MikroTik Wireguard VPN

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

BigSandy
Level 2
Level 2
Příspěvky: 197
Registrován: prosinec 06
Pohlaví: Nespecifikováno

MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod BigSandy » 20 úno 2022 16:32

Zdravim.
Mějal se zaplantavam v těch IP.
Zkouším už dlouho a po připojení mi nejede internet.

https://www.root.cz/clanky/navod-vpn-wi ... androidem/

Doma mam internet 192.168.1.1/24
DHCP 192.168.1.100-192.168.1.200

V mikrotiku
IP → Addresses 10.0.2.1/24
Co pak do do WireGuard → Peers Allowed Address a do conf souboru?
V tom návodu nastavuje do Allowed Address jen IP.
Po mně to chce i masku.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22666
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod ITCrowd » 20 úno 2022 16:49

10.0.2.1/24 => maska 255.255.255.0
Ale správně by síť měla být v tomto případě 10.0.2.0/24.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

BigSandy
Level 2
Level 2
Příspěvky: 197
Registrován: prosinec 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod BigSandy » 20 úno 2022 17:13

OK. Mlčim. :D

Teda to je subnet pro VPN.

Co do WireGuard → karta Peers Allowed Address.
V tom návodu nastavuje IP. Po mně to chce í masku.
Když zadam 10.0.2.3 což by měla byt první přiřazena IP pro VPN, mikrotik si tam sám dosadi 32 10.0.2.3/32
Což není níc. Nejmenší subnet je pro 3 IP - 32, ne?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22666
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod ITCrowd » 20 úno 2022 17:30

To je ta androidí aplikace?
Pak IP adresa je adresa klienta a měly by být v rozsahu 10.0.2.2 - 10.0.2.254. Maska v tomto případě bude 255.255.255.0. Pokud to tedy chápu správně.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

BigSandy
Level 2
Level 2
Příspěvky: 197
Registrován: prosinec 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod BigSandy » 20 úno 2022 17:40

ITCrowd píše:To je ta androidí aplikace?

Nechapu? Nastavují přes wibox.
https://postimg.cc/cKqJvdFJ

Už jede. :lol:
Akorat jsem doma,tak budu muset vyzkoušet někde zvenčí.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22666
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod ITCrowd » 20 úno 2022 18:26

Já tam na tom obrázku žádnou masku nevidím...
Nicméně - 10.0.2.3/32 = právě jedna IP adresa, tedy 10.0.2.3.
Maska v tomto případě je 255.255.255.255. Používá se pro komunikaci point to point. Zařízení s touto maskou bude komunikovat přímo s routerem, ne s nějakým jiným zařízením v síti.
3 IP nejde, protože bit může mít hodnotu 0, nebo jedna, takže násobky dvou.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

BigSandy
Level 2
Level 2
Příspěvky: 197
Registrován: prosinec 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod BigSandy » 20 úno 2022 19:52

Nasraty jsem, nejede to :?
Uplně tak jak on jsem to dělal.
https://www.youtube.com/watch?v=YZGHf70Eyj4

A to mám dnes noční, zas neusnu :?

BigSandy
Level 2
Level 2
Příspěvky: 197
Registrován: prosinec 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod BigSandy » 06 bře 2022 06:29

Jak zapnu přistup do mikotiku zvenči?

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10620
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: MikroTik Wireguard VPN

Příspěvekod zeus » 06 bře 2022 10:58

V jeho firewallu, treba port 8291 pro winbox. A upresnit v IP - Services.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přeportování Mikrotik
    od Keyser Söze » 29 črc 2022 20:29 » v Sítě - hardware
    3
    686
    od zeus
    30 črc 2022 13:23
  • Mikrotik DHCP PXE
    od JurajVeliky » 23 pro 2021 14:10 » v Sítě - hardware
    3
    697
    od ITCrowd
    25 pro 2021 13:58
  • Mikrotik firewall
    od BigSandy » 13 led 2022 08:06 » v Sítě - hardware
    1
    405
    od zeus
    13 led 2022 09:32
  • Mikrotik router
    od Honzous » 30 čer 2022 19:52 » v Sítě - hardware
    8
    1071
    od zeus
    30 čer 2022 23:48
  • Mikrotik - zabezpečení přístupu
    od Vaclav_N » 25 zář 2022 20:46 » v Sítě - hardware
    2
    525
    od zeus
    26 zář 2022 09:54

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů