Dobrý večer, rád bych se zeptal odborníků na pár věcí ohledně PC skříní. V poslední době je ohromné množství beden od hodně levných typů za párstovek až po opravdu luxusní za několik tisíc.
1. Všiml jsem si v jednom e-shopu známého počítačového obchodu, že mají v nabídce jednu skříň, u které dokonce udávají tloušťku a typ materiálu, ze kterého je bedna vyrobena. Tl. 0,5mm mě trošku zarazila a zdá se mi to hodně tenký plech. Přitom to je docela slušná a myslím si že i oblíbená firma, ale raději nebudu uvádět. Dělám hodně karosařinu, plechy bývají kolem 0,8mm a někdy i tlustší. Už i ten se mi zdá docela tenký. Když má být bedna PC kvalitní, odhlučněná aby nedrnčela od HDD a ventilátorů, neměl by být použit tlustší materiál? Netvrdím že musí být 2mm silný plech, ale třeba 0,8-1mm.
2. Hodně beden se dívám má nyní zdroje dole. Kdysy bývaly většinou nahoře. Díval jsem se na nějaký videoklip na youtube, jak se skládají PC a tam měli zrovna bednu PC se zdrojem dole. Kdysy se dávaly zdroje s malým ventilátorem 80mm vzadu, který v podstatě ze své přední strany sál vzduch ze skříně, ofukoval vnitřnosti zdroje a vyfukoval ven, čímž pomáhal chladit vnitřek PC. Později se začaly dělat zdroje s velkým 120mm ventilátorem na spodní straně, ale princip v podstatě stejný. V dnešní době se pořád používají asi zdroje s větším 120mm zdrojem, ale ten je na spodku bedny, ventilátorem dolů. U podlahy saje studený čerstvý vzduch, projde jen zdrojem, ochladí jeho vnitřnosti a jde opět ven, zadní částí.
Ventilátory se dávají do přední a zadní části skříně. přední saje studený a zadní vyfukuje teplý vzduch.
Co je tedy lepší řešení, PC zdroj v bedně dole, nebo nahoře? Děkuji
Otázky ohledně PC skříní
Re: Otázky ohledně PC skříní
Ohledně plechu, čím tenčí, tím samozřejmě náchylnější na mechanické poškození v důsledku opotřebení používáním, já mám radši case bytelnou.
Ohledně zdroje, mám ho nyní v nové case dole, je to lepší v tom ohledu, že pro svoje vlastní chlazení nenasává teplý vzduch ohřátý ostatními komponenty, ale chladnější zvenčí a pokud máš v case jeden ventilátor umístěn vpředu a jeden vzadu nahoře, tak se nenáročná soustava bez problémů uchladí.
Ohledně zdroje, mám ho nyní v nové case dole, je to lepší v tom ohledu, že pro svoje vlastní chlazení nenasává teplý vzduch ohřátý ostatními komponenty, ale chladnější zvenčí a pokud máš v case jeden ventilátor umístěn vpředu a jeden vzadu nahoře, tak se nenáročná soustava bez problémů uchladí.
Děkuju za vaše názory a rady. 

Na tloustce plechu zavisi spise mira vibraci 

Jestli chces poradnou kvalitni skrin, porid si skrin od Mac Pro. Ty plechy (temer vse hlinik) maji nekolik milimetru na tloustku, bedna je sice silene tezka, ale zase je vse velmi tiche a rozhodne nic nedrnci.
Pokud jde o zdroj, mozna je i montaz ve skrini dole ventilatorem nahoru, takze nasava vzduch zevnitr skrine.
Pokud jde o zdroj, mozna je i montaz ve skrini dole ventilatorem nahoru, takze nasava vzduch zevnitr skrine.
Aha, ale většinou co jsem se díval, tak dávají ten zdroj ventilátorem dolů, tudíž nasává studený vzduch odspoda a vyfukuje teplý vzduch vzadu.
Bednu od Mac Pro je pro Apple?
Bednu od Mac Pro je pro Apple?
-
- Pohlaví:
Ventilátor otočený nahoru ti akorát rozhodí airflow. Zdroj dole s ventilátorem dole chladí pouze zdroj a je to tak správně. Výfuk ze skříně ven zajišťují další ventilítory, které buď jsou přímo součástí skříně, nebo si je lidé stejně kupují pro lepší odvod teplého vzduchu.
Zdroj, který chladí jen sám sebe déle vydrží (je méně teplotně namáhán).
Hliníková bedna je výborná, cenově je však trochu jinde.
Zdroj, který chladí jen sám sebe déle vydrží (je méně teplotně namáhán).
Hliníková bedna je výborná, cenově je však trochu jinde.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 3175
-
od Galli
Zobrazit poslední příspěvek
16 led 2025 20:15
-
- 0
- 2692
-
od Fargotroniac
22 lis 2024 10:55
-
- 3
- 3532
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2266
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-