propojení routeru a switche

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

sandy22
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: říjen 23
Pohlaví: Nespecifikováno

propojení routeru a switche

Příspěvekod sandy22 » 08 říj 2023 18:58

Ahoj, umíte mi někdo prosím poradit jak propojit TP - link AX1800 router s TP link TL-SG3452 switchem? rozumím, že prosté propojení kabelem nestačí ,ale nevím co ve kterém zařízení nastavit, aby data z routeru proudila do switche.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23614
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod ITCrowd » 08 říj 2023 19:42

Prosté propojení stačí, pokud je ten switch správně nakonfigurován.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

sandy22
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: říjen 23
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod sandy22 » 09 říj 2023 08:47

a je prosím možné uvést co je v něm potřebné nakonfigurovat?

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10933
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod zeus » 09 říj 2023 10:19

Obvykle nic, pokud pozadujes jen 'aby data z routeru proudila do switche'.

P.S. Ja bych predpokladal, ze clovek, ktery si koupi L2 switch, ho bude umet nastavit.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53709
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2023 10:20

Pokud se nikdo v nastaveni nevrtal, tak by mel fungovat jako standardni switch.

Tzn 1 port (podivej se jestli je jeden z nich oznacen jako uplink, byva to posledni port) propojis kabelem s LAN na routeru, do dalsich portu pripojis sva zarizeni.

Mimochodem, proc je tam switch za 10.000 Kc - planujes VLANy, zapojovat SFP, nebo jine funkce ? Na tohle staci jakykoliv switch do 1000 Kc.

sandy22
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: říjen 23
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod sandy22 » 09 říj 2023 10:57

ano, kabelem to mam takto propojene. potreboval jsem neco do ceho mohu zapojit cca 25 kabelu z domaci lan site, tak proto tento switch.
kazdopadne porad to nefunguje, jedine co jsem oproti tovarnimu nastaveni menil je ze jsem zmenil IP adresu switche, aby nebyla stejna jako ip adresa routeru z 192.168.0.1 na 192.168.0.2. ale nefungovalo to ani předtím.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53709
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2023 11:06

To porad nevysvetluje switch za 10 tisic.

Dva 16 portove jednoduche Gigabit ethernet switche by udelaly stejnu sluzbu za 1600 Kc a nemusis nic nastavovat.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 09 říj 2023 11:17, celkem upraveno 1 x.

RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6501
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod RIKI22 » 09 říj 2023 11:12

Neviem presne ,či si dobre pamätám ale pre vstup na switch bol na jednej ukážke použitý port 13.
Doložený screen.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) RIKI22 dne 09 říj 2023 17:25, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23614
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod ITCrowd » 09 říj 2023 12:02

To jsou zase teorie...
Je to switch, takže bude pracovat jako switch, pokud tak bude nastaveno.
Uplink být může a nemusí, switchi je to jedno.
použít lze libovolný port.
Jiná věc je, pokud už switch nebyl nějak nastaven. Pak nemá pravdu nikdo. Třeba na portu 13 může být jiná VLAN a je propojena třeba s porty 45-48. Takže na jiných portech nebude.

Na rika pozor!
je to trol!
Jen tak pro pořádek:
- zde varování neřídit se rikovými radami, které by k výsledku nevedly: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=8&t=209100#p1626144
- v tomto tématu: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=218606 dodává screen a radí tazateli, jak zprovoznit wifi, a to přesto, že už byl dodán výpis ipconfig, ve kterém žádná wifi síťovka neexistuje
- tady: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=7&t=218581#p1708658 pro změnu zcela zmátl tazatele, který byl na správné cestě a vnucoval mu nastavení dynamické IP adresy na WAN portu, přestože správné nastavení bylo statická IP adresa.
Tady: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=223026 se vyptal na všechno možné, aniž by identifikoval problém.
Jeho poslední zářez, kdy definitivně zničil jakoukoli možnost o nápravu partition: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=225725
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53709
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2023 12:05

Pokud se v nastaveni jiz nekdo vrtal tak reset do tovarniho nastaveni.

Nicmene porad trvam na tom, ze na dany ucel je to o 8500 Kc vyssi investice nez byla treba.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23614
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: propojení routeru a switche

Příspěvekod ITCrowd » 09 říj 2023 12:11

To je jiná věc, ale není to nic proti ničemu.
tazatel si prostuduje manuál a dá to. V takovém režimu provozu by vůbec neměl být problém. I takový to switch umí pracovat jako obyčejný switch.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr switche
    od Gerete » 13 říj 2023 11:35 » v Sítě - hardware
    3
    1957
    od Gerete
    13 říj 2023 13:50
  • switche s Media Converterem
    od BigSandy » 12 lis 2023 11:12 » v Sítě - hardware
    3
    1516
    od zeus
    13 lis 2023 10:18
  • Propojení tabletu se 2 zařízeními
    od zicomp » 24 kvě 2023 15:40 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    1667
    od zicomp
    24 kvě 2023 15:40
  • 2 monitory na různých místech + propojení
    od Asanoth » 04 bře 2024 11:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1103
    od Asanoth
    18 bře 2024 11:19
  • Výběr routeru dům
    od petan320 » 31 kvě 2023 07:59 » v Sítě - hardware
    1
    1794
    od ITCrowd
    31 kvě 2023 09:30

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Seznam[Bot] a 1 host