Domácí cloud

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19242
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod X » 29 čer 2021 14:50

Ano, na tom webu bys měl najít vše, jediné co tam není je, že RAM jde neoficiálně upgradovat laciněji a nad mez (samozřejmě bez záruky), než vytyčilo Synology, já mám třeba ve své Synology DS1515+ neoficiálně 16 GB RAM a navíc lepší a tišší ventilátory Noctua. Pak u starších modelů, to se týkalo i mého, byla chyba procesoru, takže občas nějaký kousek zamrzl a už se neprobudil. Můj kousek byl na toto inovován tím, že mu byla vyměněna deska co tuto chybu vylučuje. A původní majitel, profesionální technik IT z pražské ZOO, se rozhodl, že nebude čekat než mu přijde NAS zpátky a rozhodl se jít ještě do vyššího modelu. A já ho tedy neměl ani za polovičku (cena byla tehdy nového myslím kolem 30 000 Kč), hardware bylo velmi dobře opečováváno a v bezvadném stavu - dojel jsem si pro něj osobně abych to okoukl a také nenechal dopravce ho zničit cestou - navíc jsem za malý příplatek získal ono navýšení RAM + ventilátory Noctua.

Pak jsem asi za 2 měsíce našel ještě lepší kousek - v podstatě stejný model ze stejného roku, ale místo 5 šachet na disky už s 8 šachtami. Zkoušel jsem ho tehdy střelit, tento svůj model a jít do toho s 8 šachtového. Inzerát jsem dal i sem, jde dohledat. Bohužel se mi to nepodařilo :roll:

Porovnání mé Synology DS1515+ a DS1815+, na kterou jsem měl zálusk
Obrázek

Obrázek

Obrázek



Obrázek

Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
GamerXXX
Level 1
Level 1
Příspěvky: 82
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod GamerXXX » 29 čer 2021 16:01

Jestli ti to pomůže, tak tady je seznam co obsahuje, nebo jde stáhnout do mé staré DS216j. Předpokládám, že současná verze J bude stejná, protože jede na stejném DSM.

DSM APP.png



A tady jsou apky od komunity:

DSM APP com.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19242
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod X » 29 čer 2021 17:03

A na + modely od Synology jde toto (porovnávat se mi to nechce, u 3. části jsou některé řádky duplikováni, protože už 3. část neobsahuje tolik aplikací):

1.
Obrázek

2.
Obrázek

3.
Obrázek

Uživatelský avatar
Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2862
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Horní Bříza
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod Martin63 » 29 čer 2021 17:54

kubasCZ píše:Záleží, co od toho čekáš, kromě zálohy... Asi takhle - já mám 213j, tedy o sedm generací starší. Používám ji na zálohu fotek, torrenty a DLNA server. Na tuto činnost stačí s přehledem, oproti firemní 218+ co máme v kanclu jako zálohu zálohy mi nepřijde nijak výrazně pomalejší.

Otázkou pro tebe je, zda nevyužiješ věci typu Plex na média (což je dneska asi potřeba čím dál míň), nebo třeba možnost Dockeru... j-čkové verze tohle neumí, vyšší jo...

Pokud chceš fakt jen to, co píšeš, tak ti j-čková verze postačí...

Abych byl upřímný, tak to mě celkem překvapuje. Měl jsem DS216j (512 MB RAM) a udělal jsem upgrade na DS218play (1 GB RAM) a rozdíl je v načítání webové administrace sakra hodně znát. Přiznám se, že ani to není ono. V práci máme Synology se 4 GB RAM a to už je teda úplně jinej fičák. 8) Ale to už je na domácí žvýkání cenově mimo. 512 MB RAM bych u Synology přirovnal k plotnovému disku, ze kterého startují Wokna a 1 GB RAM k nějakému pomalejšímu SSDčku. :D

Navíc u nového DSM 7.0 je již doporučeno 1 GB RAM. Synology z dobrosrdečnosti sice zatím podporuje i staré modely s 512 MB a méně, ale tam už je pomalost DSM 7.0 oproti aktuálnímu DSM 6.2 znát ještě o trochu víc. Do budoucna bych ani na to domácí žvýkání nekupoval nic pod 1 GB paměti RAM, takže minimálně to co mám já: https://www.mironet.cz/synology-disksta ... GMQAvD_BwE
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28306
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod Martab » 29 čer 2021 20:56

Díky, právě těch 0.5GB RAM vidím jako možný problém, CPU by to mělo zvládat... Takže minimálně DS218play ideálně DS220+ Mimochodem s QNAP nemáte někdo zkušenost? Kolem ceny DS220j od Synology mají i modely s 1-2GB RAM...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

kubasCZ
Level 2
Level 2
Příspěvky: 158
Registrován: leden 20
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí cloud

Příspěvekod kubasCZ » 30 čer 2021 13:43

Nevím, jestli QNAP umí ten "drive", ale předpokládal bych, že taky ano... Ono rozhodnout se mezi QNAP a Synology je jako rozhodovat se mezi Ferrari a Lamborghini - stejné peníze, stejná rychlost, stejný zážitek, jiný obal a systém uvnitř. Ani s jedním neuděláš chybu.

Jinak k tomu DSM - jo, nějaký rozdíl tam určitě je. Jestli je spojený s RAM nebo CPU netuším, ale je... Já to spíš beru tak, že reakce DSM na jednom i druhém NASu je, vzhledem k rozhraní přes web, proti zbytku systému k uzoufání pomalá tam či tam... Takže to nijak zásadně neřeším...
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost :-)

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28306
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod Martab » 30 čer 2021 13:53

Právě že ten QNAP vychází cenově docela dobře: https://www.czc.cz/qnap-ts-230/281107/produkt aspoň ve srovnání s DS220j a to má 2GB RAM, CPU je stejný...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21700
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod ITCrowd » 30 čer 2021 16:10

Martin63 píše:Abych byl upřímný, tak to mě celkem překvapuje. Měl jsem DS216j (512 MB RAM) a udělal jsem upgrade na DS218play (1 GB RAM) a rozdíl je v načítání webové administrace sakra hodně znát. Přiznám se, že ani to není ono. V práci máme Synology se 4 GB RAM a to už je teda úplně jinej fičák. 8) Ale to už je na domácí žvýkání cenově mimo. 512 MB RAM bych u Synology přirovnal k plotnovému disku, ze kterého startují Wokna a 1 GB RAM k nějakému pomalejšímu SSDčku. :D
Tohle bych ani neřešil. Kolikrát za život se vstupuje do administrace NASu? Dvakrát?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
GamerXXX
Level 1
Level 1
Příspěvky: 82
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod GamerXXX » 30 čer 2021 19:35

ITCrowd píše:
Martin63 píše:Abych byl upřímný, tak to mě celkem překvapuje. Měl jsem DS216j (512 MB RAM) a udělal jsem upgrade na DS218play (1 GB RAM) a rozdíl je v načítání webové administrace sakra hodně znát. Přiznám se, že ani to není ono. V práci máme Synology se 4 GB RAM a to už je teda úplně jinej fičák. 8) Ale to už je na domácí žvýkání cenově mimo. 512 MB RAM bych u Synology přirovnal k plotnovému disku, ze kterého startují Wokna a 1 GB RAM k nějakému pomalejšímu SSDčku. :D
Tohle bych ani neřešil. Kolikrát za život se vstupuje do administrace NASu? Dvakrát?


Souhlas, většinou člověk do rozhraní téměř nechodí, navíc ta "rychlost" není kvůli RAM ale CPU. Sledoval jsem využití a v průměru využívá okolo poloviny kapacity té 512ky, ale vytížení CPU třeba při načtení DSM je na max. To bude asi důvod proč o několik let a generací později dělají model J stále s 512RAM ale výkonějším CPU.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28306
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod Martab » 01 črc 2021 08:09

Jj, pomalejší administrace je OK, to asi člověka tolik nebolí, když tam jde jednou za uherský rok. Spíš jak zde padlo, pro DSM 7.0 už Synology doporučuje alespoň 1GB RAM, tak ať dnes člověk něco nekoupí a za tok tomu skončí podpora... Pokud vím, tak u DS220j se RAM rozšířit nedá :/
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21700
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod ITCrowd » 01 črc 2021 10:02

Dřív, nebo později skončí podpora všemu.
Pro můj qnap ts-409 pro skončila podpora už dávno. Stejně ho provozuji.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28306
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Domácí cloud

Příspěvekod Martab » 01 črc 2021 10:22

To jo, ale DSM 7.0 podporuje i DS214 z roku 2013 cca. Já netvrdím, že s koncem podpory končí použitelnost daného zařízení. Spíš jde o to, aby dnes člověk nekoupil něco, co už je "dnes zastaralé" když už do toho dává nemalé peníze.

U toho QNAPu funguje taky cloudová synchronizace přes apku, nebo jen lokálně?

Momentálně je to tak nějak rozhodování mezi:
https://www.czc.cz/qnap-ts-230/281107/produkt
a
https://www.czc.cz/synology-diskstation ... 18/produkt
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Google Cloud Print - konec
    od Tony147 » 04 led 2021 18:51 » v Vše ostatní (sw)
    0
    274
    od Tony147
    04 led 2021 18:51
  • Domácí PC - cca 25 000 Kč
    od Nitram3 » 18 led 2021 10:42 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    19
    1238
    od newwes
    04 úno 2021 20:12
  • Domácí NAS
    od TomikSparky » 14 pro 2020 00:33 » v Sítě - hardware
    6
    909
    od TomikSparky
    15 pro 2020 00:19
  • Switch na domácí PC a TV
    od MachrCZ » 31 bře 2021 08:30 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    808
    od dvorakj
    31 bře 2021 10:31

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů