Problém s rychlostí internetu v RD

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

David79
Level 2
Level 2
Příspěvky: 167
Registrován: květen 18
Pohlaví: Muž

Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod David79 » 17 zář 2023 16:51

Měl jsem modem od T-mobile, Zyxel VMG3312-20A s tarifem 50 Mbit/s. Od tohoto modemu vedl jeden UTP kabel na půdu kde byl zapojený do switche, TP-Link TL-SF1008D a od něj vedou UTP kabely do IP kamer, televizí, pc a routeru TP-Link Archer C80, který používám na druhém konci domu pro lepší kokrytí Wi-Fi. Nyní jsem si pořídil nový modem od T-mobile, Zyxel VMG3625-T50B s vyšším tarifem 100 Mbit/s. Vytáhnu z něj drátově čí bezdrátově ale pouze 55-60 Mbit/s, myslíte že mám někde chybu v rozvodu, třeba koupit lepší switch nebo je chyba někde jinde? Děkuji za radu.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod ITCrowd » 17 zář 2023 16:55

Počítač přes kabel přímo na modem, vše ostatní odpoj a změř. Pokud to bude stejné, mrkni se do smlouvy. Jestliže tam bude 100Mbit/s nic nenaděláš. Můžeš ale zkusit reklamaci u poskytovatele.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53884
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod petr22 » 17 zář 2023 17:07

Yjisti, zda tvuj poskytovatel provozuje napr. mirror repozitare Linuxu - pokud ano, stahni z nej nejake ISO a zmer rychlost.

Servery poskytovatele jsou obvykle jedine servery, kde lze vicemene garantovat maximalni rychlost.

Rychlost je obvykle ve smlouve definovana jako "az 100 Mbit/s" tedy neco mezi 0 a 100 Mbit/s v zavislosti na mnoha ruznych podminkach
jako omezeni na prenosove trase, zatezi site, omezeni na strane vzdaleneho serevru, poctu uzivatelu atd atd.

A POZOR- prenosova trasa k tobe domu nemusi byt vubec schopna zvladnout rychlost 100 Mbit/s, to lze ale overit jedine merenim.

Je rychlost treba ve 2 hodiny v noci vyssi ?

David79
Level 2
Level 2
Příspěvky: 167
Registrován: květen 18
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod David79 » 27 zář 2023 16:59

Tak a problém je vyřešen. Byl u nás technik který vše proměřil a zjistil, že víc jak 65Mbit/s vřes ten kabel (telefonní linku)nedostanu. Tedy s operátorem jsem se domluvil na snížení ceny za tarif, tak aby cena odpovídala těm 65 Mbit/s..T-mobile mile překvapil. :-)

buchtik
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: únor 23
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod buchtik » 27 zář 2023 19:29

Já s vyjímkou některých download a speedtest.net nepoznám v prtaxi rozdíl mezi 100/100 a 300/100 ... mnohem důležitější je odezva.
U těch download je mnohdy úzké místo na severu protistrany stahování.

50/50 a možná 10/10 by mi klidně stačilo, ale chtěl bych být přímo na páteřní lince :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53884
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod petr22 » 27 zář 2023 20:10

10/10 Mbit/s fakt nechces je rok 2023, ne 2005 :-)

To je rychlost, ze si na ni ani nepustis nejake kvalitnejsi video, protoze to video ma vetsi datovy tok nez linka vubec umi.

Je treba brat co je, v tomhle pripade tech 65 Mbit/s je technologicke mximum. Blizsi info - CETIN, proc je sit pomala.

Uživatelský avatar
šulda
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1394
Registrován: srpen 08
Bydliště: Tam kde se vrány otáčejí
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod šulda » 28 zář 2023 09:43

Že se jedná o kabel telefonní linky mělo být uvedeno hned v prvním příspěvku.
Člověk se pořád učí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53884
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Problém s rychlostí internetu v RD

Příspěvekod petr22 » 28 zář 2023 09:53

Ono to tam uvedeno je, respektive uvedene informace jinou moznost nepripousti.

VDSL modem od T-mobilu, z cehoz automaticky vyplyva telefonni linka. Nepredpokladam
ze by kdokoliv uvazoval o tom ze by se mohlo jednat o jiny zpusob pripojeni.

Tam by melo stale platit, ze v miste namarena rychlost je dvojnasobkem rychlosti kterou je
mozno poskytnout zakaznikovi.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s rychlosti wifi
    od Mladkov204 » 20 led 2024 19:37 » v Sítě - hardware
    5
    1960
    od ITCrowd
    20 led 2024 20:07
  • Problém s fungováním internetu, po instalaci terminátoru a nákupu nového routeru
    od Arden » 30 zář 2023 02:37 » v Sítě - hardware
    1
    3718
    od Sigyam
    01 říj 2023 09:02
  • Reálná ztráta rychlosti přes WIFI
    od Micmen » 10 říj 2023 09:49 » v Sítě - hardware
    3
    3658
    od petr22
    10 říj 2023 10:24
  • O2 - výpadky internetu
    od martyy » 19 pro 2023 18:15 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    2576
    od KubaCZE
    21 úno 2024 20:31
  • Poskytovatel internetu
    od Thomasss » 13 zář 2023 07:03 » v Internet a internetové prohlížeče
    4
    5807
    od Clorky
    13 zář 2023 19:03

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti