Pomoc s výběrem routeru

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

jopato
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod jopato » 02 kvě 2022 22:55

Zdravím, prosím o pomoc s výběrem routeru, rozhoduji se mezi těmito třemi:
ASUS RT-AX53U
ASUS RT-AX55
ASUS RT-AX56U

Do routeru budou připojena tato zařízení:
LAN: PC, TV
WiFi: Mobil, notebook, klimatizace, robotický vysavač, myčka, (časem možná AV receiver) - 5 GHz i 2,4 GHz

pro 5GHz WiFi bych potřeboval dosah 8m přes 30cm zeď (jsou zde i dveře) kvůli mobilu (nižší rychlost nevadí)

WiFi6 a WPA3 zatím nemám jak využít, ale v budoucnu určitě ano.

Občas na routeru využiji VPN. USB nepotřebuji.

Rychlost internetu 500/500 Mbps (O2 optický FTTH).

Děkuji.

EDIT: AV receiver mohu připojit taky přes kabel + je možné, že přes WiFi v budoucnu připojím tiskárnu, kterou ale využiji jen příležitostně

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22792
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod ITCrowd » 04 kvě 2022 20:09

Ahoj,
ani jeden z těchto routerů nemá, a ani se na něj nedá připojit optika.
Předpokládám, že O2 nějaké zařízení nabídne. A u O2 je nejlépe vzít to, co nabízí, protože jejich podpora pro jiný zařízení je nulová.
Co se týče zde tolikrát diskutovaného dosahu - přečti si článek v mém podpisu - proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

jopato
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod jopato » 04 kvě 2022 23:01

Ahoj,
díky za reakci, od CETINU budu mít převodník z optiky na ethernet od Huawei, ale router chci vlastní, u O2 s tím dle zkušeností ostatních zákazníků není žádný problém.

Uživatelský avatar
vojak3
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1097
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod vojak3 » 04 kvě 2022 23:15

Problém nastane až bude něco špatně. Tak první věc bude aha a vy nemáte náš modem... no tak já vám tam můžu poslat technika za XXX Kč
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22792
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod ITCrowd » 04 kvě 2022 23:28

pro zamýšlený účel vyhoví všechny tři.
Dva z nich mi prošly rukama:
55: viewtopic.php?f=41&t=220412
56U: viewtopic.php?f=41&t=216871
Problém se objeví hned, jakmile bude chtít O2 TV. S internetem by problém být neměl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

jopato
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: prosinec 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod jopato » 04 kvě 2022 23:43

Moc děkuji za radu, O2 TV určitě chtít nebudu.

Uživatelský avatar
vojak3
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1097
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod vojak3 » 05 kvě 2022 18:27

Pokud bude chtít O2TV skrz IPTV tak určitě bude problém. Jinak díky modemu O2 dokáží technici vidět nějaké data včetně rychlosti internetu. Což skrz cizí modem nejde.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

noba
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: květen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pomoc s výběrem routeru

Příspěvekod noba » 18 kvě 2022 11:20

Ahoj,
rád bych se připojil k dotazu, protože jsem v podobné situaci a i přes přečtení několika fór z toho nejsem vůbec moudrý...

Budu mít optiku od O2 a zajímá mě jestli tam budu schopný připojit místo O2 Smartboxu "klasický router", klidně jeden z těch, co tu zmiňoval jopato.
Často se zmiňuje, že router musí podporovat "optiku", ale stále nevím o co se jedná. Psal jsem i do O2 a tam jsem se dozvěděl pouze, že router připojím přes klasický RJ-45, ale že musí podporovat "optickou technologii".
Celou dobu jsem žil v domění, že bude stačit router, který bude umět PPPoE.
O2 TV budu řešit přes aplikaci, takže to že to nezvládne router mi nevadí.

Předem děkuji


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím pomoc s výběrem routeru
    od DenyKr » 16 lis 2022 14:29 » v Sítě - hardware
    3
    531
    od DenyKr
    22 lis 2022 21:59
  • Pomoc s výběrem PC
    od CoryCz » 08 pro 2022 07:02 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    557
    od Alferi
    08 pro 2022 18:10
  • Pomoc s výběrem PC
    od whyte7 » 12 dub 2022 21:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    570
    od mmmartin
    12 dub 2022 23:36
  • Pomoc s výběrem GPU
    od geekercz » 12 pro 2022 18:01 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    626
    od satik
    13 pro 2022 18:24
  • Pomoc s výběrem LCD pro PS5 (4K, HDR..)
    od Ltb » 16 čer 2022 14:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1088
    od Ltb
    30 srp 2022 11:51

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host