výběr routeru

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

ToRa77
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

výběr routeru

Příspěvekod ToRa77 » 22 bře 2020 19:52

Hezký večer,
prosím o pomoc s výběrem nového routeru

1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď? TP-Link TL-WR1043ND v1
2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)? WiFi (vysílač providera cca 150 m na přímý dohled)
3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz? obě
4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.)
2xTV + 2x PC + NAS vše přes kabel (1GB switch), přes wifi 2x ntbk + 5x telefon + tiskárna .. je-li možno, preferuji připojení kabelem
5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy) rodičovská kontrola, host wifi, download manager (ale není nutný)
6. Požaduješ DLNA, USB port atd? není úplně nutné
7. Rychlost internetu dle smlouvy? aktuálně 30/3 , ale mělo by se v dohledné době zvyšovat.

Doplním, preferoval bych odnímatelné antény neboť vše je umístěno v malém racku a tedy antény uvnitř "kovové skříně" mi úplně nedávají smysl. Antény bych použil stávající. Ale nebude-li jiné řešení, položím na rack.
Chtěl bych pokrýt patrový RD, router je v přízemí uprostřed

Původně jsem si vybral
https://www.tsbohemia.cz/asus-rt-ac66u- ... d=rt-ac88u , ale z recenzí jsem zjistil, že nemá odnímatelné antény. Přestože výrobce uvádí
https://www.czc.cz/asus-rt-ac57u-v2/274 ... gLVPfD_BwE .. ale nedohledal jsem jak odnímatelné antény
https://www.alza.cz/asus-rt-ac68u-d485905.htm .. trochu mě odrazuje cena
https://www.tsbohemia.cz/tp-link-archer-c9_d209690.html

Cenově bych si představoval tak do 3 tis Kč (ale není striktní hranice)

Díky předem za pomoc



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18502
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 22 bře 2020 20:43

ac66u-b1 souhlasím, něco si o ní můžeš přečíst zde: viewtopic.php?f=41&t=185577
ac68u souhlasím, něco si můžeš přečíst zde: viewtopic.php?f=117&t=130680
nesouhlasím s ničím, co stojí pod 2.000.
A ten tplink je na tvé ritiko. Už jsem se tu s tplinkama dvakrát spálil. Musím ale říct, že se pokaždé jednalo o modely něco málo přes 1000.
Jako switch: https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg105/122873/produkt
Pokud v budoucnu plánuješ rozšíření, pak: https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg108/122874/produkt
Odnímatelné antény proč?

Dodatečně přidáno po 11 hodinách 3 minutách 47 vteřinách:
A ještě bych dodal - pokud si chceš vyhrát s nastavením: https://www.alza.cz/mikrotik-rb962uigs- ... 06.htm?o=4
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

ToRa77
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: výběr routeru

Příspěvekod ToRa77 » 23 bře 2020 08:26

díky moc za komentář

Proč odnímatelné antény ... preferoval bych odnímatelné antény neboť vše je umístěno v malém racku a tedy antény uvnitř "kovové skříně" mi úplně nedávají smysl. Antény bych použil stávající. Ale nebude-li jiné řešení, položím na rack.

a ten Mikrotik ... podívám se na to

Díky

Uživatelský avatar
atari
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2359
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod atari » 23 bře 2020 08:35

ITCrowd píše:nesouhlasím s ničím, co stojí pod 2.000.
Z jakého důvodu?

U nás je menší továrna (zaměstnáno nižší desítky lidí) a tam mají router, který stál stokoruny (nevím přesně, ale pod jeden tisíc)
Typ neznám.

Znám osobně chlapa, co mu tam dělá správce sítě, a říká, že to funguje spolehlivě.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18502
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 23 bře 2020 09:10

Z důvodu zkušeností.
Občas taky doporučím router v nižší cenové relaci. Ale preferuji spolehlivost před cenou. Pro gigabit LAN s oběma pásmy wifi je třeba aby router měl minimálně dvoujádro procesor a pro wifi procesor zvlášť.
V podnikové sféře, kde je router bez wifi (případně dál řešeno AP) lze klidně použít třeba: https://www.czc.cz/mikrotik-routerboard ... 33/produkt a bude to fungovat spolehlivě.
Pro domácnost, kde mám na gigabit LAN ještě switch a NAS + 2xTV a 2xPC a ještě chci spolehlivou WiFi není jiná cesta. Můžu samozřejmě pořídit router za litr. Ale pak se tu bude psát, že lagy a sekání obrazu atd. Laciný dvakrát placený.
Příklad třeba zde: viewtopic.php?f=41&t=213232
Trabant nikdy nemůže udělat takovou službu, jako oktávka. Proto mám ty otázky ve výběru routeru, a proto každý případ posuzuji individuálně. Tam, kde trabant stačí, proč ne. Ale tam, kde je to nad jeho možnosti, ho doporučit nemůžu.
Osobní příklad - v roce 2004 mi zavedli internet 4/1Mbps. Tehdy jsem si koupil 100Mbps cisco za cca 4000. A jel jsem na něj až do loňského roku (s postupným navyšováním rychlosti až na 50/10). A to přibyl gigabitový switch, další PC, TV, AP. Změnu si vyžádala změna tarifu 100/100, kdy cisco přestalo stíhat (82/70), nicméně ani v tomto případě nebyly žádné lagy a problémy. A z ekonomického hlediska si rozpočítej tu velkou investici na 15 let a máš naprosto jasno. BTW, to cisco jede ještě i teď, ale už jen jako gateway pro telefonní linku.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

ToRa77
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: výběr routeru

Příspěvekod ToRa77 » 23 bře 2020 09:55

než se rozhodnu ze zmiňovaných. Ještě nějaký tip s odnímatelnou anténou (důvod viz komentář výše) nebo jiné řešení situace

Díky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18502
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 23 bře 2020 10:07

Proč odnímatelná anténa?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

ToRa77
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: výběr routeru

Příspěvekod ToRa77 » 23 bře 2020 10:29

Proč odnímatelné antény ... preferoval bych odnímatelné antény neboť HW je umístěn v malém kovovém racku a tedy antény uvnitř "kovové skříně" mi úplně nedávají smysl. Antény bych použil stávající.

Ale nebude-li jiné řešení, položím router na rack.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18502
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 23 bře 2020 10:39

Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
atari
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2359
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod atari » 23 bře 2020 11:13

Díky za vysvětlení. :thumbup:

ToRa77
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: březen 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: výběr routeru

Příspěvekod ToRa77 » 23 bře 2020 21:25

ještě poslední dotaz .. ten AP by měl pokrýt celý RD (s umístěním na stropě v patře) nebo je potřeba mít dva , pro přízemí a patro? stropy jsou z předpjatých panelů, takže trochu železa tam je, ale nikoliv síť po celé podlaze

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18502
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 23 bře 2020 21:30

To je potřeba vyzkoušet.
Jestli ti teď ten tplink z patra dolů dosáhne, pak minimálně v pásmu 2,4GHz to fungovat bude. Pokud ti tam ten tplink nedosáhne, pak s nejvyšší pravděpodobností ne.
Pokud bys nasazoval ty ubiquity dva, pak už by možná bylo lepší koupit switch s PoE, např: https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg1008p/125837/produkt
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr routeru
    od Coxx-cz » 05 říj 2019 13:04 » v Sítě - hardware
    2
    888
    od gogo1963
    07 říj 2019 14:35
  • Výběr routeru
    od Pipin » 30 kvě 2019 16:31 » v Sítě - hardware
    1
    611
    od ITCrowd
    31 kvě 2019 09:29
  • Výběr routeru
    od vojak3 » 08 úno 2020 12:03 » v Vše ostatní (inet)
    14
    1137
    od vojak3
    08 úno 2020 16:36
  • Výběr routeru
    od zoublu » 27 úno 2020 19:54 » v Sítě - hardware
    5
    874
    od ITCrowd
    02 bře 2020 07:30
  • Výběr routeru
    od Pedrossos » 21 říj 2019 17:14 » v Sítě - hardware
    12
    1460
    od Pedrossos
    08 pro 2019 10:21

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 12 hostů