.0.0.138), aby se to mohlo vrátit?
- Ještě bych si ověřil, že ten Comtrend 2346 k nečemu nepoužívá, ale nenapadá mě k čemu, takže pravděpodobně taky ok.

Přidej dočasně (pouze na test) http/https (podle toho na čem firewall poslouchá) a přidej pravidlo do fw.
Normálně nastav jen ipv4, tcp a dst port 80 nebo 443 na všech interfaces. Potom se zkus na router připojit z venku (mobilu na datech např.) nebo oskenovat port z venku. Je to jen test, jestli ti ipv4 správně routuje a popř. hledat jinde. Napiš pak jak to dopadlo. Jo, ještě doufám, že nemáš na firewallu defaultní jméno a heslo, protože to na chvíli pustíš do světa..

Pokud nemáš firewall na Comtrendu zapnutý už teď (viz můj začátek) z WANu by ses měl teoreticky připojit i bez toho pravidla..


Dík za odpověď, Microsheep... Microsheepe? Prostě dík :)

- Jo, 34 je můj pc.
- Netstat jsem zkusil a ukázal 2346 jako listening jen na lokálu následovně. Netuším, jestli by se tam měla objevit i jiná ip? Jakože třeba moje místní 10.0.0.34 nebo venkovní?
01.jpg

- FW jsem pro jistotu ještě jednou zkontroloval (jedu jen default win FW) a program i java jsou povolený (+ když jsem se připojoval k někomu, tak to jelo).
- Něco málo zvládám, ale NAT loopback / hairpin NAT nevím, co znamená. Ten port test?
- Jo, brána je 138 (jakože "Výchozí brána IPv4" v podrobnostech připojení, tak?).
- Na 2346 by nic běžet nemělo – nejsem si jistý, jak to přesně zkontrolovat, ale když vypnu program s hostovaným serverem a zkusím stejnej příkaz netstat jako výše, tak už neukáže listening ani established, ale jen jeden se statusem time_wait.
- U posledního odstavce už se ztrácím. Jakože v nastavení routeru povolit incoming přístup na porty 80 a 443 (bez specifikace cílový IP, prostě jen povolit) a zkusit se dostat do administrace routeru zvenku (tzn. ne z 10.0.0.138, kam lezu z místní, ale z venkovní 194.228.něconěco)?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1539
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod Microsheep » 23 bře 2020 18:09

- Netstat je ok
- Firewall lokální pro jistotu zase můžeš na testy vypnout dočasně. Pozor jaký máš profil.
- NAT loopback je když z vnitřní sítě zkoušíš služby přes veřejnou adresu (vlastně si udělá otočku na routeru), ale ne všechny routery ti to musí zpátky uroutovat (většinou to lze nastavit, jestli to má jít nebo ne)
- Ano, výchozí brána je přesně ono.
- Poslední odstavec chápeš dobře, jen povolit incoming přístup na 80 a 443 bez adresy ipv4 a zkusit tu administraci z venku po té veřejné adrese 194.228.*.* a z jiné než vnitřní sítě a ještě předtim to můžeš zkusit bez toho pravidla.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18478
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod ITCrowd » 23 bře 2020 18:45

Asi bych na to šel jinak.
Lokálně mu to asi jede, předpokládám, že z vnitřní sítě mu to funguje - pokud ne, nastavit lokální firewall tak, aby to fungovalo.
Dal bych IP PC do DMZ, vyzkoušel zvenku, pokud by nefungovalo, zkusit vypnout firewall comtrendu. Pokud by začlo fungovat, pak nastavit firewall comtrendu tak, aby bylo průchozí.
Pak bych zrušil DMZ.
Předpokládám, že má VDSL, v tom případě bych nastavil v Advanced Setup => WAN Interface natvrdo VDSL a z NAT tabulky odmazal ppp1 interface pravidla.
A v případě požadavku na přístup i z vnitřní sítě by mělo pomoci nastavit Full-Cone NAT.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

nicitel
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod nicitel » 25 bře 2020 17:25

Díky za tipy, ale nedaří se. Deaktivovaný fw na routeru (u ppp1 i 0.1), žádná změna. Když jsem povolil incoming na 80 a 443 (bez jakejchkoliv jinejch nastavení kromě IPv4), zvenku se na router nedostanu. Když hodím ip pc do DMZ, taky nepozoruju u port scanu/hostování serveru žádnou změnu.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18478
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod ITCrowd » 25 bře 2020 17:30

Lokálně ti to funguje?
Nemáš třeba v pravidlech firewallu na PC rozdílné nastavení pro pakety z počítačů z lokální sítě a z routeru?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1539
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod Microsheep » 25 bře 2020 18:11

Pravděpodobně nemáš od poskytovatele správně routovanou veřejnou adresu ipv4.
Jakou IP máš na WANu routeru?

nicitel
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod nicitel » 25 bře 2020 18:31

Aha, tak že by tohle bylo jádro pudla?

WAN IPv4 Address: 10.227.51.xxx

Tzn. jiná ip, než se externě ukazuje (194...). Jestli je teda wan ipv4 address to, co mám hledat.

Jinak lokálně to funguje v pohodě (z jinýho zařízení, nejen dvě instance na jednom pc). A při těch předchozích zkouškách byl FW na pc i routeru deaktivovanej, takže ten by nic ovlivňovat snad teda neměl.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18478
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod ITCrowd » 25 bře 2020 19:48

Jop. To je ono.
A proto to na šestkovou chodí, protože tam je udělaný tunel. Čtyřková je neveřejná, tak to na ní chodit nemůže.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

nicitel
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Port forwarding nejede (O2, Comtrend VR-3026e, W10)

Příspěvekod nicitel » 26 bře 2020 05:47

Jen dodatek/upřesnění - na tu šestkovou to chodí jenom "lokálně". Zvenku se na ni taky nikdo nepřipojí. Ani s povypínanejma fw atd. "Funguje" jen při spuštění druhý instance na stejným pc. Program akorát ukáže, že se klient připojil z IPv6 adresy (zatímco při localhostu ukáže, že se připojil z 127.0.0.1), takže to minimálně nějak rozpoznává). Proto mi to přišlo divný. Ještě pro sichr zkusím, jestli se na šestkovou připojí i jinej stroj na místní síti, ale normálně zvenku jsme to zkoušeli a nejde to.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkčný port forwarding ?
    od TheSalon112 » 30 říj 2019 00:03 » v Vše ostatní (sw)
    6
    785
    od TheSalon112
    22 lis 2019 19:50
  • Hostování game "FXserveru" - MikroTik Port forwarding/virtuální server
    od AdamProGaming » 30 pro 2019 07:11 » v Vše ostatní (sw)
    1
    395
    od dvorakj
    30 pro 2019 12:45
  • Nefungující LAN port
    od finwe » 23 bře 2020 19:56 » v Sítě - hardware
    18
    815
    od ITCrowd
    24 bře 2020 19:07
  • Port 5000 Upnp
    od cunik.cz » 17 říj 2019 19:45 » v Administrace sítě
    2
    1168
    od cunik.cz
    18 říj 2019 17:49
  • Windows 10 - problem s ovladači pro COM a LPT port
    od BigSandy » 05 úno 2020 10:42 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    17
    631
    od ITCrowd
    05 úno 2020 14:45

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host